Bábovku každý známe ať už z dětství nebo až z pozdějších let. Pro mě je symbolem každoročních návštěv u babičky, kde na stole nesmí nikdy chybět konkrétně šlehačková bábovka. Naopak, když jedeme k dědečkovi (ten teda nevaří vůbec), připraví vždycky bábovku z mikrovlnky (a ta teda je!). Zkrátka bábovka je vděčný moučník, který se dá připravit na 1000 způsobů a nikdy neomrzí.
Takovou bábovku znají lidi po celém světě. Jen tak pro zajímavost tu uvedu, jak se jí v různých zemích říká (mimochodem všimněte si, že většina názvů v různých zemích je převzatá nebo jinak zkomoleně odvozená z němčiny):
- Gugelhupf - nebo Gugelhopf, tak ji říkají v jižním Německu, Rakousku, Švýcarsku a Alsasku; "Gugel" je tamní varianta německého "kugel" (balón, koule) a "hupf" je ze slovesa "hupfen" (skákat)
- Babka - aneb bábovka v Polsku
- Bábovka - staré dobré jméno u nás a na Slovensku
- Bundt Cake - takhle znají bábovku Američané ze severu, označení pochází z němčiny
- Guguluf - celkem zábavné pojmenování pro bábovku mají v Rumunsku
- Kouglof - takto by ji označili Francouzi
- куглоф - latinkou psáno jako kuglof, tak jí říkají v Makedonii
- Kugelhopf - označení bábovky ve zbytku Německa
- Kuglof - označení v Maďarsku, Chorvatsku a západním Slovinsku
- Kugluh - bábovka ve středním a východním Slovinsku
- Tulband - anebo Gebak je nizozemská bábovka
- Wacker - nebo taky Wacka je bábovka v Horním Rakousku
A co mě vlastně přivedlo k vytvoření těchto báboviček? Tak především jsem si někdy v červnu koupila plech na mini bábovky/bábovičky a doma se válel až někdy do září zcela nepoužit. No a pak jsem uviděla u Coco-Choc její báječný recept na mramorovanou tvarohovou bábovku a tomu prostě nešlo odolat! Nechala jsem se inspirovat a jsem moc ráda, že jsem tak udělala. Děkuju! Miluju tvaroh, miluju vláčnou bábovku, mám formy,
Nejdřív jsem doma objevila obrovskou zásobu kokosu, pak spoustu bio citronů a nakonec i krabici vanilkových lusků, a tak jsem to dala všechno dohromady (obrazně řečeno) a v troubě se za chvíli zrodily ty nejlepší bábovičky, co jsem kdy jedla. Nekecám. Ale zbytek si nechám pro závěr, abych se zbytečně neopakovala.
Ingredience:
150 g změklé máslo
250 g vanilkový cukr moučka
4 vejce pokoj, teploty
500 g tvaroh ve vaničce
200 g dětská krupička
12 g kypřící prášek
špetka soli
60 g strouhaný kokos
2 lžíce čerstvá citron. šťáva
strouhaná kůra z 1 citronu
máslo na vymazání
kokos na vysypání
Poleva:
2 lžíce čerstvá citron. šťáva
cca 70 g prosátý cukr moučka
Postup:
Máslo, cukr a žloutky ušleháme do hladkého krému, přidáme tvaroh a šleháme dohladka. Krupičku smícháme s kypřícím práškem a přidáme do tavrohového krému. Bílky ušleháme se špetkou soli na tuhý sníh a vmícháme ho do těsta. Těsto rozdělíme na 2 části: do jedné vmícháme kokos, do druhé citronovou šťávu i kůru. Do důkladně vymazaných a kokosem vysypaných formiček dáme nejdřív citronové, pak kokosové těsto a pokračujeme do naplnění forem. Těsto uhladíme ke stranám, aby ve středu příliš nevyběhlo. Pečeme v předehřáté troubě na 175C asi 30 až 35 minut. Troubu neotevíráme prvních 15 minut, aby nesplaskly. Necháme 10 minut chladnout, polijeme polevou a jíme.
Poleva: Cukr a šťávu důkladně smícháme v misce. Dle potřeby přidáme další cukr, aby hmota byla lehce hustá a stékala pomalu.
- Vanilkový cukr si dělám tak, že na 250 g cukru moučka přidám asi 4 až 5 (i když těch už tam mám tak 10) vanilkových lusků (které mi třeba zbudou po jiném pečení) a nechám v dóze aspoň týden provonět. Ale klidně můžete použít přímo vanilkový lusk, nemáte-li vanilkový cukr.
