tag:blogger.com,1999:blog-5594768614425962222.post8079396405359570897..comments2024-03-10T00:32:50.945-08:00Comments on Catalina pece: MascarponeCatalinahttp://www.blogger.com/profile/09988662143955575133noreply@blogger.comBlogger37125tag:blogger.com,1999:blog-5594768614425962222.post-80942889734828275802013-07-31T02:41:03.030-07:002013-07-31T02:41:03.030-07:00Philadelphia alias naše Lučina se dá také vyrobit ...Philadelphia alias naše Lučina se dá také vyrobit jednoduchým způsobem doma. Našleháte smetanu ke šlehání (250ml), trochu (!) osolíte a přimícháte tři velké bílé jogurty (á 500g). Necháte prokapat přes plátýnko, stejně jako v případě mascarpone, ideálně 24hodin.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5594768614425962222.post-15401190787905546442013-06-16T03:35:05.326-07:002013-06-16T03:35:05.326-07:00... co se popisovanych neuspechu pri domaci vyrobe...... co se popisovanych neuspechu pri domaci vyrobe tyce, mam za to, ze duvody lezinejspisev oblasti ˇkyselostniˇ -kys. citronova neni to same jako stava z citronu, nemluve o pojmech jako vinny ocet nebo kyselina octova ... takze neztracet pri improvizacich hlavu a zamerit se na adekvatni ˇkyseleniˇ ...potom by melo byt syrovatky dostatek Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5594768614425962222.post-56019692662231598572013-03-13T09:00:58.760-07:002013-03-13T09:00:58.760-07:00Saltyno, to je mi moc líto, že hned dva pokusy nev...Saltyno, to je mi moc líto, že hned dva pokusy nevyšly. S tou teplotou v té vodě je to trochu problém, mě to taky trvá dlouho, než se na těch 88C dostanu. Každopádně z toho prvního pokusu, co popisuješ, to vypadá dobře - ta smetana právě zhoustne zhruba jako svíčková. Teď mě napadá, jestli si to sítko nevyložila až moc hustě tím plátýnkem, pak by pro změnu mohla zůstat ta syrovátka "uvězněná" ve smetaně. Co se týče toho druhého, tam už mě nenapadá vůbec, proč by to mělo páchnout. Leda že bys v lednici měla něco hodně aromatického (ale to bys asi necítila jen z toho mascarpone), protože mascarpone nasává okolní vůně (i pachy), ale zase si nemyslím, že až tak moc :)<br />Co se týče ceny, psala jsem to před zhruba rokem a půl a od té doby se dost změnilo. Šlehačka už nestojí 13, ale 18 Kč a mascarpone nestojí 50, ale 37 Kč (aspoň to , co u nás prodávají v Lidlu), takže teď už se to samozřejmě nevyplatí tak, jako před rokem a půl.<br />Pokud se odhodláš i potřetí, určitě dej vědět a budu ti držet palce!Catalinahttps://www.blogger.com/profile/09988662143955575133noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5594768614425962222.post-38152185285952439642013-03-10T16:56:46.166-07:002013-03-10T16:56:46.166-07:00Ahoj Lindo :) Tenhle recept jsem tu psala před víc...Ahoj Lindo :) Tenhle recept jsem tu psala před víc jak rokem a půl a tehdy (aspoň mimo velká města) bylo k dispozici jen to mascarpone od Italatu a to stálo 50 Kč a naopak krabicová šlehačka 13 Kč, takže to domácí mascarpone vyšlo na 26 Kč. Teprve nedávno se v Lidlu objevilo mascarpone za 37 Kč, o kterém se zmiňuješ, a krabicová šlehačka teď stojí 18 Kč, takže za tu práci to teď nestojí :D Každopádně tenkrát to bylo mnohem výhodnější. A to mascarpone z Lidlu používám, je fakt dobrý :))Catalinahttps://www.blogger.com/profile/09988662143955575133noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5594768614425962222.post-42104046447582539992013-02-24T01:17:12.635-08:002013-02-24T01:17:12.635-08:00je tedy nevím, ale nestojí to takhle náhodou víc, ...je tedy nevím, ale nestojí to takhle náhodou víc, než když koupíte Mascarpone v Lidlu například? to není vůbec špatný výrobek a myslí, že jedno mascarpone nebo dvě šlehačky je stejná cena...