čtvrtek 28. června 2012

Zapečené palačinky s jahodami

Mám pocit, že jahody ještě ani nezačaly pořádně růst a už se blíží jejich konec. Letos jsem jich pro změnu měla nějak málo. Myslím, že bych se vešla do půl kila za poslední měsíc, což není tak moc, protože minulý rok si pamatuju, že jsem jich spořádala i 300 gramů denně. Tolik jsem jich tento červen snad ani pohromadě neviděla. Ještě je tu možnost mít jahody - v dnešní době skoro celoročně - z obchodu, ale...

... to není ta nejlepší volba. Jahody jsem v obchodě, teď myslím velké super/hypermarkety, kupovala zatím třikrát. Dvakrát minulý rok a jednou letos. Pokaždé bohužel se stejným zklamáním. Teda nejdřív bylo nadšení z toho, jaké krásné, rudé a pevné jahody si vezu domů, a pak přišlo to zklamání. Představte si, že před vámi leží košík plný naprosto neodolatelných krvavě červených jahod, jednu zvednete, zakousnete se a... a nic. Voda. To je všechno, co jsem pokaždé cítila, a někdy byla ještě kyselá. Navíc si nemůžu pomoct, ale ty kupované jahody mají jaksi divně pevnou strukturu i uvnitř. Jsou téměř "křupavé", ne jako buráky nebo chipsy, ale spíš jako kyselejší jablko. Kdo ví, jak to s tou supermarketovou jahodou je. Možná se tak narodila, možná je to chemie.

Abych pořád neryla jen do těch z obchodu, pustím se i do našich vlastních. Vlastně ani nevím, jakým zázrakem ty naše jahody ještě rostou. Vím, že se sázely aspoň před 5 lety, a přesto každý rok pořád rostou, jako by se nechumelilo (což je vlastně pravda, poslední dobou se v zimě chumelí míň a míň). Někdy hodně a někdy zase málo. Každopádně pokud by se pořádal konkurz na Miss, naše jahůdky by vyhrály roli spíš v Ošklivce Betty. Oproti těm kupovaným to jsou totiž takoví mutantíci, kterým po stranách rostou další zárodky červených tělíček, jiní jsou zase jako siamská dvojčata. Zkrátka klasického tvaru té jahody z obrázkových knížek by se u nás člověk těžko dohledal. Najít takovou použitelnou na focení je pak vážně jako hledat jehlu v kupce sena :D

Ideální jahodou by byla ta, co vypadá jako z obchodu a chutná jako ze zahrádky. Řekla bych, že takovou najdete na každém farmářském trhu nebo přímo u pěstitele. Například kousek od našeho města je obrovské pole plné jahod, patří jednomu pěstiteli a domů si je můžete odnést za 30 Kč/kg, jenom natrhat si je musíte sami. Takže pokud nevlastníte zahrádku, zkuste tohle.

V tomto receptu naštěstí není třeba mít výstavní jahody nejen proto, že nejdou vidět, ale jde hlavně o chuť. K receptu jsem se dostala už hodně dávno a i on sám je už docela stařík. Pochází z nějakého časopisu, knihy nebo novin, po těch letech už vůbec nevím, ale jisté je, že to byl tisk ještě černobílý. V šuplíku pobyl několik let, protože jsem ho vyhodnotila jako nezajímavý a nudný. Možná takový vážně je, ale rozhodně se mu nesmí upřít, že chutná božsky! Poprvé jsem ho dělala v parném letním dopoledni, protože si moje sestra usmyslela, že chce palačinky. No a když se já snažím o KULATÉ palačinky, jsou z toho vždycky takový patvary s proužky těsta okolo, jak stékalo po pánvičce, než se usmažilo. Tak jsem se rozhodla svůj neum skrýt a palačinky zapéct podle tohoto šuplíkového předpisu. Výsledkem se staly nejoblíbenější palačinky mé sestry (nepočítám-li ty americké s javorovým sirupem). Jediné, co jsem si upravila k obrazu svému, je množství jednotlivých složek, protože něčeho bylo zoufale málo, jiného zase zoufale moc.
Ingredience:
máslo na vymazání
Palačinky:
500 ml mléko
240 g hladká mouka
2 vejce
špetka soli
20 g bio vanilkový cukr
tuk na smažení
Náplň:
cca 2 skleničky jahodového džemu
mísa jahod
Omáčka:
500 g zakysaná smetana
4 žloutky
40 g bio vanilkový cukr

