neděle 24. října 2010

Pár slov než začneme

Kdo jsem?
Je mi 18 23 let, žiju v bytě, chodím do školy, ven s přáteli a podobně. Dělám všechny věci, co normální dívky obvykle dělají. A opravdu mě moc baví péct. Péct - nikoliv vařit. Vaření mi totiž přijde příliš složité (kolik koření přijde tam a tam a jak poznám, že omáčka je hustá tak akorát) a obvykle končí katastrofou, pokud je v mých rukou :) Ale pečení, to je docela něco jiného a zas tak moc se to zkazit nedá, teda většinou :D

Jak jsem začínala?
Celé to začalo, když mi bylo 14 nebo 15. Od té doby jsem udělala spoustu chyb a spoustu dobrých věcí a hodně se naučila. Ani vlastně nevím, proč mě to tak chytlo. Pamatuju si, že jako dítě mě mamka vždycky volala do kuchyně, abych jí s něčím pomohla. Jedinou pomoc, kterou ale ode mě dostala, bylo vylízání misky/talíře/vařečky a jinak byla má odpověď asi takováto: "Mami, já jsem technický typ jako taťka - mě prostě v kuchyni nikdy neuvidíš." Ovšem nikdy neříkej nikdy a já sem teď v kuchyni pečená vařená. Takže až do těch 14/15 let jsem se v kuchyni objevila jen z důvodů čistě mlsných :) Pak se ale něco změnilo (nejspíš jsem si uvědomila, že technický typ opravdu nejsem - ano, může za to fyzika, matika a chemie) a já jsem se začala o pečení zajímat pořád víc. Z časopisů jsem si vystřihovala recepty, co mě zaujaly, a pak jsem je začala i realizovat. No a od té doby jsem v neustálém kolotoči hledání, vymýšlení, realizace a konzumace. Po taťkovi mám nejradši na světě sladké v jakékoliv podobě (ale takové lasagne, pizza, špekáčky, dokonce i chleba s domácím sádlem a čerstvou pažitkou jsou pro mě něčím úžasným), a proto tu najdete recepty jenom na sladké dezerty, buchty, koláče apod., i když neříkám, že časem by se tu nemohly vyskytnout i slané pokrmy.

Kdo mě učil?
Na to je jednoduchá odpověď. Jsem samouk. Samozřejmě jsem se mamky ptala na tohle a tamto a ona mi poradila, ale většinu věcí a postupů jsem se naučila čtením a pečením samotným. Začínala jsem tím nejjednodušším (a to opravdu doslova). První věc, kterou jsem "ukuchtila" (a docela se za to teď stydím, vlastně pochybuju, že se to dá vůbec počítat), byla šlehačka ze spreje smíchaná s instantním nápojem Tang - vytvořilo to takovou sladkou "ovocnou" dokonale chemickou hmotu, která se kupodivu dala jíst :D A pak už přišly věci složitější a složitější a doufám, že to tak bude i dál. Ráda zkouším nové věci a ne moc ráda se vracím ke starým receptům, které se u nás v rodině opakují rok co rok (ovšem občas na ně dostanu takovou chuť, že si je prostě musím udělat). Ano, je pravda, že občas moje experimenty skončí katastrofou, ale většinou je tomu naštěstí naopak. Recepty sháním povětšinou na internetu, ale pouze se podívám, z čeho se co skládá a pak už popustím uzdu fantazii - to však neplatí pro jídla, která jsou tradiční pro určitou zemi. To pak sedám ke knihám a internetu a hledám, jak toto jídlo dělají právě v té zemi (díky bohu, že umím aspoň trochu anglicky a pak za googlovský překladač - italština, francouzština a další už nejsou mojí silnou stránkou) a pátrám po co nejtradičnějším receptu, abych zjistila, jak to má vlastně skutečně chutnat. Teprve až si osvojím (sestavím, upeču, sním) základní recept, přistoupím k různým dalším experimentům apod. S většinou svých výsledků se tu pak s vámi podělím :)

