čtvrtek 23. července 2015

Kakaové cupcaky s čokoládovým krémem a vanilkové cupcaky s vanilkovým krémem

Přemýšlela jsem, s jakým receptem přijít po takové dlouhé pauze. Spíš bych to měla nazvat hodně dlouhou klinickou smrtí. Jak plynuly dny od posledního receptu, pořád jsem si říkala, že další den už to konečně přidám, a vždycky se našlo něco, co mi do toho vlezlo, případně jsem byla trochu líná cokoliv dělat. Neustále jsem čekala, až budu mít víc volna, skončí škola a pořád jsem to přesouvala na zítra. Sem se skvěle hodí jedna vtipná definice zítřka – mystická země, ve které se hromadí 99 % veškeré lidské produktivity, motivace a výkonnosti. Každopádně (a už použitím tohohle šílenýho slova to dostává punc vážnosti) odteď hodlám Catalinu znovu udržovat při životě a ne na přístrojích. Vybrala jsem nakonec recept, který jsem chtěla zveřejnit už tak tři roky zpátky, nakonec se částečně objevil v Instinktu, ale ne v té dokonalé formě. Je to recept na cupcaky, které osobně považuju za ty nejlepší, co jsem kdy udělala, tak šup na ně.

Nechci tu nějak zdlouhavě rozebírat další důvody, proč jsem přestala na takovou dobu. Jedním z nich teda byl čas, další možná někdy příště. Momentálně teď trávím už pátý týden na stáži na Ukrajině, kde mám času ještě míň, ale už jsem měla strašnou chuť se vrátit, takže tady jsem a neplánuju znovu odejít. Akorát na další příspěvek si budete muset počkat nějakých 10 dní, než se vrátím domů, protože tady bohužel ke sporáku přístup nemám. Možná pak udělám příspěvek o všem, co jsem tu zatím ochutnala, jím jak protrhlá, takže by bylo o čem. Zatím jen řeknu, že ukrajinská kuchyně je opravdu hodně mastná, že i ta naše je oproti ní celkem dietka, ale chutná je, to jí upřít rozhodně nemůžu. Ale o tom zas někdy příště.

Většina receptů na cupcaky je přizpůsobená především jejich vzhledu, což vede k suššímu těstu, které ale zase nevyskočí tolik, takže je snazší je zdobit krémem. Já preferuju vlhčí těsto a tyhle jsou přesně tím pravým. Vlastně jsem se k nim probojovala při snaze udělat fakt výborný čokoládový muffiny. Ty se úplně nevyvedly, tam pořád hledám, ale po několika úpravách z toho vznikly cupcaky, co nejsou suché a zase tolik nevyskočí, takže se dobře zdobí. Win-win situace (teď budu strašně machrovat s ekonomickými výrazy :D).

Tuto fotku mi poskytla Štěpánka od svého svatebního fotografa.
Původně jsem se teda dopracovala k těm kakaovým, ale potom jsem přijala nabídku napéct na svatbu Štěpánce a jejímu (teď už manželovi) nastávajícímu, což je shodou náhod bratr Pavly z Drobečků :) A tak jsem ještě vyrobila světlou variantu na přání nevěsty. Teď to zní, jak kdybych si tahala recepty z rukávu jeden za druhým, to zase ne. Mezi kakaovým a vanilkovým těstem je v podstatě minimální rozdíl – ve vanilkových jsem odebrala kakao a přidala trochu mouky a víc vanilky. Fotky vznikaly hodně vtipným způsobem asi během pěti minut, kdy jsem je naskládala do krabic k převozu před příjezdem Štěpánčiny maminky, takže jsem moc vděčná za fotky, co mi poskytla samotná Štěpánka od jejich fotografa. Poslední fotka rozkrojeného dortíku je focená ještě jindy, kdy jsem je dělala poprvé úplně a použila jsem nižší košíčky.

Tuto fotku mi poskytla Štěpánka od svého svatebního fotografa.
Osobně mi víc chutnají ty kakaové, protože ty doplňuju vevnitř slazeným kondenzovaným mlékem, i když dulce de leche je taky super volba. Do vanilkových jsem dala rybízovou zavařeninu, protože je lehce kyselá a tento vanilkový krém je zase sladší než ten čokoládový. Recept na čokoládový krém s mascarpone jsem už použila na velikonočního beránka. Je to asi můj neoblíbenější čokoládový krém, protože vyžaduje minimální úsilí a chutná prostě božsky. To stejný vlastně můžu říct i o vanilkovém – ten používám taky hodně často. Většinou do něj přímo přidávám vanilkovou dřeň, ale tady jsem chtěla, aby vzhledově vypadal „čistě“, takže jsem použila vanilkový extrakt. Původní plán teda byl udělat čokoládový krém na oba druhy cupcaků – do vanilkového dát bílou čokoládu místo hořké. Bohužel jsem to úplně nedomyslela a do vanilkového by bylo potřeba dát cca poloviční množství čokolády, protože bílá čokoláda netuhne tak dobře jako její tmavší kámošky (což jsem taky mohla už vědět, ale občas mám asi zatmění a myšlení lehce selže), takže jsem s hrůzou zjistila, že po vytažení z ledničky se mi krém začne pěkně tavit už po nějakých 10 minutách. Vzhledem k tomu, že měly cestovat až do Brna a navíc autem po té naší D1, byl čas na záložní plán hned po překonání infarktu. Přistoupila jsem tedy k vanilkovému krému, který jinak dělám dost často (třeba zde na brusinková kolečka, i když lehce upravený právě kvůli zrníčkům vanilky) a hlavně vím, že ten tu cestu fakt přežije v top stavu. Nezklamal ani jeden, naštěstí, jinak bych si to fakt šla hodit, a na svatbu dorazily všechny v pořádku.

