sobota 13. listopadu 2010

Jablečný páj (Apple Pie)

Jak jsem vám minulý týden slíbila, tentokrát vám ukážu, co dělat s hotovým shortcrust těstem. A není to nic jiného než starý dobrý jablečný páj!

Jablečný páj (anglicky Apple Pie - čti epl páj) je jedním z těch nejlepších pájů vůbec a může být -  doopravdy! - výzvou. Je to nejznámější americký páj (nebo možná i dezert vůbec) a to nejenom díky zábavné komedii jménem American Pie (u nás přeloženo hodně volně jako Prci, prci, prcičky) - ten mám fakt ráda :) A víte, že když se řekne, že je něco tak americké jako jablečný páj, znamená to, že je to opravdu velmi americké?

Slovo páj tedy pochází z angličtiny a do češtiny by se dalo přeložit také jako koláč, ovšem to už není zcela přesné. U nás se pod pojmem koláč většinou skrývá kynuté těsto s povidlovou, makovou či tvarohovou náplní a ta již není zakrytá další vrstvou těsta. Zato americké páje mají jako základ typ křehkého těsta, které není moc (nebo vůbec) sladké a náplň je naopak velmi sladká, nejčastěji ovocná nebo ořechová (samozřejmě je ale obrovské množství dalších). Tato náplň je pak velice často zakrytá ještě jednou vrstvou těsta - to pak mluvíme o tzv. double crust pie (čti dabl krast páj), což se dá přeložit jako páj s dvojitou krustou, tedy dvěma vrstvami těsta. Vrchní vrstva je pak buď celistvá, nebo formou ozdobné mřížky. Tolik tedy k páji.

Nejstarší recepty na jablečný páj, jak ho známe dnes, pochází z osmnáctého století (z anglických kolonií). Stal se velmi populárním u mnoha rodin a ve Spojených státech amerických je národním pokrmem, což dokazuje i to, že 13. května je National Apple Pie Day (Národní den jablečného páje) v Americe.

Tradiční jablečný páj sestává z vrchní a spodní vrstvy shortcrust těsta a jablečné náplně. Minulý týden jsem vám recept na toto těsto poskytla a zde ho tedy můžete použít. Uvedené množství v receptu by mělo být dostatečně na jeden páj se dvěma vrstvami těsta + něco navíc na ozdoby.

Vyzkoušela jsem mnoho receptů, než jsem se dostala k tomu nej. Tak trochu jsem si ho vytvořila sama - obsahuje pouze základní přísady na jablečný páj a je to jednoduše klasika (ale táákhle dobrá!). Přísady na náplň jsou jablka, cukr, hnědý cukr, máslo, mouka, citron a koření. Mnoho receptů vyžaduje citronovou šťávu, a proto ji najdete i v tom mém. Nicméně jsem zkusila přidat i citronovou kůru a můj bože! Páj chutná tak svěže! Báječné. Našla jsem asi 50 různých receptů na jablečný páj a trochu počítání a matematiky mi pomohlo k vytvoření tradičního základního jablečného páje s úžasnou chutí. Tohle bude oblíbenec!

Nejdůležitější částí jsou jablka. Na světě existuje přes 7 000 různých druhů jablek a je velmi důležité vybrat si ten správný. Tím nejvíc doporučovaným je druh Granny Smith. Tyto jablka mají docela kyselou chuť, barva je jasně světle zelená a jsou jakoby křupavější než obvyklá sladká žlutá či červená jablka. To také znamená, že nebudou tak měkká a jemná po upečení. Jejich chuť je důvodem, proč se používají v jablečném páji. Jeho náplň je totiž velmi sladká (protože těsto je bez cukru) a kyselost jablek je dost osvěžujícím přídavkem. Každopádně není jednoduché koupit přesně tento druh jablek úplně všude, a tak když je nemohu sehnat, použiju naše sladká jablka na pečení. Chutná to také skvěle, ale je to už podobné jablečnému štrůdlu. Takže na tradiční jablečný páj doporučuju, abyste se pokusili sehnat jablka Granny Smith nebo aspoň nějaká podobná s kyselou chutí.