<br />LindaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5594768614425962222.post-64479133269753929982013-02-21T12:34:58.077-08:002013-02-21T12:34:58.077-08:00Catalina,tak mam za sebou 2 pokusy a obidva neuspe...Catalina,tak mam za sebou 2 pokusy a obidva neuspesne...:-( neviem cim to je,skusim popisat ako som to robila.Prvy pokus-smotanu som dala do obycajneho zelezneho (smaltovaneho) hrnca a postavila som ho nie do panvice,ako pises ty,ale do woku.Kedze mi teplota nechcela stupnut na 88´C,prelozila som smotanu na priamy ohen,ale nie celkom-dala som ho na tzv. rozptylovac plamena-taka kovova sietka.Potom mi ale teplota prudko vybehla az nad 90´C.Snazila som sa rychlo ju znizit a potom som varila tych 15 min aj s pridanim citronovej stavy,ale uz pocas toho varenia mi smotana velmi zhustla.Bola ako husta svieckova omacka.Myslela som,ze to tak ma byt,a dalej som robila podla postupu-prelozila na sitko,nechala vychladnut a po pol hodine dala do chladnicky.Ale ked som na druhy den nadobu vybrala,dolu nebola prekvapkana ziadna srvatka a hmota mala rovnaku hustotu a konzistenciu ako predosly den.Ani neviem,k comu by som to mohla prirovnat-nebolo to maslo ani syr,bolo to take gumovite.Myslela som si,ze na vine je smotana-bola totiz den pred skoncenim doby trvanlivosti.Tak som o par dni kupila cerstvejsiu a zacal pokus c.2. Tentokrat som dala smotanu do teflonoveho kastrolika,aby neprihorela,lebo prvykrat v zeleznom prihorela,kastrolik som dala zase do woku a ten som postavila na najvacsi plamen (prvykrat som ho dala na stredny plamen). Teplota mi vysla za 5 min varenia na 80´C a vyssie ist nechcela.Po dalsich 5 min zacala teplota klesat,tak som rychlo zamiesala citronovu stavu a odstavila smotanu z plamena,aby vychladla. Potom nasledoval zase preklad na sitko a do chladnicky na odkvapkanie. Tentokrat uz zacala srvatka odkvapkavat,ale nasledujuci den som zase bola sklamana.Vysledny produkt sa sice konzistenciou podobal na mascarpone,ale zapachom pripominal nieco velmi skazene...Tak neviem,ci som naozaj taka nesikovna,alebo sa mi nahromadilo vela chyb?Inak pri pochodzkach po obchodoch som zistila,ze kvoli cene sa mi mascarpone vobec neoplati vyrabat doma,lebo najlacnejsia slahackova smotana u nas stoji 0,55 eur a drahsie okolo 0,70-0,90 eur. A jeden kelimok mascarpone (250 g) stoji v akcii od 1,15 do 1,45 eur. A to som este nezapocitala cenu energie-ani plyn nie je zadarmo...Asi dam este jeden pokus,ked mi povies,kde som urobila chybu...a ked mi to nevyjde,tak sa na to vykaslem.Robila som to len preto,lebo ma to bavi,ale je mi luto tej znicenej smotany...no co uz. Dufam,ze do tretice to vyjde :-)saltynahttps://www.blogger.com/profile/06429370172599291441noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5594768614425962222.post-78842108189504010642012-12-20T08:53:53.869-08:002012-12-20T08:53:53.869-08:00Není zač :) Po přidání té šťávy smetana zhoustne a...Není zač :) Po přidání té šťávy smetana zhoustne a bude zhruba jako svíčková omáčka a měla bys tam vidět ty proužky syrovátky - někdy jsou fakt hodně těžce pozorovatelné (takové čiré pruhy, když mícháš). Potom, jak to necháš 20 minut chladnout, to bude pořád skoro stejné a teprve až když to naliješ do síta a necháš v lednici těch 12-24 hodin se z toho stane klasické mascarpone :)Catalinahttps://www.blogger.com/profile/09988662143955575133noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5594768614425962222.post-24603083197260191642012-12-19T15:46:29.547-08:002012-12-19T15:46:29.547-08:00jéje, děkuji za radu, já myslela, že to musí být h...jéje, děkuji za radu, já myslela, že to musí být hodně husté, tak jsem pořád čekala. Ne, po přidání citronu jsem to měla pořád ve vodě na plotně, jenom když to pořád "nehoustlo", tak jsem to dala přímo na hořák. Tak jdu zkusit znovu Ono to teda zhoustne až po vychlazení? RuženaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5594768614425962222.post-5769409690048701162012-12-13T13:37:05.543-08:002012-12-13T13:37:05.543-08:00To mě moc mrzí. Ve smetaně problém nebude, tuto ta...To mě moc mrzí. Ve smetaně problém nebude, tuto taky někdy používám. Ono se v podstatě nic zásadního nestane - akorát to zhoustne a objeví se pár (občas těžce pozorovatelných) pruhů syrovátky. Moc nerozumím tomu, že jsi to potom dala na přímý plyn - znamená to, že jsi po přidání citron. šťávy smetanu odstavila z plotny a teprve když se nic nestalo, tak jsi ji tam vrátila? Pokud jsem to dobře pochopila, tak by mohl být problém v tomto.