Vanilkové rohlíčky jsou typickým vánočním cukrovím, téměř symbolem Vánoc. Původ mají v Rakousku, konkrétně ve Vídni, kde jsou (jako ve zbytku německy mluvících zemí) známé pod německým ekvivalentem Vanillekipferl. V dnešní době jsou ale považovány za cukroví společné pro Rakousko, Neměcko a většinu slovanských zemí (dokonce náš český název mají napsaný i na německé Wikipedii). Ovšem pečou se tradičně i v Maďarsku. Taky se říká, že jejich vznik je spojen s oslavou vítězství maďarské armády nad tou tureckou během mnoha válek v letech minulých - tvarem měly připomínat turecký půlměsíc.
Řekla bych, že není moc potřeba připomínat, z čeho jsou, ale kdyby se náhodou našel někdo, kdo vanilkové rohlíčky nezná (koukejte to napravit!!), tak se o tom zmíním. Recepty se napříč zeměmi samozřejmě trochu liší, ale základ je takřka stejný: mouka, máslo, cukr, vanilka, žloutky a ořechy - tady je ten největší rozdíl. V něměckých zemích se dělají hlavně z mandlí, u nás spíš z lískových či vlašských ořechů. No a po upečení se obalují ve vanilkovém cukru, aby byly pěkně sladké a krásně vypadaly.
Vzhledem k tomu, jak notoricky známé tohle cukroví je, není potřeba se příliš pitvat v přísadách, protože většina máme svůj vlastní recept na ty nej nej nej rohlíčky ze všech. Takže se tu s vámi podělím o své zásady, které podle mě z těch mých rohlíčků dělají rohlíčky ještě lepší. Tím je ale nechci nikomu vnucovat, každý recept má své kouzlo a zvlášť o Vánocích!
Mouka je základ, používám hladkou, pěkně prosátou, asi jako všichni. Kámen úrazu podle mě ovšem spočívá v tuku. Pro mě existuje v tomto případě jedině máslo. Dobré poctivé máslo s báječnou smetanovou chutí a úžasnou vůní. Přiznám se, že minulý rok jsem po Vánocích v Albertovi narazila na vanilkové rohlíčky ve výprodeji. Nedalo mi to a musela jsem je koupit. Hlodal ve mně totiž takový červík, co mi pořád říkal: "A co když jsou ty kupovaný lepší?" A tak jsem je dala do košíku, doma jsme je rozbalili a začala celorodinná ochutnávka. A verdikt? No, nic moc. Nebyly úplně špatný, to zase ne, ale chutnaly prostě jako mouka a cukr, hodně sladký, po másle samozřejmě ani stopa. Prostě jako normální přeslazený sušenky z rostlinných tuků. Tak mi teď občas naskakuje husí kůže, když jdu kolem regálů s vanilkovýma rohlíčkama v obchodech. Udělat si je doma totiž vůbec není těžký.
Nedávno jsem byla v Kauflandu - potřebovala jsem nakoupit máslo na Vánoce (pečení už pomalu začíná) a měla jsem štěstí, protože zrovna bylo v akci máslo od Madety a Olmy za 30 Kč (proč toho nevyužít). Za stejnou cenu měli ještě jakési no-name máslo a Heru se Zlatou Hanou po 20 korunách. Jak jsem tam stála a čekala na taťku, až přijde s vozíkem, lidi kolem mě šli pro Heru, Heru a pro změnu pro Zlatou Hanou. A když už se našel někdo, kdo sáhl po másle, bral to neznámé z venčí. Ptám se proč? Když už kupuju máslo, tak odtud z Česka, ne? Nebo je snad něco špatného na našem másle? Osobně mám mléčné výrobky od Madety a Tatry nejradši, hned potom je Olma a za ní Kunín (i když ten jejich profesionál na vaření plný všeho možného...). Ale nejvíc mě dostává, že místo másla kupovala většina Heru a podobné rostlinné ztužené věci. Je to smutný, protože asi 80 % lidí z mého okolí peče zásadně z Hery - to je přece pečení a radost, nebo jak je ten slogan. Tak tedy ať tolik neodbíhám od tématu, do vanilkových rohlíčků ztužené tuky nepatří. Rohlíčky jsou z másla a basta.
