Protože všechno teď bylo celkem komplikované a složité, chtěla bych začít něčím jednoduchým. Před Velikonocemi vyšlo první číslo časopisu Bohemia Living, další číslo vyšlo nedávno a právě v něm je i dnešní recept. Nejedná se o nic složitého, ale zato dost základního. Hravě to zvládnou připravit i děti třeba pro učitele na konci června, akorát to pečení bych na nich nenechávala.
Muffiny přišly ze západu, konkrétně z USA. Podle anglické terminologie se jedná o typ "rychlého chleba" alias quick bread. To znamená, že nejsou z kynutého těsta, ale naopak je kypří soda nebo kypřící prášek, a proto je jejich příprava extra rychlá (pokud je nedělám já :D). Muffiny by se mohly snadno zaměnit za cupcaky, ale je mezi nimi rozdíl. Cupcake je sladší, těsto je většinou o něco hutnější a vždycky má na povrchu nějaký krém nebo polevu. Na druhou stranu muffin je méně sladký, protože se jedná spíš o chlebovější pečivo a bývá většinou bez polevy (i když tohle už není 100% pravidlem).
Na svoje první muffiny si pamatuju moc dobře. Ochutnala jsem je u kamarádky a absolutně jsem netušila, "vo co go". Taky pečení byla pro mě v té době (bylo mi 13) věc neznámá, takže jsem si hned o recept neřekla. Jenže zvědavost a touha byly silnější, a tak mi kamarádka nakonec ukázala onu zázračnou krabičku od Dr. Oetkera, ve které se skrývala ta tajemná sypká hmota, co přidáním pár mokrých věciček vytvoří tu božskou manu :D Díky tomuto všemocnému doktorovi se i u nás doma zanedlouho pekly voňavé muffiny. Ať už ale na krabičce píšou, co chtějí, ty moje byly vždycky nahoře pěkně upečené a dole černý jak bota. No dobře, tohle byla moje chyba. Každopádně postupně nás (mě a sestru, která v těchto zlatých časech ještě ochotně pomáhala) omrzela jediná varianta vanilkových muffinů, takže jsem si dovnitř začaly cpát čokoládu, marmeládu, vršek máčely v polevách, kokosu a všem možném. Přesto to pořád nebylo ono. Pořád chutnaly tak nějak suše, i když kamarádka je měla vždycky vlhký a vláčný. Bylo to jasný - moje krabička byla vždycky prokletá, a tím pádem se u nás doma objevovaly míň a míň, až vymizely úplně.
Teď už si dávno peču normální muffiny bez zázračných krabiček a většina z nich je, troufám si říct, lepší. Ale začátky jednoduché nebyly. Jako pečením nepolíbená a tvrdou prací zcela znechucená mladistvá jsem všechno míchání ochotně přenechávala mixéru a pak se divila, že muffiny jsou vždycky superhutné, suché a tuhé. Teď už vím, že cesta k dokonalým muffinům je jen jedna jediná.
Míchat, míchat, ale nepřemíchat. Není to nic objevného, ale často je mixérová cesta tou rychlejší a pohodlnější, zato však nepřináší kýžený výsledek. Vařečkou stačí těsto párkrát promíchnout tak, aby v něm pořád zůstaly menší hrudky mouky. Nesnažte se z něj udělat dokonale homogenní směs, to muffinům nejvíc uškodí. Hrudkovitá nejemná kaše je ideál.
Tohle těsto je zcela základní, lze ho podle potřeby ochutit, obarvit, přimíchat cokoliv, co má kdo rád. Já mám extra ráda ostružinové muffiny hned po borůvkových a jahodových už jen proto, že tohle ovoce většinou nepotřebuje krájet. Tak směle do nich!
Ingredience:
200 g hladká mouka
½ lžičky pepř
špetka sody
2 lžičky kypřící prášek
115 g cukr
¼ lžičky sůl
1 vejce
125 ml podmáslí
½ lžička vanilkový extrakt
60 g rozpuštěné máslo
120 g ostružiny
Postup:
Z mouky oddělíme 2 lžíce a obalíme v nich ostružiny. Zbylou mouku prosajeme a smícháme s pepřem, sodou, kypřícím práškem, cukrem a solí. Vejce rozmícháme v podmáslí, přidáme vanilkový extrakt a nalijeme s rozpuštěným máslem do moučné směsi. Opatrně promícháme vařečkou jen do smísení a provlhnutí (v těstě budou hrudky). Na závěr zlehka vmícháme obalené ostružiny. Těstem naplníme košíčky na muffiny až navrch. Pečeme v předehřáté troubě na 180C asi 15 až 20 minut.
