úterý 8. února 2011

Fudgy Chocolate Cherry Cookies (Vlhké čokoládové cookies s třešněmi)

Leden je fuč a o své místo se už přihlásil únor. Je nejkratším měsícem v roce a přesto má jeden z nejpříjemnějších svátků. Svátek lásky. Svatý Valentýn. Tento svátek vznikl za velkou louží a odtud se rozšířil snad do všech zemí světa, i když to neznamená, že by to byl nutně svátek státní (což není). Jen co obchody vyprodají poslední zásoby vánočního sortimentu, už v regálech můžeme vidět, kromě velikonočních věcí samozřejmě, bonboniéry, čokolády a plyšáky ověnčené srdíčky v záplavě růžových a červených barev. A to je Valentýn. Protože je na svátek lásky všude plno čokolády, nebude chybět ani tady. Pokud váháte, co upéct pro své milované na tento den, mohou se vaší volbou stát třeba tyto extra čokoládové cookies s třešněmi, které jsem upekla podle úžasného receptu Marcelliny, která je pro změnu peče svým blízkým o Vánocích (za skvělý recept moc děkuju!). Tak se do nich pustíme, co vy na to?

Den svatého Valentýna se u nás (a nejspíš po celém světě) uznává hlavně z komerčních důvodů, tedy aby si prodejci co nejvíc namastili kapsy. U nás doma se Valentýn nijak neslaví, naši ho dokonce bojkotují (kvůli přehnanému amerikanismu a kormečnosti), a zastáváme takový názor, že lásku si mají lidé uvědomovat a dávat najevo pořád, ne jeden den v roce. Ale pořád jsou to stránky o jídle, takže tu nebudu vyvolávat souboj názorů, zda Valentýn ano či ne. Většina lidí si na Valentýna dárky dává - hlavně právě tu sladkou afrodiziakální čokoládu - a to je zase podle mě fajn. Čokolády totiž není nikdy dost a taková bonboniéra musí potěšit úplně každého :)

Když už jsme u té čokolády, doporučuji do cookies vybrat nějakou dobrou - tu, kterou rádi mlsáte a chutná vám, protože v těchto sušenkách je její chuť opravdu cítit a není nic horšího než dobré sušenky se špatnou čokoládou. Každá čokoláda se rozpouští jinak - některá lépe, jiná hůř. Záleží na obsahu kakaového másla a jestli třeba obsahuje i rostlinné tuky (ty by pravá čokoláda obsahovat neměla). Z mých experimentů bych ráda řekla, které čokolády se mi osvědčily a které ne. Ještě před tím ale musím říct, že žiju v malém městě a není tu tak široký výběr kvalitních čokolád, takže můžu maximálně oběhnout ty 3 supermarkety, co tu máme, a zkusit, co nabízí. Nejdřív přistoupím k té smutnější části. Čokoláda Orion je pro mě velkým zklamáním - obsahuje rostlinné tuky, málo kakaa a na jazyku je taková hrudkovitá (aspoň její bílá varianta je velmi slabá). Další ne moc dobrou je Figaro, ale přijde mi chutnější než Orion. Čokolády těchto dvou značek se při pečení špatně rozpouští a po upečení jsou takové ztvrdlé, jakoby připálené nebo vykrystalizované (netuším, jak to jinak popsat). Z těch levných, které jsou docela dobré (minimálně za tu cenu) a hravě předběhnou Orion i Figaro, je tu značka Schogetten - 30 % kakaa minimum, pouze kakaové máslo. Další (a na té občas opravdu ujíždím) je Milka. Je jednou z těch levnějších a její bílá varianta je nejlepší v této cenové kategorii. Velkým překvapením pro mě byly čokolády z Lidlu - J. D. Gross (stojí 35 Kč za 125 g nebo 100 g) a jsou opravdu vynikající - lepší už je snad jen Lindt. No a to je vrchol pomyslného ledovce, čokoláda čokolád. Bohužel, u nás mají jen její hořké varianty, takže když potřebuju mléčnou, musí mi stačit Milka nebo právě ty z Lidlu (ty mimochodem skončily na 2. místě v testu čokolád v jenom časopise - předběhla je jen Lindtka). Obecně byste neměli udělat chybu s žádnou čokoládou, pokud obsahuje pouze kakaové máslo, má min. 30 % kakaa v mléčné variantě a min. 50 % kakaa v hořké. Pokud víte o nějaké další dobré čokoládě nebo se mnou nesouhlasíte, napište do komentářů, ráda se nechám poučit a dozvím se o jiných značkách.

