sobota 10. března 2012

Výzva The Daring Bakers: Makové muffiny s třešněmi a koňakem

Hostitelkou únorové výzvy The Daring Bakers 2012 byla Lis! Lisa to vzala v poslední minutě a vyzvala nás k upečení "rychlého pečiva", které bychom mohli považovat za svůj vlastní výtvor. Poskytla nám základní recept, podělila se i o své zamilované recepty z různých webových stránek a dodala nám kuráž, abychom si s nimi pohráli a vymysleli nové příchutě.

Poslední dobou se s výzvami opožďuju pořád víc, až se za to stydím. Ale mám výmluvu. Celý týden jsem se snažila připravit na přijímačky na vysokou. No, měla to být vážně intenzivní příprava, jenže někdy to prostě nejde. Netvrdím, že se jsem se neučila vůbec, to zase ne, ale víc jak 4 hodiny denně jsem tomu fakt nevěnovala. Když ono je to tak těžký zajímat se o školu a všechno kolem toho, když mě stále svrbí ruka natažená k počítači a nutí mě zapnout ho, spustit prohlížeč, načíst stránky mých oblíbených foodblogů a samozřejmě zabrousit i na thedaringkitchen.com. Takže to svedeme na moji nenechavou ruku, která je zcela mimo moji silnou učící vůli. Každopádně nelituju ani trochu, že ji mám, protože jinak bych neměla možnost zapojit se do únorové výzvy a upéct si tyhle nevšední muffiny.

Tuhle výzvu hostovala přímo jedna ze zakladatelek a úplně prvních členek Daring Bakers, Lis. Sama v instrukcích několikrát zdůraznila, že se nepovažuje za pekařku, a tudíž výzvou nebude nic extra složitého. Abych byla naprosto upřímná, celkem mě to zklamalo. Každý měsíc totiž čekám, že mě tahle skupina donutí posunout moje pečící schopnosti ještě o kus dál (a že je kam posouvat!), a tentokrát jsem měla pocit, že se neposune vůbec nic. Nooo, nejspíš jsem měla pravdu, ale rozhodně nikdy nevynechám příležitost něco si upéct (a napapat se :D).

Zadání znělo jasně: upéct jakýkoliv tzv. "quick bread" (čti kvik bred, doslova rychlý chlebíček). Není to nic jiného než pečivo kypřené kypřícím práškem či sodou bez použití droždí - od toho rychlý (nekoná se žádné kynutí, a tudíž odpadá čekání a čas je výrazně kratší). V této kategorii jsou zahrnuté nejrůznější typy chlebíčků (nikoliv těch šunkových :D) a muffinů, ale podle Američanů tam patří i palačinky, některé dorty či scones, zkrátka všechno, co se nekypří kvasnicemi. V Americe a vůbec anglicky mluvících zemích je tento druh pečiva (i když z našeho pohledu se vždy o pečivo nejedná - např. ty palačinky) nesmírně populární - snad nejznámější je (bereme-li v úvahu pouze muffiny a chlebíčky) banana bread (banánový chlebíček) - ten se tu mimochodem taky objeví. Tolik k terminologii (rozhodně ale nejsem žádný odborník, takže připomínky jsou vítány).

Jak jsem psala v úvodním odstavci, moc jsem z toho nadšená nebyla, protože muffiny, chlebíčky, dorty apod. dělám dost často a navíc dalším povinným kritériem bylo, aby příprava i s pečením netrvala déle jak 1,5 hodiny. Tak to už v mém případě trochu výzva byla. Já jsem totiž děsně pomalá! A konečně, poslední požadavek byl, abychom použili pouze formu na muffiny nebo chlebíček. Já se rozhodla pro muffiny, protože jsem k Vánocům od mamky dostala TUNU krásných muffinových košíčků a moc jsem je chtěla někde použít. I když příště bych to upekla ve formě na chlebíček, aby si každý mohl ukrojit pořádný kusanec (prostě jeden malý muffin nestačí).

