sobota 17. listopadu 2012

Brusinková kolečka s vanilkovým krémem

Už nějakou dobu mi v hlavě leží jedno slovíčko, které rozhodně zní dost podivně. Aspoň ve mně vyvolává pocit nějaké šílené operace, zákroku nebo nemoci. A ona to tak trochu nemoc je. Je jím prokrastinace. Jen si to řekněte nahlas. Prokrastinace. Je to strašné, ale prokrastinuju. Zní to komicky, ale je to chorobné odkládání povinností. Začíná to učením, pokračuje plněním úkolů a končí to nedostatkem času pro napsání článku. Takže se omlouvám, ale jsem vážně nemocná. Každopádně dnešní příspěvek bude spíš o brusinkách. A Vánocích. A pečení. A cukroví. A už vážně končím :D

Můj zdravotní stav máme za sebou, čas přejít k těm veselejším věcem. Díky paní Tereze Knířové z www.cranberries-usa.cz jsem měla možnost ochutnat několik produktů z amerických brusinek. Konkrétně šlo o brusinky čerstvé, sušené, džem a džus. Všechny produkty se dají zakoupit v běžným prodejnách (tady najdete, kde se aktuálně co prodává) a nemůžu jinak, než je pochválit! Čerstvé brusinky jsou svou chutí dost nezvyklé a kyselé, ale věřím, že omáčka z nic bude báječná (zatím je mám zmrazené na pozdější využití). Džus chutnal taky skvěle a měl lehce trpkou sladkou chuť. Ovšem do dnešního receptu využijete sušené brusinky a taky úžasný džem z brusinek (koupit ho můžete v Marks&Spencer).

Pokud si pamatujete, o minulých Vánocích jsem na blog dávala fotku všeho, co jsem upekla. Tyhle kolečka tam byly taky - vznikly úplnou náhodou a měly úspěch, takže se staly součástí každoročního repertoáru. Dost pochybuju, že bych letos byla tak šílená a zvládla napéct tolik druhů, protože jednak je tu ta choroba, jednak je tady škola - zkoušky a tak. Ledaže bych vyletěla, to by bylo času až až (a i to se klidně může stát).

Hlavní "stár" jsou tady brusinky (konkrétně z USA). Z reklam na záněty močového měchýře nejspíš tušíte, že na tohle jsou brusinky mistři ve svém oboru, ale možná netušíte, že pomáhají i proti onemocnění dásní, srdečním chorobám a dokonce můžou působit proti rakovině (díky antioxidantům) - to se lze dočíst opět tady (navíc tam najdete spoustu zajímavých informací o pěstování brusinek), ale i na Wikipedii a dalších stránkách. Dobrá zpráva je, že tohle cukroví je i zdravé. Až na ten krém a těsto.

Co se týče krému, používám u nás doma nejoblíbenější vanilkový máslový krém, který nastavuju pudinkem. Používám buď bio pudink nebo čistý kukuřičný škrob (což je vlastně ten klasický pudinkový prášek akorát bez chemie) s vanilkovým luskem. Krásně drží tvar a zatím vždycky chutnal. Na těsto mám zase recept od mamky (a ta od babičky). Do něj dávám obyčejné kakao (tedy ne holandské), aby kolečka nebyla úplní černoušci. Nejhorší je, že už ty kolečka se dají jíst jen tak a nějakým "záhadným způsobem" do dalšího dne jich "pár" zmizí.

Největší piplačka je zdobení, ale rozhodně to je rychlovka třeba v porovnání s perníčky. Nejlepší je vyskládat si kolečka na celou kuchyňskou desku/stůl a pak jet jak ve fabrice. Nejdřív všechny potřít džemem, přikrýt kolečkem, všechny potřít krémem (a jen tak mimochodem jich několik zkazit a strčit přímo do pusy, aby to těm pokaženým drobečkům nebylo líto) a ozdobit brusinkou. A po vychlazení můžou na talíř (ne že je sníte všechny ještě ve fázi výroby!).
Ingredience:
1 sklenice brusinkový džem
sušené brusinky na ozdobu
Kolečka:
200 g hladká mouka
20 g kakao
75 g cukr moučka
150 g studené máslo, na kostičky
1 žloutek
Krém:
200 ml plnotučné mléko
20 g bio vanilkový pudink
1/2 vanilkový lusk
100 g vanilkový cukr moučka
125 g změklé máslo

