sobota 7. května 2011

Kumquatové kořeněné cupcakes s creme fraiche krémem

Od mého posledního článku už nějaký ten den utekl, ale nejspíš si vzpomenete, že to byla DB výzva. Opravdu jsem si ji užila a chtěla bych takto poděkovat Evelyne, Ivonne a Lis ( i když si to v češtině nejspíš nepřečtou), že mě vybraly jako jednu z 5 finalistů. Nemohla jsem tomu uvěřit a pořád mám pocit, že se mi to jen zdá. Chci říct, vždyť mezi daring bakery bylo tolik naprosto ohromujících a báječných prací a já že jsem jednou z vybraných? Prostě nedokážu ani vyjádřit, jak velkou radost mi to udělalo a dělá :D Pokud chcete, můžete se kouknout do "Odvážné kuchyně" a hlasovat pro výtvor, který se vám nejvíc líbí. Možná to zní lehce, ale je opravdu těžké se rozhodnout jen pro jeden, protože úžasné jsou všechny.

Od konce Velikonoc jsem byla poněkud zaneprázdněná, a proto jsem nepekla nic složitého. Zrovna v pátek jsem procházela místním obchodem a uviděla jsem v bedýnce krásné čerstvé kumquaty - sytě oranžová jasná barva, lesklý povrch, ani měkké ani tvrdé - tak akorát. Nemohla jsem odolat svému pokušení a hned jsem je koupila. To se mi teď stává často :D A co teď s půl kilem čerstvých kumquatů?

Přiznávám se bez mučení, že s kumquaty jsem zatím nepekla, jen jsem je požírala :D Jsou velmi chutnou záležitostí, pokud máte rádi kandované ovoce a citrusy. Je ovšem zajímavé (jak pro koho :D), že chutnají i mně, přestože mi hodně připomínají kandované ovoce, které zase tak moc nemusím. Tyhle pidi oranžové plody se jí celé - i s kůrou, takže je neloupejte, ono by to stejně asi nešlo. Obvykle mají uvnitř malé zrníčka, ta se už nejí (není to zrovna chutná záležitost). Chutí se velmi podobají pomerančům, jsou lehce kyselé i sladké, velmi osvěžující a šťavnaté. Perfektní na léto! Pochází, aspoň myslím, že to tak je, z Asie, ale dnes se už samozřejmě pěstují v mnoha dalších částech světa (USA, Čína, Francie, Řecko a další jižní země).

Takže jak jsem vůbec přišla na tyhle cupcaky? Mimochodem o cupcacích (to vypadá vážně divně :D) se dozvíte víc tady. Velikonoce znamenaly velké množství perníčků a ty zase vyžadují spoustu koření. A když říkám spoustu, myslím opravdu spooooustu. To znamená, že jsem doma měla nejrůznější druhy koření a začaly mi docházet nápady, kde ho upotřebit (perníčků už jsme dosyta přejezení). Až do dnes. Ráno jsem zasedla ke stolu, vytáhla svůj základní recept na cupcaky, počítala, měřila, měnila a zaměňovala a nakonec jsem získala recept, o který se s vámi chci podělit co nejdřív.

S cupcaky se pojí takový jeden problém a to totiž, že jim chybí vláčnost - jsou trochu sušší, než bychom chtěli. Tomu jsem se opravdu chtěla vyhnout, a tak jsem použila půl másla (pro výbornou máslovou chuť) a půl oleje (pro vlhkost). Pak jsem se rozhodla udělat z kumquatů pyré a přidat ho do těsta a konečně, přidala jsem zbylé koření. Musím říct, že všechno to zafungovalo jako kouzlo, což pro mě byla velká úleva, jelikož jsem se bála, že to skončí hrozně a navíc nejsem žádný Gordon Ramsay, co vytváří 100% fungující recepty lusknutím prstů.

I přesto, že mám ráda klasické máslové krémy, jsou na mě v tomto období dost těžké. Klasický americký krém jsem zatím dělala dvakrát nebo třikrát, protože přeci jenom radši mám ten nastavený vanilkovou kaší, ale cupcaky se většinou zdobí právě tím prvním zmíněným. Nicméně tentokrát jsem popadla kvalitní pomazánkové máslo, chutná totiž na vlas stejně jako smetanový sýr Philadelphia/Tesco Soft Cheese/Buko (který je ale nemožné koupit na malém městě, kde bydlím) a když s ním nepečete, tak se i stejně chová. Pak jsem přidala crème fraîche a vanilkový cukr, všechno spolu prošlehala a lehký, nepřeslazený krém byl na světě. Ale teď už dost, je čas připravit chutnou svačinku.
Ingredience:
Cupcaky:
120 g kumquaty
110 g hnědý cukr
30 g máslo, změklé
25 g olej
2 vejce
175 g hladká mouka, prosátá
2 lžičky kypřící prášek
špetka soli
1 lžička mletá skořice
1 lžička mletý hřebíček
1/2 lžičky mletý koriandr
1/4 lžičky mletý kardamom
velká špetka muškát. oříšku
5-6 kumquatů tence nakrájených na ozdobu
Krém:
200 g smetanový sýr nebo pomazánkové máslo
200 g crème fraîche
100 g vanilkový cukr moučka

