středa 13. června 2012

Ostružinové muffiny

Jak se tak dívám, zjišťuju, že poslední příspěvek tyto stránky zaznamenaly 5. dubna, což je zoufale dávno a navíc v menu byla ještě před chvílí nabídka na VELIKONOČNÍ snídani. Duben a květen byly zkrátka celkem dost vyčerpávající. Pro ty, kteří se chtějí věnovat čistě pečení, přeskočte až na další odstavec) Duben byl čistě ve znamení přijímacích zkoušek - především SCIO OSP. Svůj osobní názor na tyhle testy tady radši psát nebudu, přeci jen je to pořád blog o pečení a nerada bych tu používala příliš peprné výrazy, bez kterých by se to neobešlo. Začátkem května jsem pro změnu absolvovala testy TSP, které jsou nutností pro přijetí na Masarykovu univerzitu. Tady bych se opět musela rozčarovat, ale v tomto případě mluví snad za vše, že i někteří tamní profesoři si stěžují, že tyhle testy nejsou vhodným kritériem pro výběr studentů. Tak a teď už mě tam nepřijmou :D Nejlehčí ze všeho mi přišla maturita. Státní písemná byla zaměřená na všechno jenom ne češtinu (samé otázky typu, co vyplývá z toho a toho, zkrátka jako analytický oddíl OSP). Nejvíc mě těší, že ze slohové práce jsem se výsledek dozvěděla teprve včera. Co se týče školní části, nějak jsem si neodhadla čas, a tak jsem nakonec zjistila, že maturuju za 4 dny a do hlavy se mi musí vměstnat asi 75 otázek. Časově to dopadlo tak, že jsem si tak tak stihla přečíst otázky do češtiny a občanky a na angličtinu už nezbyl čas žádný. Takže jsem byla pěkně v nervu, ale nakonec jsem prošla. A teď už konečně k té mnohem mnohem příjemnější části!

Protože všechno teď bylo celkem komplikované a složité, chtěla bych začít něčím jednoduchým. Před Velikonocemi vyšlo první číslo časopisu Bohemia Living, další číslo vyšlo nedávno a právě v něm je i dnešní recept. Nejedná se o nic složitého, ale zato dost základního. Hravě to zvládnou připravit i děti třeba pro učitele na konci června, akorát to pečení bych na nich nenechávala.

Muffiny přišly ze západu, konkrétně z USA. Podle anglické terminologie se jedná o typ "rychlého chleba" alias quick bread. To znamená, že nejsou z kynutého těsta, ale naopak je kypří soda nebo kypřící prášek, a proto je jejich příprava extra rychlá (pokud je nedělám já :D). Muffiny by se mohly snadno zaměnit za cupcaky, ale je mezi nimi rozdíl. Cupcake je sladší, těsto je většinou o něco hutnější a vždycky má na povrchu nějaký krém nebo polevu. Na druhou stranu muffin je méně sladký, protože se jedná spíš o chlebovější pečivo a bývá většinou bez polevy (i když tohle už není 100% pravidlem).

Na svoje první muffiny si pamatuju moc dobře. Ochutnala jsem je u kamarádky a absolutně jsem netušila, "vo co go". Taky pečení byla pro mě v té době (bylo mi 13) věc neznámá, takže jsem si hned o recept neřekla. Jenže zvědavost a touha byly silnější, a tak mi kamarádka nakonec ukázala onu zázračnou krabičku od Dr. Oetkera, ve které se skrývala ta tajemná sypká hmota, co přidáním pár mokrých věciček vytvoří tu božskou manu :D Díky tomuto všemocnému doktorovi se i u nás doma zanedlouho pekly voňavé muffiny. Ať už ale na krabičce píšou, co chtějí, ty moje byly vždycky nahoře pěkně upečené a dole černý jak bota. No dobře, tohle byla moje chyba. Každopádně postupně nás (mě a sestru, která v těchto zlatých časech ještě ochotně pomáhala) omrzela jediná varianta vanilkových muffinů, takže jsem si dovnitř začaly cpát čokoládu, marmeládu, vršek máčely v polevách, kokosu a všem možném. Přesto to pořád nebylo ono. Pořád chutnaly tak nějak suše, i když kamarádka je měla vždycky vlhký a vláčný. Bylo to jasný - moje krabička byla vždycky prokletá, a tím pádem se u nás doma objevovaly míň a míň, až vymizely úplně.

Teď už si dávno peču normální muffiny bez zázračných krabiček a většina z nich je, troufám si říct, lepší. Ale začátky jednoduché nebyly. Jako pečením nepolíbená a tvrdou prací zcela znechucená mladistvá jsem všechno míchání ochotně přenechávala mixéru a pak se divila, že muffiny jsou vždycky superhutné, suché a tuhé. Teď už vím, že cesta k dokonalým muffinům je jen jedna jediná.

