sobota 22. ledna 2011

Pecan Pie (Pekanový páj)

Tento měsíc byl pro mě opravdu hodně vyčerpávající. Příští měsíc nám končí první pololetí, a tak jsem musela projít skrz spoustu testů během pár minulých týdnů. Naštěstí už to je za mnou a já se teď můžu soustředit na - pro mě - důležitější věci jako je jídlo, sladkosti a jejich konzumace :D Jak jste si mohli všimnout, ujíždím na amerických sladkostech a nejvíc ze všeho na všech amerických pájích. Jablečný páj je můj nejoblíbenější a hned po něm následuje pekanový.

Pecan pie (čti: píken páj) je další velmi tradiční a známý americký páj. Je typický hlavně pro kuchyň jižních Spojených států amerických a obvykle se dělá na Díkůvzdání. Někteří tvrdí, že byl vytvořen před mnoha a mnoha lety Francouzi, kteří se usadili na území dnešního New Orleans. Nicméně neexistují žádné záznamy ani důkazy, které by tuto teorii potvrdily. A abych byla upřímná, mně se tento páj moc francouzský taky nezdá :) Historikové se shodují na tom, že pekanový páj pochází z 20. století a ta věc s Francouzi byla vymyšlena, aby domáckému pokrmu dodala francouzský nádech. Jak si můžete přečíst na Wikipedii, výrobci Karo sirupu tento páj dostali do povědomí širší veřejnosti a na svých webových stránkách uvádějí, že se jedná o pokrm "objevený" v 30. letech 20. století a že se jedná o nové využití kukuřičného sirupu. Nejstarší recepty se datují od roku 1925.

A zde se dostáváme k surovinám. Nejpopulárnější prodávaný kukuřičný sirup v USA je Karo, kukuřičný světlý sirup, od ACH Food Companies. To je ta klíčová přísada pro tradiční pekanový páj (kromě pekanových ořechů). Samozřejmě můžete použít jakýkoliv jiný kukuřičný sirup, protože např. Karo se u nás koupit nedá. Světlý kukuřičný sirup je poněkud hustý, téměř průhledný a docela sladký. Jeho výhodou je, že během pečení nekrystalizuje, a tak náplň zůstane hladká a hedvábná.

Každý páj je tvořen těstem = schránkou a náplní. Já osobně dávám přednost schránce z shortcrust těsta, protože náplň u tohoto páje je dostatečně sladká a shortcrust těsto již žádný cukr neobsahuje, skvěle se doplňují. Doporučuji schránku pro tento páj předpéct (je to uvedeno i v receptu).

Bez pekanových ořechů by to nebyl pekanový páj. Pekanové ořechy obsahují hodně bílkovin a "zdravých" tuků. Připomínají vlašské ořechy, ale nejsou tak hořké. Jejich chuť je příjemná, trochu nasládlá a jsou lehce měkké a zároveň křupavé. Čím čerstvější ořechy máte, tím lépe pro váš páj. U nás nejsou příliš často používané, protože u nás nerostou a navíc nepatří mezi nejlevnější. 150 gramů přijde zhruba na 60 až 70 Kč. Obávám se, že je ale nemůžete v pekanovém páji ničím nahradit, protože pak už by to nebyl pekanový páj.

Dalším důležitým aspektem pro dokonalý pekanový páj je vanilka. Pro tu nejlepší náplň je velmi důležité použít buď kvalitní pravou vanilkovou esenci, nebo zrníčka z vanilkového lusku. Náplň tvoří hlavně cukr a sirup a bez vanilky je to jen sladké a - vlastně jen sladké. Pravá vanilka dá páji hloubku, skvělou vůni a chuť.

Na internetu, v knihách apod. najdete spoustu rozličných receptů na pekanový páj. Já bych se s vámi ráda podělila o ten základní a jakmile si ho vyzkoušíte, můžete se pustit do experimentování, zkusit přidat něco dalšího atd.
Ingredience:
Těsto:
210 g hladká mouka
53 g máslo, nakrájené na mrňavé hrudky
52 g sádlo, nakrájené na mrňavé hrudky
velká špetka soli
1 sklenice vychlazené vody
Náplň:
55 g rozpuštěné máslo
220 g hnědý cukr
250 g světlý kukuřičný sirup
3 velká vejce
1/4 lžičky sůl
1 vanilkový lusk (či 1 lžička pravé vanilkové esence)
250 g hrubě nasekané pekanové ořechy