- Tučnost tvarohu je na vás - já jsem je už dělala z odtučněného i tučného a pokaždé jsou vynikající. Ani se nemusí nechat vykapávat.
- Pokud nemáte formy na malé bábovky, udělejte jednoduše jednu velkou - těsta je přesně na 8 malých nebo na jednu normální bábovku.
Jak už jsem se zmiňovala předtím, je to ta nejlepší bábovka, jakou jsem kdy jedla. Super vláčná, šťavnatá s výraznou kokosovou chutí doplněnou o svěží tóny citronu. Není přeslazená, ale přesně tak akorát a s tou polevou... slovy to nejde vyjádřit :D Těsto je dokonale vláčné, absolutně ne suché, úžasně voní a během pečení se z trouby linou vůně kokosu, vanilky a citronu. A navíc je tak krásně žlutá (no dobře, to asi bude těma domácíma vajíčkama), až mám na chvíli pocit, že je vlastně léto a ne podzim. Udělejte si ji co nejdřív, protože tohle je bábovka z jiného světa.
Catalina, babovky vyzeraju prudko jedlo...kokos mam rada v kazdej forme :) urcite ich vyskusam :)
OdpovědětVymazatKrasne!! A musia aj uzasne chutit.
OdpovědětVymazatVláčný tvaroh, hutný kokos doplněný šťavnatostí citrónu, to je něco pro mě. Tyhle bábovičky voní létem na sto honů. Až budu chtít zahnat podzimní chmury, určitě si bábovičky upeču, moc ráda totiž peču právě tyhle miniaturní bábovičky, kdy každý dostane svou malou bábovku a tahle jsou proklatě sexy!
OdpovědětVymazatKatka,tak tie tvoje babovicky su k "sezrani"..a verim ti kazde tvoje lichotive slovicko na ich adresu ♥
OdpovědětVymazatKaždý den (no dobře, několikrát denně:)sem nakukuju, jestli se tu objeví něco novýho a dnes jsem se dočkala:) A musím říct, že to čekání stálo za to! Bábovičky vypadají úžasně, určitě je musím taky vyzkoušet.
OdpovědětVymazatKatka babovcicky su rozkosne. Krasne fotecky.
OdpovědětVymazatJé, tak tenhle recept vypadá fakt parádně! Snad ještě tenhle měsíc stihnu vyzkoušet, dám pak vědět výsledek.
OdpovědětVymazatMůžu se jen zeptat, jaký plech na ty bábovičky používáte? Hledala jsem na netu a našla vždy jen něco podobné tomuto... pečete ve stejném typu nebo existuje ještě něco vychytanějšího :)?
http://www.domacky.cz/kuchynske-doplnky/silikonove-formy-na-peceni/forma-6-babovicek-629340.html
Předem moc děkuji za odpověď, zdraví Maruška
Ach, vypadá to úžasně.
OdpovědětVymazatVymyslela jsi bezvadnou kombinaci, udělám jim doma radost.
OdpovědětVymazatMinulý týden jsem v Praze na Pankráci v obchodě Nanu Nana zahlédla poprvé v ČR stojánek na cupcakes (cupcakes trochu větší velikosti), tyhle bábovičky by v něm také nadělaly parádu: http://www.nanunana.de/index.php?id=10&L=2.
Catalino, tak tohle se Ti opět povedlo! Musím se přiznat, že úplně nefandím citronovým příchutím ve sladkém pečivu (myšleny sušenky, koláče, dorty). Ale Tvé bábovičky vypadají tak šťavnatě, k tomu kokos, který miluju. No, jdu si dát alespoň jablečný závin, který jsem pekla včera.
OdpovědětVymazatPS: děkuju za zmínku
PS2: dofufám, že si pro nás chystáš nějakou inspiraci na vánoční cukroví... :-).
Jej Catalino, ty mi zase děláš chutě, já kokos úplně zbožňuju, a ty fotky jsou nádherný!
OdpovědětVymazatChoCoRRoL (LuBA): Děkuju moc :) Pak dej vědět, jak ti chutnaly :)
OdpovědětVymazatMichaela (Recepty z Indie): Děkuju a máš pravdu, chutnají moc dobře :D
Madla: Všimla jsem si - tvoje levandulové bábovičky jsou taky k nakousnutí :) Děkuju moc!
Martina: Martinko, děkuju! Ani jsem nepočítala s tím, že by nakonec byly až TAK dobré :D
Oli: To víš, přes týden čas nemám vůbec a o víkendu teď taky ne (mám kurzy k příjimačkám na VŠ), takže články vznikají na etapy a objevují většinou 1x za 2 týdny :( Každopádně děkuju a dej vědět, pokud je vyzkoušíš :)
Adriana: Děkuju mockrát!