Co se týče zdobení, na kakaové jsem se pokusila vyrobit marcipánové růže, na vanilkové jsem pak do marcipánu přidala kakao, aby barvy hezky kontrastovaly s krémem a vůbec celým cupcakem. Tvořila jsem je asi tak, že jsem si vyválela mini obdélníček, který jsem pak srolovala a lehce pozohýbala, aby to vypadalo jako kytka. Ne že by se mi dařilo hned od začátku. Ty bílé perly jsou tehdejší novinkou od Dr. Oetkera, tenkrát ještě neměly perly ve zlaté barvě, tak jsem použila malé zlaté kuličky. Ty velké, co se běžně prodávají v cukrářských potřebách, mi nechutnají, protože to strašně křupe, až mám pocit, že pak budu potřebovat protézu. Naopak tyhle bílé jsou z něčeho, co připomíná cereální kuličky, takže v lednici ještě víc změknou, jak nasáknou vlhkost, a pak se v puse spíš rozpouští, žádný umělý zuby nehrozí.

Na ty svatební jsem si pořídila speciálně vyšší košíčky, protože to podle mě v nich vypadá elegantněji, hlavně se kompletně zakryje těsto a z košíčku kouká jenom krém, což se mi osobně strašně líbí. Pořídila jsem je v M&S, naneštěstí to bylo poprvé a naposledy, co jsem je v brněnské pobočce viděla, od té doby marně pátrám (kdybyste někdo věděl, dejte vědět). A teď už tradičně k receptu.
Ingredience:
Zdobení:
cca 150 g marcipán
cca 1 lžíce kakao
barevné perly či kuličky
Kakakové cupcaky:
250 g hladká mouka
220 g cukr písek
55 g kvalitní kakao (20 % tuku)
2 lžičky kypřící prášek
½ lžičky sůl
280 g bílý jogurt (cca 3 % tuku)
2 vejce
2 lžičky vanilkový extrakt
120 g hodně změklé máslo
cca 200 g slazené kondenzované mléko
Čokoládový krém:
180 ml smetana ke šlehání
strouhaná kůra z jednoho citronu
130 g hořká čokoláda (alespoň 50 % kakaa)
190 g mascarpone
špetka muškátového oříšku
30 ml vaječný likér (či jiný)
Vanilkové cupcaky:
305 g hladká mouka
220 g cukr písek
2 lžičky kypřící prášek
½ lžičky sůl
280 g bílý jogurt (cca 3 % tuku)
2 vejce
3 lžičky vanilkový extrakt
120 g hodně změklé máslo
cca 200 g rybízová zavařenina
Vanilkový krém:
300 ml plnotučné mléko
30 g kukuřičný škrob
2 lžičky vanilkový extrakt
150 g vanilkový cukr moučka
185 g změklé máslo

Postup:
Cupcaky: Postup pro oba druhy je téměř stejný. Mouku, cukr, prosáté kakao (v případě kakaových cupcaků), kypřící prášek a sůl smícháme. V jiné míse smícháme jogurt, vejce a vanilku. Jogurtovou směs nalijeme do mouky a přidáme pokrájené máslo. Promícháme vařečkou dohladka, až v těstě nejsou hrudky. Těstem naplníme košíčky trochu výš jak do tří čtvrtin. Pečeme v předehřáté troubě na 180C asi 10 minut, pak teplotu snížíme na 160C a pečeme dalších cca 5 minut. Necháme zcela vystydnout. Každému dortíku seřízneme špičku a trochu ho vydlabeme. Díru naplníme u kakaových slazeným kondenzovaným mlékem a u vanilkových rybízovou zavařeninou (cca 2 lžičky na každý) a opět zakryjeme vydlabaným těstem. Ozdobíme krémem (případně ještě marcipánem/perličkami).
Čokoládový krém: POSTUP TADY.
Vanilkový krém: Z 300 ml mléka odlijeme asi 1/3 do hrnku. Do mléka v hrnku přisypeme kukuřičný škrob a důkladně rozmícháme. Zbylé mléko nalijeme do kastrolu a přivedeme k varu. Mléko v hrnku přilijeme do kastrolu a znovu přivedeme k varu. Vaříme asi 2 minuty. Odstavíme z plotny, přilijeme vanilkový extrakt a za stálého míchání necháme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do světlé pěny a po lžících zašleháme vychladlý pudink. Hotovým krémem naplníme zdobící sáček s ozdobnou špičkou a můžeme zdobit.