Sice nám Lis pár receptů navrhla, ale když už jsem mohla popustit uzdu fantazii, tak proč se vázat. Prošla jsem si naše domácí zásoby, na stůl vyndala, co mě zaujalo, a pak jsem se z toho snažila vybrat to, co by se k sobě hodilo. Skončilo to tak, že jsem zkombinovala nezkombinovatelné a vylezly z toho dost slušné muffiny. Tak šup do nich!
Ingredience:
70 ml vaječný koňak
70 g sušené třešně, pokrájené
ovesné vločky na posypání
Suché přísady:
100 g hladká mouka
100 g jemné ovesné vločky
100 g třtinový cukr
100 g mletý mák
1 lžička kypřící prášek
Mokré přísady:
100 g bílý jogurt
50 ml neochucený kefír
1 velké vejce
65 g rozpuštěné máslo

Postup:
Pokrájené třešně zalijeme koňakem a v mikrovlnce ohřejeme, až začne koňak vřít. Vyndáme, promícháme a zakryjeme, aby teplo neunikalo a třešně koňak nasákly. Necháme odpočívat aspoň 30 minut. Ve velké míse smícháme všechny suché přísady. V další míse smícháme mokré přísady, které pak nalijeme do suchých. Přidáme třešně i s koňakem. Opatrně promícháme vařečkou jen do smísení a provlhnutí (nesnažte se rozmíchat případné malé hrudky). Těstem naplníme košíčky na muffiny až po okraj. Posypeme ovesnými vločkami. Pečeme v předehřáté troubě na 180C asi 10 až 20 minut do zezlátnutí povrchu. Párátko zapíchnuté do středu po vytažení nesmí mít na sobě drobky.

  • Čím déle necháte koňak vařit, tím více lihu se z něj vypaří, ale i jeho chuť se pak stane méně výraznou.
Závěr:
Jednoduché, rychlé a - vím, že samochvála smrdí, ale stejně to musím napsat - výborné. Muffiny jsou opravdu hodně makové (což mně plně vyhovuje), krásně voní a šťavnaté třešně je pěkně zvláčňují. "Vaječňák" v těstě není poznat, ale když kousnete do třešní, tak ho ucítíte. Díky jogurtu (prosím použijte nějaký poctivý tučný) a kefíru jsou báječně vlhké, čili žádní sušáci. Pokud máte rádi sladší muffiny, přidejte trochu víc cukru, protože takhle jsou jen lehce sladké, a tudíž ideální třeba i na snídani. Kdo se dokáže udržet a sníst jenom jeden, je fakt borec :D

37 komentářů:

  1. Catalino, ty jsi kouzelnice. Muffinky vypadají naprosto dokonale.
    PS: hodně štěstí u přijímaček.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuju :) U přijímaček se budu snažit, snad to k něčemu bude :D :D

      Vymazat
  2. Miluju mák... hrozně moc, ne všude, ale tady mě příšerně láká :) Fotky super a muffinky se opravdu vydařily :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak, tak, jsou věci, kde bych dala přednost něčemu jinému, ale tady mi mák hrozně chutná :D Děkuju!

      Vymazat
  3. Vypadají krásně! Mák mám ráda, ale nebaví mě mlít v ručním mlýnku. Však už se chystám dokoupit nástavec na mletí máku a obilí k novému robotu a pak se s mákem vyřádím. Dědeček už mi přivezl kilo domácího máku a tyhle muffinky z něj budou výborné!
    Někdy i jednoduché výzvy krásně překvapí!
    Taky přeji štěstí u přijímacích zkoušek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Myslím, že doma mlýnek na mák máme, ale sama jsem ho ještě nikdy nepoužila - vždycky to nasypu do mixéru a po minutě se mák namele :D Ach, prarodiče jsou k nezaplacení! Nám mák vozí zase babička :)

      Vymazat
  4. Díky za článek, doslova mě zvedl z gauče. Dočetla jsem, zvedla jsem se, upekla jsem :)
    Proběhlo tam tedy několik obměn (místo košíčků chlebíčková forma, místo koňaku rum, místo třešní čokoláda, mouka celozrnná špaldová, místo kefíru podmáslí), ale výsledek je super dobrý makovec.
    Snad se moc nekřižuješ, když vidíš takové babicování :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač, jsem moc ráda, že tě zaujaly a vyzkoušela jsi je :) Nejspíš chutnaly trochu jinak, než ty moje, ale rozhodně musely být vynikající! Čokoládou se totiž nikdy nic nezkazí :))

