čtvrtek 24. listopadu 2016

Brusinkový cobbler s jablky

Půlka listopadu pryč. Optimista by řekl, že ještě měsíc do Vánoc, pesimista ve mně si ale řekne, že už JEN měsíc do Vánoc. Moje předvánoční tradice spočívá v tom, že si říkám, že nakoupím dárky včas, napeču včas, zabalím dárky včas a realita je pak taková, že peču tak od 22. 12. od rána do večera a jsem úplně vyřízená, mezitím sháním na poslední chvíli dárky a k radosti všech je pak balím 24. odpoledne (takže večeřet nezačneme v pět ale třeba až v sedm, vlastně se divím, že ještě nějaký dárky dostávám :D). Letos to bude o to vtipnější, nebo spíš "vtipnější", protože budu většinu času v práci a navíc se hodlám zbavit poloviny zkoušek už v předtermínu, čili o zábavu postaráno. To je tak, když si člověk trpící prokrastinací (ano, je to nemoc!) napíše ten časový rozvrh, aby jako fakt něco dělal, a pak zjistí, že to nebyl úplně nejlepší nápad, protože je to přece nemoc a ta se nevyléčí jen tak. A změnit už to nejde. Než se z té tragikomické skutečnosti zblázním, odreaguju se alespoň tady s pečením (kterého se mi od září dostává tuze málo). A než se přivalí ta vánoční vlna plná sladkostí, sladkostí, sladkostí a ... zase sladkostí, vytasila bych se raději s něčím spíš kyselým.

A to prosím s brusinkami. Čerstvými. Moc často se mi pod ruku nedostanou, rozhodně ne tak jako ty sušené. Jestli jste ještě čerstvou brusinku nikdy nejedli, doporučuju nezkoušet, nejsou vůbec dobrý. Možná si pamatujete na takový strašně kyselý nanuk Kyselej xicht, tak asi dvakrát tolik se člověku zkřiví obličej, když si kousne do brusinky, a ještě je to hořký. Každopádně zvědavost u mě vyhrála, takže si za to můžu sama. Nicméně po jejich zpracování je to už úplně jiná písnička. Většinou se buď zavařují, nebo se z nich dělají různé omáčky (hlavně v USA na Díkůvzdání ke krocanovi). Ale protože já na to vaření moc nejsem, bylo rozhodnutí víc než jasné. Bude se péct. A bude to sladký.

Mohla jsem udělat koláč, mohla jsem z nich udělat nejspíš cokoliv, ale čas mě velmi nepříjemně tlačil a byla jsem zrovna na vlně kramblů, takže nakonec volba padla na cobbler. To je dost podobný dezert, akorát vrchní vrstvu místo drobenky tvoří bochánky (já popravdě netuším, jak tento termín přesně přeložit, ale k tomu až později) nebo jiný druh těsta - většinou lité, což mi zase dost připomíná naši bublaninu. Spodní vrstva ani nemusí být u cobbleru sladká, naopak ji může tvořit nějaká masová směs. Co se týče samotného názvu, cobbler v překladu znamená švec, každopádně s tímhle dezertem nemá výroba bot nic společného. Někoho by mohlo napadnout (jo, jsem to já), že je cobbler od slova cobble, což je dlažební kámen mající tvar oblázku (odbornější termín by byl valoun), protože přesně takovou "dlažbu" cobbler před zapečením připomíná a pokud tam těch bochánků nedáte moc (což já neumím, ha ha), bude to tak vypadat i po upečení. Ale i to by byla chyba lávky. Podle etymologického online slovníku je cobbler od slova cobeler, což kdysi dávno pradávno označovalo dřevěnou misku. Moje ničím nepodložená teorie se mi teda líbí mnohem víc :D

Prozkoumáním staré dobré Wiki se dozvíme o historii cobbleru zhruba toto: počátky má u britských kolonistů v Americe, kteří tehdy na "novém" kontinentu nebyli schopni upéct ten tradiční britský pudink z hovězího loje, protože jim na to chyběly jak přísady, tak nástroje. Ovšem nevzdali to a místo toho náplň do pudinku pokryli obyčejnými bochánky, které nasázeli pěkně vedle sebe, a tak vznikl cobbler.

Teď už k samotným bochánkům. V USA se jim říká biscuits (což je v doslovném překladu sušenka). Představit si pod tím můžete dozlatova upečený malý bochánek s měkkým vnitřkem, při jehož přípravě se používá kypřící prášek či soda, nikoliv droždí. Možná je spíš znáte pod jménem scones. Tak se jim říká v Británii. Scones a biscuits jsou si velmi podobné, podrobněji jsem o scones psala už tady. Jako hlavní rozdíl bych označila použití podmáslí v případě biscuits, zatímco do scones se dává mléko (není to samozřejmě definitivní, ale ve většině receptech je to uváděno takto) a pak taky biscuits obsahují zhruba dvojnásobné množství másla oproti scones a naopak žádný cukr, protože se jedí spíš jako příloha k něčemu slanému, ale v cobbleru nějaký ten cukr máme, protože ty brusinky jsou vážně kyselý. Výrobní postup se téměř neliší. V rámci cobbleru se však vyskytuje jedna zajímavá varianta, a to drop biscuits. To znamená pouze to, že se nevykrajují ale rovnou se z těsta odebírá lžičkou malý bochánek a pokládá se na ovoce a takhle se přidávají jeden vedle druhého. Je to méně pracné, protože odpadá vyvalování a jsou roztomilejší, takže jsem tuto variantu zvolila pro tento recept taky.