Další věc, co se týče jablek, je jejich krájení. Někdo je má rád na tenké plátky, jiný zase na šestiny nebo osminy. Já mám radši první možnost, protože výsledkem je jemnější textura a jablka jsou měkčí. Nicméně je na vás, co si vyberete. Takže pokud jste připravení, můžeme začít!
Ingredience:
Těsto:
420 g hladká mouka
105 g máslo, nakrájené na mrňavé hrudky
105 g sádlo, nakrájené na mrňavé hrudky
velká špetka soli
1 sklenice vychlazené vody
1 bílek na potření dna
1 žloutek + 1 lžíce smetany ke šlehání na potření
Náplň:
760 g jablka, oloupaná, bez jadřinců, nakrájená
1 lžíce citronová šťáva
strouhaná kůra z 1 citronu
80 g cukr krupice
40 g vanilkový cukr
110 g hnědý cukr
25 g hladká mouka
2 lžičky mletá skořice
velká špetka muškátového oříšku
50 g máslo

Postup:
Těsto: RECEPT JE ZDE.
Sestavení: Těsto rozdělte na dvě části a jednu z nich vyválejte na velikost vaší koláčové formy. Odstraňte jakékoliv přečuhující těsto a chlaďte. Nyní připravte náplň. Když je hotová, vyndejte formu s těstem a dno potřete bílkem. To zabrání tomu, aby těsto nasáklo náplň. Nalijte náplň (včetně všech šťáv!) do formy na těsto, jako byste chtěli postavit kopeček (to znamená, že největší množství náplně by mělo být ve středu páje). Poklaďte plátky másla a znovu chlaďte. Mezitím vyndejte z lednice druhou část těsta a vyválejte kruh dost velký na to, aby zakryl váš páj. Vyjměte z ledničky páj, okraje zvlhčete vodou a umístěte na něj druhý kruh těsta. Opět odstraňte přebytečné těsto a okraje spojte (přitlačte) svými prsty nebo vidličkou. Ze středu koláče veďte 4 řezy směrem k okraji (jakoby do kříže, ale uprostřed ho nespojíte), aby mohla unikat pára. Opět chlaďte. Mezitím můžete vytvořit různé dekorace na povrch páje (např. lístky, květy atd.). Přilepte je na páj pomocí žloutku se smetanou a potřete jím i celý povrch páje. Dejte chladit aspoň na 5 minut. Předehřejte troubu a pečte na 200C asi 15 minut. Pak teplotu snižte na 160C a pečte dalších 30 minut nebo dokud není barva lehce zlatavá. Nechte zcela vystydnout a pak servírujte buď samotné, nebo se šlehačkou/zmrzlinou/vanilkovou omáčkou atd.
Náplň: Smíchejte jablka s citronovou šťávou, pak přidejte citronovou kůru. V další míse smíchejte všechny cukry, mouku, skořici a muškátový oříšek. Pak dobře promíchejte cukrovou směs s jablky. Dejte odležet na cca 30 minut.
Závěr:
Perfektní, perfektní, perfektní! Delikátní, šťavnaté, kořeněné, jednoduše božské. Naprosto chápu, proč je to jeden z nejoblíbenějších pájů v Americe. Chuť je velmi osvěžující a zároveň máslová. Vsadím se, že ho budete milovat :)

74 komentářů:

  1. Hmm, vypadá to báječně, asi ho budu muset taky někdy vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  2. Famózní ;-) Jablka jsou ovoce z ráje a tenhle koláč je toho důkazem.



    www.gurmanka.cz
    www.dolcevita.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Jablkové koláče k podzimu prostě patří!

    OdpovědětVymazat
  4. :D Určitě ho zkuste, je to zase něco jiného než štrůdl a já osobně se po něm můžu utlouct :)

    OdpovědětVymazat
  5. Miluju páj. Kdybych měla volit mezi štrúdlem a pájem, tak je to jako volba mezi pilinami a belgickou čokoládou. Dala bych si ho hned teď. O jeho skvělosti svědčí i to, že je nevyfotitelný. Ze dvou pokusů jsem ho ani jednou nestihla.

