sobota 19. března 2011

Meruňkové mandlové "palcové" sušenky

Cítíte už příchod léta? Já jo. Teda asi je to spíš jaro než léto, ale to je jedno. Jedno i druhé totiž znamená konec zimy! Nechci tím říct, že nesnáším zimu, ale byla tu už docela dlouho a myslím, že už to stačilo. Jo, jo, v létě byste mě mohli slyšet, jak kolem pokřikuju: "Chci zimu! Je až mooc velký vedro!" A když už ta zima dorazí, chci zase léto. Čeho je moc, toho je příliš. Ideální teplota by byla okolo 25C nonstop (a občas včetně sněžení aniž by bylo chladno). To samozřejmě není možné a nejspíš je to dobře. Život je změna a bez horkých letních dnů by nám na zahrádce nic nevyrostlo. Minulý rok byla meruňková úroda poněkud chudá a to malé množství, co se urodilo, jsme přeměnili na vynikající meruňkový džem. Jsem tím typem člověka, co jí džem jen tak, chleba netřeba. Ale občas je takový džem mnohem lepší se sušenkou a protože léto se rychle blíží a já mám ho mám zrovna v zásobě, proč bych měla čekat na léto, když si ho můžu udělat doma právě teď? A stejně tak můžete i vy!

"Palcové" sušenky jsou v Americe známé jako thumbprint cookies (čti famprint kůkýs, doslova sušenky s otiskem palce) nebo Polish tea cakes (čti pouliš tý kejks, doslova polské čajové dortíky), bird's nest cookies (čti brdz nest kůkýs, doslova sušenky "ptačí hnízda") či butterballs (čti batrbóls, máslové koule). V Austrálii je znají jako jam drops (čti džem drops, doslova marmeládové kapky), ale najdeme je po celém světě pod různými názvy. Nejčastěji se dělají na Vánoce. U nás mě napadají jako jedna z variant tzv. sádláky (sádlové cukroví, sádlové sušenky atd.) - nerada používám sádlo jak v sušenkách, tak v krémech, cukroví apod., ale tyhle jsou mou oblíbenou vzpomínkou z dětství a nemůžu si pomoct, mám je strašně ráda. Dobře, jdeme zpátky k "palcovým" sušenkám. Existuje na ně tolik rozmanitých receptů, že je nemožné vybrat jeden 100% tradiční. Jediná věc, která je všechny spojuje, je způsob přípravy. Nicméně nejpravděpodobnější místo vzniku je buď Polsko, nebo někde ve východní Evropě. V Polsku se jim říká Ciasteczka z dzemem (znamená sušenky s džemem, čti častečka s dzemem).

Obvykle se těsto rozdělí na malé kuličky a pak se do nich palcem vytvoří důlek, který se může naplnit jakoukoliv náplní (krémem, čokoládou, džemem, marmeládou, možností je nespočet). Někdy se kuličky před pečením obalí v sekaných oříšcích, které jim dodají extra křupavost a chuť. Nejčastěji je důlek naplněn ještě před pečením, ale já mám radši, když se naplní až potom. Díky tomu totiž změknou a zvláční (a navíc se mohou skladovat delší dobu).

Co se týče přípravy a výroby, už svůj palec nepoužívám (můj je prostě asi moc velký na hezké malé sušenky). Zjistila jsem, že nejvíc mi vyhovuje, když důlky dělám koncem vařečky. Tak dostanu přesně ten správný tvar a velikost pro dokonalé "palcové" sušenky a navíc vařečka se k těstu nelepí. Tohle nejspíš znamená, že bych svoje sušenky měla přejmenovat na "vařečkové" :D Už vás nebudu dál mučit sáhodlouhým textem, jen si je upečte, snězte a buďte šťastní!
Ingredience:
100 g změklé máslo
50 g cukr moučka
1 lžička olej
dřeň z 1 lusku vanilky
150 g polohrubá mouka
50 g mleté mandle
cca 100 g domácí meruňkový džem
mandlové hranoly na zdobení

