sobota 17. prosince 2016

Kokosové kuličky s mandlemi

Naznala jsem, že by bylo vhodné přidat aspoň jeden recept na cukroví, přestože sama budu péct (a koulet) až za tři dny, protože je tu spousta další práce a momentální absence trouby :D Jako malá jsem strašně chtěla být baletkou. Možná jsem to tu už psala, zkrátka mě to chytlo fakt hodně. Ehm, jen ta představa, na praxi téměř nedošlo, protože jsem zjistila, že to není tak jednoduchý, jak to vypadá. Každopádně obdiv a touha po té baletní sukni a špičkách mi zůstala. A pak stačila jediná reklama s baletkou na Raffaello a byla jsem posedlá těma bonbónama. To mi taky vydrželo doteď. Sice je to složením ne úplně libová záležitost, ale ten krém je prostě silně návykový. Doma jsme pak o Vánocích začali dělat takové ty Raffaello kuličky z kokosu a Salka a byl úspěch, když nějaká hmota ke koulení vůbec zbyla (jo, snědla jsem ji především já). Pak jsem si řekla, že bych je mohla zkusit trochu jinak a už to tak u nás zůstalo. Sice jen jako Raffaello vypadají, ale chuťově je mám stejně mezi top 5, pokud jde o cukroví.

Recept na ně jsem poprvé zveřejňovala v časopise Bohemia Living a loni i letmo na Facebooku. Letos jsou konečně i tady. Když jsem tenkrát přemýšlela, jak je vyfotím, inspirovala jsem se další reklamou a touhou po tom, co v ní bylo. Šlo o obří pyramidu Ferrero Rocher, ze které si ta slečna v reklamě vzala vždycky jen jednu jedinou kuličku. Tahle hnědá varianta Raffaella mi sice moc nechutná, ale když si člověk místo té zlaté pyramidy představil bílou a plnou kokosu, všechno bylo perfektní :D Bohužel jsem žádnou takovou gigantickou pyramidu plnou Raffaella nikdy nedostala, ale řekněme, že s množstvím těchto kuliček, které obvykle dělávám, se dostávám dost blízko. Jen tu pyramidu z nich nestavím, protože by stejně hned zmizela.

Asi nejznámější recepty na typické kokosové kuličky jsou ty, které jsou ze Salka a kokosu a pak je ještě dost profláklý jeden ze sušeného mléka. Tak nějak jsem odmítala použít do cukroví ztužený tuk a vodu, které se dost často uváděly, takže nakonec jsem si z toho vzala to sušené mléko a zbytek dotvořila tak nějak hokusem pokusem. Jako pojítko jsem vybrala kokosové mléko a máslo a zbytek je už klasika v podobě právě sušeného mléka, vanilkového cukru a kokosu. A uvnitř nemůže chybět mandle.

Jestli nepoužíváte sušené mléko příliš často (já ho třeba v podstatě jen na tyhle kuličky), doporučuju kupovat menší balení, případně vážně spotřebovat během pár měsíců, protože sušené mléko žlukne raz dva. Teda nějaký ten měsíc vydrží, ale otevřené do dalších Vánoc určitě ne (i když není podle data expirace prošlé). Jestli zvolíte plnotučné či polotučné, záleží na vás, já volím to první (protože ty kuličky to už stejně nespasí). Hlavně si to v regále nespleťte s nějakou sypkou "smetanou" do kávy, to by nebylo moc dobrý. Zbytek sušeného mléka se dá využít např. na výrobu domácí mléčné hmoty, ze které se skvěle tvarujou dekorace na perníkovou chaloupku.

Pokud jde o samotný proces výroby, není to nic složitého a jde to i celkem rychle včetně koulení. Může se zdát, že vzniklá hmota je lepkavá, ale při koulení se s ní pracuje překvapivě dobře a nelepí se na ruce nijak nadbytečně. Ruce si musím umývat asi po dvaceti ukoulených kuličkách (a to taky hlavně proto, že musím ochutnat, že jo). Nejrychlejší je ukoulet třeba pět kuliček a pak je hromadně obalit v misce s kokosem (nebo klidně ještě větší počet zároveň, záleží, jak velkou máte misku). Závěrečné vychlazení vřele doporučuju, kuličky pak chutnají (alespoň podle mě) ještě lépe.
Ingredience:
175 g kokosové mléko
250 g vanilkový cukr moučka
130 g máslo
150 g strouhaný sušený kokos
200 g sušené mléko
celé loupané mandle
kokos na obalení

Postup:
Kokosové mléko s cukrem promícháme a přivedeme k varu. Zvolna vaříme 5 až 6 minut. Odstavíme z plotny, přidáme máslo a mícháme do rozpuštění. Pak přisypeme kokos, sušené mléko a vše důkladně promícháme. Necháme hodinu odstát do vychladnutí. Z lehce lepkavé hmoty tvoříme malé kuličky, do každé zabalíme jednu celou mandli a pak obalíme v sušeném kokosu. Před konzumací necháme vychladit. Skladujeme v chladu.

  • Vanilkový cukr moučka si doma vytvoříte přidáním vanilkového lusku (rozkrojeného a klidně i již vydlabaného) do uzavíratelné dózy s moučkovým cukrem. Na kilo cukru je ideálních aspoň 5 lusků. Nechte aspoň týden dva provonět.
  • Pokud je budete uchovávat při teplotách blízkých nule, vydrží i déle než týden. 
  • Zbylé kokosové mléko můžete nalít do dózy a dát zmrazit. V mrazáku vydrží dlouhou dobu a pak ho stačí nechat při pokojové teplotě opět rozmrazit a je připraveno k použití.
Závěr:
Hodnocení je nejspíš jasné z předchozího textu. Zase další věc, které neodolám, zase další zabiják linie, ale jsou Vánoce, takže koho to zajímá :D Krásně voní po vanilce a kokosu, mandle v nich pěkně křupne (především když jsou vychlazené). Ještě před obalením jich ve mně skončí několik, což jenom dokazuje, že i samotná hmota je nebezpečná! Ale přece jen bez té závěrečné kokosové pokrývky to není ono a mandle je jen třešničkou na dortu (pro sestru dělám i pár bez nich, protože to podle ní narušuje tu měkkou texturu kuličky). Spolu s mandlí uvnitř se mi zdají sladké tak akorát. Po zteplání na pokojovou teplotu jsou měkčí a chutě se v nich lépe rozvinou, ale já osobně je preferuju z ledničky. Koulení zdar, už ve čtvrtek mě to čeká :D

10 komentářů:

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)