    OdpovědětVymazat
  6. Pája: Taky se ho nemůžu nabažit. Jsem schopná sníst i půlku na posezení :D I když štrůdl mám taky moc ráda. Záleží na co mám zrovna chuť :)

    OdpovědětVymazat
  7. Mě se nepovedl, jsem z toho strašně zklamaná, můžete mi prosim poradit kde jsem udělala chybu?

    1. Náplň je plná vody, takže když jsem pie rozkrojila a odsadila klínek, místo se zalilo šťávou...
    2. Těsto není vůbec celistné, když jsem chtěla kousek nandat na talíř, celé se mi to rozpadlo, těsto je jakoby syrové a celé se drolí

    ..ale stejně jsem všechno snědla ;)
    příště bych ale chtěla, aby se mi povedl. Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  8. Anonymní: To mě strašně mrzí :( Zkusím vám dát pár návrhů, co se mohlo pokazit. Nechala jste páj zcela vychladnout před krájením? Obvykle to trvá tak 3 hodiny, než je zcela studený po upečení. Potřela jste spodní vrstvu těsta bílkem před nalitím náplně a dala jste páj před pečením chladit do lednice? Kdyžtak nejpravděpodobnější by mohla být chyba při pečení - je třeba aby se pekl cca těch 45 minut, aby se přebytěčná voda z náplně odpařila. Nezapomněla jste třeba nařezat na povrchu kříž, kterým pak pára uniká během pečení? Je normální, že z něj trochu vyteče tekutina, ale má konzistenci jako med nebo hodně hustý sirup. Těsto bylo nejspíš upečené, ale rozmočilo se právě kvůli té přebytečné tekutině. Doufám, že jsem aspoň trochu pomohla, kdyžtak se ozvěte a zkusíme ještě něco vymyslet :)

    OdpovědětVymazat
  9. myslím, že jsem dodržela všechny pokyny, jen je pravda, že jsem ho uplně vychladnout nenechala..měla jsem na něj totiž strašnou chuť :) takže příště si počkám. Pekla jsem ho dostatečně dlouho, je ovšem možné, že jsem ho málo potřela po povrchu, nebyl totiž tak pěkně zlatavý jako ten Váš, takže příště ho potřu víc, to určitě vytvoří i tu kompaktnost, která u mě chyběla. Určitě napíšu jak dopadl druhý pokus. Mnohokrát děkuji

    OdpovědětVymazat
  10. Anonymní: Nemáte zač :)Kdyžtak do těsta zkuste dát trochu více vody během jeho přípravy - nemělo by se drobit, ale být kompaktní. Pak by mělo i lépe držet po upečení. Doufám, že se Vám další pokus vydaří již bez problémů, protože Apple Pie za to rozhodně stojí :)

    OdpovědětVymazat
  11. Dnes zkouším podle vaše receptu PIE. ;-)
    Tedy jen těsto náplň bude taky jablečná ale jiná než máte vy. Tak jsem zvědavá jak ten můj PIE dopadne. za chvilku biude upečený a pak jen počkat až vychladne a budu mo moct ochutnat. Jsem zvědavá jaký bude už se nemůžu dočkat. Mám nervičky jak dítě, které se nemůže dočkat dárku. :-D Lenka

    OdpovědětVymazat
  12. Lenka: Doufám, že se povede a bude chutnat. Když jsem ho pekla poprvé, taky jsem se nemohla dočkat, až se zakousnu :D Tak pak napište, jak se dílo vydařilo :)

    OdpovědětVymazat
  13. Takže jak začít. Jsem strašně ráda že jsem narazila na vaše stránky. Těsto k páji je vynikající. Dílko se podařilo a pie je chuťově vynikající. ;-) Lenka

    OdpovědětVymazat
  14. Lenka: To jsem moc ráda, spokojený čtenář vždycky potěší :) Přeju dobrou chuť :)

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý den,

    zkusila jsem podle Vašeho receptu pie a byl naprosto úžasný :-). Příště asi budu muset upéct pro rodinu dva, protože se rychle snědl :-D. Moc děkuji za báječný recept. Kristýna

    OdpovědětVymazat
  16. Kristýna: Nemáte zač, jsem moc ráda, že Vám i rodině chutnal :) Taky ho většinou dělám hned dvakrát, protože já sama jsem schopná sníst i půlku najednou (občas si říkám, kam se to do mě vleze) :D