Postup:
Těsto: RECEPT JE ZDE.
Sestavení: Těsto rozválíme na velikost koláčové formy. Odstraníme jakékoliv přesahující těsto a předpečeme ho v předehřáté troubě na 180C asi 6 minut. To zabrání tomu, aby se náplň vsákla do těsta a rozmočila ho. Vyndáme korpus z trouby a necháme ho vychladnout. Nyní do něj nalijeme náplň a rovnoměrně ji rozetřeme. Povrch posypeme sekanými ořechy. Pečeme v předehřáté troubě na 175C asi 20 minut. Pak povrch páje zakryjeme alobalem, aby příliš nezhnědl nebo se nespálil, a pečeme dalších 20 až 30 minut. Zkusíme pájem trochu zatřepat, pokud se jen lehce klepe ve středu, už bude nejspíš hotový. Nejlépe to zjistíme, když do středu zapíchneme špejli a pokud vyjde čistá nebo jen lehce ušpiněná, je páj hotový. Vyndáme ho z trouby a necháme ho zcela vystydnout. Servírujeme s kopečkem zmrzliny nebo se šlehačkou.
Náplň: Do mísy dáme máslo, hnědý cukr, sůl, sirup a dřeň z vanilkového lusku. Důkladně promícháme vařečkou. Jedno vejce lehce rozšleháme a přidáme ho do sladké směsi. Mícháme tak dlouho, až směs vypadá stejně jako předtím, než jsme do ní přidali vejce. Opakujeme i se zbylými vejci.

  • Moc doporučuju, abyste pekanové ořechy nejdřív opražili - zvýrazní to jejich chuť. Dejte je na velkou pánev na střední plamen. Občas promíchejte. Jak ořechy zteplají, bude to jen chvilka a už budete cítit jejich vůni a budou křupavější. To je ono. Ořechy jsou opražené. Ihned je přesypte z pánve (mohou se rychle spálit) do chladné misky a nechte vystydnout.
  • Někteří pekanové ořechy nekrájí vůbec a dávají na páj celé půlky, jiní je hrubě posekají. Já dělám tu 2. možnost - usnadňuje to konzumaci. Většinou každou půlku ořechu ještě rozpůlím, aby sice byly cítit kusy ořechů, ale ne nějak závratně velké. Jemnost sekání záleží tedy na vás, ale rozhodně je nemelte až na prášek!
  • Američané jsou zvyklí jíst snad každý páj ještě se zmrzlinou, šlehačkou nebo nějakou sladkou omáčkou. Tento páj (podle mě) je nejlepší s neslazenou šlehačkou, protože samotný je docela sladký a šlehačka mu dopomůže ke krémovější, méně sladké a zkrátka nebeské chuti.
Závěr:
Mňam mňam mňam :D Tohle je vážně vynikající. Vím, že někteří ho nemají rádi, protože se jim zdá moc sladký, ale mně tak nepřipadal. Mléčná čokoláda mi přijde až moc sladká, ale tento páj mi přišel OK, navíc se šlehačkou je to dokonalá kombinace. Dokonalost sama. Sedmé nebe. Náplň je hladká, rozplývající se na jazyku a ořechy jsou křupavé a když se to spojí ve vašich ústech, je to úžasný zážitek. Popravdě bych ho neměla jíst vůbec, protože mám alergii na ořechy, ale hádejte co - snědla jsem 3 kusy na posezení :D (a oči mě svědily a byly celé červené, ale stálo to za to).

16 komentářů:

  1. Catalino, opět smekám před Tvými fotografiemi, jsou tak chutné :-D. Musím se přiznat, že na americké dezerty si moc nepotrpím. Cupcake, carrot cake, pumpkin pay apod. Asi mám prostě jiný jazýček a navíc mi připadají moc sladké (jak píšeš). Pekanové ořechy ale mám moc ráda, připomínají mi vlašáky, ale nejsou hořké. Tvůj páj vypadá náramně, přesto se obávám, že na mne by byl moc sladký, přeci jen je tam téměř půl kila "cukru". Těším se na Tvé další sladké počínání :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Tak s tou alergií to máš teda dobré :D Achjo, nad těma fotkama slintám, a už pomalu přemýšlím nad tím, jestli jsem někde u nás v poslední době viděla pekanové ořechy. Ale co se týče toho sirupu, to už vůbec nevím, jestli ho někde poblíž koupím, i když po něm jsem se nikdy vlastně nekoukala... Sice taky přemýšlím, jestli to nebude na mě až moc sladké, ale myslím, že silná horká a neoslazená káva by to vyrovnala :)

    OdpovědětVymazat
  3. coco-choc: Moc děkuju :) Mamka to americké taky moc nemusí právě kvůli tomu cukru, ale tento páj jí chutnal. Jo jo, pekanové ořechy jsou moooc dobré. Ještě jednou děkuju za moc milý komentář :)

    Meg: Ty ořechy mají kdyžtak určitě v Kauflandu nebo jiném podobném obchodě. Kukuřičný sirup jsem koupila v obchodě se zdravou výživou (nevím, jak jinak to nazvat :D), ale dá se koupit i online (500g stojí do 40Kč). A horká káva to určitě vyrovná :) Mě stačila i ta šlehačka :)

    OdpovědětVymazat
  4. Úplně cítím to blaho! S pekanovými ořechy si "za odměnu" kupuji pletence se sladkým sirupem (určitě je všichni znáte).
    Ale domácí páj musí být stokrát lepší. Pamatuji si - a vyzkouším pro vzácnější příležitost - a také, až objevím pekanové ořechy.