      Vymazat
  5. Konečně mám první muffinový plech, doposud jsem jen dávala volně na plech do dvojitých papírových košíčků a některé se nepěkně rozjížděli. Myslím si, že když má muffinové těsto oporu po obvodu, krásně vyjede nahoru. Chystám se na zdravější snídaňové variace, celozrnné za použití vloček a čokolády. Mák je bezvadný nápad, který u nás doma projde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na ten svůj taky čekala nějakou chvíli :D Ale máš pravdu, že i dva košíčky někdy tíhu těsta neudrží (i když na chuti jim to určitě neubere :)). Hmm, takové snídaně budou nejlepší částí dne! Přeju spoustu muffinových úspěchů :)

      Vymazat
  6. Tak to jsou nádherné muffinky, moc děkuji za inspiraci.
    Jen jsem se chtěla zeptat, zda je ten mák opravdu mletý, na obrázcích vypadá spíše jako nemletý, děkuju :)
    Určitě vyzkouším, zrovna ten právě skončený víkend jsem pekla muffiny - s podmáslím, jablíčky, rozinkama a oříšky.
    Stejně jako Nikki miluju má, a navíc i třešně. O vaječňáku takticky pomlčím :)
    HanaS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Mák je skutečně mletý (namlela jsem si ho v robotu, protože mlýnek nemám), jenom ten poházený okolo na ubrousku je nemletý - posloužil čistě jako dekorace :D
      Rozinky, jablka a oříšky jsou moje moc oblíbená kombinace (okamžitě se mi vybavuje štrůdl a hraběnčiny řezy :D) a hned bych si s chutí jeden dala (a určitě by u jednoho nezůstalo, jak se znám :D).

      Vymazat
  7. Též se přidávám k milovnuicím máku, já mám ale ráda mák nemletý, když ěkně křoupe :-) zrovna před pár dny jsem propadl pečení cupcakes a moje první byly zrovna makovo-ořechové s krémem z bílé čokolády. V týdnu mám v plánu upéct tvarohovou zebru, ale bůh ví, jestli nakonec zase neskončím u muffinů a cupcakes, když si je naše rodina tak zamilovala :-)
    I já přeju štěstí u přijímaček.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně teda radši ten mletý :) I když jednou jsem pekla buchtu z nemletého a byla překvapivě výborná a dokonce ani ten mák tolik nekřupal :D Už se nemůžu dočkat tvých cupcakových dobrot! Děkuju moc :)

      Vymazat
  8. Máš skvělý blog, já se do výzvy pustila taky, ač nejsem vůbec ve vašem týmu, či jak to nazvat. Pekla jsem podle receptu u CHEZ LUCIE quick bread se sýrem a sušenými rajčaty. Byl výborný. :)

    Ten Tvůj recept vypadá velmi kreativně, ale bojím se kombinace máku a třešní, i když všechno jednou poprvé, že? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! Jo jo, Lucka to má vychytaný :D Ten bych si hned dala, jen mít teď čas :/

      Máku a třešní pohromadě se vůbec neboj! Když jsou navíc sušené, je to jako rozinky ve vánočce - není jich tam zase tolik :)

      Vymazat
  9. Vypadají super. Nejen pro moji slabost pro mák... A třešně... Bych si hned dala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak muffiny vypadají opravdu pěkně, dobrá inspirace i pro mě. Vím, že je to trochu mimo otázka, ale mohla bych poprosit o nějaký odkaz, kde se dá sehnat ten kakaový prášek s 20% kakaa? co jsem tak prolítla google, dost bída, jeden odkaz na 6 kg balík a to by nebylo ono.