    OdpovědětVymazat
  17. Právě ho peču, tak uvidíme jak se povede!:D

    OdpovědětVymazat
  18. Kate: To je super :) Doufám, že se pie v pořádku dopekl a doma všem chutná :) Dejte mi vědět, jak to dopadlo :))

    OdpovědětVymazat
  19. Dobry den,

    tak jsem ho taky vyzkousela. S krehkymi testy nemam zadne zkusenosti, ale ta napln, ta me velmi zaujala.. Nakonec se povedl, je uzasny. Musim vsak vysvetlit to nakonec. To testo bylo katastrofalni! Vse jsem delala podle receptu a kamen urazu nastal, kdyz jsem ho chtela vyvalet. Oprela jsem se do nej valeckem a ona se ta koule rozjela a rozsypala. Zkousela jsem jeste pockat, az se vic ohreje, nepomohlo. Zkusila jsem ho vic propracovat a znovu schladit, stejny vysledek. Takze nakonec a podotykam, ze po nekolika propracovanich, jsem dolni dil namackala do formy prsty a horni pak nastrouhala na napln. Presto je vysledek vynikajici a testo je krehke a drolive i pres nekolik rucnich propracovani. Zaverem musim rict, ze se mi behem pripravy chtelo nekolikrat brecet a pak jsem trnula, jak to dopadne, ale z vysledku jsem nadsena! I manzel je... :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Anonymní: Jsem moc ráda, že všechno nakonec dobře dopadlo a páj Vám i manželovi chutnal. Řekla bych, že kámen úrazu u těsta bude málo vody. Mě většinou stačí přidat cca 3 lžíce (50ml)do těsta, ale každá mouka je jiná a jinak saje, takže někdy dám i 6 lžic. Je potřeba, aby vzniklo celistvé těsto, které drží pohromadě a nerozpadá se, protože když ho pak budete chtít po vychlazení vyválet, stane se to, co se stalo Vám - bude se rozpadat a drolit. Hlavně na křehká těsta nezanevřete, chce to jenom praxi :)

    OdpovědětVymazat
  21. Tak těsto už mám udělané a večer to jdu taky zkusit :-) ale chtěla jsem se zeptat, jakou smetanou páj potřít? Ke šlehání, nebo zakysanou? Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  22. Anonymní: Jsem ráda, že jste se do něj pustila, doufám, že se povede podle Vašich představ a že bude chutnat! K té smetaně, určitě smetanou ke šlehání :D Hned to do receptu dopíšu, děkuju za upozornění :) Pak dejte vědět, jak se páj povedl :))

    OdpovědětVymazat
  23. přispívám se svou troškou do mlýna, s těstem problém nebyl, ale když jsem po 4 hodinách koláč rozkrojila, všechno z něj prach sprostě vyteklo :( a byl uplně studený.. nenapadá mě, kde by mohla být chyba, protože jsem ho zhora nepokrývala plátem ale udělala jsem z těsta mřížku, tudíž místa na odpařování bylo dost... i tak je moc dobrý :)

    OdpovědětVymazat
  24. Cherry: To mě moc mrzí, jediné, co mě napadá, je, že jablka nejspíš měly hodně šťávy. Mě se to zatím nestalo, sice trochu mi z něj šťáva vždycky vyteče, ale ne nějak moc (je to vidět i na fotkách), moje jablka jsou většinou tužší a kyselejší, takže nemají tolik šťávy. Ale jsem moc ráda, že i přesto ti chutnal :)

    OdpovědětVymazat
  25. Tak páj byl uplně super. Když se pekl, už všichni chodili do kuchyně, co to tu voní a jakmile jsem ho vyndala z trouby, tak ho málem rozkrájeli :D Ale vydrželi a byl fakt perfektní...snědl se asi za 15 minut a musela jsem ještě ten večer dělat další :D

    OdpovědětVymazat
  26. Anonymní: Tak to jste mi udělala velkou radost! Moc mě těší, že vám i všem u vás doma tak chutnal! 15 minut, tomu říkám rychlost :) Moc mě to potěšilo :))

    OdpovědětVymazat
  27. Tohle je můj nejoblíbenější koláč! Recept mám od Angličanky a ta dává 1/3 másla, 1/3 sádla a 1/3 sýru Cheddar. Těsto je krásně vláčné a vynikající. Sýr nenahrazovat eidamem v žádném případě, snad by to šlo ementálem, ale nezkoušela jsem to. Angličanka dává místo skořice řebíček, voní to zase jinak a taky naprosto báječně. Po pravdě to střídám, podle toho, na co máme chuť. Pokud jde o jablka, používám zelená kyselejší jablka, která máme na zahradě, odrůdu neznám, ale koláč je s nimi výborný.

