Nechci tu nějak zdlouhavě rozebírat další důvody, proč jsem přestala na takovou dobu. Jedním z nich teda byl čas, další možná někdy příště. Momentálně teď trávím už pátý týden na stáži na Ukrajině, kde mám času ještě míň, ale už jsem měla strašnou chuť se vrátit, takže tady jsem a neplánuju znovu odejít. Akorát na další příspěvek si budete muset počkat nějakých 10 dní, než se vrátím domů, protože tady bohužel ke sporáku přístup nemám. Možná pak udělám příspěvek o všem, co jsem tu zatím ochutnala, jím jak protrhlá, takže by bylo o čem. Zatím jen řeknu, že ukrajinská kuchyně je opravdu hodně mastná, že i ta naše je oproti ní celkem dietka, ale chutná je, to jí upřít rozhodně nemůžu. Ale o tom zas někdy příště.
Většina receptů na cupcaky je přizpůsobená především jejich vzhledu, což vede k suššímu těstu, které ale zase nevyskočí tolik, takže je snazší je zdobit krémem. Já preferuju vlhčí těsto a tyhle jsou přesně tím pravým. Vlastně jsem se k nim probojovala při snaze udělat fakt výborný čokoládový muffiny. Ty se úplně nevyvedly, tam pořád hledám, ale po několika úpravách z toho vznikly cupcaky, co nejsou suché a zase tolik nevyskočí, takže se dobře zdobí. Win-win situace (teď budu strašně machrovat s ekonomickými výrazy :D).
Tuto fotku mi poskytla Štěpánka od svého svatebního fotografa. |
Tuto fotku mi poskytla Štěpánka od svého svatebního fotografa. |
Co se týče zdobení, na kakaové jsem se pokusila vyrobit marcipánové růže, na vanilkové jsem pak do marcipánu přidala kakao, aby barvy hezky kontrastovaly s krémem a vůbec celým cupcakem. Tvořila jsem je asi tak, že jsem si vyválela mini obdélníček, který jsem pak srolovala a lehce pozohýbala, aby to vypadalo jako kytka. Ne že by se mi dařilo hned od začátku. Ty bílé perly jsou tehdejší novinkou od Dr. Oetkera, tenkrát ještě neměly perly ve zlaté barvě, tak jsem použila malé zlaté kuličky. Ty velké, co se běžně prodávají v cukrářských potřebách, mi nechutnají, protože to strašně křupe, až mám pocit, že pak budu potřebovat protézu. Naopak tyhle bílé jsou z něčeho, co připomíná cereální kuličky, takže v lednici ještě víc změknou, jak nasáknou vlhkost, a pak se v puse spíš rozpouští, žádný umělý zuby nehrozí.
Na ty svatební jsem si pořídila speciálně vyšší košíčky, protože to podle mě v nich vypadá elegantněji, hlavně se kompletně zakryje těsto a z košíčku kouká jenom krém, což se mi osobně strašně líbí. Pořídila jsem je v M&S, naneštěstí to bylo poprvé a naposledy, co jsem je v brněnské pobočce viděla, od té doby marně pátrám (kdybyste někdo věděl, dejte vědět). A teď už tradičně k receptu.
Ingredience:
Zdobení:
cca 150 g marcipán
cca 1 lžíce kakao
barevné perly či kuličky
Kakakové cupcaky:
250 g hladká mouka
220 g cukr písek
55 g kvalitní kakao (20 % tuku)
2 lžičky kypřící prášek
½ lžičky sůl
280 g bílý jogurt (cca 3 % tuku)
2 vejce
2 lžičky vanilkový extrakt
120 g hodně změklé máslo
cca 200 g slazené kondenzované mléko
Čokoládový krém:
180 ml smetana ke šlehání
strouhaná kůra z jednoho citronu
130 g hořká čokoláda (alespoň 50 % kakaa)
190 g mascarpone
špetka muškátového oříšku
30 ml vaječný likér (či jiný)
Vanilkové cupcaky:
305 g hladká mouka
220 g cukr písek
2 lžičky kypřící prášek
½ lžičky sůl
280 g bílý jogurt (cca 3 % tuku)
2 vejce
3 lžičky vanilkový extrakt
120 g hodně změklé máslo
cca 200 g rybízová zavařenina
Vanilkový krém:
300 ml plnotučné mléko
30 g kukuřičný škrob
2 lžičky vanilkový extrakt
150 g vanilkový cukr moučka
185 g změklé máslo
Postup:
Cupcaky: Postup pro oba druhy je téměř stejný. Mouku, cukr, prosáté kakao (v případě kakaových cupcaků), kypřící prášek a sůl smícháme. V jiné míse smícháme jogurt, vejce a vanilku. Jogurtovou směs nalijeme do mouky a přidáme pokrájené máslo. Promícháme vařečkou dohladka, až v těstě nejsou hrudky. Těstem naplníme košíčky trochu výš jak do tří čtvrtin. Pečeme v předehřáté troubě na 180C asi 10 minut, pak teplotu snížíme na 160C a pečeme dalších cca 5 minut. Necháme zcela vystydnout. Každému dortíku seřízneme špičku a trochu ho vydlabeme. Díru naplníme u kakaových slazeným kondenzovaným mlékem a u vanilkových rybízovou zavařeninou (cca 2 lžičky na každý) a opět zakryjeme vydlabaným těstem. Ozdobíme krémem (případně ještě marcipánem/perličkami).