Postup:
Kolečka: Mouku promícháme s cukrem a kakaem. Přidáme máslo a nožem ho zapracujeme do drobenkové konzistence. Vmícháme žloutek a rukama rychle zpracujeme na hladké těsto. Dáme chladit aspoň na 2 hodiny. Vyválíme na 3 mm silný plát a vykrajujeme kolečka (průměr cca 3,5 cm). Pečeme v předehřáté troubě na 190C asi 7 minut (dáváme pozor, jakmile zhnědnou, jsou spálené). Vyndáme a necháme zcela vychladnout.
Krém: Z 200 ml mléka odlijeme asi 1/3 do hrnku. Do mléka v hrnku přisypeme pudink a důkladně rozmícháme. Zbylé mléko nalijeme do kastrolu, přidáme dřeň z vanilkového lusku a vydlabaný lusk. Přivedeme k varu. Mléko v hrnku přilijeme do kastrolu a znovu přivedeme k varu. Vaříme asi 2 minuty. Odstavíme z plotny, lusk vyjmeme. Za stálého míchání necháme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do světlé pěny a po lžících zašleháme vychladlý pudink. Hotovým krémem naplníme zdobící sáček s ozdobnou špičkou.
Sestavení: Jedno kolečko potřeme brusinkovým džemem, přiklopíme druhým kolečkem a ozdobíme krémem, navrch "posadíme" sušenou brusinku. Opakujeme se všemi ostatními kolečky. Dáme do lednice/na balkon (pokud je venku zima a v lednici plno) aspoň na 1 den, aby kolečka zvlhla. A pak se oddáme obžerství.

  • Jestliže nemůžete sehnat bio pudinkový prášek (mají ho např. v Kauflandu, Tescu, DM drogerii), použijte obyčejný kukuřičný škrob a dejte 2x tolik vanilkového lusku.
  • Nejdůležitější je, aby uvařený pudink byl vystydlý a měl stejnou teplotu jako ušlehané máslo (to nesmí být zase úplně změklé, že by se téměř roztékalo), jinak by se krém mohl srazit. Pokud se tak stane, dejte ho na 5 vteřin do mikrovlnky, prošlehejte. Pokud ještě nebude spojený, opět ohřejte, prošlehejte atd., dokud se krém zcela nespojí. Vychlaďte a můžete použít.
Závěr:
Chuťově se všechny části skvěle doplňují, džem je trochu kyselý, stejně tak sušené brusinky, ale krém to vyrovnává svou sladkostí a z koleček pocítíte trošku hořkosti. Ono vůbec díky těm brusinkám je to příjemná a svěží změna od čistě krémového cukroví. Taky bych řekla, že čím déle kolečka necháte rozležet, tím líp chutnají (ale nic se nemá přehánět). Za mě brusinky určitě jo!

38 komentářů:

  1. Ahojky.. Hezký blog:) Zvu tě k sobě na blog na giveaway o výrobky značky Sephora:)
    http://by-anett-s.blogspot.cz/2012/11/prvni-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  2. to vypada krasne a chutne!!!hmm super recept:)
    http://sienastyle.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  3. Ty už pečeš curkoví :O? Vypadá to krásně, hlavně se mně líbí, jak jsou v krému vidět ty semínka z vanilky :) U nás by se ale asi snědly už bez toho krému :D Celkem koukam, ze se to da skladovat 3 tydny, ze ten krem vydrzi?

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě jedna věc, fakt ten krém drží dobře? Přemýšlím, jestli by nešel použít na cupcaky...?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě ne :D Jen takovou mini dávku na focení, to by se nejspíš zkazilo a hlavně snědlo :D K tomu skladování, já to cukroví totiž dávám na balkon a tam je o Vánocích teplota pod nulou, takže se to "konzervuje" a vydrží to ty tři týdny bez újmy. Ale kdybych je měla třeba v lednici, tak asi tak dlouho nevydrží. Nejspíš to ještě napíšu k článku :)
      A k tomu krému samotnému, drží dobře a na cupcaky ho používám pravidelně (někdy i do dortů, na zdobení atd.), akorát tam dám o něco míň cukru - záleží na tom, jak sladký je těsto. Takže ho na ně klidně můžeš použít taky :))

      Vymazat
    2. No, tak to zkusím, protože já osobně ty americký máslový krémy moc nemusím, ale oni zase skvěle drží a tuhnou. Jo a mám takovej nápad-šlo by to udělat i s čokoládovým pudinkem? Z designérských důvodů totiž potřebuji tmavý krém :D O víkendu se u nás chystá velká party, tak budu delat klasicky red velvet cupcakes s tavrohovou polevou a cokoladovy bych prave rada tady s timhle pudinkovym kremem. Jo a k tomu jeste cheescake a milion dalsich veci :D

      Vymazat
    3. Mamka má stejný problém s tím americkým krémem :D Vadí jí v tom ten nerozpuštěný cukr, ale tenhle s pudinkem se u nás dělá od nepaměti a taky drží výborně :) Jinak pudink do něj můžeš použít jakýkoliv, klidně ho můžeš udělat z toho vanilkovýho a pak do něj spolu s cukrem ještě přišlehat i kakao.
      Koukám, že si pořádně mákneš, ale všechny ty dobroty zní skvěle! Závidím hostům :))

      Vymazat
    4. Tak jsem to nakonec udělala s bio čokoládovým a ještě jsem přišlehala rozpuštěnou čokoládu a bylo to super. Ten americej má ale prostě lepší strukturu, nebo mně se s tím aspoň líb zdobí, ale tento s pudinkem je chuťově určitě lepší.
      Jinak cheesecake už mám na blogu a red velvet cupcaky se chystají :)