Míchat, míchat, ale nepřemíchat. Není to nic objevného, ale často je mixérová cesta tou rychlejší a pohodlnější, zato však nepřináší kýžený výsledek. Vařečkou stačí těsto párkrát promíchnout tak, aby v něm pořád zůstaly menší hrudky mouky. Nesnažte se z něj udělat dokonale homogenní směs, to muffinům nejvíc uškodí. Hrudkovitá nejemná kaše je ideál.

Tohle těsto je zcela základní, lze ho podle potřeby ochutit, obarvit, přimíchat cokoliv, co má kdo rád. Já mám extra ráda ostružinové muffiny hned po borůvkových a jahodových už jen proto, že tohle ovoce většinou nepotřebuje krájet. Tak směle do nich!
Ingredience:
200 g hladká mouka
½ lžičky pepř
špetka sody
2 lžičky kypřící prášek
115 g cukr
¼ lžičky sůl
1 vejce
125 ml podmáslí
½ lžička vanilkový extrakt
60 g rozpuštěné máslo
120 g ostružiny

Postup:
Z mouky oddělíme 2 lžíce a obalíme v nich ostružiny. Zbylou mouku prosajeme a smícháme s pepřem, sodou, kypřícím práškem, cukrem a solí. Vejce rozmícháme v podmáslí, přidáme vanilkový extrakt a nalijeme s rozpuštěným máslem do moučné směsi. Opatrně promícháme vařečkou jen do smísení a provlhnutí (v těstě budou hrudky). Na závěr zlehka vmícháme obalené ostružiny. Těstem naplníme košíčky na muffiny až navrch. Pečeme v předehřáté troubě na 180C asi 15 až 20 minut.

  • V časopise není pepř uveden, protože je to poněkud neobvyklá přísada a hlavním důvodem bylo to, aby si čtenáři nemysleli, že bych snad chtěla učitele otrávit. Chuť pepře je v muffinách znát, projevuje se takovou tlumenou pikantní a lehoučce pálivou chutí v pozadí. Nesedne každému, především pro děti by to mohlo být pálivé až moc. Dospělé většinou příjemně překvapí.
  • Použít můžete jak normální, tak třtinový cukr (případně mix obou).
Závěr:
Těsto je měkké, vláčné, akorát sladké, doplněné o lehce kyselé ostružiny. S třtinovým cukrem získají lehce medovou chuť. I když je v nich podmáslí, kyselé rozhodně nejsou. Pokud se rozhodnete pro pepřovou variantu, bude chuť těsta zpočátku zcela normální a teprve po několikátém soustu začnete cítit lehce pálivou chuť, která se velmi dobře doplňuje právě s ostružinami (s jiným ovocem bych volila jiné koření). Jíst se dají třeba jen tak nebo namazané marmeládou či Nutellou.

36 komentářů:

  1. Krásné fotky, muffiny vypadají ohromně vláčně až šťavnatě, hned bych se do nich zakousla!

    http://mamou-stylove.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Vláčné jsou až až :D

      Vymazat
  2. Cataline,
    tak jsem si říkala, co asi bude tím prvním receptem po zkouškách a už je tu :-)
    Ostružiny miluji trhat rovnou z keříku do pusy , ale pokud mi nějaké zbydou zkusím i tyto muffiny ;-)
    Fotky mě nalákaly dokonale!
    Krásný odpočinkový červen !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Přesně na to samé jsem se ptala sama sebe. Nakonec jsem si vybrala tyhle muffiny :) Já většinou při trhání narazím jen na ty kyselé ostružiny, takže pak míří po pár nezdařených pokusech rovnou do košíku a čekají, až k nim doma přihodím trochu cukru :D Děkuju a též přeju hezký zbytek června :))

      Vymazat
  3. Ty ostružiny v tom musí chutnat parádně :))
    Hned zajedu k babičce na venkov a nějaké ji ze zahrádky oškubu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna včera jsem babičce oškubala keř černého rybízu :D Ale babičkám to snad nevadí :D

      Vymazat
  4. Gratuluji k maturitě !!! J.

    OdpovědětVymazat
  5. Gratuluji k maturitě, nemohla jsem se dočkat dalšího receptu, chodím sem každý den a dnes jsem se dočkala:) Vítej zpátky. Nedávno jsem taky dělala muffiny, podle receptu z Apetitu, čokoládový a byly super - měkoučký a nadýchaný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Už mi to blogování po těch měsících neskutečně chybělo :D Mmm, čokoládový muffiny, pekla jsem je taky nedávno, akorát recept nebyl z Apetitu, ale dala jsem je do kupy tak nějak ledabyle :D

      Vymazat
  6. Říkala jsem si, jak se ti asi daří a co zkoušky...Tak jsem ráda že mohu pogratulovat a těším se, že sem zase začneš přidávat novinky:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju mockrát :)) Už to pomalu začnu zase "rozjíždět" :D

      Vymazat
  7. Je to sranda, říkala jsem si, že používáš stále stejné papírové košíčky na mufíny,neuvědomila jsem si, že tento recept už jsem četla v časopise. Gratuluji k zakončenému stresovému období, ze kterého si vyšla s čistým štítem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Noo, je pravda, že moc jich zrovna po ruce nemám :D Děkuju!

