V každé zemi najdete tuny receptů na mléčnou rýži. Arroz con leche (překlad: mléčná rýže, čti: aroz kon leče) je typický pokrm ze Španělska, kde ho dělají z mléka, rýže, cukru, skořice a citronové kůry. Výsledkem je sytý hustý a krémový dezert konzistencí podobný kaši či pudinku.
Výběr rýže je v tomto případě velmi důležitý, protože vytváří texturu konečného jídla. Takže jaký druh rýže byste měli použít? Odpovědí je bílá kulatozrnná rýže. Kulatozrnná rýže má tvar téměř kulatý, je kratší než dlouhozrnná a po uvaření je lepivá a drží dobře při sobě. Zároveň je pokrm z ní hladší a krémovější a celkově lépe drží požadovaný tvar. Já osobně nemám moc ráda rýži dlouhozrnnou. Zdá se mi taková suchá a poněkud tvrdá. Možná je to tím, že mamka nikdy jinou něž kulatozrnnou nedělala. Miluju, když se krémová rýže smíchá s omáčkou a vytvoří tak novou báječnou kombinaci chutí. Tohle jsem s dlouhozrnnou rýží nezažila, ale je to jen můj pocit. Někdo zase může mít rád dlouhozrnnou a nesnášet kulatozrnnou.
Tradiční verzi arroz con leche se skořicí a citronovou kůrou jsem už párkrát dělala a je to opravdu extrémně dobré, nicméně tentokrát bych se s vámi ráda podělila o trochu jinak ochucenou variantu, která mně osobně chutná ještě víc. Pokud nevíte, co zrovna uvařit k obědu, nebo máte chuť na něco teplého a sladkého, toto je tou správnou volbou.
Ingredience:
1 litr plnotučné mléko
200 g bílá kulatozrnná rýže
125 g cukr krupice
25 g máslo
2 vanilkové lusky
Postup:
Do hrnce nalijte mléko a přidejte cukr. Vanilkové lusky rozkrojte podélně na poloviny, vyškrábněte z nich vlhkou dřeň (semínka) a přidejte je i s lusky do mléka s cukrem. Na středním plameni přiveďte k varu. Ihned vmíchejte rýži a snižte plamen na nízký, mléko by mělo jen lehce probublávat. Neustále míchejte vařečkou, otírejte jí stěny nádoby i dno. Takto vařte 50 až 60 minut. Tekutina se musí trochu zredukovat a zhoustnout, rýže musí nasáknout a změknout. Buďte opatrní, protože v posledních minutách má rýže tendenci lepit se ke dnu hrnce a připalovat se. Doporučuji rýži ochutnat po 50 minutách a pokud je měkká, znamená to, že je hotová. Odstavte z plotny a odstraňte z rýže lusky. Vmíchejte máslo. Pak rýži rozdělte do připravených misek nebo na talíře. Jezte buď teplé, nebo vychlazené.
- Toto množství stačí pro čtyři osoby, pokud ho zamýšlíte jako dezert. Pokud to má být hlavní chod, stačí na dvě porce.
- I pokud nesnášíte rýžové nákypy, přesto vám doporučuji, abyste tomu dali šanci. Prostě nedokážu uvěřit, že by tento pokrm mohl někdo zavrhnout.
- Když mi nejde o kalorie, používám 500 ml smetany ke šlehání a 500 ml plnotučného mléka místo 1 litru plnotučného mléka. Mléčná rýže je ještě krémovější a jednoduše nejlepší.
- Obvykle se rýže před samotným vařením proplachuje, ale ne tady! Odstranili byste tak škrob na povrchu zrn a konečný výsledek by nebyl tak krémový a dobrý.
- Hotová rýže je celkem dost sladká, takže pokud neholdujete přílišné sladkosti, dejte méně cukru a kdykoliv pak můžete opět přidat, kdybyste si to rozmysleli :D
Vím, že příprava zabere hodně času, ale stojí to za každou vteřinu! Toto je ta nejlepší podoba rýže a těžko budete hledat něco lepšího :) Sladká vanilka a měkoučká krémová rýže jsou velmi dobří přátelé. Mně nejvíc chutná čerstvě uvařená a teplá, navíc kdybych chtěla počkat, až bude vychlazená, jednoduše bych nemohla! Ta vůně a aromata a když pak olíznete vařečku, nemůžete odolat. Buďte opatrní, je to návykové!
to vypadá lákavě:) právě svádí boj můj mlsný jazýček a můj kalorie zvažující mozek:D
OdpovědětVymazatJojo, tohle jídlo má v oblibě moje maminka, ale vanilku nahrazuje vanilinovym cukrem... ryzova kase, no:-) s opravdovou vanilkou je vse jine a lepsi... mam ted pocit, ze kasi uplne citim, pritom jim veproknedlozelo:-)
OdpovědětVymazatSmekám, jak jsi dokázala z obyčejné rýžové kaše udělat luxusní záležitost. Vanilka má prostě čarovnou moc :-). Obdivuji Tvé krásné a lákavé fotografie.