Ovocnou složku (to zní jako reklama na jogurt) jsem tak nějak doplnila podle fantazie, měla jsem brusinky jako základ a pak v tuhle dobu jablka pěkně ze zahrádky, takže ideální situace. Čerstvé brusinky mívá v nabídce Makro nebo Kaufland, případně jdou určitě objednat po internetu. Pak už zbývalo přidat jen skořici a muškátový oříšek, aby to hezky vonělo, a cukr, aby se nekřivila pusa. Osobně bych řekla, že to množství cukru, které jsem použila, je tak akorát, mamce se zdálo, že by šlo ještě trochu přidat, takže volba je na vás, jak moc jste na sladký. Každopádně bych ho nesnižovala, protože pak to bude vážně jako Kyselej xicht.

Jak už jsem naznačila o něco výš, při sestavování, respektive při pokládání bochánků na ovoce, je mezi nimi dobrý dělat mezery. Jde čistě o estetickou záležitost, protože během pečení pak zůstanou odděleny a vypadá to jako ta dlažba, zkrátka jde poznat, že jste tam jednotlivě kladli bochánky. Já jsem tohle teda moc nezvládla, strašně mi to těsto chutná, takže jsem je nasáčkovala vedle sebe jak sardinky a vznikl mi z toho jeden obří celoplošný "bochan", ale nikdo si naštěstí nestěžoval. A teď honem do toho, ať se nám ten podzim trochu rozsvítí a osladí.
Ingredience:
Ovocný základ:
700 g čerstvé brusinky
300 g jablka, oloupaná, bez jádřinců
30 g hladká mouka
160 g třtinový cukr
2 lžičky mletá skořice
velká špetka muškátového oříšku
1 lžička vanilkový extrakt
Biscuits:
260 g hladká mouka
3,5 lžičky kypřící prášek
1/2 lžičky sůl
115 g studené máslo, nakrájené na mini kousíčky
65 g cukr krupice
200 ml podmáslí

Postup:
Ovocný základ: Brusinky umyjeme, oloupaná jablka nakrájíme na menší kostky a obojí dáme do mísy. Přidáme všechny ostatní přísady a dobře (ale opatrně) promícháme.
Biscuits: Smícháme mouku, kypřící prášek a sůl. Přimícháme máslo a konečky prstů ho rychle zapracujeme do těsta, až připomíná drobenku. Teď přimícháme cukr a přilijeme podmáslí. Vařečkou směs mícháme, jen dokud se nespojí do lepivého těsta. Těsto dáme na silně pomoučněný vál a poprášíme ho moukou. Rukama 4x až 5x prohněteme (netlačíme na něj příliš) dohladka.
Sestavení: Do máslem vymazaného pekáče (cca 30 x 25 cm, případně jednotlivé misky) rovnoměrně rozprostřeme ovocný základ. Na povrch pak vedle sebe naskládáme biscuits tak, že lžičkou "nabereme" (spíš odtrhneme) kus těsta a dáme ho na ovoce, takto poklademe bochánky celý pekáč. Dáme péct do předehřáté trouby na 170C asi na 20 až 30 minut (ale záleží na velikosti pekáče či misek). Jak povrch bochánků zezlátne a na povrch začne vybublávat šťáva z ovoce, vyndáme cobbler z trouby a necháme lehce vystydnout. Podáváme buď samotné, nebo třeba se zmrzlinou.

  • Doba pečení závisí na tom, jak velkou nádobu použijete. Já jsem cobbler pekla ve dvou menších mísách (15 x 25) a pekly se cca 20 minut, u jednoho velkého pekáče bude doba delší.
  • Pokud začne povrch zlátnout, ale ovoce ještě nepouští šťávu, ztlumte teplotu v troubě na cca 150C a případně ho zakryjte alobalem.
  • Bochánky je možné ještě lehce posypat cukrem, během pečení na jejich povrchu zkaramelizuje.
Závěr:
Na rozdíl od sušených brusinek, tyhle po upečení pustí fakt hodně šťávy a jsou krásně měkký, jablka se v nich skoro úplně ztratí, ale přece jen v cobbleru zanechají stopu v podobě zahuštění právě té šťávy z brusinek. Jak moc to bude kyselé, záleží především na tom, kolik cukru tam dáte. Mně osobně se to zdálo přesně mezi kyselým a sladkým, nekřivila se mi pusa, ale ani mi neupadly zuby :D Když se náhodou stane, že to člověk moc osladí (nebo naopak málo), zachrání ho vrchní vrstva v podobě bochánků, která je relativně chuťově neutrální, jen velmi mírně nasládlá a skvěle to doplňuje. Osobně se mi k tomuto ovocnému základu hodí víc než drobenka, protože si tak dezert zachová ten správný říz spočívající v kyselosti. Jak jdou všichni u koláčů a kramblů po drobence, tady jsme se doma prali o celek a hlavně o to šťavnatý ovoce. Není to tak bezpracné jako krambl, ale zase je to velice příjemná změna, která si zaslouží další experimentování.

5 komentářů:

  1. Hola Catalino,
    je to delišoust? Pokud ano, tak s dovolením kradu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že by návštěvník z Prostřena? :D Výborné to je, jen směle do toho.

      Vymazat
    2. Sorry za hloupou otázku, ale co je sakra delišoust? Takové slovo slyším poprvé :D

      Vymazat
    3. Já ho slyšela poprvé v Prostřenu :D Konkrétně to byl týden od 26.9. do 30.9. A je to, no, kombinace slov, ale pro vysvětlení doporučuju se spíš podívat na ten soutěžní týden :D

      Vymazat
  2. Mňam, to vypadá fakt chutně. jakože fakt se mi sbíhají sliny a přemýšlím, že se vykašlu na hledání práce České Budějovice, což bych asi měla... :D Ale místo toho bych si klidně šla upéct tenhle cobbler. Brusinky mám v mrazáku a byly by hned rozmrznuté. No uvidíme, jak to dneska celé dopadne. :D

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)