Zítra se vracím z Ukrajiny domů po skoro šesti týdnech plných hodně šizeného spánku, takže dneska jsem se rozhodla ještě počkat s povídáním o místním jídle a místo toho využít právě vrcholící meruňkové sezóny. Do Brna dorazím někdy ve čtyři ráno a pak tak týden prospím :D Čili o Ukrajině až příště, ale už vážně, slibuju! Ale zpátky k meruňkám. Možná si někteří vzpomenete na online časopis Bohemia Living, kam jsem pravidelně přispívala s recepty, než bylo jeho vydávání bohužel ukončeno. Jedním z receptů, který jsem pro časopis připravila, byl meruňkový krambl. A ten tu na blogu rozhodně nesmí chybět, protože to je snad můj nejoblíbenější dezert z meruněk a vždycky ho udělám tunu a jedna porce mi naprosto nikdy nestačí. Takže jdeme na něj.
Teď budu mluvit čistě za sebe, ale už jako děcko jsem z každé buchty nebo koláče ojídala drobenku. A to přímo pěkně z celýho plechu, takže mamka byla vždycky velice nadšená, že její výtvor se proměnil z labutě v ošklivý káče a ani neměl pořádně čas vychladnout. Když jsem pak kdysi pročítala recepty na nějaké stránce, narazila jsem na krambl. A znělo to jako můj dezert snů! Jen ovoce a drobenka. Spousta drobenky a jenom pro mě! Promiň těsto, ale v tomhle souboji prostě fakt nemáš šanci vyhrát ani s úplatkem :D Krambl – v anglickém originále crumble (čte se stejně jako český přepis) – je v podstatě relativně obyčejný dezert, kde spodní vrstvu tvoří ovoce a vrchní vrstvu drobenka. Tohle se pak strčí do trouby, ta udělá svoje čáry máry a z něčeho tak obyčejně znějícího je něco naprosto vynikajícího.
Trochu podrobněji o kramblu píšou na Wikipedii (zlatá studnice vědomostí všech studentů :D). Pochází z Británie a tradičně se používají jablka, švestky, broskve a dokonce angrešt. Do zapékací misky se dá ovoce a zasype se drobenkou, nejčastěji z mouky, cukru a másla. Údajně se krambl ujal během druhé světové války, kdy bylo levnější místo těsta jako základ použít jen drobenku navrch a navíc byl v té době přídělový systém, takže péct si jen tak moc nešlo. Dneska můžete najít recept na krambl asi téměř s jakýmkoliv ovocem, často se drobenka různě ozvláštňuje třeba ovesnými vločkami, mletými ořechy a podobně.
My máme kousek od domu pronajatou zahradu, o které už asi šest let každý rok všem říkáme, že ji pustíme. Divím se, že nám to ještě někdo věří - já už ne, ta s náma bude už pořád. Sice na ni nikdo doma nemá čas, ale dokud tam porostou na stromech meruňky (a naši z nich budou dělat pálenku), tak nám na krku zůstane. A protože těch meruněk je každý rok šíleně moc, snažím se vymyslet něco lepšího než jen těsto, šup do toho meruňky, drobenka a hotovo. Ne že by to nebylo dobrý, ale zase to chce změnu, nerada jím ten stejný dezert pořád dokola. Napadlo mě právě zkusit krambl, protože (jak už jsem psala v úvodu) samotná drobenka je něco, po čem se můžu utlouct. Jednou už jsem zkoušela upéct samotnou drobenku, ale to mi bylo tak 12 a úplně mi nedošlo, že když celou tu směs hodím na plech, bude z toho zase jen suchý těsto. A ještě se mi podařilo ji spálit, protože o pečícím papíru nebo vymazání plechu jsem slyšela asi jen v pohádkách. Promiň mami, že si to musela čistit. Takže tentokrát jsem byla poučená. A dokonce si po sobě umím umýt sama :D
Do drobenky jsem použila kromě mouky, cukru a másla ještě skořici a ovesné vločky. Vločky jsem použila celé, nikoliv jemné, aby drobenka hezky křupala (i když zase ne moc, šťáva z meruněk to jistí), a použila jsem i třtinový cukr, aby to celé chutnalo trochu karamelově. Mimochodem, vanilka rozmíchaná mezi meruňkami je fakt neskutečná. Když jsem to vytáhla z trouby, málem jsem si dobrovolně nechala uvařit jazyk, jak se mi nechtělo čekat, až to vystydne. V drobence je ještě ta skořice, až bude přemíra jablek, nejspíš to na ně aplikuju taky, i když ta mírná kyselost meruněk mi tam asi bude chybět.
Ono to možná nejde poznat z textu, ale já u toho psaní strašně trpím. Sedím tu v jídelně uprostřed ničeho, teda Zakarpatské Ukrajiny, kolem jen hory a uprostřed hotel, kde se realizuje celá tahle moje akce (schválně jsem tajemná, schovávám si to všechno na příště) a musím koukat na fotky s jídlem, psát o másle a třtinovém cukru, meruňkách zapečených s tím vším a vážně mám hlad, chuť a touhu sníst cokoliv, co najdu. Ideálně něco domácího s máslem a cukrem. Obojí bohužel nedostupné, stejně jako trouba a všichni ostatní kuchyňští pomocníci. Příště to všechno vysvětlím, to už budu psát spokojeně z domu s napečenýma dobrotama. A teď konečně k tomu kramblu, ať si můžete dát za mě - aspoň třikrát prosím!