    OdpovědětVymazat
  28. Anonymní: Taky ho mám strašně ráda :D Přiznám se, že by mě nenapdlo dát do těsta cheddar, ale rozhodně to zní zajímavě! Co se týče jablek, taky se snažím vybírat ty kyselejší, ale vždycky se to nepovede (záleží na tom, jaké se nám urodí na zahradě :D) - tyhle na fotkách byly něco mezi - trochu kyselá, trochu sladká :)

    OdpovědětVymazat
  29. tak uz je v troube! doufam, ze budu uspesna:)

    OdpovědětVymazat
  30. Anonymní: Určitě budete :) Dejte mi vědět, jak vám chutnal :))

    OdpovědětVymazat
  31. No jo :D kde se na tohle hrabe můj apple pie..:/ :) super super super!

    OdpovědětVymazat
  32. Claire/Alfréd: Ale, ale :D Máš ho moc pěkný a udělat ho na celý plech je geniální nápad! Doma nám totiž jeden kruhový nikdy nestačí :D A moc děkuju :)

    OdpovědětVymazat
  33. Catalino, děkuju za bezva recept! Sice mi trošku ujela ruka s muškátovým oříškem, ale i tak je páj vynikající záležitost :) Přidala jsem si ještě nasekaný lískový oříšky (protože kde jsou jablka, tam potřebuju i ořechy:) a zkoušela ještě teplý, mňam! Tynka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač, moc mě těší, že ti chutnalo :) Mě ruka s muškátem taky ujíždí pořád :D Nejdřív je ho příliš málo a najednou ho tam mám až až. Teplý mi taky chutná nejvíc :))

      Vymazat
  34. Recept je opravdu skvělý, mě jako pekařce - úplné začátečnici - se koláč povedl, což mě strašně překvapilo a potěšilo =) Takže děkuju za detailní popis, srozumitelnost a už se těším až zase něco upeču. Tvůj blog ve mě probudil pekařskou vášeň =)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem fakt moc ráda! Úspěch v kuchyni vždycky potěší :) Moc mě těší, že ti chutnal a že se ti recept zdá detailní. Vím, že když jsem začínala objevovat tajemství pečení :D, tak pro mě byly některý pojmy naprosto neznámý, tak se snažím být co nejpodrobnější :)) Moc děkuju a přeju spoustu dalších pečících úspěchů!

      Vymazat
  35. Děkuji moc za ten recept! V pátek jsem to vyzkoušela a výsledek byl naprosto úžasný! Na Tvůj blog budu chodit pravidelně, máš to tu super!

    OdpovědětVymazat
  36. Celkem ráda bych upekla podobný koláč, ale s čokoládovou náplní. Ale nejsem tak zdatná pekařka. Jsem začátečnice, ale moc mě to baví. Mohla bys mi nějak poradit, jak na čokoládový dort? Víš, aby měl těsto jako tento páj, jen čokoládovou náplň

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač, jsem moc ráda, že Ti chutnal! Co se týče toho čokoládového krému, často se do těchto koláčů dává cukrářský krém - těsto se ve formě upeče samotné a po vystydnutí se naplní tím krémem (můžeš na něj dát i nejrůznější ovoce apod.). Pokud mi tu necháš email, pošlu Ti recept na ten krém :)

      Vymazat
  37. Děkuju, to by bylo super. Napiš mi na mail Radkovicova.D@seznam.cz
    Děkuji moc a přeji hodně úspěchů v kuchyni ;)