Postup:
Cupcaky: Kumquaty dejte do hrnce s vodou a vařte 2 minuty. Vodu slijte, kumquaty osušte. Pak je podélně rozpulte, odstraňte semínka a rozmixujte je na pyré (včetně kůry!). Smíchejte mouku, sůl, koření a kypřící prášek. Máslo a cukr ušlehejte do světlé pěny, přidejte olej a opět dobře prošlehejte. Postupně po jednom zašlehejte vejce vždy jen do smísení. Jemně vmíchejte pouze do smísení moučnou směs a kumquatové pyré do máslovo-cukrové směsi na třikrát tak, že začnete i skončíte moukou. Těsto rovnoměrně rozdělte do košíčků (naplňte je až po okraj). Pečte v předehřáté troubě na 180C asi 10 až 13 minut nebo dokud nevyběhnou. Nechte stydnout 3 minuty ve formičkách, pak vyndejte na kuchyňskou mřížku a nechte zcela vystydnout. Ozdobte krémem dle fantazie a navrch každého dejte kolečko kumquatu. Dejte chladit aspoň na hodinu, pak servírujte.
Krém: Sýr s cukrem ušleháme do krému. Creme fraiche vyšleháme do pěny (cca 3 minuty) a opatrně vmícháme do sýrového krému do smísení. Ihned použijeme ke zdobení. V lednici pak ztuhne.

  • Místo smetanového sýra (nemyslím Lučinu, tvaroh, žervé apod.) Philadelphia, Tesco Soft Cheese nebo Buko můžete použít pomazánkové máslo (nejlépe Choceňské) - dělala jsem pár pokusů a chutná úplně stejně jako zmíněné sýry. Při pečení by ovšem dělalo problémy, protože je hodně vodnaté. Rozhodně kupte nějaké kvalitní - žádné s rostlinnými tuky.
  • Creme fraiche se u nás nemusí dát sehnat moc snadno, ale u Cuketky je super návod na domácí.
Závěr:
Nechci, aby to znělo namyšleně, ale musím říct, že tentokrát jsem na sebe docela pyšná :D Cupcaky chutnají téměř jako perníčky a jsou vláčné díky kumquatům a oleji. Mají velice mírně kyselkavou jakoby pomerančovou chuť a nádhernou barvu - opět díky kumquatům. Krém není vůbec přeslazený, naopak je lehce kyselý, krémový, osvěžující a s cupcaky vytváří delikátní dvojici. Řekla bych, že nejlepší jsou 1. den, ačkoliv druhý den se v zásadě moc neliší. Ovšem třetí den už mohou být trochu sušší a lehce tuhé. Doporučuji je vychladit 1 až 2 hodiny, pak je nechat přijít k sobě 5 až 10 minut na lince, aby se chutě plně rozvinuly, a pak je můžete jíst = zhltnout co nejdřív to bude možné :D

17 komentářů:

  1. Vždy mě překvapíš. Musím se znovu opakovat, ale bezmezně obdivuji Tvé umění. Kumquaty sice nemám ráda, ale cupcakes vypadají tak krásně, že bych si snad i dala.
    PS: perníková vajíčka (kraslice) jsou jednoznačně nejlepší, takže je zahlasováno ;-).

    OdpovědětVymazat
  2. uplne prvotriedne cupcakes!!! ja si prave pestujem calamondin, ktory sa da pouzit ako idealna nahrada za kumquatym, takze pri prvom zbere urody peciem tieto cupcakes! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. jej,krasne cupcakes...ja som tiez minule leto experimentovala s plodmy Calamondin,co su velmi podobne kumquatom,a ja ich milujem..je z nich uuzasne "mojito"http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=29064&user=8602, alebo som skusala aj vyborny ryzovy kolac http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=28955&user=8602 ...:)

    OdpovědětVymazat
  4. a zabudla som dodat,ze obdivujem,ze si si receptik vymyslela sama:)

    OdpovědětVymazat
  5. coco: Děkuju moc :) I když kumquaty nemáš ráda, tak myslím, že v cupcakes by ti chutnaly - jejich chuť není příliš výrazná a navíc je doplněná dalšími :D Za hlas moc děkuju!