Proč jsem založila tento blog?
Lidé většinou zakládají své stránky/blogy proto, aby se podělili o své názory, vypovídali se a podobně. Tady moje citové výlevy nenajdete :D, což je pro většinu, myslím si, úleva. Zato tu najdete moje recepty nebo recepty, které sestavil někdo jiný (pak samozřejmě uvádím zdroj) a já je vyzkoušela. Řekla bych, že mohu svůj blog zařadit do skupiny foodblogů - čili blogů o jídle. Jednoduše jsem cítila, že se s někým musím podělit o své recepty, získat inspiraci a možná tím někomu i udělat radost. Protože o tu přeci jde, ne?! Nepeču proto, abych se pak mohla honosit tím, co umím, dělám apod., ale proto, abych ostatní potěšila, udělala jim radost. A to je taky ta největší odměna. Ten pohled, který vyjadřuje naprostou spokojenost. Oči, ve kterých vidíte, že váš výtvor někomu opravdu chutná, oči plné radosti a blaženosti. Nic víc si už ani nemůžu přát :)

Myslím, že víte vše, co byste pravděpodobně chtěli vědět a možná i víc než to :) Ale pokud tu je něco, co jsem nezmínila a vy byste to rádi věděli, nebojte se zeptat v komentářích nebo mi napište email: catalina.bakes@gmail.com.

Pečení zdar!

30 komentářů:

  1. Úžasné recepty :) Jsi fakt moc šikovná

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní: Děkuju! Udělala jsi mi tím velkou radost :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nazdar slečno Catalino :o)
    dostala jsem se na tvé stránky skrze odkaz u své kamarádky Stely a nestačím zírat, respektive slintat. Vybudovala jsem si už pěknou "ách-óch" obsesi a pořád přemítám, kterým receptem začít.
    Strašně moc mě baví tvé komentáře k receptům, info "ze zákulisí" mě ještě více podněcuje k akci. A ty fotky! Panejo :) Předpokládám, že jsi prošla nějakým kurzíkem focení jídla, protože jde vidět, že víš jak na to. (já obvykle vařím večer a ani sebelepší blesk neudělá dobré světlo - teda já aspoň nevím že by to šlo).
    To měla být upřímná pochvala :o)
    Měla bych jeden osobní dotaz ... co studuješ?

    OdpovědětVymazat
  4. slečna Kejsy: Ahoj :)) Vážně moc děkuju za tolik chvály, celá se červenám (a to se mi moc často nestává :D). Strašně mě to potěšilo! Co se týče focení, žádný kurz jsem neměla a ani neplánuju, prostě vezmu foťák a jedu :D Myslím, že se trochu zlepšuju s každým dalším focením - aspoň když porovnám své straší příspěvky s novými. Chce to jenom fotit a fotit a ještě jednou fotit :D Většinou taky peču až večer, nejtěžší je vždycky pak upečený výsledek ochránit před jedlíky a sebou do rána, kdy to vyblejsknu a pak se do toho všichni oustíme :D
    Momentálně studuju poslední ročník gymnázia a pak mě čeká (snad) vysoká. Mým snem jsou práva na masárně nebo aspoň jejich fakulta soc. studií :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Catalino, ahoj... jestli se dostaneš na ty MU práva, tak určitě dej vědět! Mimochodem, jen zírám na to, jak jsi strašně šikovná a přitom tak mladá (možná právě proto:) Mám pocit, že za mých časů (tak nějak spadám do těch Husákových dětí) jsme byly v devatenácti akorát trdla:)ale možná bych měla mluvit jen za sebe... -martina-

      Vymazat
    2. Ahoj, nakonec jsem své rozhodnutí změnila a mířím na ESF - Finance nebo FF - Anglický jazyk a literatura. Ještě jsem úplně nerozhodla :D Děkuju ti moc za komplimenty, ale určitě jste byli mnohem zručnější než my :D

      Vymazat
    3. Wow! A neplánuješ třeba nějakej sraz tvých obdivovatelek v Brně? :D Páč já bych se stavila!! :D

      Vymazat
    4. :D To mě teda nenapadlo :)) Ale od října tam budu skoro pořád, tak se můžeme setkat :)