Další věc, která do mých rohlíčků neodmyslitelně patří, je vanilka. Do těsta vždycky vydlabu vanilkový lusk a část cukru tvoří BIO vanilkový cukr (obsahuje mletou vanilku, vyrábí např. Amylon). Jen tak na okraj, ten "vanilkový" cukr od Oetkera, který o sobě tvrdí, že je čistě přírodní, možná neobsahuje ethylvanilin, ale vanilku teda taky neviděl moc dlouho. A vanilka patří i na povrch rohlíčků. Takže zhruba týden až dva dopředu si do dózy dám 250 g moučkového cukru a přidám 1 až 2 rozkrojené vanilkové lusky. Každý den pořádně protřepu a za dva týdny mám dokonale voňavý domácí vanilkový cukr (a pak do něj přidávám další a další lusky a myslím, že teď už tam mám asi půl kila cukru a zhruba 20 lusků :D).
Co se týče oříšků, u nás se vždycky do rohlíčků dávaly vlašské, protože nám rostou na zahrádce. Navíc mají nejvýraznější chuť (zkoušela jsem i s mandlemi, ale nebylo to ono). Ale použít by se daly i lískové nebo pekanové. Mimochodem tvoření samotných rohlíčků může být skvělá rodinná zábava (akorát moc nechutnejte těsto - je fakt dobrý, a tak by vám mohlo zmizet dřív, než se k pečení vůbec dostanete :D) - já, mamka i sestra se vždycky nasáčkujeme do kuchyně a společně při zvuku koled válíme jeden rohlíček za druhým. Vůbec nevadí, že je každý jiný, právě v tom je to kouzlo, každý hned pozná, že jsou domácí. Já mám ráda rohlíčky extra malinké, mamka zase pěkně zahnuté a sestra pro změnu pořádně buclaté obříky :D Uválet rohlíčky je vážně věc jednoduchá, žádný speciální plech nebo vykrajovátka na to nejsou potřeba. Občas mi přijde, že někteří výrobci už neví co by, tak začnou prodávat věci, které jsou takřka zbytečné, jen aby na tom zase vydělali. Mě teda žádná reklama nepřesvědčí, že válení rohlíčků je náročná a patlavá práce, která vyžaduje spoustu času a skončí tak leda tím, že všechno letí do koše, a proto si musím koupit plech na vanilkové rohlíčky, do kterých to těsto stejně musím ručně natlačit, takže té "patlavé a nesmírně náročné" práci se stejně nevyhnu. Ale pokud se mýlím a práci to opravdu usnadní, dejte mi vědět.
Prošla jsem už desítky receptů na rohlíčky, ale přesně tento jsem nikde neviděla. Vůbec nevím, kde ho mamka sehnala, sama si to už nepamatuje, ale co s jistotou vím, je, že u nás v rodině mají dlouhou tradici. V mamčiných zápiscích (vede si svou kuchařku už od mládí) si dělala vždycky poznámky o tom, jaké cukroví a kolik pekla tyhle a tyhle Vánoce. První zápisek má z roku 1989 a rohlíčky tu už byly. Mám pocit, že i babička je dělá podle stejného receptu, ale jistá si nejsem. Každopádně od nás je už dělají i sousedi a pár mamčiných kamarádek. Asi na nich něco bude. Minimálně jsou pěkně silnou drogou :D
Ingredience:
150 g hladká mouka, prosátá
50 g jemně mleté vlašské ořechy
30 g vanilkový cukr moučka
20 g bio vanilkový cukr
1 vanilkový lusk
110 g změklé máslo, nakrájené
1 žloutek
vanilkový cukr moučka na obalení
Postup:
Mouku smícháme s ořechy, oběma cukry a dření z vanilkového lusku. Přidáme nakrájené změklé máslo a žloutek a nožem promícháme. Pak rukama zpracujeme na hladké kompaktní těsto, které se nedrolí. Zabalíme do fólie a dáme přes noc chladit. Druhý den z těsta odebíráme malé kuličky, ty vyválíme do válečků dlouhých jako malíček, dáme na vyložený plech a stočíme do tvaru rohlíčku. Jak tlusté nebo velké rohlíčky uděláte, je na vás. Pečeme v předehřáté troubě na 170C asi 10 minut, nebo dokud okraje lehce nezbéžovatí (rohlíčky musí zůstat světlé). Vyndáme, necháme cca 5 minut chladnout, pak obalíme ve vanilkovém cukru moučka. Jíme hned a zbytek skladujeme v dóze na chladném místě, kde se za 2 až 3 dny krásně rozleží.