OdpovědětVymazatPetra: :D fandím mlsnému jazýčku, do léta daleko, venku zima, tak proč se trápit :D
OdpovědětVymazatfarfalla: Takový pocit znám :) Občas něco jím a cítím něco úplně jiného :D
coco-choc: Moc děkuju, ale to dělá hlavně ta kaše sama, je totiž báječná :D
Vypada to rozhodne vyborne (ac jsem nakypova nenavistnice) :-)
OdpovědětVymazatVanilku cítím až k nám domů! Kulatozrnku používám hodně na italská rizota, na sladko u nás rýže moc nejede, ale takhle by možná prošla, budu muset vyzkoušet!
OdpovědětVymazatNedávno jsem byla velice překvapená, že moje děti na rýžové kaši "ujíždí." Já ji doma vůbec nevařím a oni jí milují ze školní jídelny.
OdpovědětVymazatZatím jsem jim jí připravila vždy jen ze zbytku rýže od hlavního chodu, že mě ale hlavu tupou nenapadla arborio! Vsadím se, že podle tvého receptu se přes kaši prokoušou do rýžového nebe :-)!
Lucie: Děkuju :) Ono je to spíš taková kaše než nákyp, ale je to každopádně moc dobré :)
OdpovědětVymazatHaF: Určitě vyzkoušejte, je to mňamka :)
toffo: Kéž by nám ve školní jídelně dělali taky rýžovou kaši :D Myslím, že dětem bude chutnat vůbec nejvíc ze všech :) Kdyžtak dejte vědět, jestli chutnala :)
Mléčná rýže je skvělá. Jenom se bojím, že se mi nepovede konzistence.
OdpovědětVymazatMléčná rýže vypadá úžasně, navíc jsou krásně vidět zrníčka vanilky. Shodou okolností jsem dostala k vánocům dva vanilkové lusky a přemýšlela jsem kde a jak je využít, aby jejich použití nepřišlo vniveč. Myslím, že jsem našla inspiraci :-). Jinak se mi MOC líbí tvůj blog, máš nádherný fotky, které přímo vybízejí k olíznutí obrazovky počítače... :-). Doufám, že se podíváš i na můj blog: drobecky.blogspot.com
OdpovědětVymazatPája: To ho se vůbec neboj :) Stačí průběžně ochutnávat, jestli je rýže už měkká - tak jak ji máš ráda - a když je, máš hotovo :)
OdpovědětVymazatPavla: Moc děkuju :) Tady s vanilkou chybu neuděláš :)
bože, to vypadá tak úžasně! mít doma plnotučné mléko jdu vařit :D a to Vás upozorňuji, že když slyším slovo rýžový nákyp běhá mi mráz po zádech:s ale tohle vypadá opravdu lákavě a božsky
OdpovědětVymazatLada: Děkuju moc :) Věřím, že i přes nenávist k nákypům, vám tahle forma rýže zachutná, protože ono to jako nákyp téměř vůbec nechutná :)
OdpovědětVymazatAhoj, tvoji kaši jsem už vyzkoušela. A naprosto báječný. :) Ta chuť se nedá popsat, to si člověk prostě musí uvařit. Také chválím tvé nádherné fotky, u tebe se může jíst i očima. :)
OdpovědětVymazatAhoj, tak si mi udělala neskutečnou radost :) Jsem vážně moc ráda, že ti tolik chutnala, já se jí teda taky nedokážu nabažit :D A děkuju moc :))
VymazatNa tenhle recept se strasne tesim.. Miluju vanilku a sladkou ryzi.. nemuzu se dockat az to vyzkousim :)
OdpovědětVymazatMůžu jen doporučit :) Určitě jdi do něj :))
VymazatAhoj Catalina,
OdpovědětVymazatprosím Ťa, ktorú ryžu (presne radšej) používaš ty? Kupujem si Milchreis z DM-ky, ale keď sa dá využiť i iná, tak ju rada zamením.
vopred ďakujem za radu,
s pozdravom,
Katarína
Ahoj Kataríno,
Vymazatteď používám kulatozrnnou rýži Lagris (červeno-oranžový obal), předtím (než mi došla) jsem používala rýži arborio, kterou jsem si loni nasyslila v Itálii. Každopádně chybu neuděláš s jakoukoliv kulatozrnnou rýží :)
uvareno,snedeno ... delala jsem pouze z polovicni davky a nutno dodat,ze je to prudce navykove ... jako dite jsem k temto vecem diky skolnim jidelnam mela vylozeny odpor ... dekuji za stranky a recepty ... a jak rika jeden kuchar ... pokud pouzijete kvalitni suroviny ... TAK TO BUDE PRUDCE JEDLE !!! Pavla
OdpovědětVymazatPavli, jsem moc ráda, že rýže chutnala :)) U nás ve škole byly sladký jídla naopak zárukou, že se to bude dát jíst :D Každopádně je věčná škoda, pokud někomu školní jídelna znechutí nějaké jídlo, které přitom může být fakt dobré (já to tak měla s játry na cibulce, teď to pomalu překonávám :D).
VymazatMám to úplně stejně. Lehnout si jen tak do postele, dát si něco dobrýho a pustit si film, to je prostě paráda. Snažím se najít alespoň jeden takový den jenom pro sebe. Je to dost těžký, ale snažím se. Pomáhá mi Krupa Kratom , abych si přehodnotila priority a halvně se naučila vypnout a nic nedělat. Nejde pořád něco dělat a stresovat se.
OdpovědětVymazat