sobota 30. října 2010

Buchta s jablky, mákem a tvarohem

Máte rádi jablka? Já je miluju a protože jich mám obrovské množství, prostě jsem je musela použít. První mě napadl štrůdl, pak jablečný páj a pak co takhle něco nového? Třeba neobvyklá buchta?

Ta dnešní je z velmi tenkého těsta (a co se týče konzistence, je téměř z lívancového) a tří různých náplní, kterých je moc a moc. Jedna je z mléka a máku, druhá z jablek a třetí je tradiční tvarohová. Všechny tyto náplně jsou u nás typické a známé, ale většinou ne všechny tři dohromady na jedné buchtě :) Každopádně je to velmi dobré, docela jednoduché a pokud ji nakrájíte na malé čtverečky, může posloužit jako malá výborná svačinka!

Co se týče jablek, je jedno, jaký typ si vyberete, ale čím sladší a měkčí, tím lepší.
Ingredience:
Těsto:
135 g hladká mouka, prosátá + navíc
2 vejce
120 g cukr krupice
20 g čerstvé droždí
65 ml vlažné mléko
100 g změklé máslo + navíc
1 lžička citronová kůra
Jablečná náplň:
500 g jablka, oloupaná, bez jadřinců
1 lžička skořice
cukr krupice dle chuti
Maková náplň:
200 g mletý mák
250 ml mléko
60 g cukru krupice (může být i víc)
1 lžička máslo
Tvarohová náplň:
250 g měkký tvaroh (vanička)
2 vejce
60 g cukr krupice
Drobenka:
50 g máslo
50 g cukr
50 g hladká mouka

Postup:
Těsto: Nejdřív uděláme kvásek - smíchejte droždí s 1 lžičkou cukru, 2 lžičkami mouky a mlékem. Dejte stranou na teplé místo vykynout (asi 30C) na cca 15 minut (musí se zpěnit a zdvojnásobit v objemu). V další míse smíchejte zbytek mouky s citronovou kůrou. Přidejte vejce, zbytek cukru, máslo a kvásek a vše promíchejte vařečkou. Vše se musí promísit a vzniknout hladká hmota připomínající lívancové těsto (nepřidávejte žádnou mouku - během pečení se z toho stane normální těsto). Těsto posypte moukou, zakryjte utěrkou a dejte na teplé (30C) místo vykynout na 30 minut (nebo do zdvojnásobení objemu). Rovnoměrně rozetřete na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech. Nyní lžící rozdělte náplně na těsto - začněte 1 lžící makové náplně, pak 1 lžící tvarohové, 1 lžící jablečné a zase opakujte, dokud se celé těsto nepokryje náplní. Může se zdát, že je náplní obrovské množství, ale nebojte, bude to skvělé (nenechávejte žádné zbytky náplní - použijte je všechny). Posypte drobenkou a dejte do NEpředehřáté trouby. Pečte na 190C, dokud těsto nezezlátne a párátko z těsta nevyjde čisté.
Jablečná náplň: Půlky jablek dejte do hrnce a přidejte vodu tak, aby jablka byla ponořená. Nechte vařit 2 a půl minuty pod pokličkou. Snižte plamen a vařte do změknutí (3 až 4 minuty). Odstavte z plotny a přidejte cukr se skořicí. Dobře promíchejte (konzistence by měla být jako pyré).
Maková náplň: Smíchejte mák s mlékem v hrnci a přiveďte k varu. Neustále míchejte, dokud se mléko nevsákne do máku a celé to nezhoustne. Odstavte z plotny a vmíchejte cukr s máslem. Nechte vychladnout.
Tvarohová náplň: V míse smíchejte tvaroh, vejce a cukr.
Drobenka: Rukama smíchejte všechny přísady, až vzniknou malé hrudky.
Závěr:
I když se to může zdát hodně nudné a jednoduché, je to moc dobré, protože tu je jen málo těsta a hodně náplně. Mou oblíbenou byla jablečná - velmi měkká a vlhká, ale ty ostatní byly taky výborné! Je lepší udělat náplně trochu sladší, protože po upečení jsou méně sladké než před pečením. Příště zjistíte, co bylo DB výzvou na tento měsíc :)

10 komentářů:

  1. Wow...musím říci, že ta buchta je opravdu super!!!! Je trošku pracnější, ale stojí to za to. Píšeš, že doba skladování je 4-5 dní, ale u nás nepřežila ani jeden den...:-)....díky za recept...Markéta

    OdpovědětVymazat
  2. Markéta: To jsem moc ráda, že ti chutnala :) U nás taky vydržela jen první den :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ten mák jsi opravdu nemlela? Já mám miluju ale ještě mě nanapadlo vynechat tu neuvěřitelnou bitvu s mlýnkem :) jde to? Daniela

    OdpovědětVymazat
  4. Daniela: No, ono to bylo takhle: u této buchty to bylo poprvé, co jsem pracovala s makovou náplní a recept na ni byl hodně stručný a mě jako tele :D nenapadlo, že bych ten mák měla namlet, když to tam nepsali. Tak jsem pořád vařila a vařila a čekala, až to zhousne a ono nic. Tak jsem na buchtu použila tu náplň z celehé máku a kupodivu to ani nešlo moc poznat, jen to občas šlo cítit na jazyku, že je to hrubší. Každopádně podruhé už jsem ji dělala z mletého máku a bylo to lepší :) Jinak nejsnadněji mám mák namletý v robotu - tam to trvá ani ne minutu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Buchta je uzasnaaaa..proste bozska :) i muj chlap ji ocenil,coz je co rict :)...jen jsem mela tvarohovou napln trosku vice tekutejsi,tak se mi prelila pri peceni pres makovou,ale me to nevadi :)...jinak te musim pochvalit,jsi strasne sikovna a mas uzasne recepty a krasne fotky,jen se do nich zakousnout(skoda ze pres monitor to nejde :D) Lucka T.

    OdpovědětVymazat
  6. Lucka T.: Děkuju moc! Moc mě těší, že vám doma takhle chutnala :) Je to taková klasika, ale strašně dobrá :D A děkuju za pochvalu :))

    OdpovědětVymazat
  7. Ach a och... tento recept vyriešil môj základný problém s väčšinou buchiet - veľa cesta, málo náplne. Vždy to tak dopadlo, nech som sa snažila akokoľvek o opak. No tentokrát mi ten lievancový neduživec (skvelý lievancový neduživec, aby sme sa chápali) ani nechcel nakysnúť :D Vzhľadom k tomu, že som mala ale už náplne hotové, tak som to skrátka skúsila aj tak. Vyhlasujem plnú spokojnosť. Jediné "trápenie" bolo rozhodnúť, ktorá náplň mi chutí najviac. Každá je super, ale nakoniec som došla k objavu, že najlepšie sú spolu :)
    Ďakujem za inšpiráciu ;)
    Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak mám buchty nejradši i já :D Posledně, když jsem ji dělala, jsem měla stejný problém - nějak se jí nechtělo kynout, ale v troubě pak nakynula až až. Asi je to nějaká záhada :D Jsem moc ráda, že ti chutnala :))

      Vymazat
  8. Dobrý den, Catalino, máte krásný blog a nádherné recepty s dokonalými fotkami. Opravdu, moc hezké......
    Mohla bych se, prosím, zeptat, na zhruba jak velký pečící plech je dávka těsta z tohoto receptu?
    Buchta vypadá úžasně a ráda bych ji vyzkoušela.
    Děkuji za odpověď
    Dana V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Dano,
      děkuju moc za komplimenty :) Používám standardní velikost plechu, je to cca 30x40 cm.

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)