- Pokud nejste na dietě, udělějte je z dvojité dávky - mizí rychlostí blesku (nebo jsem jediná, kdo sní plech na posezení??).
- Počet kousků je orientační - pokud děláte menší, bude jich i nad 60, pokud větší, skončíte se zhruba 40 až 45 kusy.
Jak už jsem říkala, každý považuje své rohlíčky za ty nejlepší, u mě to je stejné. Miluju jejich omamnou vanilkovou vůni, tenkou vrstvičku cukru na povrchu, lehké křupnutí, když se do nich zakousnu, a ten pocit, jak se rozplývají na jazyku. V tu chvíli si vždycky uvědomím, že Vánoce jsou skutečně tady. Jak teď o nich píšu, úplně se mi rozkručelo v břiše. Cukroví se u nás peče různé, ale rohlíčky nikdy nechybí (i když o své naprosto nejoblíbenější cukroví se s vámi podělím až někdy jindy). Doporučuju upéct tak týden před Vánocemi a schovat někde tajně, jinak až je na Štědrý den vybalíte, kouknou na vás tak leda drobky.
Já raději pracny, ale fotky jsou nádherné. Krásný zbytek adventu.
OdpovědětVymazatVanilkove rohlicky su naozaj klasika! tieto vyzeraju veeelmi dobre ;) tento rok sa opat u mna dostali na vianocny zoznam na pecenie. Btw. tak isto nechapem ludi, co pecu s herou a s podobnymi srandickami, maslu sa nic nevyrovna! A tak isto, co povazujem za vrchol barbarstva, ked niekto capne heru do nejakej maslovej plnky do kolacu, som z toho silne traumatizovana ;( a takym zakuskom sa zdaleka vyhybam...
OdpovědětVymazatKrasny! Sice jsem dneska ty nase rohlicky upekla, ale mozna bych se pristi tyden mohla pustit i do tvych, pro srovnani :)
OdpovědětVymazatNo a samozrejme, nad maslo neni :)
Super fotky!
OdpovědětVymazatbtw. já chci letos dělat šlehačkový cukroví (vždycky ho dostanem od známejch a je to děsně dobrý) a když jsem koukala po receptech, tak se tam vyloženě uvádí, že se na to musí použít 100% tuk (=Omega) a že s máslem to není ono - takže jak se zdá, úplně do všeho použít nejde, třeba ty lidi měli taky nějakej specifickej recept ... ;) (btw. co je to ten 100% tuk budu muset v krámě teprve prozkoumat, mám pocit, že jsem to v životě na nic nepoužila)
letos asi vůbec nestihneme s mamkou péci, jsem pořád na koleji a mamka má dost práce, a myslela jsem si, že to bude dobře, že aspoň nebudu pořád jíst, ale když koukám na ty tvé fotky, začíná mě to mrzet:D
OdpovědětVymazatVaniláčky miluju a i v naší rodině je jeden prastarý recept, který přeskakuje z generace na generaci :-) Mám ráda jemné vanilkové rohlíčky napůl z lískových a mandlí a oba druhy před umletím opražím v troubě, aby se jejich chuť a vůně ještě umocnila. A máslo, jedině kvaltiní máslo. Moc ráda teď používám farmářské máslo, je sice trošku dražší, ale úžasně chutná a svkěle se s ním praucje. Moje tchyně při pečení hodně používá právě Heru a vůbec to teda není ono. Prostě máslo je máslo a nemá žádné sourozence :-) Letos mě nějak vánoční pečení obchází a vůbec se na něj netěším, ale tvé krásné vaniláčky mi připomněly vůmni a chuť těch našich, tak se nejspíš po víkendu rozhoupu a jestli nemocné dítě dovolí, pustím se do nich :-)
OdpovědětVymazatJo, jinak moje tchyně peče i cukroví se sádlem, manželovi dost chutná, ale já jsem asi divná, protože mi to přijde přesně jak píšeš o tom cukroví z bochodu - přeslazená hmota bez jiné chuti a vůně. Asi se jdu pustit do nějakého pečení, ať nevyjdu ze cviku :-)
ty vypadaj uzasne!!