Postup:
V míse vyšlehejte máslo, cukr moučku, olej a vanilkovou dřeň do světlé pěny. V další míse smíchejte prosátou mouku s mletými mandlemi. Moučnou směs přidejte do máslového krému a šlehejte jen do smísení. Z těsta utvořte velkou kouli, zabalte ji do fólie a chlaďte asi 30 minut. Těsto rozdělte na 40 malých kuliček (můžete jich udělat méně a větší). Dejte je na plech vyložený pečícím papírem asi 3 cm od sebe. Palcem (nebo koncem vařečky) udělejte do středu každé kuličky důlek. Pečte v předehřáté troubě na 200C asi 10 až 12 minut nebo dokud nejsou okraje pěkně zlatavé (sušenky by měly zůstat světlé). Vyndejte z trouby a ihned naplňte každý důlek meruňkovým džemem (já je ráda plním i těmi kousky meruněk, co jsou v džemu, ale klidně je můžete odstranit). Ozdobte mandlovými hranoly. Nechte zcela vystydnout. Skladujte v uzaviratelné dóze na chladném a suchém místě.

  • Ujistěte se, že důlky jsou malé a hluboké (nikoliv široké a mělké) - sušenky se trochu "roztečou" a důlky se hodně zvětší.
  • Pokud nemáte domácí meruňkový džem, můžete použít kupovaný. Jen se ujistěte, že je kvalitní.

Závěr:
Tyhle mám moc ráda! Vážně vážně jo :D Nejdřív jsem se bála, že budou tuhé a tvrdé jako skála místo měkkých a na jazyku se rozplývajících sušenek. Naštěstí jsou velmi rozplývavé, křupavé a měkké zároveň a plné chuti! Těsto má tendenci se trochu rozpadat, takže vyžaduje víc trpělivosti, ale stojí to za to! Sušenky jsou docela sladké (ale rozhodně ne nějak moc) a meruňkový džem zase lehce kyselý, což sušenku skvěle doplňuje. Myslím, že čím starší, tím lepší jsou. Nejvíc mi chutnají třetí až čtvrtý den. Sušenka totiž změkne díky džemu, všechny chutě se promíchají a na jazyku se vám odehrává jeden malý letní zážitek.

23 komentářů:

  1. Mnamky, tie si odlozim pre buduce Vianoce :)

    OdpovědětVymazat
  2. Sušenky vypadají velmi mile! Tuším mám někde recept na něco podobného v tomto duchu, ale je to z ovesných vloček a s rybízovou marmeládou! Dlouho jsem je nepekla, mně chutnaly, ale manžel tvrdil, že z toho je strašně cítit zdravá výživa!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné malinké sušenky, které musí chutnat naprosto úžasně. Cokoliv s meruňkovým džemem JE úžasné... :-D
    P.

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné křehoučké sušenky, které by přede mnou nevydržely ani minutu :-) Škoda, že nemám domácí meruňkový džem, ale láká mě varianta s čokoládou. Asi brzo vyzkouším, protože když jsem teď v jiném stavu, tk mám pořád chuť na něco sladkého :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Michaela: Taky je dělávám hlavně o Vánocích, ale poslední dobou i během celého roku (nějak mi chutnají až moc :D).

    HaF: Děkuju :) Občas taky spáchám sušenky z ovesných vloček (mě to strašně chutná), ale sestra zastává stejný názor jako tvůj manžel (a přitom je to fakt moc dobré) :D

    Lucie: Děkuju :) A dobře to i chutná :D

    Papaja: Moc děkuju. Občas dám i přednost lineckému s meruňkovým džemem před těmi s rybízovým...a takový koláč s meruňkovým džemem!

    Madla: Taky s tou výdrží mám často problém (jakože u mě nevydrží co se jídla týče nic a nikdy :D). Kdyžtak dej vědět, jak vám doma chutnali :) Vůbec jsem netušila, že čekáš přírustek do rodiny - gratuluju a přeju všechno nejlepší a hlavně zdraví tobě i miminku!

    OdpovědětVymazat
  6. Tak slib je splněn a sušenky dnes ráno upečeny a už nezbyla ani jediná! Jsou výtečné, jemné a v puse se rozpouštějící, chuntající po vanilce a mandlích, prostě neskutečně báječné. Plnila jsem je čokoládou a ještě před pečením je obalila ve zbytku strouhaných mandlí s troškou domácího vanilkového cukru. A jsou tak dobré, že už vím, že jimi při vánočním pečení nahradím klasiku - vanilkové rohlíčky. Už jsem totiž tak nějak přejezena klasického vánočního curkoví (navíc na návštěvách člověku pořád nabízejíc to samé), takže jsem se rozhodla o Vánocích upéct úplně jiné a zcela netradiční druhy - a tyhle bíječné sušenky budou zaujímat čestné místo!
    A myslím, že to nebude jediný recept od tebe, v plánu jich mám ještě spoustu. Jen nestačím tak rychle péct jako ty ... :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Madla: Tak to jsem opravdu moc ráda, že vám tak chutnaly :) S čokoládou dělám podobné, takže věřím, že i tyto musely být super :) Taky je dělám i o Vánocích právě proto, abychom neměli pořád dokola to samé, akorát letos jsem to trochu přehnala a nakonec jsem udělala asi 18 druhů (celkem kolem 700 kousků :D), takže každá návštěva dostala velkou mísu s sebou :D

    OdpovědětVymazat
  8. může být i rozpuštěné máslo??