Receptů na cookies (typické sušenky pro anglicky mluvící země - nejspíš vyjma Indie apod.) je strašlivě moc - od klasických Chocolate Chip Cookies po mátové, zázvorové, matcha, marshmallow, sedmi vrstvé, pěti vrstvé atd. Jednoduše nepřeberné množství a nejtěžší je si vybrat :D Já jsem recept na tyto od Marcelliny měla uložený už hooodně dlouho a pořád jsem čekala na ten správný okamžik, který nastal teď (tedy včera). A nezklamaly ani trochu! Pokud jste hledali sušenkový lektvar lásky, právě jste ho našli :)
Ingredience:
250 g změklé máslo
20 g vanilkový cukr
145 g cukr moučka
165 g hnědý cukr
1 vejce
150 g hladká mouka, prosátá
150 g polohrubá mouka, prosátá
25 g kakao holandské, prosáté
1 lžička soda
25 g strouhaný sušený kokos
80 g sušené nebo kandované třešně
200 g hořká čokoláda, hrubě nasekaná
200 g mléčná čokoláda s lískovými oříšky, hrubě nasekaná

Postup:
Máslo, všechny cukry a vejce ušleháme do hladkého krému (cca 2 až 3 minuty). Mouky, kakao a sodu smícháme a postupně zašleháme do máslového krému. Těsto je trochu tužší. Vařečkou vmícháme kokos, třešně pokrájené na čtvrtky a obě čokolády. Lžící z těsta tvoříme kuličky, dáme je na plech vyložený pečícím papírem cca 5 cm od sebe (pečením se roztečou na velká kola) a lehce je zploštíme. Pečeme v předehřáté troubě na 180C asi 9 až 12 minut (viz Poznámky a tipy), dokud nejsou na povrchu popraskané a zdají se být suché (okraje nesmí zčernat, jinak jsou již lehce připálené). Necháme krátce vystydnout a už je můžeme jíst. Ihned po vytažení budou měkké, ale jak vychladnou, ztuhnou jako normální sušenky.

  • Pokud chcete mít sušenky uvnitř ještě vlhké a měkké, doporučuji péct je prvních 5 minut na 180C, pak teplotu lehce snížit (160 až 170C) a péct je ještě zhruba 3 až 4 minuty (na povrchu budou ještě úplně lehoučce vlhké).
  • Pokud máte rádi sušenky křupavé, pečtě je na 180C 10 až 12 minut, ale pozor, aby se nespálily.
  • Jako valentýnský dárek je zabalte do celofánu a ovažte velkou rudou nebo červenou mašlí nebo je přes srdíčkovou šablonu pocukrujte a rovnou darujte. Fantazii se meze nekladou.
  • V originálním receptu jsou třešně kandované, ty já ale zrovna moc nemusím, tak jsem použila sušené (ty namočte aspoň na 20 minut do horké vody) a nikomu to nevadilo :)
Závěr:
Super čokoládové, super měkké rozplývající se cookies :) Prostě mňam! Neděste se množství cukru, nejsou nijak přeslazené - díky kakaovému prášku a hořké čokoládě jsou i malinko nahořklé. Třešně jim dodávají vláčnost a kokos skvěle dokresluje chuť čokolády a těsta samotného. U nás se po nich jen zaprášilo (Valentýn, Nevalentýn :D) a dokonce i mamka, která sladké moc nemusí (právě kvůli té sladkosti), si brala jednu cookie za druhou.

20 komentářů:

  1. Nádherné, zase mňamka kterou musím vyzkoušet. Jindra

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm, Valentýna tedy neslavíme, ale hned bych si pár takových výbroných sušenek dala. Souhlasím s tvými závěry ohledně čokolád, nad kvaltiní čokoládu prostě není a v malém městě je docela problém sehnat dobrou čokoládu. Já ráda peču i z bílé čokolády, a zatím se mi nejvíc osvědčila právě bílá Milka a Schogeten, ale pořád to není ono, jenže opravdu dobrou bílou čokoládu se mi jaksi sehnat nepodařilo :-(
    Každopádně, sušenky jsou super a určitě je brzy vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  3. jj, v Lidlu jsou ty cokolady fakt prijemny, zalezi teda samozrejme na druhu, http://www.chocablog.com/reviews/j-d-gross-plain-chocolate/ tady je obrazek a recenze nejake. a jeste tam je dobra cokolada "na vareni", vhodna na polevy a tak, 200g v hnedem baleni.
    Na susenky pak jeste pouzivam i Milku, tu si si sice nekupuju, babicka a pribuzni vsak vzdycky dotahnou ty velke Triolade atd. na narozeniny a navstevy, a samotne mi moc nechutnaji(hlavne kvuli te bile. ale uz jsme nasla i bilou bio, ve ktere by nemusela byt jen chut suseneho mleka, jeste ji sehnat i mimo internetove obchody). O bile valrhone nemluvim, to je ted trosku mimo me domaci pokusy.
    tohle je ona
    http://eshop.bionebio.cz/index.php?option=com_virtuemart&category_id=14&flypage=flypage_images.tpl&manufacturer_id=27&page=shop.product_details&product_id=283&Itemid=2&vmcchk=1&Itemid=2
    a pak jeste tady, v jinem baleni
    http://www.vsebio.cz/bio-bila-cokolada-s-vanilkou-vivani/
    Zkusil jste to uz nekdo?