OdpovědětVymazathttp://sienastyle.blogspot.com/
AAAh! Tak dneska jsem je pekla přesně dle tvého receptu a jsou naprosto úúžasný!!! Asi zítra udělám ještě další várku. :D Přijde mi těch 60 nebo kolik jich mám málo, můžu se po nich utlouct. :) Já jsem je teda pekla o něco déle než 10 minut a pak jsem musela trochu zvýšit teplotu, máme horkovzdušnou troubu, tak to bude možná tím. :)
OdpovědětVymazatI u nás jsou Vanilkové rohlíčky dlouholetou tradicí, stále říkám mamině ať tam necpe Heru, tak pečeme obě a soutěžíme čí více chutná, vyhrávají samozřejmě mé máslové rohlíčky :). Moc pěkný článek.
OdpovědětVymazatjo co si objednávám lusky ze zahraničí dávám vanilku skoro všude ;-), zvlast kdyz clovek porovna ze me vyjde na 4-10kc lusk, ne jak u nas 35-80kc
OdpovědětVymazattento recept zkusím
úplně je cítím, jak se rozplývají na jazyku:)
OdpovědětVymazatKatka,krasne rohlicky:)ja som ich este piect neskusala,kedze nas s nimy pravidelne zasobuje nasa babicka..tak ,kym ju tu mame,nedame dopustit na tie jej:)krasne fotecky ako vzdy u teba:)
OdpovědětVymazatCatalino, moc hezky jsi to napsala, naprosto mi mluvíš z duše. A myslím, že Ti "máslovou záhadu " dokážu objasnit. Není to žádná věda, prostšě to poctivé české stojí třeba 34 korun, kdežto to anonymní belgické/polské..., co dva roky odpočívalo u ledu a teď nastal jeho čas, je za parádních 26,- !! O to ostatní už se moc lidí nestará. Vždycky mám chuť ty lidi bít přes prsty, když vidím, jak si je sází do košíku. A rozčiluje mě to snad ještě víc, než když vidím, jak tamhází kila hery(která je teď mimojiné v krásné, praktické a neodolatelné dóze na cukroví, takže jedinečný důvod, proč si ji dvě kila koupit) a to proto, že lidi, ketří si kupují heru, ví, že je to ztužený tuk a dělají to ze své vlastní vůle(ačkoli moc nechápu, co je k tomu vede, protože kalorie neušetří žádné, chuť je o tři levely horší, ušetřené množství cholesterolu směšné, o vitamíny se ochudí, tak to asi bude jen ta cena.anebo ta úžasná dóza na cukroví:) Kdežto ti, co kupují anonymní pseudomásla...mám pocit, že si neuvědomují, že tím škodí nejen českým mlékárnám, ale hlavně sobě.(kvízová otázka na závěr: proč se asi dělají margaríny s příchutí másla a ne naopak? No proč asi:) A různé "šikovné kuchařské vychytávky " mě taky fascinují:) už jen třeba rýžovar mi přijde dokonale na hlavu:D
OdpovědětVymazatA k rohlíčkům...když jsem byla malá, matně si pamatuju, že se u nás pékávaly, ale naše rodina si je, ani nevím proč, moc neoblíbila, takže posledních několik let už u nás na Vánoce absentují. Každoopádně, po Tvém článku seriózně uvažuji, že bych je na vánoční tabuli zase nenápadně propašovala (btw, strašně se mi líbí ta fotka s rozlomeným rohlíčkem, jak jsou na něm krásně vidět ta vanilková zrníčka:)
Jinak strašně se teším na Tvé nejoblíbenější cukroví, a doufám, že to přijde brzo, protože jsem napevno rozhodnutá ho upéct, ať bude jakékoli, tak mám obavy, abych to stihla:)
Anonymní: Jen chci reagovat na ten rýžovar, proč ti to přijde na hlavu ? V Asii je to součástí každé rodiny a rýže je z toho opravdu lepší a rychlejší, než z hrnce. A ono pak když jíš rýži opravdu každý den, tak se ten rýžovar opravdu hodí. My už ho máme doma tak 15let, v Čechách to ještě není tak běžné, tak možná proto ti to přijde na hlavu. :)
OdpovědětVymazatto orchidea rosa: jen pro začátek,nejsem anonymní:)
OdpovědětVymazatno a teď k tomu rýžovaru...vždyť to sama píšeš...pokud člověk vaří rýži každý den(jo, a btw, co když ji nechci vařit, ale třeba dusit,hm?)...jenže mi nejsme asiaté, výběr je zde mnohem pestřejší a tak bychom mohli mít doma i těstovinovary, nebo jako správní češi i knedlíkovary, a kdekdo z nás si určitě dělá sem tam rád toasty, takže všichni povinně toastovače, jednou za rok pečeme vosí hnízda,takže samozřejmě i formičky na ně,dále pak parní hrnce, wok pánve, dávkovače těsta, lívanečníky, teploměry atd atd atd. jak by taková kuchyně vypadala?:) zvláště člověka nuceného vejít se do bytové kuchyňky 3x4m. Myslím, že pravé umění je vystačit si s málem, to se pak teprve ukáže, jak je kdo opravdu šikovný. A navíc, myslím, že z vlastní práce bude mít člověk mnohem větší požitek, než všechno nechat na robotech. Ale to je každého volba, jakou cestu zvolí a toto je jen můj názor, nechtěla jsem se nikoho dotknout.