      Vymazat
  5. Ahoj!
    Dnes som objavila tvoj blog (cez Colores,Sabores,Olores) a som z neho nadšená! Preklikala som sa až sem a všetky recepty som úplne hltala. Veľmi ma príjemne prekvapilo, že si v mojom veku, to je veľmi obdivuhodné, že si taká mladá a takto skvelo pečieš :)
    Ďalšia vec, čo ma prekvapila, potešila, ani neviem.. sú fotografie. Ja fotografiu študujem a fotila som už aj jedlo, je to skutočná veda, povedala by som. Ale tvoje fotky sú veľmi dobré, hlavne ten food styling. Za to ťa veľmi chválim, pretože je super, že aj český blog mladej ženy je fotograficky a kvalitatívne na takej úrovni, ako hocijaký svetový :)
    Mňa tiež veľmi baví piecť, variť nie, pretože ako si písala, je to zložitejšie :) Škoda, že nemôžem piecť toľko, koľko by som chcela, kedže to potom nemá kto jesť.. :)
    Takže asi toľko som chcela, prajem veľa sťastia, trpezlivosti a dobrého svetla, keď budeš fotiť tie skvosty :)
    Oddnes som tvoja verná čitateľka:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc děkuju za tak laskavý komentář :) Vážně jsi mě moc potěšila, jsi moc milá! A jsem moc ráda, že ti recepty líbí :))
      Co se týče fotografí, myslím, že je to otázkou opakování :D Fotografii jsem se nikdy moc nevěnovala a pak, když jsem začla s tímto blogem, jsem prostě vzala foťák do ruky a zkoušela a zkoušela, dokud jsem nebyla spokojená :D Každopádně ale rozhodně mám co zlepšovat, samozřejmě :D Moc děkuju! Od profíka to potěší dvakrát tolik :)
      Občas mám pocit, že kdybych nejedla tolik, co jím, tak taky nemůžu péct tak moct :D Většinou totiž většina z toho, co upeču, skončí ve mně :D Občas něco věnuju kamarádkám nebo sousedům, takže to mizí celkem rychle a člověk se může pustit do dalšího. Pro mě je zatím největší překážkou škola :/
      Ještě jednou mockrát děkuju a doufám, že se ti budou líbit i moje budoucí příspěvky :)

      Vymazat
    2. ahoj, ďakujem aj ja za krásny komentár, veľmi potešil :) nech sa darí!

      Vymazat
    3. Nemáš zač, plně si ho zasloužíš :) A děkuju!

      Vymazat
  6. krasne fotky...super recepty..jdu pect! :) diky za inspiraci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc a nemáš zač :) Přeju úspěšné pečení :))

      Vymazat
  7. Ahoj Catalino také jsem založil stránky o vaření www.top-recept.cz rád peču a vařím ale tvé umělecké díla jsou opravdu super. jen tak dál. Já jsem čistý amatér jsem vyučený zedník s pozravem Aleš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju za kompliment :) Tvoje stránky vypadají velmi profesionálně!

      Vymazat
  8. Ahoj, rád bych si s Vámi více pohovořil o některých Vašich receptech. Před třemi měsíci jsem otevřel restauraci a chtěl bych některé dobroty zařadit na jídelníček.
    Prosím můj kontakt e-mail: fryc@pmbs.cz
    Děkuji za vstřícnost.

    OdpovědětVymazat
  9. Musím říct, že máš krásný blog, narazila jsem na něj úplnou náhodou, ale už to tu neopustím!

    www.devceuplotny.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Mimochodem máš opravdu nádherné fotky! Slintám nad každou tvojí fotkou :D

      Vymazat
  10. Dobrý den,
    zaujal mě Váš blog a tak jsem chtěl zeptat, jestli by jste něměla zájem o menší spolupráci. Zatupuji klienta, který prodává kuchyně (resp. nábytek) a řeším pro něho online marketing. Zkoušel jsem napsat na výše uvedený mail (catalina.bakes@gmail.com), bohužel mi to hlásí nedoručitelný email. Pokud máte zájem a ráda by jste se dozvěděla víc, ozvěte se mi prosím na mail pokorny(a)centario.cz