  • V receptu na krém u beránka (kde je postup) používám místo citronové kůry pomerančovou, v podstatě záleží na vás, jakou preferujete.
  • Pokud máme vysoké košíčky, plníme je do tří čtvrtin také, aby okraje hezky přesahovaly.
  • Nejdůležitější u vanilkového krému je, aby uvařený "pudink" byl vystydlý a měl stejnou teplotu jako ušlehané máslo (to nesmí být zase úplně změklé, že by se téměř roztékalo), jinak by se krém mohl srazit. Pokud se tak stane, dejte ho na 5 vteřin do mikrovlnky, prošlehejte. Pokud ještě nebude spojený, opět ohřejte, prošlehejte atd., dokud se krém zcela nespojí. Vychlaďte a můžete použít.
Závěr:
Jak jsem už zmínila v úvodu, tohle jsou moje nejpovedenější cupcaky, v kombinaci s čokoládovým krémem bych jich snědla klidně tunu (a pak tu tunu taky vážila a pro jistotu ještě o jednu víc jako poučení pro příště :D). Vydrží vláčné zhruba tři dny, díky kondenzovanému mléku jsou skutečně vlhké, vanilkové jsou nejlepší první dva dny, pak už jsou trochu sušší, protože v nich je zavařenina, která se tolik nerozteče do těsta. Čokoládový krém je fakt výborný, není moc sladký díky hořké čokoládě a zároveň není hořký, prostě skvěle vyvážený a krásně jemný. Vanilkový krém je tradiční máslový, ale odlehčený pudinkem, s vanilkovou vůní i chutí, má dokonale jemnou konzistenci a skutečně vydrží i v teplém počasí relativně dlouho tuhý. Je teda o něco sladší, ale právě v kombinaci s rybízovou zavařeninou se to vyrovnává. Jak o tom píšu, hned bych si dala. Ale budu si muset počkat ještě pár dnů, než se vrátím domů a shodím ta ukrajinská kila.

13 komentářů:

  1. Jsem ráda, že jsi zpět :) Těším se až recept vyzkouším, už i vím k jaké příležitosti

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadají opravdu nádherně... Myslím, že by mi ta tuna taky moc problém nedělala :D Recept si ukládám :-)) Skills of Art

    OdpovědětVymazat
  3. Cupcaky vypadají nádherně. Už jsem dlouho žádné nedělala a tohle je super inspirace :)

    OdpovědětVymazat
  4. Katko, jsem neskutečně ráda, že čas kómatu vypršel a těším se moc na další příspěvky, doufám, že bude ten slibovaný o ukrjainské kuchyni, protože myslím, že o té se příliš nemluví. Recepty super, cupcakes jsou ideální na jakoukoli párty, vypadají úžasně. Já mám taky ráda vlhčí těsto, proto na cupcakes v klidu používám své oblíbené kypré těsto na muffiny, jen dám prostě do košíčku o polovinu méně těsta. Takže Catalino, vítej zpátky!

    OdpovědětVymazat
  5. Mám velkou radost, že jsi zpět, chodila jsem to sem kontrolovat:) Cupcaky vypadají úžasně a já se těším na další!

    OdpovědětVymazat
  6. Jéé mnaam. jsem ráda, že ses vrátila ! :-*

    OdpovědětVymazat
  7. Jeeeeeeej Katuska ja som tak rada, ze Catalin je spat...cupcaky su nadherne, ved ako inac.....velmi sa tesim na tvoje uzasne vytvory...vitaj spat

    OdpovědětVymazat
  8. Vítej zpátky, jsem moc ráda, už jsem se bála, že se "znovuvzkříšení" blogu nedočkám :) Budu se těšit na všechny nové příspěvky.

    OdpovědětVymazat
  9. Catalino, toto léto je skvělé, protože jste se vrátila! Fakt jste mi chyběla. To už je třetí radost tento týden!
    Moc se těším - Milada


    OdpovědětVymazat
  10. Moc všem děkuju za přivítání :) Právě zkoumám, které fotky by se daly použít do toho ukrajinského povídání :D

    OdpovědětVymazat
  11. Jeee naše svatební cupcakes! :-) Už jsou to sice tři roky, ale pamatuju si, že ten kakaový byl výborný. Hlavně to kondenzované mléko uvnitř bylo super. Jsem ráda, že je blog zpět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Štěpánko, doufám, že nevadí, že jsem použila fotky od tebe :) Trvalo mi to teda dlouho, ale nakonec přece jen :D Děkuju moc a moc mě těší, že vám chutnaly!

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)