to Arion: to mi přijde trochu demagogické: "každý povinně toastovače". Nikdo nikoho nenutí kupovat žádné spotřebiče, ani si zablešit kuchyň 3x4m krámama. Zrovna rýžovar teda nemám a ani neplánuju, ale mám spoustu jiných spotřebičů-robotů a jsem za ně ráda. Někdy to vážně ušetří spoustu času. Jsem pracující studentka a jsem šťastná, že mi mnohými zatracovaná pekárna připraví kynuté těsto (lepší, než na jaké se zmůžu sama) nebo že mi občas pomalý hrnec uvaří. Protože jinak bych buchty pekla jednou za půl roku a některé dny jedla posolený chleba, protože domů dorazím až v devět večer. Ale s (nejen) Tvým názorem na Heru souhlasím 100%, škoda, že se ve vánoční piksličce neprodává máslo :-)
OdpovědětVymazatslečna Barbora
Vánoční cukroví je fajn, ale jednou za rok mi bohatě stačí. Čeho ale sním nejvíce, jsou právě rohlíčky. Máma je peče podle babiččina receptu a jsou báječné, rozplývají se na jazyku. A tady na blogu díky těm Tvým krásným rohlíčkům už jsou dokonalé Vánoce.
OdpovědětVymazatKrásně si je užij, Catalinko :-)
P.
to slečna Barbora: asi jsme se úplně nepochopili. heslo "každý povinně toustovač" opravdu demagodické je. V prvním příspěvku ale píšu, že mi "některé kuchařské vychytávky" přijdou na hlavu (a zatím si furt stojím) a jako příklad uvádím rýžovar (jasně, být Asiatem a mít rýži zastoupenou v jídelníčku ze 70% je jiná věc, ale tohle není opravdu případ čecha středoevropana). Takže v tom druhém příspěvku reaguji hlavně na dotaz, proč mi rýžovar(a podobné) připadají jako zbytečnost. Prostě o některých "vychytávkách" si myslím, že u nich jde obchodníkům hlavně o to zbytečně tahat z lidí peníze. Rozhodně netvrdím, že má člověk drtit ořechy pěstí, vařit v ešusu na ohni(i když jednou za čas je to docela zábavné) nebo šlehat bílky vidličkou(lidi, co to dokáží, mají můj respekt:) Samozřejmě souhlasím, že mixér, mlýnek či teflonová pánvička je moc užitečná věc. Zároveň jsem ale stále přesvědčená, že člověk musí s rozumem uvážit, co je a co už opravdu není třeba a kde si vystačí s trochou zručnosti a vynalézavosti, takže rozhodně žádný šunkovar, plech na rohlíčky ani rýžovar kupovat nehodlám.
OdpovědětVymazatA k máslu - no kilová pixle na cukroví plná voňavého másla by se mi moc líbila:)tak si můžem nechat zdát:)
Vanilkové rohlíčky k Vánocům prostě patří! Náš recept je starší 40let - máma je peče, co já pamatuji a recept má od babičky. Sama jsem teď našla ten náš recept v kuchařce z roku 1935.