      Vymazat
  8. Též gratuluju k dobře zvládnuté zkoušce z dospělosti a těším se na další chutné recepty. Já dnes budu taky muffinovat, teda cupcakeovat, budou špaldové cupcakes s čokoládovým krémem a jahodami :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc a cupcakeování zdar! :D Zní to moc dobře, už se těším na tvou zprávu na blogu :))

      Vymazat
  9. mnam! .. ty určitě udělám! Děkuji za recept :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač :) Děj vědět, jak ti chutnaly :))

      Vymazat
  10. Catalino já dělala maturitu taky tento rok a naprosto s tebou souhlasím v tvém názoru na ně. A maturita byl také důvod, proč jsem na blog tak dlouho nenapsala :D, takže tě úplně chápu ;). Gratuluji!
    Muffiny vypadají skvěle a určitě chutnají ještě lépe. To s tím těstem a nadýchaností muffinů jsem si taky všimla ale nebyla jsem si tím úplně jistá, tak jsme ráda, že to slyším (tedy čtu) i od tebe :)
    Těším na další články!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že je nás víc s tímto názorem :) Děkuju moc a též ti gratuluji!

      Vymazat
  11. Gratuluji k maturitě! Muffínky jsou krásné a ten pepř mě překvapil - určitě vyzkouším, neboť to znělo velmi lákavě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Budu se těšit na odezvu :D

      Vymazat
  12. Muffiny, podivní přivandrovalci, se do mého pečícího repertoáru zatím nepropašovaly. Máš to ale tak hezky popsané a nafocené, že je zkusím:-) Gratuluju k maturitě a všem těm obskurním testům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou trochu podivné, ale moc roztomilé :D V podstatě se dá muffinem nazvat cokoliv, co se upěče v těch malých formičkách, takžese jich nemusíš vůbec bát :)) Děkuju moc!

      Vymazat
  13. No vitaj:-DD Tak aj ja sa pripajam ku gratulantom a drzim palce aby vysli tie prijimacky...
    muffiny su paradne, dobry zakladny recept je na nezaplatenie takze tento tvoj urcite ukladam:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)) To máš pravdu, základní recept je základ :D

      Vymazat
  14. Taky se pridavam ke gratulacim :) A pepr zni hodne zajimave :)

    OdpovědětVymazat
  15. Gratuluji k maturitě :-). Jen ze zvědavosti - na jaký obor na VŠ míříš ? :) Muffiny vypadají skvěle :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ti moc! Zatím se rozhoduju mezi financemi a odbornou angličtinou :D

      Vymazat
  16. Katuska velka gratulacia k maturite. Velmi sa tesim ze si opat medzi nami:))) Muffinky su mnami mnam a fotecky su tiez na zjedenie.

    OdpovědětVymazat
  17. Ty jsi ten recept jen přebrala z toho časopisu?
    Jelikož máš totožnou úvodní fotku (i zbytek fotek je podobný) jako je ta v časopise, tak mi to nejde do hlavy. Buď je to tvůj článek v tom časopise, a nebo nejsi úplně čestná s těmi fotkami...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se týče zdrojů, vždy se snažím být co nejčestnější to jde :) Do Bohemia Living přispívám svými recepty od prvního čísla, takže recept i fotky jsou moje (v časopise je i odkaz na můj blog :)), jinak bych samozřejmě uvedla zdroj. Na svém blogu ale jiné než své fotografie nezveřejňuji.

      Vymazat
    2. Nečetla jsem ten článek v časopise celý, jelikož jsem četla recept tady, ale tak nebyla jsem si jistá. Doufám, že to nevyznělo jako rýpání, ale ty jsi tady u toho receptu na blogu vyloženě nepsala (nepochlubila se), že je to tvoje dílo tak mě to zarazilo...
      Nevím jistě, jestli jsi to psala jinde nebo tak, možná neumím číst mezi řádky :D
      Nicméně jsem ráda, že jsi mi odpověděla.
      Blog s mi samo líbí, proto mě to zajímalo...

      Vymazat
    3. Neboj, jako rýpání to nevyznělo :) Myslela jsem, že v minulém příspěvku jsem to zmiňovala, ale jak se teď dívám, nezmínila jsem, takže se omlouvám za ten zmatek :D Těší mě, že se ti můj blog líbí :)

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)