<br />Je možné, že se ti smetana nezdála sražená, i když vlastně byla (pokud to zhoustlo - konzistencí asi jako svíčková omáčka). Snad jsem ti trochu pomohla :)Catalinahttps://www.blogger.com/profile/09988662143955575133noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5594768614425962222.post-35319733420762486212012-12-08T14:33:25.801-08:002012-12-08T14:33:25.801-08:00Zdravím Catalina, tak jsem teď zkoušela Mascarpone...Zdravím Catalina, tak jsem teď zkoušela Mascarpone, ale nějak se nepovedlo. Měla jsem dvě smetany v krabičce z Lidlu Pilos 33%, Zahřívala 15 minut na 88st., přidala lžíci čerstvé citronové šťávy a zahřívala a míchala a míchala....a nic. Po dvaceti minutách jsem to přendala na přímý plyn a po dalších 20 minutách se sice srazila, ale oddělila se na část bílé hmoty a máslo.Tak nevím. Chtěla jsem si udělat radost a nějak to nevyšlo. Nevím kde jsem udělala chybu..?? RuženaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5594768614425962222.post-65135943083227555352012-09-16T11:26:49.157-07:002012-09-16T11:26:49.157-07:00Ahoj Lydie, příprava mascarpone z kysané smetany z...Ahoj Lydie, příprava mascarpone z kysané smetany zní velmi zajímavě, jenom tu chuť si moc neumím představit :) Mascarpone podle tohoto receptu chutná jako mascarpone, nemusíš se bát :) K tvému dotazu, jak popisuješ v prvním případě, hrnec se smetanou normálně postavíš do té vody, tedy voda se hrnce dotýká, nemusíš se bát, že by se to spálilo či tak něco jako v případě čokolády. Přeju dobrou chuť a dej vědět, jak jsi byla spokojená :))Catalinahttps://www.blogger.com/profile/09988662143955575133noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5594768614425962222.post-26592581013529601982012-09-16T09:36:54.144-07:002012-09-16T09:36:54.144-07:00Ahoj Catalina,tvoj recept ma zaujal a v dohladnej ...Ahoj Catalina,tvoj recept ma zaujal a v dohladnej dobe ho planujem vyskusat.Skusala som vyrobit mascarpone z kyslej smotany podla jedneho receptu ktory som si vygooglila,ale od chuti originalneho mascarpone mal velmi daleko...islo tam o to ze kysla smotana sa ma zahrievat v mikrovlnke a ked bude tepla,prelozi sa na sitko a necha odkvapkat...tak chcem skusit tvoju verziu.Len mam este taku otazku:ten hrniec so smotanou musi stat v panvici? teda ma byt polozeny do panvice a ponoreny vo vode? alebo dno hrnca ma byt nad vodnou hladinou a nedotykat sa vody?Vdaka za odpoved.LydiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5594768614425962222.post-66373440359197899692011-12-21T14:15:11.863-08:002011-12-21T14:15:11.863-08:00Líza: Tak to jsem moc ráda! Já pro změnu letos dos...Líza: Tak to jsem moc ráda! Já pro změnu letos dost brutálně nestíhám a namísto plánovaných cca 17 druhů mám hotovo tak 5 a to ještě napůl :D A z toho ustavičného ujídání mi kila taky lezou pěkně nahoru (o opačném směru nemůže být řeč :D). Když mám mascarpone hodně, používám ho místo másla na chleba jako takovou o trochu lehčí variantu :) Tak se dá jíst i naslano :)Catalinahttps://www.blogger.com/profile/09988662143955575133noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5594768614425962222.post-78818357459974098912011-12-18T06:44:59.038-08:002011-12-18T06:44:59.038-08:00tak se ozývám znovu, mascarpone jsem zkusila - pří...tak se ozývám znovu, mascarpone jsem zkusila - přítel mi pomáhal s vystýlkou "svatebního" šátku na slévání a mohu říct že super povedlo