    OdpovědětVymazat
  38. Díky za bezva recept, mám teď čas, než mi začne škola, tak jsem si řekla, že to prostě zkusím... a ono se podařilo! Držela jsem se striktně receptu, použila jsem teda nevím jaká jablka od babičky a fakt pecka :) O to větší radost mi to udělalo, protože jsem nikdy nic sladkého nepekla a koláček mi pochválila i moje štrúdlofilní mamina :)

    Ať se daří,

    Aňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Aňo, nemáš zač a jsem vážně moc ráda, že se ti páj podařil a chutnal i tvé mamce :) Jablka od babičky určitě nebyla špatnou volbou, rozhodně lepší domácí než kupované! Přeju mnoho dalších pečících úspěchů :))

      Vymazat
  39. Dělala jsem ho včera a byl vynikající, jen se po něm zaprášilo :) Je to už několikátý recept, co jsem podle Vás zkusila a vždycky se všechno podařilo.
    Přeju hodně dalších úspěchů...
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, to mě moc těší a jsem moc ráda, že jste si na všech pochutnali! Děkuju za přání :))

      Vymazat
  40. Tak jsem se dneska pustil poprve v zivote do apple pie a musim rict, ze se povedl naprosto bez chyby. Akorat ta spodni cast mi po upeceni pripadala jako by vlhka a vypadala jako neudelana. Priste zkusim to spodni testo predpect a bude to urcite lepsi. Kazdopadne tenhle recept doporucuji a kdo bude mit sladsi jablka, tak at si da mene cukru. Urcite budu zkouset i dalsi recepty z Vaseho blogu, protoze to mate krasne popsane a je opravdu mala sance, ze se neco pokazi kdyz bude clovek doslovne nasledovat recept. Zvladl jsem to i ja. A to jsem chlap :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martine, to jsem moc ráda :)) Nestává se mi moc často, že by mi na blog zabruslili i chlapy (nebo zůstávají utajeni) :D S tím vlhkým těstem se to může stát, hlavně když máte šťavnatější jablka, předpečení by tomu mělo zabránit a ještě když dno potřete tím bílkem, mělo by být zcela po problému :) Děkuju, moc jste mě potěšil! Přeju dobrou chuť :))

      Vymazat
  41. Dnes jsem se rozhodla udělat Apple Pie. Inspiroval mě US MasterChef, kde byl tento moučník jedním z úkolů pro soutěžící. Hledala jsem nějaký recept a narazila na Váš blog. Vše přesně popsané, dokonalé. Držela jsem se instrukcí a můj první jablečný koláč se povedl. A příště bude určitě ještě lepší. Díky moc za recept.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju a moc mě těší, že jste vyzkoušela můj recept a že Vám chutnal :))

      Vymazat
  42. Včera jsem koupila koláčovou formu a dnes hledala na netu recept na apple pie, protože co jiného upéct v koláčové formě, než tento výborný koláč? Mám ale otázku, žijeme momentálně v zahraničí - Istanbulu, kde opravdu sádlo neseženu :-). Myslíte si, že bude recept na těsto fungovat, když dám jenom máslo? Díky. A máte krásný blog, úplně voní :-)! Zdraví Jitka z Istanbulu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte pravdu, apple pie je zkrátka klasika :)) Recept bude určitě fungovat i čistě jen s máslem, akorát těsto bude po upečení trochu pevnější, každopádně chutnat bude pořád skvěle :)
      Děkuju a přeju krásný pobyt v zahraničí :)