- V časopise není pepř uveden, protože je to poněkud neobvyklá přísada a hlavním důvodem bylo to, aby si čtenáři nemysleli, že bych snad chtěla učitele otrávit. Chuť pepře je v muffinách znát, projevuje se takovou tlumenou pikantní a lehoučce pálivou chutí v pozadí. Nesedne každému, především pro děti by to mohlo být pálivé až moc. Dospělé většinou příjemně překvapí.
- Použít můžete jak normální, tak třtinový cukr (případně mix obou).
Těsto je měkké, vláčné, akorát sladké, doplněné o lehce kyselé ostružiny. S třtinovým cukrem získají lehce medovou chuť. I když je v nich podmáslí, kyselé rozhodně nejsou. Pokud se rozhodnete pro pepřovou variantu, bude chuť těsta zpočátku zcela normální a teprve po několikátém soustu začnete cítit lehce pálivou chuť, která se velmi dobře doplňuje právě s ostružinami (s jiným ovocem bych volila jiné koření). Jíst se dají třeba jen tak nebo namazané marmeládou či Nutellou.
Krásné fotky, muffiny vypadají ohromně vláčně až šťavnatě, hned bych se do nich zakousla!
OdpovědětVymazathttp://mamou-stylove.blogspot.cz/
Děkuju moc! Vláčné jsou až až :D
VymazatCataline,
OdpovědětVymazattak jsem si říkala, co asi bude tím prvním receptem po zkouškách a už je tu :-)
Ostružiny miluji trhat rovnou z keříku do pusy , ale pokud mi nějaké zbydou zkusím i tyto muffiny ;-)
Fotky mě nalákaly dokonale!
Krásný odpočinkový červen !
:D Přesně na to samé jsem se ptala sama sebe. Nakonec jsem si vybrala tyhle muffiny :) Já většinou při trhání narazím jen na ty kyselé ostružiny, takže pak míří po pár nezdařených pokusech rovnou do košíku a čekají, až k nim doma přihodím trochu cukru :D Děkuju a též přeju hezký zbytek června :))
VymazatTy ostružiny v tom musí chutnat parádně :))
OdpovědětVymazatHned zajedu k babičce na venkov a nějaké ji ze zahrádky oškubu :D
Zrovna včera jsem babičce oškubala keř černého rybízu :D Ale babičkám to snad nevadí :D
VymazatGratuluji k maturitě !!! J.
OdpovědětVymazatGratuluji k maturitě, nemohla jsem se dočkat dalšího receptu, chodím sem každý den a dnes jsem se dočkala:) Vítej zpátky. Nedávno jsem taky dělala muffiny, podle receptu z Apetitu, čokoládový a byly super - měkoučký a nadýchaný.
OdpovědětVymazatDěkuju! Už mi to blogování po těch měsících neskutečně chybělo :D Mmm, čokoládový muffiny, pekla jsem je taky nedávno, akorát recept nebyl z Apetitu, ale dala jsem je do kupy tak nějak ledabyle :D
VymazatŘíkala jsem si, jak se ti asi daří a co zkoušky...Tak jsem ráda že mohu pogratulovat a těším se, že sem zase začneš přidávat novinky:-D
OdpovědětVymazatDěkuju mockrát :)) Už to pomalu začnu zase "rozjíždět" :D
VymazatJe to sranda, říkala jsem si, že používáš stále stejné papírové košíčky na mufíny,neuvědomila jsem si, že tento recept už jsem četla v časopise. Gratuluji k zakončenému stresovému období, ze kterého si vyšla s čistým štítem.
OdpovědětVymazatNoo, je pravda, že moc jich zrovna po ruce nemám :D Děkuju!
VymazatTéž gratuluju k dobře zvládnuté zkoušce z dospělosti a těším se na další chutné recepty. Já dnes budu taky muffinovat, teda cupcakeovat, budou špaldové cupcakes s čokoládovým krémem a jahodami :-)
OdpovědětVymazatDěkuju moc a cupcakeování zdar! :D Zní to moc dobře, už se těším na tvou zprávu na blogu :))
Vymazatmnam! .. ty určitě udělám! Děkuji za recept :)
OdpovědětVymazatNemáš zač :) Děj vědět, jak ti chutnaly :))
VymazatCatalino já dělala maturitu taky tento rok a naprosto s tebou souhlasím v tvém názoru na ně. A maturita byl také důvod, proč jsem na blog tak dlouho nenapsala :D, takže tě úplně chápu ;). Gratuluji!