Postup:
Palačinky: Všechny přísady smícháme a krátce vyšleháme mixérem. Na rozehřátou pánev dáme trochu tuku, počkáme, až se rozpustí a zahřeje. Naběračkou nalijeme na pánvičku těsto a smažíme z obou stran. Opět dáme trochu tuku, nalijeme těsto a celý proces opakujeme do spotřebování veškerého těsta - palačinek by mělo být 8 (ale pokud jich bude 10, nevadí to).
Omáčka: Všechny suroviny rozšleháme do hladkého krému.
Sestavení: Zapékací mísu (používám kruhovou o průměru cca 20 cm) vymažeme máslem. Každou palačinku potřeme hojnou vrstvou jahodového džemu (vážně nešetřete), posypeme pokrájenými jahodami (opět čím víc, tím líp) a srolujeme. Na dno zapékací mísy položíme 4 (nebo polovinu) palačinky, polijeme polovinou omáčky, na ně dáme zbylé 4 (druhou polovinu) palačinky a zalijeme zbytkem omáčky. Posypeme nakrájenými jahodami a pečeme v předehřáté troubě na 180C asi 20 až 30 minut.

  • Já osobně smažím palačinky jedině na sádle, protože pak mají mnohem lepší chuť - dělala to už moje prababička a v tomto trendu pokračuju i já. Ale pokud sádlo z nějakého důvodu nepřekousnete, použijte olej.
  • Ideálně použijte domácí džem s kousky jahod nebo kupte nějaký lepší, kde základ netvoří jablka. Takový domácí džem totiž chuť jedině podpoří, nikoliv zabije.
  • Palačinky můžete zapékat i v sólo mističkách (jak to mám na fotkách) - do každé misky dejte 1 až 2 palačinky (dle velikosti misky), rozdělte rovnoměrně omáčku a pečte o něco kratší dobu.
Závěr:
Normálně u nás dělá tenké palačinky taťka ještě podle receptu své maminky, ale tady jsem zůstala u těch z receptu, protože jsou hodně jemné a takové víc těstovité, zkrátka se mi víc hodí na to zapékání. Samostatně není na jednotlivých částech nic neobvyklého, ale jako celek válí! Až vám bude ráno, odpoledne nebo večer zima, skočte si do kuchyně upéct tenhle teplý moučník a za chvíli vám bude horko.

29 komentářů:

  1. No rýchlo to musím stihnúť, kým ešte sú nejaké domáce jahôdky....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že jsi závod s časem vyhrála :D Já jsem včera snědla úplně poslední jahodu z naší zahrady :(

      Vymazat
  2. Cataline,
    tak já letos měla jahod až až a ještě jich pár mám v lednici ;-)
    Recept vypadá zajímavě, jak by také né když ty máš i dar slova a vše dokážeš tak krásně popsat, že se hned sbíhají sliny !
    A stejně tak nevěřím, že se ti nedaří udělat kulatou palačinku ;-)
    Já je dělám celkem často, většinou k snídani , smažím je na másle a do těsta dávám jen žloutek . Nejraději máme ty s tvarohem a samozřejmě s jahodami.
    Krásné prázdniny !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :) Ty jahody ti závidím! Já jsem včera snědla naši týdenní úrodu v podobě jedné jediné jahody :D A s těma palačinkama to je pravda :D Taťka se mi vždycky směje. S tvarohem jsou taky vynikající, tak jej jím s babičkou, protože ona na tuhle kombinaci nedá dopustit. Děkuju a krásné prázdniny i tobě :)

      Vymazat
  3. MNAM .. polykám sliny normálně :))

    OdpovědětVymazat
  4. báječné, jahody miluju a láduju se jimi po kilech, máme totiž vyzkoušeného pěstitele, který výborné jahůdky prodává za rozumnou cenu a navíc maličký záhonek jahůdek u babičky. díky za tip. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ááá, tak to ti neskutečně závidím :) Já letos pociťuju silný nedostatek jahod :D Nemáš zač a děkuju!