      Vymazat
  5. Catalino, Ty už pečeš vánoční cukroví??? Ježkovy voči, to jsem hrozně pozadu, a to jsem si myslela, že když začnu tak cca za 14 dní, tak je to akorát :-). Nicméně musím uznat, že cukroví vypadá báječně, kombinace ostrého brusinkové náplně, kakaových koleček a jemného vanilkového krému musí být mňamózní. Když tak přemýšlím, co budu letos péct, tak se asi budu držet osvědčených receptur (protože a poněvadž by to bez některých druhů nebyly pravé Vánoce, že ano?!:-)) a možná přidám jeden dva nové druhy cukroví. Těším se na Tvé další úžasné nápady ;-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, ještě ne :DD Jenom pro článek jsem udělala malou dávku na focení a taky vyzkoušení brusinkových produktů :) Jinak na Vánoce začínám péct až tak cca 2 týdny před Štědrým dnem - jinak by se to všechno snědlo do té doby :D Taky vždycky peču hlavně klasiku a poslední dobou ještě udělám pár nových druhů na vyzkoušení :)

      Vymazat
  6. Jak to jen děláš? Nechápu to, nikdo přeci nemůže takhle péct :D

    OdpovědětVymazat
  7. Mňam brusinky =) Ty bych mohla jíst na všechny způsoby. =)

    OdpovědětVymazat
  8. Catalino,
    na záněty trpím dost často, tak navrhuji, aby se tato dobrota s brusinkami prodávala v lékarnách místo prášků ;-)
    Byla by rozhodně chutnější a také návyková ;-)
    Jsi neskutečná cukrářská kouzelnice !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jestli by se to lékárníkům líbilo :D Ale určitě bych brala radši cukroví než prášky. Moc děkuju!

      Vymazat
  9. Nadherny! Loni jsme meli doma pres 25 druhu cukrovi, letos urcite stihat nebudu... Ale tohle snad i stoji za zkousku :)) Jen par takovych zkousek druhu cukrovi a nebudu vedet co delat driv :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Já jsem jich loni udělala, tuším, kolem 17 a měla jsem toho až nad hlavu. Za 25 máš můj největší obdiv!

      Vymazat
  10. Vánoce! :) Zase jsi mi udělala radost, no potěš! :) Těším se zase jak malá, to víš. ;)
    Máš to úžasně nazdobené. Musím nějaké tvoje vánoční cukroví vyzkoušet. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Já se na Vánoce taky těším jak malá :D Možná až moc, je to podle mě nejhezčí svátek (svátky) v roce a nejen kvůli jídlu :D

      Vymazat
  11. Téda, tak vidím, že se na vánoce intenzivně připravuješ :).Před měsícem jsem čerstvé brusinky poprvé ochutnala a moc mi teda nechutnaly :D. Takové pěnové kyselé cosi (ehm :D), já si vždycky myslela, že brusinky jsou takové jiné borůvky.
    Já letos budu dělat asi pár klasických kousků (tvé speculaas nebudou chybět, loni jsem zkusila a všichni si je oblíbili! :)) jako perníčky, linecké a pár experimentů, které mě zaujmou :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si taky čerstvý brusinky představovala trochu jinak, ale když se osladí, tak je to mnohem lepší :) Taky mám v plánu ty klasický (bez by to nešlo) a pak nějaké ty experimenty :D

      Vymazat
  12. Miluju brusinky, takže tohle by bylo to správné cukroví i pro mě :-)
    A závidím možnost ochutnat čerstvé brusinky, já bych je hned zakomponovala do jablkového crumblu ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madli, mají je v Kauflandu a Tescu, tak můžeš ochutnat tam. Crumble s brusinkami by určitě chutnal skvěle!

      Vymazat
  13. No vypadá to velice chutně. Já jsem se letos zařekla, že udělám minimum (což je u nás tak 6-8 druhů) . Ale jak se znám, ještě sem dvakrát nakouknu a už v tom zas pojedu a budu zkoušet novinky:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, u nás to minimum je taky celkem vysoký :D A vždycky k tomu nakonec přidělám ještě jednou tolik, protože chci zkusit tohle a tamto :D

      Vymazat
  14. Páni ty jsi ale šikula. Vypadá to lákavě stejně jako další recepty u tebe na blogu :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Originální cukroví! :) Moc se mi to líbí, fotky vypadají krásně :))

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Catalino, zrovna jsem dopekla kolečka, spojovat a zdobit budu v neděli. Kolečka jsou ovšem dobrá i samotná, budu je muset někde schovat. Pro pobavení: neměla jsem žádné malé vykrajovátko a větší jsem používat nechtěla, protože mám ráda drobné cukroví. Nakonec jsem vykrajovala vrškem od Biosilu :)) Pěkné Vánoce a děkuju za inspiraci na tvém blogu, už jsem toho pár vyzkoušela a všechno úžasné! Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lenko, moc ráda slyším, že ses do nich pustila :) Taky mám problém neujídat cukroví ještě ve fázi příprav :D Já zase letos chtěla dělat čtverečky, tak jsem zdeformovala jednu formičku :D
      Moc mě těší, že ti všechno chutnalo a přeju ti krásné Vánoce!

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)