      Vymazat
    2. Katka: Děkuju moc :) Jsem ráda, že je tu tolik lidí, co mák rádo :)

      Bledáfialová: To jsem ráda, že se líbí :) Za každou otázku jsem ráda :) Tohle kakao můžete koupit např. v DM drogerii nebo Kauflandu (v obou je to za cca 70kč tady toto: http://www.jacikramek.cz/fotky1359/fotos/_vyr_52DSCF4223.JPG - sice na internetu neuvádí tučnost, ale na krabičce to je napsáno). Jinak jsem žádné jiné v kamenných obchodech neviděla, ale na internetu se dají koupit, i když já teda přes net ještě žádné nekupovala. Např. Van Houten je nej, ale dá se koupit právě jen online. http://www.bioobchod.cz/ - tady jich kdyžtak mají plno, kdyby to fair trade Gepa nevyhovovalo :)

      Vymazat
  10. Moc děkuju za inspiraci, doma nebyly úplně všechny potřebné suroviny, ale touha po pečení a zvláště po máku velká, takže jsem vaječný koňak nahradila zbytkem marsaly, třešně směsí sušeného ovoce, hladkou mouku špaldovou, ovesné vločky pohankovou krupicí a místo kefíru dala trochu mléka. Takže jsem vlastně upekla něco úplně jiného, ale nemá to chybu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač, těší mě, že tě mé muffiny inspirovaly :). Tuto situaci velice dobře znám :D Máš pravdu, že je to něco jiného, ale zní to skvěle!! I takhle vznikají ty nejlepší výtvory :)

      Vymazat
  11. Ahoj,dnes jsem objevila tvůj blog a moc se mi tady líbí! Sem budu chodit častěji pro inspiraci...
    Přidávám se k pravidelným čtenářům.
    Ráda bych tě pozvala ke mně na návštěvu a přeji krásný den!
    http://vad-art.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc ti děkuju :) jsem ráda, že tě můj blog oslovil a děkuju za pozvání, hned se jdu na ten tvůj :)

      Vymazat
  12. Mám moc ráda mák i třešně, takže tohle vypadá pro mě fakt moc lákavě, pěkný! :)

    OdpovědětVymazat
  13. Paradna kombinacia!!! vyzeraju skvele!!!

    OdpovědětVymazat
  14. Super recept! Cokoli v muffinovém košíčku mě přitahuje největší silou, takže ty tvoje muffiny musím vyzkoušet! Jen co seženu potřebné ingredience :-)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Od takové umělkyně na poli zdravých receptů to potěší dvakrát tolik :) Pokud je vyzkoušíš, dej mi vědět, co na ně říkáš :)

      Vymazat
  15. Tvoje muffiny ma inšpirovali a výsledok je vraj tiež skvelý .-)
    Moje úpravy spôsobené lenivosťou a obsahom komory: ovsenná múka namiesto vločiek, iba kefír, nemletý mak, med a uprostred každého muffinu prekvapenie v podobe korzického gaštanového krému.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda :) Zní to moc dobře, hlavně ten kaštanový krém...hmm, mám na ně velkou chuť :D

      Vymazat
  16. Catalina: Vypada to skvele, muzu se zeptat na tip kde sehnat susene tresne? Diky moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Zeptat se určitě můžeš :) Sušené třešně mají např. v Kauflandu nebo Albertovi a vsadím se, že i v Tescu. Případně pokud máš někde poblíž prodejnu se zdravou výživou (občas tam prodávají i tohle sušené ovoce) nebo přímo se sušenými plody, tak se zkus poptat tam. Já jsem je koupila v Albertovi :)

      Vymazat
  17. Tip pro ostatní - dají se použít i kandované třešně, pokud (jako já) neseženete sušené...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, určitě dají :) Akorát já je moc nemám ráda, tak používám sušené. Sušené třešně mají např. v Kauflandu nebo Albertovi a vsadím se, že i v Tescu. Případně v prodejnách se zdravou výživou (občas tam prodávají i tohle sušené ovoce) nebo přímo se sušenými plody. Já jsem je koupila v Albertovi :)

      Vymazat
  18. ahoj:) recept vypadá moc dobře, jenom bych se chtěla zeptat, jestli jsou vločky i v těstě nebo jenom na povrchu:) děkuju za odpověď:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jak je uvedeno v receptu, do těsta přijde 100 gramů ovesných vloček :)

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)