OdpovědětVymazatA zajímavé na něm je, že je zde zastoupeno máslo napůl se sádlem. Jinak vynikající vážené máslo mají v Olomouci, v podnikové prodejně sýrárny Orrero. 1kg stojí 121,-Kč a zrovna včera jsem doma porcovala máslový blok o váze 4,5kg - nezapomenutelný zážitek, hlavně pro děti!
Na obalu másla z Kunína jsem našla, že je vyrobené ve Francii. Že bych si pořídila máselnici?
OdpovědětVymazatAmelie: Já to mám přesně naopak :D Děkuju moc a taky přeju krásný advent :)
OdpovědětVymazatMarianna (Halusky-in-Ireland): Moc děkuju! Jo jo, rohlíčky na Vánoce chybět nesmí. Naprosto s tebou souhlasím - taky nesnáším tyhle náhražkovité krémy, máslový mám ráda, ale jak je tam nějaký ten směsný tuk, nedá se to jíst - proto už ani nechodím do cukrárny - člověka tam čeká jen zklamání (aspoň tady u nás).
Meg: Děkuju :) Koukala jsem na ty tvé krasavce a recept není zase tak odlišný :) Každopádně pokud je vyzkoušíš, dej vědět, jak souboj dopadl :D
Černá Moora: Moc děkuju! No vidíš, já mám zrovna recept na šlehačkové cukroví z másla :D Mamka ho sice dělala, když jsem byla malá, takže chuť si nepamatuju, ale v receptu stojí máslo - nenahrazovat (stejný jsem našla např. tady: http://www.toprecepty.cz/recept/9188-slehackove-cukrovi/). Kdo ví, jak to teda je :D Osobně bych se ale přiklonila k máslu.
Moi.P: To ne! Musíte si s mamkou něco napéct, bez toho to nejsou Vánoce :) Nebo aspoň nepečené cukroví, to je rychlejší :) A o svátcích se přímo musí jíst pořád :D
Madla: Děkuju :) Ten nápad s opražením ořechů se mi moc líbí! Já mám v rohlíčcích radši výraznější ořechy (ty mandle mi nějak přijdou moc mdlé, ale napůl s lískači to rozhodně nemusí být špatné :) ). Kamarádka taky peče jenom z Hery - snažila jsem se ji nějak jemně naznačit, že z másla by to lepší, ale nějak se nepodařilo. Mimochodem doma děláme jeden druh cukroví ze sádla - říkáme mu sádláky a jsou to kakaové "sušenky" plněné marmeládou. Nejspíš je to, co tobě zrovna nechutná :D, ale já pro něj mám strašnou slabost už od dětsví. Nevím, čím to je, ale mohla bych se ho ujíst :D
SIENA.STYLE: Mockrát děkuju :))
orchidea rosa: Jé, tak to mě moc těší!! Taky jsem je pekla tento týden znovu - první várka padla za vlast okamžitě po upečení :D Co se týče té doby pečení, je možné, že budou potřebovat víc času (já je totiž dělám fakt mrňavý, tak se mi asi proto upečou za těch 10 minut, někdy i míň).
Phetification: S máslem je vítězství jisté :D Mamka občas peče takový jakoby linecký kolečka, který se zdobí ovocem, a v receptu má napsaný, aby použila Heru a v tomto případě jí taky nevymluvím, že s máslem by byly 100x lepší. Mamča prostě jen řekne, že s tím nemá zkušenost a tím to končí :D Děkuju!
Housewife: Páni, to je v té ceně takový rozdíl? Já mám doma celkem zásobu vanilky nakoupenou vždycky, když se někde naskytne nějaká akce, ale i tak za míń jak 30kč lusk v obchodě neseženu. Dej mi pak vědět, jak ti chutnaly :)
Saša: A jak! :D
Martina(Dulce de Leche): Rohlíčky od babičky jsou nejlepší! Naše babička peče cukroví pro strýce i tetu (sami nepečou nic), nám nemusí, ale i tak vždycky krabičku (no, spíš krabici) doveze a to se pak můžeme všichni utlouct :D Moc děkuju!