    OdpovědětVymazat
  5. Ano, také já miluji pletence, ale toto vypadá skvostně. Navíc to má páj v názvu =)

    OdpovědětVymazat
  6. Catalino, vypadá to nádherně a obdivuju, že to seš schopná upéct, nafotit a ještě sepsat takový obsáhlý návod! S těma ořechama jsem se zatím setkala pouze ve výše zmiňovaném pletenci. Musí být vynikající! Ovšem stejně jako coco-choc přeslazeným dezertům moc neholduju:-( takže budu koláček obdivovat jen na fotkách (ale zase jsem slíbila, že v nejbližší době znovu upeču Tvoje výborné pomerančové "šůše":-))

    OdpovědětVymazat
  7. Vypada to bozsky, hlavne ta prvni fotka je takova... no... ze bych se nad ni hnedka zasnila :-) Ja americke recepty pouzivam casto, ale vzdy hodne ubiram cukru - protoze jinak z toho citim jen ten cukr a uz nic...

    OdpovědětVymazat
  8. toffo: Jojo, ten pletenec znám a taky na něm občas ujíždím :)

    Pája: Děkuju :)

    Olinka: Děkuju moc. To jsem moc ráda, že "šůše" chutnají :)

    Lucie: Děkuju :) Většinou to taky tak dělám, ale tady jsem bála, aby se to pak povedlo, protože náplň tvoří vpodstatě jenom cukr :D

    OdpovědětVymazat
  9. Včera jsem narazila na Vaše stránky a hned jsem musela koláč upéct, je totiž vidět, že víte, co děláte. Nejsou to jen recepty opsané odjinud. Ze zdravotních důvodů peču ze špaldové mouky a musela jsem ubrat cukr, ale stejně je luxusní. Ve Státech jsme ho taky snídali, tak mám radost, že ho můžeme snídat i v Čechách. Takže velké díky za recept a je jasné, že nebude dlouho trvat a zkusím i další :-) Opravdu velké díky. Lucka

    OdpovědětVymazat
  10. Lucka: Děkuju moc a moc mě těší, že Vám blog a hlavně recept zalíbil! Občas taky nahradím bílou mouku žitnou nebo celozrnnou, ale přiznám se, že špaldovou jsem zatím nezkoušela. Budu to muset napravit :) Jsem ráda, že moje verze u Vás obstála, když jejím protivníkem byl přímo americký originál :) Ještě jednou děkuju a až zkusíte něco dalšího, určitě dejte vědět :) A klidně mi tykejte :)

    OdpovědětVymazat
  11. Mohla bych kukuřičný sirup nahradit medem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Léňo, to jsem nezkoušela, ale jen čistě podle chuti bych řekla, že ne. Kukuřičný sirup je o dost méně sladký a taky jeho vlastnosti jsou poněkud jiné (je poněkud tuhý a nekrystalizuje). Pokud bys to přesto vyzkoušela, určitě budu ráda, když mi napíšeš, jak to šlo :)

      Vymazat
  12. Dneska jsem ho pekla a už i vychládl tak jsme ho hned ochutnali a je ÚŽASNÝ!! Celá rodina je z něj nadšená a už je skoro pryč, a to měl být hlavně na snídani:D Děkuji mockrát za skvělý recept. Všem doporučuji. Jinak já jsem sádlo nahradila kokosovým olejem a mouku jsem dala celozrnnou a těsto bylo bez chybičky a výborné!:)
    Darina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc jsi mě potěšila! Nemáš zač, vždycky mi udělá radost, když ostatním chutná :)

      Vymazat
    2. Zdravím:), mohla bych vědět prosím, jaký typ celozrnne mouky jste použila?
      Ráda bych věděla, jestli by to šlo i z bezlepkove mouky (pohankove aneb rýžove)..??
      Děkuji.

      Vymazat
  13. Tenhle recept jsem měla v plánu asi rok a až nyní jsem se k němu dostala a díky Bohu za to, protože je to nebe v puse :-)) A Karo sirup lze koupit v Candy Store (viz odkaz https://www.candy-store.cz/karo-light-corn-syrup-473-ml_z198/?gclid=Cj0KCQjwlvT8BRDeARIsAACRFiUq-AdkcKGVPoD0OtpG96U0nMun2JweEzzXXaaiACxdRh3mNxuguEYaAjwcEALw_wcB) , ale chápu, že tento recept je z doby, kdy možná ještě k sehnání nebyl... :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)