    Anetka: Moc děkuju, o calamondinu slyším poprvé :D Zkusím se po něm podívat a taky něco vypěstovat :D Až je zkusíš, dej vědět, jak ti chutnaly :)

    Martina(Dulce de Leche): Vidím, že calamondin je oblíbená rostlina :D Zkusím se po něm poohlédnout. Děkuju za tipy, až se dostanu k dalším kumquatům (nebo calamondinu), tak se nechám inspirovat :) A děkuju, bála jsem se, že to nebude k jídlu, ale naštěstí to bylo přesně naopak :D

    Marianna (Halusky-in-Ireland): Mockrát děkuju :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pevně doufám, že tu poslední DB porazíš na hlavu, prohlédla jsem si finalisty a tvoje pojetí a stylizace je podle mě nejlepší.
    Co dodat ke kumkvátovým cupcakes, tolik jsem toho ještě nezkusila !

    OdpovědětVymazat
  7. Tyjo, ty teda jsou nadherny! Kumquaty jsem jeste nejedla, ale kdybych je nekde videla, asi zkusim...

    OdpovědětVymazat
  8. Cupcakes vypadají naprosto úžasně, ostatně jako většina tvých výtvorů. A přestože kumquaty příliš nemusím, v tomto receptu je zkusím ráda. Ve výzvě DB držím palce, tvoje pojetí bylo neuvěřitelně originální.

    OdpovědětVymazat
  9. Další nápaditý recept. Kumkvaty jsem ochutnala zatím jen jednou - byly sušené (protažené cukerným roztokem a pak sušené), no příliš mě nenadchly a chuť čerstvých jen tuším; přesto mě recept navnadil a něco mi říká, že dortíky budou velmi chuťově zajímavé. Až vyzkouším, určitě dám vědět.
    V DB jsem vám svůj hlas už dala.

    OdpovědětVymazat
  10. Ačkoli cupcakes nepatří mezi mé dezertové favority, ve tvém podání vypadají neodolatelně - ostatně jako všechny dobroty, které tu představuješ.
    Ještěže máme doma po oslavě synkových narozenin a tak mám v zásobě spoustu sladkého, jinak bych se nad těmi krásnými fotkami solsova uslintala :-)
    Tvé pdoání v DB bylo úžasné, můj hlas samozřejmě máš a já věřím, že vyhraješ!

    OdpovědětVymazat
  11. Milá Catalinko, jsi neuvěřitelně šikovná!
    Máš můj obdiv a také ti držím pěsti v DB!

    OdpovědětVymazat
  12. toffo: Děkuju ti moc :) Pro mě je už úspěch jenom to, že mě vůbec vybrali :D Cupcakes vřele doporučuju vyzkoušet, dokonce i taťka (který je na tu klasiku) si na nich pochutnával až tam zbylo jen pár posledních :D

    Lucie: Děkuju! Pokud na kumquaty narazíš, dej jim šanci - jsou dobré i samotné (ale ne každému zase chutnají) :)

    Cherry: Moc děkuju :) Dej vědět, pokud je vyzkoušíš - jestli chutnaly a tak :))

    Jitka: Děkuju, sušené kumquaty jsem pro změnu neměla já :D Typla bych, že chutnaly asi jako kandovaná kůra nebo tak něco? Čerstvé jsou jako takový zvláštní pomeranč (těžko se to popisuje) :D Děkuju za hlas!

    Madla: Děkuju :) Já jsem se právě snažila vytvoři cupcakes, co by byly vláčné a vlhké, protože ty klasické jsou sušší a těžké (jako máslový dort) a řekla bych, že se to i povedlo :D Za hlas moc děkuju :)

    OdpovědětVymazat
  13. Já všechny recepty zkouším na střídačku, takže na tyto úžasné cupcakes došlo až dneska:-) Nedalo mi to a zkusila jsem místo kumquat dýňové pyré, kterého mám ještě slušnou zásobu z na podzim darované dýně obřích rozměrů, ostatní suroviny jsem dodržela přesně podle Catalinina receptu a výsledek také výborný. Díky za inspiraci nejen tímto receptem...btw, ta perníková vajíčka se ti loni fakt povedla!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší :)) Dýně se k tomu koření taky hodí perfektně, takže věřím, že výsledek musel být super :) Nemáš zač a moc děkuju :))

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)