Arion: Děkuju moc :) Věděla jsem, že na to máslo budeš mít stejný názor :) Kvízová otázka mě dost pobavila :D :D O rýžovaru slyším poprvé. U nás jinak převažuje spíš cukroví různě plněné,s krémem atd. než jenom samotné sušenkové, ale rohlíčky jsou prostě nutnost :) Naopak pracny se u nás moc neujaly, ale plánuju to změnit :D Pokud je vyzkoušíš, určitě dej vědět, jestli byly doma přijaty :) Bohužel co se týče mého nejoblíbenějšího cukroví, letos už ho sem dát nestihnu - měla jsem ho nachystané od minulého roku, ale v létě mi selhal exterňák a o všechny fotky jsem přišla a letos ho teprve budu péct :(
OdpovědětVymazatKoukám, že se nám tu rozvinula trochu ostřejší diskuze o kuchařských vychytávkách :) Za sebe se přiznám, že rýžovar mi přijde celkem zbytečný, pokud rýži člověk nevaří fakt každý den, jinak bych doma opravdu mohla mít na každou surovinu jinou vychytávku a ke sporáku se prohazovat lopatou :D Ale samozřejmě záleží na každém, co používá a co využije :) Ale např. s tím plechem na rohlíčky mi to přijde fakt na hlavu :)
Jsem toho názoru, že když mě baví pečení, chci si většinu věcí dělat ručně - aspoň co se těsta týče. Proto nechci toho kuchyňského robota ani pekárnu na chleba apod. Ale chápu, že pro někoho, kdo pečení nemá jako koníčka (v mém případě vášeň), ale pouze jako prostředek pro přípravu jídla, jsou takové věci výhrou - všechno je hned a téměř bez námahy. Ovšem život bez ručního šlehače a procesoru si představit neumím (vidličkou jsem už bílky šlehala a nikdy víc to už nechci zažít; ořechy jsem taky už strouhala na struhadle, než mi naši koupili procesor, a to už taky nikdy opakovat nehodlám :D). Ale zmrzlinovač je mým zbožným přáním :)
Jo a tu pixlu másla chci taky! :D
Papaja: Pavlínko, moc děkuju za takovou poklonu! Nejlíp chutná, když navaří/napeče někdo jiný :) Nevím, čím to je, ale od mamky mi chutnají vždycky víc :)
OdpovědětVymazatHaF: Téééda, to jsou teprve rohlíčky s tradicí! Ta kombinace másla se sádlem rozhodně zajímavá je, za zkoušku by určitě stály :) Strašně moc děkuju za info o másle z Olomouce - jezdíme tam celkem často na nákupy, takže toho určitě využiju, české máslo a navíc za tak super cenu! Být to u nás ve městě, jsem tam pečená vařená :D
RenataE: Co na to říct, je to hrůza :/ Konkrétně máslo z Kunína se u nás neprodává, ale vím, že např. to jejich kozí mléko je taky odněkud z venčí. Tohle prostě nepochopím. Mimochodem k té máselnici bych si pořídila ještě kravičku, protože kdo ví, odkud pochází šlehačka v obchodě :D :D
Já letos při zadělávání těstna na rohlíčky měla myšlenky v oblacích, takže jsem přihodila o žloutek a 50 g másla navíc. V životě jsem neměla tak nevzhledné rohlíčky (povznesla jsem se na další přidávání suchých přísad), téměř jsem modelovala samé máslo. Ale doposud nikdy jsem neměla rohlíčky tak křehké. Peču z lískových, protože se k vlašským málo dostanu. TAké je předem pražím a zbavuju slupek, jak to jde. Obaluju v moučkovém cukru, ovoněném vanilkovým cukrem. Jen ta nejmladší si na něj ještě nezvykla, vyloženě jí "smrdí" a od rohlíčků se po čuchnutí odvrací.