se, až na to že ted díky napečenému 14 druhů cukroví nevím teď co s ním protože už nám vše leze krkem a kila ne a ne dolu... :D děkuji CatalinoLízahttps://www.blogger.com/profile/06091867833215291866noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5594768614425962222.post-17963793068128953042011-12-13T14:53:09.446-08:002011-12-13T14:53:09.446-08:00Líza: :D :D Ten dodatek tam je hlavně kvůli někter...Líza: :D :D Ten dodatek tam je hlavně kvůli některým jedincům, kteří rádi "kradou" fotky a recepty a vydávají to za svoje, jinak samozřejmě si recept vzít můžeš a když ho i vyzkoušíš, šťastnější už mě udělat nemůžeš :D Mockrát ti děkuju za radu, ale obávám se, že tak zkušená a dobrá ještě nejsem :D A neboj, mě se taky nedaří všechno, na co šáhnu :D První pokusy (a občas i teď) byly celkem krušné :D Klíčem je nepřestat a zkoušet to dál! Až mascarpone vyrobíš, určitě mi dej vědět, jak to šlo :)Catalinahttps://www.blogger.com/profile/09988662143955575133noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5594768614425962222.post-63005903244197012232011-12-07T03:23:37.993-08:002011-12-07T03:23:37.993-08:00četla jsem dolejší dodatek že všechna práva vyhraz...četla jsem dolejší dodatek že všechna práva vyhrazena a podobně. musím tě poprosit, že ti seberu recept a musím prostě MUSÍM ho vyzkoušet :D to je prostě mazec a hlavně tě prosím nikdy nemaž tyto stránky ukládám pro zdroj zkušené kuchařky a pro své osobní rady. moje rada na konec? měla bys učit některé lidi vařit, když bys nebyla z takové dálky byla bych v řadě prvních lidí, která by se hlásila do pořadí na učení pečení a vaření. škoda že nemám takový dar jako ty a že vše na co šáhnu se mi většinou nepodaří... - teda aspon v kuchyni :DLízahttps://www.blogger.com/profile/06091867833215291866noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5594768614425962222.post-42793314963322091782011-08-30T02:21:25.966-07:002011-08-30T02:21:25.966-07:00Saša: Dej pak vědět, jak se povedlo :)
Martina: D...Saša: Dej pak vědět, jak se povedlo :)<br /><br />Martina: Děkuju moc! To máš úplnou pravdu, domácí je domácí :) Já jsem zase ještě nezkoušela ricottu, ale ta mě teda hodně láká, protože tu mám taky strašně ráda :D<br /><br />Olinka: Já mám doma ještě plynový hořák a i tak to trvá docela dlouho - většinou se zaseknu na 80C a pak čekám a čekám a nakonec to vyleze na těch 88C. Bez té lázně jsem to nezkoušela - bála jsem se, aby se mi smetana nepřipálila, každopádně je to zajímavý poznatek! Ještěže sis toho všimla včas, to by pak byla citronová smetana :D Strávníkům určitě chutnat bude!Catalinahttps://www.blogger.com/profile/09988662143955575133noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5594768614425962222.post-17228194067389169872011-08-28T14:11:42.516-07:002011-08-28T14:11:42.516-07:00Tak a pokus jedna je za mnou. Poznatek číslo jedna...Tak a pokus jedna je za mnou. Poznatek číslo jedna: na sklokeramické desce v kombinaci s pánví naplněnou vodou nelze dosáhnout u smetany teploty 88°C. Pozn. č. 2: smetana vaří při 85°C (zkoušeli jsme bez vodní lázně). Pozn. č. 3: zaměnění množstevního údaje anóbrž lžíce za lžičku má na produkt neblahý charakter (ale zavčas jsem přišla na to, proč se to furt nesráží:-)). Mascarpone je hodně sladké a smetanové ze 2 šlehaček vyjde tak na 2 misky tiramisu (já udělala 5 mini a ještě ošizených). Ale zase jsem nepoužila vejce - ta syrová mi prostě vadí. Tož uvidíme, co řeknou strávníci. Mně to přijde docela v pohodě, i když práce s tím trošku je. Ale když má člověk tak dokonalý návod, jde to samo (to je poklona, Catalino!! :-)).Olinkahttp://zranice.blog.cz/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5594768614425962222.post-45833397699704665002011-08-28T01:01:05.238-07:002011-08-28T01:01:05.238-07:00jej,mascarpone som este neskusala,ale podla tvojho...jej,mascarpone som este neskusala,ale