    OdpovědětVymazat
  4. Jindra: Děkuju moc, pak dej vědět, jak chutnalo :)

    Madla: Moc děkuju :) Souhlasím s tebou :) Vím ještě, že v Brně (a dalších velkých městech) mají např. bílou Lindt, ale nemůžu si pro ni jet pokaždé, když mě napadne něco upéct :(

    farfalla: To jsou ony! Přesně tyhle jsem měla na mysli z toho Lidlu :) A s tou na vaření mám taky jenom milé zkušenosti, je parádně tekutá a dobře se s ní pracuje. Jo, valrhone to je jiná liga :D ale tu jsem jinde než na netu zatím neviděla :/ Tu bílou čokoládu, na kterou si dala odkaz, jsem ještě neviděla, ale podle toho složení to musí být bomba :) Škoda, že ji mají jen v online prodeji.

    OdpovědětVymazat
  5. Čokoláda na vaření Orion - pokud si dobře pamatuji jen s 23% obsahu kakaa a pak 52% v čokoládě na vaření od Lidlu, to je pěkně velký rozdíl, zvlášť když poměřím i cenu. Vysokoprocentní čokolády také nakupuji v Lidlu. Také mám jedny cookies v poznámkách s lehce zábavným zdrojem receptu. Možná se k nim brzo dokopu.

    OdpovědětVymazat
  6. toffo: Naprosto souhlasím :) Cookies se zábavným zdrojem receptu? To zní zajímavě :) Doufám, že o nich pak napíšeš na svém blogu - ráda si o nich přečtu :D

    OdpovědětVymazat
  7. Teda tady je pěkných receptů! A jeden krásnější než druhý. A taky fotek! Jen se mně sbíhají sliny.

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den Catalino,

    minule jsem podle Vás zkoušela apple pie a nezklamal, tak jsem si řekla, že zkusím i sušenky. Teď jsem je dopekla a jsou naprosto báječné :). Až budu mít čas, tak se pustím do citonónového koláče. Děkuji moc za recepty, máte krásný blog.

    Kristýna

    OdpovědětVymazat
  9. Kristýna: Nemáte zač a to já děkuju Vám za tak krásný komentář! Vždycky mě moc potěší, když někdo recept vyzkouší a chutná mu :) Pevně doufám, že i citronový koláč bude mít doma úspěch, určitě mi dejte zase vědět :)

    OdpovědětVymazat
  10. Včera som vyskúšala koláčik zo salka podľa Dulce de leche a aby toho nebolo málo aj Tvoje čokoládové cookies - sú vynikajúce!
    Mala som síce mliečnu čokoládu iba bez orieškov, ale kešu im spravili dôstojnú náhradu a cukru som dala asi o 50g menej.
    Ani sa nedá popísať, ako to krásne u nás voňalo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na ten koláček mám taky zálusk :) Jsem moc ráda, že se cookies tak podařily a chutnaly! Kešu oříšky doslova zbožňuju, asi je tam dám příště taky :) A máš pravdu, ta vůně je úžasná :)

      Vymazat
  11. Super recepti jsou víborne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Těší mě, že chutnaly :)

      Vymazat
  12. Dobrý den, nedávno jsem objevila váš blog a musím vás moooc pochválit! Jste strašně šikovná, výborné recepty, krásné fotky, perfektní text! Včera jsem zkoušela čokoládové sušenky a jsou opravdu luxusní! Jelikož nemám ráda kandované ovoce, vynechala jsem třešně a přidala více kokosu. Dělala jsem i ty mandlové "palcové" s meruňkovým džemem a ty rovněž nezklamaly.
    Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Magdo, klidně mi můžete tykat :)) Moc vám děkuju za komplimenty, velmi mě to potěšilo! Jsem moc ráda, že oba druhy sušenek u vás měly takový úspěch :) Mimochodem taky kandovanému ovoci moc neholduju, proto používám sušené třešně :D

      Vymazat
  13. Dneska jsem je upekla a jsou výborné! Ochutnávala jsem je už za tepla a zdály se mi celkem přeslazené, ale jak vychladnou, tak jsou akorát. Vypadá to, že je budu dělat hodně často, celá rodina si je chválí. Děkuju Catalino!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač :)) Když jsem je dělala podle Marcelliny poprvé, taky jsem se bála, aby nebyly přeslazený. Jsem moc ráda, že doma všem chutnaly!

      Vymazat
  14. Tak v neděli jsem je upekla. Mléčnou čokoládu jsem neměla, tak jsem ta dala 3 hořké a 10 dkg mandlí, a ještě ubrala malinko cukru. Sušené třešně namočila do rumu a vzniklo něco neskutečně dobrého. Jsou výborné, neuvěřitelně žrací :-) kdykoliv jdu kolem musím ujídat. Chutnají úplně všem! Máš skvělý blog! Jen tak dál :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Je fakt, že toho cukru tam není zrovna málo :D Jinak já mám tenhle problém vždycky u všeho, že jdu a musím si prostě dát a ujíst aspoň kousek :D Těší mě, že ti taky tak chutnaly!

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)