OdpovědětVymazatCatalina: naprostý souhlas:)
OdpovědětVymazatjen mě napadlo Catalino, pokud máš zájem o opravdu čersvé voňavé máslo krájené po blocích(klidně po pěti kilech:) a máš to do Brna blíž než do Olomouce, tak firma Orrero(ta, o které píše HaF) má prodejnu i v Brně, kde vozí 2x týdně naprosto čersvé máslo(tuším z Litovle), kde ho pak sekají po větších i menších blocích- jak si kdo řekne. Cena je taky stejná, tedy 121 kč/kg. Je absolutně čerstvé, krásně žluté a voňavé. Vždy, když si tam pro nějaké přijdu, tak absloutně každý, kdo stojí ve frontě, má v ruce aspoň jednu kostku(což mě samozřejmě moc těší:) jen tam mají napsáno, že je pouze k tepelnému zpracování(kvůli tomu, že to neprošlo dostatečným množstvím já nevím jakých kontrol), ale to je samozřejmě hloupost, já si to mažu v palcové vrstvě na chleba a je to to jediné, kvůli čemu dookážu ráno vstát:)
Jo,a když nebude recept na nejoblíbenější cukroví, neprozradíš aspoň název?:))
toffo: Jé, tak to je celkem nemilé, ale mě se to stává taky - občas něco zapomenu přidat, jindy zase dám až moc (naposled jsem dělala lanýže z poloviční dávky a pak jsem tam dala smetany na celou dávku - no, moc netuhly :D). Ale hlavní je, že rohlíčky i tak chutnaly :) Pevně doufám, že nejmladší dcerka si brzo zvykne - neví, o co přichází :D
OdpovědětVymazatArion: No to je super zpráva! Sice to do Olomouce mám stejně daleko, ale do Brna jezdím přece jen častěji. S tím tepellným zpracováním bych se taky nějak neobtěžovala :D Myslím, že je to stejné jako s mlékem z mlíkomatu - taky je tam napsáno, aby se převařilo (právě kvůli těm dodatečným kontrolám), ale naši se znají přímo s tím majitelem a sám říká, že je to zdravotně nezávadné a mě z něj zatím nikdy nic nebylo :)
A naázev určitě prozradím, akorát nevím, jestli ti něco řekne - není to moc známé (i když kdo ví): dordonetky :)
vanilkové rohlíčky miluju, z vánočního cukroví je to můj jednoznačný favorit. letos jsem se rozhodla zkusit je upéct podle vašeho receptu (nalákaly mě krásné fotky...) a byly tak neuvěřitelně famózní, že jsem vám to musela napsat. každý, kdo je ochutnal, říkal, že lepší nejedl. díky za recept pravděpodobně už budou vaše rohlíčky naší stálicí
OdpovědětVymazatzdendička
Zdenička: Já je mám taky děsně ráda :D Jsem nesmírně ráda, že rohlíčky vám tolik zachutnaly a dokonce i známým! Toto mě vždycky potěší nejvíc :)
OdpovědětVymazat@Housewife alebo ktokoľvek: prosím vás, odkiaľ objednávate tie vanilkové lusky, ja ich tu u nás nemôžem zohnať a ak aj áno, sú strašne drahé...
OdpovědětVymazatLucia: Tak to ti bohužel neporadím, já je kupuju normálně u nás v obchodě, ale jsou, jak říkáš, celkem drahé :/ I když před Vánoci je měli za nižší cenu (tuším 30 nebo 35kč za lusk?). Ale ta chuť za to stojí :) Kdyžtak zkus napsat přímo @Housewife na blog :)
OdpovědětVymazatTak když jsou u vás tak oblíbené, tak určitě budou skvělé! Asi, teda URČITĚ, je upeču :)))
OdpovědětVymazatA kdy je správná doba je začít péct? Tak aby byly nejlepší na Vánoce :))
Pak dám vědět jak se povedly :))
Jsou fakt super :D Upéct je můžeš klidně den před Vánoci, jsou dobré ihned :) Já jsem je dělala teď v sobotu, samozřejmě už není ani jeden, takže tento víkend dělám další. Sice jsou ještě lepší, když si ty dva dny v chladu poleží, ale z vlastní zkušenosti můžu říct, že i bez toho se sní hned :D
VymazatAhoj, narazila jsem na tvé stránky teprve letos :-) Ale čistě pro tu zajímavost, mám prakticky shodný recept v kuchařce od Janků-Sandtnerové, která byla vydaná za první republiky (přesný rok není uveden, ale podle předmluvy ještě žil Masaryk). Je tam jen jeden jediný rozdíl, a to, že moučkového cukru do těsta se dává 40 g cukru místo 30, ale pochopitelně se tak pak nepřidává ten kupovaný vanilkový, co tehdy nebyl. Kuchařky od zmíněné dámy byly ve své době velice oblíbené, možná se ve vaší rodině předává tento recept od té doby (případně předala jako první nějaká známá).
OdpovědětVymazat