Čokoládový krém: POSTUP TADY.
Vanilkový krém: Z 300 ml mléka odlijeme asi 1/3 do hrnku. Do mléka v hrnku přisypeme kukuřičný škrob a důkladně rozmícháme. Zbylé mléko nalijeme do kastrolu a přivedeme k varu. Mléko v hrnku přilijeme do kastrolu a znovu přivedeme k varu. Vaříme asi 2 minuty. Odstavíme z plotny, přilijeme vanilkový extrakt a za stálého míchání necháme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do světlé pěny a po lžících zašleháme vychladlý pudink. Hotovým krémem naplníme zdobící sáček s ozdobnou špičkou a můžeme zdobit.
- V receptu na krém u beránka (kde je postup) používám místo citronové kůry pomerančovou, v podstatě záleží na vás, jakou preferujete.
- Pokud máme vysoké košíčky, plníme je do tří čtvrtin také, aby okraje hezky přesahovaly.
- Nejdůležitější u vanilkového krému je, aby uvařený "pudink" byl vystydlý a měl stejnou teplotu jako ušlehané máslo (to nesmí být zase úplně změklé, že by se téměř roztékalo), jinak by se krém mohl srazit. Pokud se tak stane, dejte ho na 5 vteřin do mikrovlnky, prošlehejte. Pokud ještě nebude spojený, opět ohřejte, prošlehejte atd., dokud se krém zcela nespojí. Vychlaďte a můžete použít.
Jak jsem už zmínila v úvodu, tohle jsou moje nejpovedenější cupcaky, v kombinaci s čokoládovým krémem bych jich snědla klidně tunu (a pak tu tunu taky vážila a pro jistotu ještě o jednu víc jako poučení pro příště :D). Vydrží vláčné zhruba tři dny, díky kondenzovanému mléku jsou skutečně vlhké, vanilkové jsou nejlepší první dva dny, pak už jsou trochu sušší, protože v nich je zavařenina, která se tolik nerozteče do těsta. Čokoládový krém je fakt výborný, není moc sladký díky hořké čokoládě a zároveň není hořký, prostě skvěle vyvážený a krásně jemný. Vanilkový krém je tradiční máslový, ale odlehčený pudinkem, s vanilkovou vůní i chutí, má dokonale jemnou konzistenci a skutečně vydrží i v teplém počasí relativně dlouho tuhý. Je teda o něco sladší, ale právě v kombinaci s rybízovou zavařeninou se to vyrovnává. Jak o tom píšu, hned bych si dala. Ale budu si muset počkat ještě pár dnů, než se vrátím domů a shodím ta ukrajinská kila.
Jsem ráda, že jsi zpět :) Těším se až recept vyzkouším, už i vím k jaké příležitosti
OdpovědětVymazatVypadají opravdu nádherně... Myslím, že by mi ta tuna taky moc problém nedělala :D Recept si ukládám :-)) Skills of Art
OdpovědětVymazatCupcaky vypadají nádherně. Už jsem dlouho žádné nedělala a tohle je super inspirace :)
OdpovědětVymazatKatko, jsem neskutečně ráda, že čas kómatu vypršel a těším se moc na další příspěvky, doufám, že bude ten slibovaný o ukrjainské kuchyni, protože myslím, že o té se příliš nemluví. Recepty super, cupcakes jsou ideální na jakoukoli párty, vypadají úžasně. Já mám taky ráda vlhčí těsto, proto na cupcakes v klidu používám své oblíbené kypré těsto na muffiny, jen dám prostě do košíčku o polovinu méně těsta. Takže Catalino, vítej zpátky!
OdpovědětVymazatMám velkou radost, že jsi zpět, chodila jsem to sem kontrolovat:) Cupcaky vypadají úžasně a já se těším na další!
OdpovědětVymazattak tie sú krásne :)
OdpovědětVymazatJéé mnaam. jsem ráda, že ses vrátila ! :-*
OdpovědětVymazatJeeeeeeej Katuska ja som tak rada, ze Catalin je spat...cupcaky su nadherne, ved ako inac.....velmi sa tesim na tvoje uzasne vytvory...vitaj spat
OdpovědětVymazatVítej zpátky, jsem moc ráda, už jsem se bála, že se "znovuvzkříšení" blogu nedočkám :) Budu se těšit na všechny nové příspěvky.
OdpovědětVymazatCatalino, toto léto je skvělé, protože jste se vrátila! Fakt jste mi chyběla. To už je třetí radost tento týden!
OdpovědětVymazatMoc se těším - Milada
Moc všem děkuju za přivítání :) Právě zkoumám, které fotky by se daly použít do toho ukrajinského povídání :D
OdpovědětVymazatJeee naše svatební cupcakes! :-) Už jsou to sice tři roky, ale pamatuju si, že ten kakaový byl výborný. Hlavně to kondenzované mléko uvnitř bylo super. Jsem ráda, že je blog zpět.
OdpovědětVymazatŠtěpánko, doufám, že nevadí, že jsem použila fotky od tebe :) Trvalo mi to teda dlouho, ale nakonec přece jen :D Děkuju moc a moc mě těší, že vám chutnaly!
Vymazat