Ingredience:
900 g meruňky, bez pecek
70 g třtinový cukr
1 vanilkový lusk
50 g sekané mandle na posypání
máslo na vymazání
Drobenka:
100 g hladká mouka
100 g celé ovesné vločky
100 g třtinový cukr
100 g (vanilkový) cukr moučka
1 lžička mletá skořice
špetka soli
135 g studené máslo
Postup:
Meruňky nakrájíme na malé kostky (přibližně o velikosti 2 x 2 cm) a opatrně je smícháme s cukrem. Vanilkový lusk vydlabeme a dřeň přidáme k meruňkám. Zapékací misky vymažeme máslem a rozdělíme do nich oslazené meruňky včetně šťávy. Zakryjeme drobenkou a nakonec posypeme sekanými mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě na 180C asi 10 minut, pak teplotu snížíme na 160C a dopékáme ještě 5 až 10 minut (podle velikosti zapékacích misek). Vyjmeme z trouby a necháme krátce vychladnout, poté servírujeme.
Drobenka: Mouku, vločky, oba cukry, skořici a sůl dobře promícháme. Máslo nakrájíme na malé kostičky a přidáme ho do sypké směsi. Konečky prstů rychle vypracujeme drobenku.
Závěr:
Začíná to být hloupý, že to tu budu omílat pořád dokola, ale jinak to nejde. Tohle je prostě dezert, kterého bych snědla kila. Já sice u všeho píšu, že bych toho snědla kila, ale tady fakt ty kila sním. Jedna miska nestačí, dvě většinou taky ne, ještě musím jít ujídat z dalších. Ta vůně je strašně okouzlující, že jsem si ten jazyk zatím spálila doopravdy pokaždé, protože se mi nechtělo čekat. Sice v USA k tomu ještě přihodí zmrzlinu nebo něco na ten způsob, ale já si tu plně vystačím jen s tímhle teplým zázrakem. I když vychladne nebo vydrží do druhého dne, ohřeju si ho znovu, aby to bylo to pravé ořechové a užívám si ho i ve vedru. Na snídani je super, po obědě, kdykoliv. Kombinace meruněk, které jsou trochu kyselé, a sladké, tak akorát křupavé drobenky je vážně boží. A ještě ta příprava je tak rychlá, vůbec se to zdá jako celkem obyčejný dezert, ale není! Vřele doporučuju, dokonce i taťka si chodil pro další, a to prvotní reakce byla, pche, nějaký müsli :D
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Taky jsem moc ráda, že to zde opět ožilo! Krambl vypadá úžasně a že chutná, to věřím! Dělala jsem podobný nedávno, ještě jsem k meruňkám přidávala třešně a pak to krásně zapekla v remosce. Paráda je, že my, bezlepkáči, tento recept oceníme - žádné těsto a mouku v drobence jsem nahradila moukou pohankovou. Těším se na vyprávění o Ukrajině.
OdpovědětVymazatDěkuju moc :) Pohanku jsem teď "objevila" na Ukrajině a úplně jsem si ji zamilovala, budu to s ní taky muset zkusit ve sladké variantě.
VymazatMiluju crumble! Nejradši mám višňový s čokoládou nebo švestkový/rynglový s vlašáky. Úplně jsem na něj dostala chuť, mňam! A jsem moc ráda, že to tady zase tak krásně žije, to je super! A svým předchozím článkem jsi mě navnadila na cupcakes, budou banánové s čokoládovým krémem, tak doufám, že se mi vyvedou aspoň ze třetiny tak hezké, jako tobě.
OdpovědětVymazatTeď jsem zrovna banánové dělala, chutnaly skoro jako banánový chlebíček. S tou čokoládou to bude určitě bomba! A děkuju, moc mě to těší :)
VymazatDobrý večer, momentálně jsem v Anglii a na tento dezert, jakošto mlsoun jsem samozřejmě narazil, akorát ho zde servírují s teplým Custard (čti kastrd) což je něco jako šodó na dukátové buchtičky. A musím přiznat, že když jsem to zkusil bez, nebylo to ono. Ať vám to peče, s pozdravem Milan
OdpovědětVymazatAhoj Milane :) Já jsem to letos zkoušela pak doma s čokoládovou zmrzlinou a samotný mi to potom už taky přišlo jaksi o něco chudší :D Ten pudink (nebo jak to přeložit do češtiny) občas dělám právě na různé buchtičky, tak to k tomu další sezónu zkusím, děkuju za tip!
VymazatDíky za super recept. Příjde mi, že tady je nejlepší poměr surovin, dá případně udělat poloviční dávka. U mě vedou jako ovoce jablka a na úplný vrchol to dává hustý bílý jogurt.
OdpovědětVymazatNení vůbec zač :) Jo jo, dá se to právě upravit na skoro jakékoliv množství :D A s tím jogurtem to určitě vyzkouším, máš vyzkoušený nějaký speciální druh?
Vymazat