    Hezký den,

    S pozdravem Jiří Pokorný.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Cat!
    Dnes je nesmírně těžké najít stránky s recepty, které jsou opravdu osvědčené a fungují. Mě samotnou to v kuchyni hrozně baví! Začala jsem vařit a péct teprve před pár lety, ale za to dobu mi to přirostlo k srdci jako máloco... No a teď jsem objevila Tvé stránky! A děkuju Ti za ne, protože Tvé recepty vypadají senzačně. A vzhledem k tomu, že mám teď "období pečící mánie" nemohly jsem na ně narazit ani ve vhodnější dobu a hned jsem si udělala zálusk na několik receptů (americké palačinky, ostružinové muffiny a ty minibábovičky! ty jsou kouzelné, ale musím si sehnat formu!)... :)Takže prostě paráda!
    Jinak já studuju taky v Brně, takže kdyby ses rozhodla ten sraz obdivovatelek uspořádat, dej vědět! :)
    Ať se daří!

    Zuzka K. (elenida@seznam.cz) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Zuzko,
      moc Ti děkuju za všechny komplimenty a budu moc ráda, když mi pak napíšeš, až něco vyzkoušíš, jak ti chutnalo.
      Přeju Ti jen samé úspěchy "u plotny" :))
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  12. Smejkalová Libuše24. února 2013 6:54

    Ahoj, šikovná slečno, já jsem naopak stará, ale ráda také zkouším. Po hlednání na internetu jsem našla výrobu mascarone, děkuji za návod.
    Chtěla bych se zeptat - mám tibetskou houbičku na výrobu kefíru. Když použiji plnotučné mléko, nechám po 1 dni stání kefíru v kuchyni odkapat, tak mi z toho vznikne po odsátí moc dobrá "Lučina" . Tak si myslím, jestli by tímto způsobem nešlo vyrobit mascarpone, ani se nemusí vařit a přidávat citronová šťáva, co vy na to? Vyzkouším, ale snad by to mohlo být podobné a nebo se to musí vařit, aby byla ta správná chuť. Děkuji za návod. Zdraví Smejkalová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Libuše :) Nikdy jsem o tibetské houbičce neslyšela, ale rozhodně to zní hodně zajímavě a pokud máte tu možnost, určitě bych to zkusila :) Nejsem žádný specialista přes sýry, takže je klidně možné, že z toho něco bude :)) Určitě budu moc ráda, když mi pak napíšete, jak to dopadlo :)

      Vymazat
  13. Milá krásná Catalino, už jsem od tebe upekla asi 15 receptů a fakt, fakt všechny byly bezvadný. takže nabízím jako feedback svoje poděkování)) jsi o dva roky mladší než já, a pečeš jako bůh! keep going, you're awesome. Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucie, díky moc a moc :)) Moc ráda slyším, že ti všechno chutnalo!

      Vymazat
  14. Zírám a smekám klobouk! Toto jsem tedy ve 20 letech neuměla ani náhodou.
    Můj první výtvor byl "piškotový dort", korpus jsem 2x prořízla, naplnila pudinkem :-D a protože se mi to zdálo málo, tak jsem na pudink přidala ještě kupované dětské piškoty. No paskvil! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ehm, můj první výtvor byl teda mnohem mnohem horší (a navíc tvůj určitě chutnal dobře) - vzala jsem šlehačku ve spreji a smíchala s instantním nápojem Tang a voila, ovocná šlehačka byla na světě :D Byl to recept z Dívky a první, co jsem vyzkoušela a odstartoval hledání dalších receptů. Takže myslím, že v kategorii paskvilů jsem silně ve vedení :D A moc děkuju za smeknutý klobouk :))

      Vymazat
  15. Ahoj,
    jsem práve v Orlandu a vykoušela jsem nedávno Pecan Pie, který mi učaroval, díky tvému blogu mám i skvělý recept a už se těším, až jej vyzkouším :). Doufám, že si spoustu pecan nuts přivezu i domů, ať jej pak mohu vytvořit i pro rodinu :).Skvělá práce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, budu se těšit na zprávu, jak se vydařil :) Jinak pekanové ořechy když tak koupíš i tady, i když čerstvé přímo ze Států budou určitě lepší :) A děkuju!

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)