čtvrtek 30. července 2015

Meruňkový krambl s mandlemi

Zítra se vracím z Ukrajiny domů po skoro šesti týdnech plných hodně šizeného spánku, takže dneska jsem se rozhodla ještě počkat s povídáním o místním jídle a místo toho využít právě vrcholící meruňkové sezóny. Do Brna dorazím někdy ve čtyři ráno a pak tak týden prospím :D Čili o Ukrajině až příště, ale už vážně, slibuju! Ale zpátky k meruňkám. Možná si někteří vzpomenete na online časopis Bohemia Living, kam jsem pravidelně přispívala s recepty, než bylo jeho vydávání bohužel ukončeno. Jedním z receptů, který jsem pro časopis připravila, byl meruňkový krambl. A ten tu na blogu rozhodně nesmí chybět, protože to je snad můj nejoblíbenější dezert z meruněk a vždycky ho udělám tunu a jedna porce mi naprosto nikdy nestačí. Takže jdeme na něj.

Teď budu mluvit čistě za sebe, ale už jako děcko jsem z každé buchty nebo koláče ojídala drobenku. A to přímo pěkně z celýho plechu, takže mamka byla vždycky velice nadšená, že její výtvor se proměnil z labutě v ošklivý káče a ani neměl pořádně čas vychladnout. Když jsem pak kdysi pročítala recepty na nějaké stránce, narazila jsem na krambl. A znělo to jako můj dezert snů! Jen ovoce a drobenka. Spousta drobenky a jenom pro mě! Promiň těsto, ale v tomhle souboji prostě fakt nemáš šanci vyhrát ani s úplatkem :D Krambl – v anglickém originále crumble (čte se stejně jako český přepis) – je v podstatě relativně obyčejný dezert, kde spodní vrstvu tvoří ovoce a vrchní vrstvu drobenka. Tohle se pak strčí do trouby, ta udělá svoje čáry máry a z něčeho tak obyčejně znějícího je něco naprosto vynikajícího.

Trochu podrobněji o kramblu píšou na Wikipedii (zlatá studnice vědomostí všech studentů :D). Pochází z Británie a tradičně se používají jablka, švestky, broskve a dokonce angrešt. Do zapékací misky se dá ovoce a zasype se drobenkou, nejčastěji z mouky, cukru a másla. Údajně se krambl ujal během druhé světové války, kdy bylo levnější místo těsta jako základ použít jen drobenku navrch a navíc byl v té době přídělový systém, takže péct si jen tak moc nešlo. Dneska můžete najít recept na krambl asi téměř s jakýmkoliv ovocem, často se drobenka různě ozvláštňuje třeba ovesnými vločkami, mletými ořechy a podobně.

My máme kousek od domu pronajatou zahradu, o které už asi šest let každý rok všem říkáme, že ji pustíme. Divím se, že nám to ještě někdo věří - já už ne, ta s náma bude už pořád. Sice na ni nikdo doma nemá čas, ale dokud tam porostou na stromech meruňky (a naši z nich budou dělat pálenku), tak nám na krku zůstane. A protože těch meruněk je každý rok šíleně moc, snažím se vymyslet něco lepšího než jen těsto, šup do toho meruňky, drobenka a hotovo. Ne že by to nebylo dobrý, ale zase to chce změnu, nerada jím ten stejný dezert pořád dokola. Napadlo mě právě zkusit krambl, protože (jak už jsem psala v úvodu) samotná drobenka je něco, po čem se můžu utlouct. Jednou už jsem zkoušela upéct samotnou drobenku, ale to mi bylo tak 12 a úplně mi nedošlo, že když celou tu směs hodím na plech, bude z toho zase jen suchý těsto. A ještě se mi podařilo ji spálit, protože o pečícím papíru nebo vymazání plechu jsem slyšela asi jen v pohádkách. Promiň mami, že si to musela čistit. Takže tentokrát jsem byla poučená. A dokonce si po sobě umím umýt sama :D

Do drobenky jsem použila kromě mouky, cukru a másla ještě skořici a ovesné vločky. Vločky jsem použila celé, nikoliv jemné, aby drobenka hezky křupala (i když zase ne moc, šťáva z meruněk to jistí), a použila jsem i třtinový cukr, aby to celé chutnalo trochu karamelově. Mimochodem, vanilka rozmíchaná mezi meruňkami je fakt neskutečná. Když jsem to vytáhla z trouby, málem jsem si dobrovolně nechala uvařit jazyk, jak se mi nechtělo čekat, až to vystydne. V drobence je ještě ta skořice, až bude přemíra jablek, nejspíš to na ně aplikuju taky, i když ta mírná kyselost meruněk mi tam asi bude chybět.