Maruška: Děkuju :) Už se těším na zprávu! Zeptat se určitě můžete, koupila jsem ho v Lidlu - vypadá přesně takto:
http://src.discounto.de/pics/product/11457/23722_Minikuchen-Backformen-11457_xxl.JPG
Mám pocit, že je tam každý rok opakují a vrací do nabídky.
Amelie: Moc děkuju :)
toffo: Děkuju! Věřím, že doma budou chutnat :) Nevím proč, ale odkaz mi nejde zobrazit, každopádně bydlet v Praze, už pro něj peláším :D
coco: Taky nemám ráda příliš silnou citrusovou příchuť v pečivu (hlavně kandované ovoce), ale najde se několik vyjímek a zrovna tady to není zase tak silné a naopak bez toho by to nebylo ono :) A Tvůj jablečný závin je určitě výborný! Děkuju moc :)
PS: Nemáš vůbec zač :)
PS2: Jo jo, pár věcí chystám. Nejspíš "už" přes příští týden...
Meg: Kokos je fajn věc (na které jsem taky závislá, jak poslední dobou zjišťuju :D). Děkuju!
Catalino, úžasné, výborná inšpirácia, odkladám receptík, pa Gabi.
OdpovědětVymazatGabi: Děkuju moc! Těší mě, že se ti recept líbí :)
OdpovědětVymazatTak jsem ji upekla a musím říct, že je opravdu dokonalá. Chvíli jsem bojovala s leností, jestli se nevykašlat na polevu (došel mi moučkový cukr a musela jsem pro něj vyběhnout do tmy a zimy:), ale mnohonásobně se to vrátilo. Kokosovo-citronová slast! Díky!
OdpovědětVymazatLinda
prekrásne vyzerajú, určite boli aj také chutné :)
OdpovědětVymazatjéééj, tak tento receptík ma veľmi potešil ...bábovky sú u nás doma veľmi obľúbené, tiež mám formu na minibábovečky a zatiaľ som ju vôbec nevyužila, tak ju "oprášim" a bude sa piecť :) ...Martina
OdpovědětVymazatLinda: Jsem moc ráda, že jsi je vyzkoušela a ještě víc, že ti chutnaly! Máš můj obdiv, já bych pro ten cukr nejspíš nešla :D Jak je venku totiž takhle mrazivo, od topení mě nikdo neodtáhne :D :D
OdpovědětVymazatandurejka: Děkuju moc, jo jo, byly :D
Martina: To jsem moc ráda! U nás bábovky taky frčí :D Až je vyzkoušíš, dej určitě vědět :)
Konečně jsem je vyzkoušela a rozhodně nelituju. Dělala jsem teda jen ze čtvrtiny, takže bábovičky byly jen dvě, ale už jsou pryč, takže by se určitě snědla i celá velká bábovka. Bábovičky jsou vláčný, nejsou přeslazený, prostě jsou mňam:)
OdpovědětVymazatOli: Omlouvám se za pozdní odpověď, ale gmail mi tvůj komentář zařadil do spamu, kde jsem si ho nevšimla, grrr :D Jsem moc ráda, že jsi je vyzkoušela a že sklidily úspěch! U nás taky hned zmizely :D
OdpovědětVymazatAhojky, vypadá to úžasně, jen by mě zajímalo, když nemám malé bábovičky a budu jí péct ve větší formě, zda je doba pečení stejná, díky :-)
OdpovědětVymazatDěkuju :)) Doba pečení ze začátku bude stejná, akorát po těch 20 minutách bych snížila teplotu na 160C a po 30 minutách pečení můžeš bábovku zkontrolovat tak, že do ní zapíchneš párátko. pokud na něm budou drobečky (nebo dokonce tekuté těsto), tak ji peč dalších 5 minut, opět zkontroluj atd. Ale myslím, že déle jak 45 minut by se péct neměla :)
VymazatMilá Catalino, chci se zeptat,když nemám vanilkový moučkový cukr, kolik vanilky mám použít? Děkuji za odpověď.
OdpovědětVymazatAnna
Ahoj :) Pokud máš vanilkový lusk, dej zrníčka z celého, a pokud máš vanilkový extrakt, dej cca 2 lžičky :) Doufám, že ti budou chutnat!