      Vymazat
  43. Catalino... trvalo mi to 2 roky, než jsem se do toho pustila a musím přiznat, že jsem to odkládala docela záměrně, a to hlavně kvůli těstu, ze kterého jsem měla neuvěřitelný strach (asi i celkem oprávněně). Včera večer jsem pie dopekla a šla spát, protože mě to značně vyčerpalo :D, s tím, že si ho dneska nafotím. Před chvílí jsem přišla do kuchyně a čekal tam na mě poslední chudáček kousek, který ani focení schopný nebyl :D. A to většinu snědl přítelův taťka, který sladké vůbec nejí, což myslím mluví za vše :) Tvůj apple pie je prostě dokonalý, při pečení jsem měla pár problémů, a to hlavně s těstěm - sežralo mi strašně moc vody a při válení se i tak trochu drolilo :( ale nakonec se to dalo dát dohromady. Pak mi v troubě po nějaké době začal vytékat, ale to bych přisuzovala asi jablkům, která bohužel nebyla Granny Smith, ale domácí, které bylo potřeba zpracovat (taky byly sladší). No ale vůně byla neskutečná (hlavně teda té směsi jablek a cukrů, tu sem každou chvilku chodila čichat, když sem ji nechávala odležet :D). Taky sem se poprvé odvážila použít sádlo do těsta a, bože, to těsto je DOKONALÉ! Tak krásně křehoučké a chutné. Tak a už stačí :D Omlouvám se za spam těchto rozměrů, ale já jsem prostě musela :) Moc ti děkuju za tento recept, jednoznačně nejlepší věc s jabkama, co jsem kdy jedla! :) Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Radko, tvůj komentář určitě není spam :) Moc mě potěšil a jsem neskutečně ráda, že apple pie tolik chutnal (a je mi líto, že na tebe zbyl jen jeden kousek). S těstem můžou být problémy hlavně v tom, že se drolí, ale jsem ráda, že nakonec to dopadlo dobře :) U těch jablek to bude nejspíš tím, že byla hodně šťavnatá.
      Nemáš zač a moc děkuju, že jsi ho vyzkoušela :))

      Vymazat
  44. Dobrý den, koláč ne naprosto famózní, mě i mé rodině moc chutnal, dnes jsem ho už dělala po druhé.
    Moc děkuji za tenhle báječný recept. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To moc ráda slyším a velmi mě těší, že vám doma tolik zachutnal :)

      Vymazat
  45. Zkusila jsem a priste bych to udelala jinak. Cukru tak polovinu, je to silene sladke a to mame vsichni radi sladke. A dalsi dulezita vec - jablka nechte na cedniku pustit stavu a tu potom svarte s maslem na husty sirup, ktery pak na jablka nalejte, klidne i s trochou kukuricneho skrobu. Jinak z toho budete mit jablecnou polevku jako ja. A to jsem pouzila malo stavnata kysela jablka Granny Smith.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrzí mě, že nevyšel podle vašich představ. Mě osobně se zdá sladký akorát, ale samozřejmě záleží na individuální chuti :) Polévku jsem z náplně zatím neměla, vždycky byla náplň pěkně pevná. Nenakrájela jste jablka na příliš malé kousky? Ale věřím, že s tím svařeným sirupem to musí chutnat také skvěle :)

      Vymazat
  46. Ahoj:) jen rychly dotaz:) opravdu pouzivas kuru z celeho citronu? Zda se mi to trosku moc;) kolik je to na lzicky?
    Diiik:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jo jo, z celého, ale zase ho nestrouhám úplně super důkladně, že by na něm žádná nezbyla. V podstatě oškrábu ten střed citronu kolem dokola, kůru u těch koncových špiček neostrouhám, protože se mi to blbě dělá :D Kolik je to na lžičky ti teď nepovím, nikdy jsem to neměřila, ale jak budu nějaký strouhat, změřím a dám vědět :)

      Vymazat
  47. Ahoj!! Moc dekuji za uzasny recept! Jen jsem se chtela zeptat, jak se ti dari nakrajet sadlo na male kousicky? Moje konzistence sadla byla dost mazlava... Zrejme proto se mi testo pri rozvalovani pri okrajich lamalo... Ale to urcite neni chyba receptu:)) moc zdravim, krasny blog.silvie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Silvie, nemáš zač, moc ráda slyším, že jsi koláč vyzkoušela a chutnal ti :) K tomu sádlu - je to piplačka. Nejsou z něj rozhodně dokonalé kousíčky jako např. z másla, ale jde to zhruba přibližně :D Sádlo musí být fakt studené, klidně ho dej na chvilku do mrazáku, kdyby se ti hodně patlalo, a určitě ho hned po nakrájení dej zpátky do lednice až do doby, kdy ho budeš chtít hned přidat do těsta :) Ono každé sádlo je trochu jiné - to, co si vyškvařím doma, je tužší než to, co koupím v obchodě (a zase se mezi sebou liší značka od značky).