Ono to možná nejde poznat z textu, ale já u toho psaní strašně trpím. Sedím tu v jídelně uprostřed ničeho, teda Zakarpatské Ukrajiny, kolem jen hory a uprostřed hotel, kde se realizuje celá tahle moje akce (schválně jsem tajemná, schovávám si to všechno na příště) a musím koukat na fotky s jídlem, psát o másle a třtinovém cukru, meruňkách zapečených s tím vším a vážně mám hlad, chuť a touhu sníst cokoliv, co najdu. Ideálně něco domácího s máslem a cukrem. Obojí bohužel nedostupné, stejně jako trouba a všichni ostatní kuchyňští pomocníci. Příště to všechno vysvětlím, to už budu psát spokojeně z domu s napečenýma dobrotama. A teď konečně k tomu kramblu, ať si můžete dát za mě - aspoň třikrát prosím!
Ingredience:
900 g meruňky, bez pecek
70 g třtinový cukr
1 vanilkový lusk
50 g sekané mandle na posypání
máslo na vymazání
Drobenka:
100 g hladká mouka
100 g celé ovesné vločky
100 g třtinový cukr
100 g (vanilkový) cukr moučka
1 lžička mletá skořice
špetka soli
135 g studené máslo

Postup:
Meruňky nakrájíme na malé kostky (přibližně o velikosti 2 x 2 cm) a opatrně je smícháme s cukrem. Vanilkový lusk vydlabeme a dřeň přidáme k meruňkám. Zapékací misky vymažeme máslem a rozdělíme do nich oslazené meruňky včetně šťávy. Zakryjeme drobenkou a nakonec posypeme sekanými mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě na 180C asi 10 minut, pak teplotu snížíme na 160C a dopékáme ještě 5 až 10 minut (podle velikosti zapékacích misek). Vyjmeme z trouby a necháme krátce vychladnout, poté servírujeme.
Drobenka: Mouku, vločky, oba cukry, skořici a sůl dobře promícháme. Máslo nakrájíme na malé kostičky a přidáme ho do sypké směsi. Konečky prstů rychle vypracujeme drobenku.
Závěr:
Začíná to být hloupý, že to tu budu omílat pořád dokola, ale jinak to nejde. Tohle je prostě dezert, kterého bych snědla kila. Já sice u všeho píšu, že bych toho snědla kila, ale tady fakt ty kila sním. Jedna miska nestačí, dvě většinou taky ne, ještě musím jít ujídat z dalších. Ta vůně je strašně okouzlující, že jsem si ten jazyk zatím spálila doopravdy pokaždé, protože se mi nechtělo čekat. Sice v USA k tomu ještě přihodí zmrzlinu nebo něco na ten způsob, ale já si tu plně vystačím jen s tímhle teplým zázrakem. I když vychladne nebo vydrží do druhého dne, ohřeju si ho znovu, aby to bylo to pravé ořechové a užívám si ho i ve vedru. Na snídani je super, po obědě, kdykoliv. Kombinace meruněk, které jsou trochu kyselé, a sladké, tak akorát křupavé drobenky je vážně boží. A ještě ta příprava je tak rychlá, vůbec se to zdá jako celkem obyčejný dezert, ale není! Vřele doporučuju, dokonce i taťka si chodil pro další, a to prvotní reakce byla, pche, nějaký müsli :D

8 komentářů:

  1. Taky jsem moc ráda, že to zde opět ožilo! Krambl vypadá úžasně a že chutná, to věřím! Dělala jsem podobný nedávno, ještě jsem k meruňkám přidávala třešně a pak to krásně zapekla v remosce. Paráda je, že my, bezlepkáči, tento recept oceníme - žádné těsto a mouku v drobence jsem nahradila moukou pohankovou. Těším se na vyprávění o Ukrajině.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Pohanku jsem teď "objevila" na Ukrajině a úplně jsem si ji zamilovala, budu to s ní taky muset zkusit ve sladké variantě.

      Vymazat
  2. Miluju crumble! Nejradši mám višňový s čokoládou nebo švestkový/rynglový s vlašáky. Úplně jsem na něj dostala chuť, mňam! A jsem moc ráda, že to tady zase tak krásně žije, to je super! A svým předchozím článkem jsi mě navnadila na cupcakes, budou banánové s čokoládovým krémem, tak doufám, že se mi vyvedou aspoň ze třetiny tak hezké, jako tobě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsem zrovna banánové dělala, chutnaly skoro jako banánový chlebíček. S tou čokoládou to bude určitě bomba! A děkuju, moc mě to těší :)

      Vymazat
  3. Dobrý večer, momentálně jsem v Anglii a na tento dezert, jakošto mlsoun jsem samozřejmě narazil, akorát ho zde servírují s teplým Custard (čti kastrd) což je něco jako šodó na dukátové buchtičky. A musím přiznat, že když jsem to zkusil bez, nebylo to ono. Ať vám to peče, s pozdravem Milan

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Milane :) Já jsem to letos zkoušela pak doma s čokoládovou zmrzlinou a samotný mi to potom už taky přišlo jaksi o něco chudší :D Ten pudink (nebo jak to přeložit do češtiny) občas dělám právě na různé buchtičky, tak to k tomu další sezónu zkusím, děkuju za tip!

      Vymazat
  4. Díky za super recept. Příjde mi, že tady je nejlepší poměr surovin, dá případně udělat poloviční dávka. U mě vedou jako ovoce jablka a na úplný vrchol to dává hustý bílý jogurt.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vůbec zač :) Jo jo, dá se to právě upravit na skoro jakékoliv množství :D A s tím jogurtem to určitě vyzkouším, máš vyzkoušený nějaký speciální druh?

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)