VymazatCatalino, bábovičky jsou úžasné... moc děkuji za recept, již je máme v nabídce naší kavárny v Brně :) http://galeriepodpetrovem.cz/menu/dezerty/
OdpovědětVymazatPáni! Určitě se někdy stavím na ochutnání :))
Vymazatbábovka je super, pekl jí syn (19) a já mu jen tak lehce asistovala
OdpovědětVymazatTo jsem moc ráda a syn je moc šikovný :)) Neznám moc kluků, co by rádi vařili/pekli a to je určitě škoda.
VymazatVynikající záležitost:o) Povýšila bábovku na další level:o) Už jsem podle Vás zkoušela i Tiramisu, Míšu a chystám se i na další recepty - asi už podle nikoho jiného péct nebudu:o)
OdpovědětVymazatDěkuju moc a jsem nesmírně ráda, že Vám tak chutnaly všechny dezerty :) Přeju dobrou chuť :))
VymazatAhoj Catalina,tak uz aj ja som vyskusala tento recept a babovka je naozaj vynikajuca.Jedinu chybu mala,ze skoro vobec nenarastla :-( neviem ci to nebude tym ze som tam dala hrudkovity tvaroh namiesto kremoveho,iny som v tej chvili nemala.Mohla som ho aspon prepasirovat cez sitko,ale to mi napadlo az neskor,ked uz bolo hotovo.Trochu som mala obavy ako sa to prepecie,lebo citronove cesto bolo riedke od stavy a kokosova cast bola od kokosu dost husta...aj ty si to tak mala? ale na vyslednom produkte to nebolo poznat :-) Urcite to este raz vyskusam s kremovym tvarohom,pripadne mozno dam viac PDP alebo sodu bikarbonu.V kazdom pripade tento pokus nelutujem. Ak chces vidiet ako to vyzeralo,tu je:http://saltyna.blogspot.sk/2012/11/kokosovo-citronova-babovka.html
OdpovědětVymazatJsem ráda, že jsi je zkusila. To, že nenarostla, by mohlo být tím tvarohem, je trochu těžší. Co se týče hustoty těsta, měla jsem obě části skoro stejně hutné - 2 lžíce šťávy by z hutného těsta neměly udělat těsto řídké. Každopádně hlavně, že nakonec to dobře dopadlo :) Děkuju za odkaz, náhodou vůbec nevypadá špatně :))
VymazatDneska jsem tvou bábovku upekla, a je skvělá! Strašně mi chutná, takže jsem ji rozhodně nedělala naposledy:-)
OdpovědětVymazatMoc se mi líbí tvůj blog, pokaždé se těším na tvé nové recepty:-)
Lucka
Děkuju a moc mě těší, že ti chutnala :))
VymazatDnes som ju vyskúšala a je úplne dokonalá. Ďakujem za recept :) Katka
OdpovědětVymazatKatko, moc díky za zprávu, udělala mi velkou radost! A nemáš zač :)
VymazatAhoj, dnes jsem vyzkoušela upéct tyto bábovičky a jsou fakt super. Krásně vláčné, nadýchané, žádné dusivé těsto. Dala jsem i polevu a ta to celé opravdu pozvedla. Jen to těsto s kokosem jsem měla hutnější než to druhé. Ale na výsledku se to nijak neodrazilo. Určitě zařadím do naší rodinné kuchařky. Diky!
OdpovědětVymazatBábovičky jsou chuťově výborný a to krásně nadýchaný těsto... Super recept :).
OdpovědětVymazatLucka
Ahoj, dělala jsem bábovičky a bohužel jsem je musela vyhodit. Těsto bylo i po 50 minutách pečení v troubě na 175 stupňů tekuté...Nevím, kde jsem udělala chybu :/ ale postupovala jsem přesně dle receptu.
OdpovědětVymazatTo mě moc mrzí, už jsem je dělala několikrát i tady několik lidí a žádný problém nebyl. Nemohla jsi nevědomky zapomenout nějakou ingredienci nebo si splést množství?
VymazatSu paradne! Vonavucke.fakt dobry recept.najradsej mam kolace ktore su dobre aj pred upecenim:D musela som sa ovladat aby som ho nepojedla zasurova.
OdpovědětVymazatDěkuju moc! To přesně znám, já mám taky nejradši ještě ujídání před pečením a občas dost bojuju, aby vůbec bylo co péct :D
VymazatUž jsem pekla 2x, opravdu skvělá, vláčná chuťovka. Peču bez citrónové polevy, ale i tak je dokonalá... Recept šířím dál,děkuji !
OdpovědětVymazatTo moc ráda slyším! Přiznám se, že pokaždé tu polevu taky nedělám, nechce se mi čekat, až to vystydne a zaschne :D Šiřte, šiřte a nemáte zač :)
Vymazat