      Vymazat
    2. Moc ďekuji za odpoved! Kolac ihned zmizel:)

      Vymazat
  48. Když jsem tenhle recept viděl, říkal jsem si, "Bah, buchta jako stovky jinejch". Když jsem pak se mořil s těstem, který se mi drolilo až to nebylo hezký (o tom, že by bylo celou dobu v chladu nemluvě), tak jsem se připravoval na nejhorší... Ale když jsem se pustil do náplně! Ta byla úplně famózní! Odrůdu jablek jsem neřešil a zjevně jsem na ni měl docela štěstí, protože to vyšlo fakt skvěle. Výsledek se sice dost drolí a tvar nijak zvlášť nedrží, ale ta chuť! Měl bych se omluvit za všechny pochyby o Tvém apple pie co jsem měl, protože je fakt super!

    Zkrátka, chápu, z čeho ses tak rozplývala. Dík za recept, kterej určitě ještě někdy zopakuju. (BTW, díky za super blog.)

    Ivan Č.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivane, díky moc za milá slova :) Jsem vážně moc ráda, že Tě koláč natolik oslovil a hlavně zachutnal! S tím těstem bývají občas problémy, i mně se někdy dost drolí, ale většinou pomůže přidat trochu víc vody nebo ho trošku víc prohníst rukama - ideálně by se pak nemělo drobit vůbec :D
      Přeju spoustu dalších napečených dobrot.

      Vymazat
  49. Měla jsem vážně velkou chuť na jablečný koláč - pravý, šťavnatý jablečný koláč, abych byla přesná. Recept na něj jsem našla právě tady. Tak se do koláče vrhám znovu a znovu, protože je naprosto skvělý. Vaše stránky miluju, ale tenhle koláč ještě víc. A můj přítel... nemůže se ho nabažit. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem strašně moc ráda! A moc mě těší, že i přítel ho má rád :)

      Vymazat
  50. Pravé ho zkouším a postupují krok po kroku, jen jej budu dělat v keramické mise, tak by me zajímalo, zda-li ji mám před vložením těsta vymazat či ne? Děkuji za odpověď ;) Jinak uz se na koláč nemůžu dočkat! :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je lepší každou formu vymazat, i když třeba má být nepřilnavá, radši to vymaž, ať se to případně nepřipeče :)

      Vymazat
  51. Děkuji za recept, o víkendu to bude u nás vonět :-P. Pro změnu nebude štrůdl :-D

    OdpovědětVymazat
  52. Tak jsem prave dopekla :) testo jsem mela kupovane a bylo ho asi malo, protoze mi ta jablecna napln uplne zaneradila troubu jak vytekla. Predpokladam, ze jsem asi spatne utesnila okraje nebo nevim... kazdopadne zitra me ceka drhnuti trouby :D ale i tak bude apple pie urcite moc dobry a priste si dam vic bacha :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc mrzí, možná to chce formu s vyšším okrajem (případně s větším průměrem), nebo asi teda víc těsta. Ještě se mi nestalo, že by mi koláč vytekl. Dělám ho ve formě o průměru 26 cm a s okrajem vysokým cca 2 cm. Doufám, že to šlo dobře vyčistit :)

      Vymazat
  53. Právě se také pokouším o recept na svůj perfektní Apple pie:). Byl mi doporučen Tvůj blog a mám pár dotazů. Jaký efekt má chlazení těsta v pečící nádobě, pak i s náplní atd.? Můj problém byla také tekutá náplň a to jsem jablka i tepelně upravila před pečením. Každopádně zkusím kyselejší jablka a uvidíme. Jinak děkuji za recept, potření dna bílky by mohlo mému perfect pie pomoct:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Martinko, to těsto se musí chladit právě proto, aby se do něj pak ta náplň nevsakovala a líp se upeklo, nebylo rozmočené. Já bych ty jablka nechala syrová a pokud jsou hodně šťavnatá, můžeš dát do náplně trochu víc mouky, tím to zahustíš. Páj zkus péct pak na nižší teplotu a delší dobu, tím to množství šťávy taky zredukuješ, ale jinak je normální, že po rozkrojení jí trochu vyteče, ale měla by být taková hustá, že už upečené těsto nerozmočí. Věřím, že se páj vydaří na jedničku :)

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)