    OdpovědětVymazat
  9. Anonymní: Vzhledem k tomu, že se na těsto nejdřív musí vyšlehat máslo s cukrem, tak ne - s rozpuštěním máslem by se to muselo smíchat dohromady všechno najednou, ale pak už nejsou tak vláčné a měkké (poprvé jsem je tak dělala a z toho důvodu jsem pak zkoušela jiný postup, aby byli měkčí). Můžete to zkusit, ale lepší je máslo vyšlehat :)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak jak jsem tu před časem slibovala, tak jsem splnila. Tyhle báječné sušenky jsem zrovna včer dopekla z dvojnásobné dávky. Jednu dávku jsem pekla s čokoládou a sušenky jsem před upečením obalila ve třtinovém cukru, který dal sušenkám krásně karamelový obal. Druhou dávku sušenek jsem baila v kakau solazeném moučkovým curkem a ještě horké je plnila domácím rybízovým džeme s bílou čokoládou. A jsou vážně skvělé! Rozhodně je nebudu péct naposled!

    OdpovědětVymazat
  11. Madla: No já zírám! Ty jsi jim dala zbrusu nový nádech, který je udělal určitě naprosto neodolatelnými! Ten karamlový obal mě velice láká a ještě víc tvůj džem s bílou čokoládou! TY jsi skvělá :)

    OdpovědětVymazat
  12. tak jsem právě dopekla. vypadají úžasně, voní krásně a chutnají taky bezva, jen by se asi měly trochu zaležet, nebo aspoň nesníst hned ještě teplé - to ale nevím, jestli vydržím! :) Zapomněla jsem, že nemám olej a všecko už jsem měla připravené, tak jsem místo lžičky oleje dala lžíci šťávy z meruněk (ze zavařeniny) a sice mi kouličky moc nešly válet v ruce, spíš jsem matlala takové hrudky, ale myslím, že na výsledku to není poznat, spíš možná ještě trošku víc voní meruňkově. díky za prima recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to jsem moc ráda, že jsi je zkusila :) Jo jo, nejlepší jsou až třetí nebo čtvrtý den, kdy se všechny chutě pěkně propojí a sušenky zvláční. Myslím, že ta lžička oleje zas takový rozdíl neudělá zvlášť když je nahradíš něčím jiným - meruňková šťáva je bezva nápad :) Nemáš zač a děkuju za vyzkoušení :))

      Vymazat
  13. Nemá tam být náhodou ještě vejce, ty kuchtičko!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne ne, v tomhle těstě není, místo toho je tam olej a taky těsto je křehčí a více se rozplývá, naopak s vejcem by bylo tužší a ne tak křehké na jazyku.

      Vymazat
  14. Milovnice jahodového štrůdlu už vyzkoušela čokoládové lanýže i mandlové sušenky a z obojího jsem nadšená!=)
    Moc děkuji za inspiraci!=)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda! Nemáš zač :) Přeju dobrou chuť!

      Vymazat
  15. Toto cukroví je naprosto úžasné. Bude hitem letošních Vánoc. Moc a moc děkuji za tento recept.
    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, to jsem moc ráda! Přeju krásné prožití svátků :)

      Vymazat
  16. Jsou vyborne, ale skoda, ze tak moc popraskaly... :-/ ale chutove uplne skvele :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc mě těší, že zachutnaly, ale to popraskání příliš netuším, čím by mohlo být - mně se naopak trošičku roztečou ještě, než že by praskaly. Napadá mě jedině, že by to mohlo být teplotou v troubě. Každopádně hlavně když chuťově sedí :)

      Vymazat
  17. Tohle vypadá suprově. Většinou dělám jen nějaké raw cukroví pro sebe, protože nikdo cukroví u nás nejí. Ale tohle opravdu vyzkouším, to by se mohlo uchytit.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)