podla tvojho skveleho postupu sa na to raz urcite dam..ja robievam doma ricottu,prv sa mi moc nedarilo,ale uz mam konecne spravne platienko,a naposledy sa mi ricotta podarila dokonala:)niet nad domace produkty,vsak?:))♥ a krasne fotky,samozrejme:)dulce de lechehttps://www.blogger.com/profile/14823656376550825645noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5594768614425962222.post-967177777126721322011-08-27T07:43:56.908-07:002011-08-27T07:43:56.908-07:00To určitě vyzkouším!!To určitě vyzkouším!!Má to šťávu!https://www.blogger.com/profile/04166659907693486934noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5594768614425962222.post-4913467503483157392011-08-26T04:48:47.091-07:002011-08-26T04:48:47.091-07:00Dlouho jsem tu nebyla a po té době na mě bafne zro...Dlouho jsem tu nebyla a po té době na mě bafne zrovna toto! Že jsou u nás zahraniční sýry obecně šíleně předražené je mi bohužel známým faktem (opět ověřeno - v Curychu kilo gruyére asi 400 Kč, tady v lahůdkách 700 Kč:-/ ). Můj milý tiramisu zbožňuje, jenže neustále tvrdí, že musí držet dietu. Tak nevím. Pravda, že se mi ve spíži válí zcela nevyužité cukrářské piškoty:-) Ale počkám, až pominou ta horka. Teď to vidím tak na gazpacho:-)Olinkahttp://zranice.blog.cz/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5594768614425962222.post-39526751541057560422011-08-25T03:12:25.495-07:002011-08-25T03:12:25.495-07:00Pavla: Děkuju :D Není to tak, že bych si nejradši ...Pavla: Děkuju :D Není to tak, že bych si nejradši mascarpone nekoupila, ale problém je v tom, že to, co se dá koupit tady u nás (pouze to od Italatu), je nevalné kvality. Kdyby tu prodávali nějaké z dovozu (klidně i německé), tak jdu a koupím ho. Bohuel ho tu neprodávají, a tak bych pro něj musela jezdit do Brna pokaždé, když budu mít chuť něco vytvořit a to si ho právě radši vyrobím doma :DCatalinahttps://www.blogger.com/profile/09988662143955575133noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5594768614425962222.post-37137305680837899332011-08-25T02:54:30.632-07:002011-08-25T02:54:30.632-07:00Fascinuje mě tvoje tvořivost! Většina lidí by zašl...Fascinuje mě tvoje tvořivost! Většina lidí by zašla do obchodu a i přes vyšší cenu by si mascarpone koupila, ale ty jdeš vždycky o kus dál! Fakt úžasný! Já jsem spíš ta, která si mascarpone spíš koupí než vytvoří, ale i přes to si tento recept založím, však víš, kdyby náhodou... :-)Pavlahttp://drobecky.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5594768614425962222.post-36973256259099983642011-08-25T02:34:41.088-07:002011-08-25T02:34:41.088-07:00La Cuoca: Děkuju moc! To je pravda, u nás to prodá...La Cuoca: Děkuju moc! To je pravda, u nás to prodávají jako takový kaviár mezi mléčnými výrobky :D Co se týče té smetany, tak když se dostanu do Brna (nebo jiného většího města), kde je mnohem větší výběr než tady u nás, kupuju čerstvou smetanu od Madety (tu v papírové krabiččce), jinak používám smetanu od Moravia Lacto (u nás mají z těch pouze pasterizovaných buď tuto, nebo ty privátní značky supermarketů). Za svatební síťkou se skrývá obyčejný trojcípý šátek z fáčoviny :DCatalinahttps://www.blogger.com/profile/09988662143955575133noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5594768614425962222.post-8169413284733181092011-08-23T14:19:12.522-07:002011-08-23T14:19:12.522-07:00Já jsem tak dlouho otálela se zveřejněním receptu ...Já jsem tak dlouho otálela se zveřejněním receptu na mascarpone, až jsi mě předběhla :)) Ale takhle krásně bych to nikdy nenafotila, takže díky moc za krásný recept a nádherné fotky. Měla jsem tentýž úmysl, mascarpone je v Čechách vyloženě luxusní potravina a vzácnost nad vzácnost. Ještě nám prozraď jakou značku smetany jsi použila a kde se kupuje ta krásná svatební síťka? :))La Cuocahttps://www.blogger.com/profile/04859969542667912920noreply@blogger.com