OdpovědětVymazatMuffiny vypadají skvěle a určitě chutnají ještě lépe. To s tím těstem a nadýchaností muffinů jsem si taky všimla ale nebyla jsem si tím úplně jistá, tak jsme ráda, že to slyším (tedy čtu) i od tebe :)
Těším na další články!
To jsem ráda, že je nás víc s tímto názorem :) Děkuju moc a též ti gratuluji!
VymazatGratuluji k maturitě! Muffínky jsou krásné a ten pepř mě překvapil - určitě vyzkouším, neboť to znělo velmi lákavě!
OdpovědětVymazatDěkuju moc :) Budu se těšit na odezvu :D
VymazatMuffiny, podivní přivandrovalci, se do mého pečícího repertoáru zatím nepropašovaly. Máš to ale tak hezky popsané a nafocené, že je zkusím:-) Gratuluju k maturitě a všem těm obskurním testům.
OdpovědětVymazatJsou trochu podivné, ale moc roztomilé :D V podstatě se dá muffinem nazvat cokoliv, co se upěče v těch malých formičkách, takžese jich nemusíš vůbec bát :)) Děkuju moc!
VymazatNo vitaj:-DD Tak aj ja sa pripajam ku gratulantom a drzim palce aby vysli tie prijimacky...
OdpovědětVymazatmuffiny su paradne, dobry zakladny recept je na nezaplatenie takze tento tvoj urcite ukladam:-)
Děkuju :)) To máš pravdu, základní recept je základ :D
VymazatTaky se pridavam ke gratulacim :) A pepr zni hodne zajimave :)
OdpovědětVymazatGratuluji k maturitě :-). Jen ze zvědavosti - na jaký obor na VŠ míříš ? :) Muffiny vypadají skvěle :).
OdpovědětVymazatDěkuju ti moc! Zatím se rozhoduju mezi financemi a odbornou angličtinou :D
VymazatKatuska velka gratulacia k maturite. Velmi sa tesim ze si opat medzi nami:))) Muffinky su mnami mnam a fotecky su tiez na zjedenie.
OdpovědětVymazatAdi, moc děkuju za milý komentář!
VymazatTy jsi ten recept jen přebrala z toho časopisu?
OdpovědětVymazatJelikož máš totožnou úvodní fotku (i zbytek fotek je podobný) jako je ta v časopise, tak mi to nejde do hlavy. Buď je to tvůj článek v tom časopise, a nebo nejsi úplně čestná s těmi fotkami...
Co se týče zdrojů, vždy se snažím být co nejčestnější to jde :) Do Bohemia Living přispívám svými recepty od prvního čísla, takže recept i fotky jsou moje (v časopise je i odkaz na můj blog :)), jinak bych samozřejmě uvedla zdroj. Na svém blogu ale jiné než své fotografie nezveřejňuji.
VymazatNečetla jsem ten článek v časopise celý, jelikož jsem četla recept tady, ale tak nebyla jsem si jistá. Doufám, že to nevyznělo jako rýpání, ale ty jsi tady u toho receptu na blogu vyloženě nepsala (nepochlubila se), že je to tvoje dílo tak mě to zarazilo...
VymazatNevím jistě, jestli jsi to psala jinde nebo tak, možná neumím číst mezi řádky :D
Nicméně jsem ráda, že jsi mi odpověděla.
Blog s mi samo líbí, proto mě to zajímalo...
Neboj, jako rýpání to nevyznělo :) Myslela jsem, že v minulém příspěvku jsem to zmiňovala, ale jak se teď dívám, nezmínila jsem, takže se omlouvám za ten zmatek :D Těší mě, že se ti můj blog líbí :)
VymazatJako pravdou je že mně se třeba teď na narozeniny Kubíkovi taky ty banánové muffiny dělat nechtějí, ale zase na druhou stranu vím že moje hlava by se s tou ostudou že nemám nic nachystaného pro děti pak nedokázala vypořádat.
OdpovědětVymazat