      Vymazat
  5. to vypadá skvěle... jdu kuchtit :)
    Protože teď už konečně vím, co si dám dobrého k obědu

    OdpovědětVymazat
  6. Teda Catalinko, jak nemusím tepelně upravované jahody, tady bych si hned dala! Já letos kupuju jahody od trhovce, jsou české, pěkné a moc dobře chutnají. Ty z obchodu jsou vážně hrozné, ale když jsem je potřebovala (přání obdarovaného mít ovocný dort), tak jsem jim poskytla lázeň v medu a octu balsamiko a pak chutnaly skvěle!
    Palačinky smažím tak jendou za rok a myslím, že si je brzy udělám, umíš lidi krásně nalákat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to beru jako největší poctu :)) Děkuju! Kéž bych tohle zkusila taky s těma kupovanýma bez chuti :D Já se u jejich konzumace tak leda nehezky šklebila :D

      Vymazat
  7. Tak já na začátku sezóny začala kupovat v obchodu a byla jse s nimi docela spokojená. Právě, že jsem byla až překvapená jak chutnají i když jsou z obchodu. Nevím, asi je to jiné obchod od obchodu a sklizeň od sklizně. Teď ale kupuji jahody na trhu, měly by být české. Cutnají výborně ale jsou to právě takové ty prototypy jahod jaké popisuješ, že je nikdy nebudete mít tak nevím, jestli tomu mám věřit :D. Letos jsem si pořídila jahody stáleplodící na balkón a ty jsou výborné. Škoda jen, že jich nikdy nebude více než tak 6 najednou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi měla štěstí :)) Je možné, že v obchodě se dá natrefit i na dobré jahody. Já jsem zatím vždycky našla jen ty ze Španělska apod., takže dozrávaly nejspíš v kamionu :D Mně na zahradě rostou chuťově výborné, ale vzhledově nic moc jahody. Asi je to tím, že už jsou tak staré - sázeli jsme je tak před 5-6 lety. A jahody na balkoně? To je úžasný nápad!

      Vymazat
  8. Teším sa, že si opäť medzi nami "hladujúcimi" po Tvojich skvelých delikatesách

    Recept ma hneď zaujal a palacinky som robila ani nepamätám ...
    Nakoľko však mám trvalý prebytok kefíru, cesto som spravila z neho ;o)
    Dík za radu s bravčovou masťou, palacinky sa podarili na výbornú.
    Natrela som ich šípkovým džemom (načatý v chladničke priam prosil, aby mohol vyjsť na svetlo sveta :D), posypala malinami a zaliate dala zapiecť.
    Hmmmm, tá božská vôňa a chuť!
    Ďakujem a určite si to zopakujeme

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač :D Tvoje varianta zní výborně, už jen ten šípkový džem je pochoutka sama a s malinami, paráda! Jsem moc ráda, že ti chutnalo :))

      Vymazat
  9. Ja si taky prijdu, ze jsem mela jahod docela malo, takze az pripadne nejake koupim, tohle je jasna volba :) vypada to uzasne a voni to az sem :)

    OdpovědětVymazat
  10. ahoj Catalino, díky za Tvůj příspěvek s radu, poslala bys mi na e-mail ty zkušební testy na NSZ, prosím? Byla bych Ti vděčná. :)

    zajickova.lucie@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač :) Vím, jak pro mě bylo celkem obtížný se nějak dostat k informacím a vůbec se na to připravit :D Email pošlu co nevidět :)

      Vymazat
  11. Mňam. Jahody miluji a taky jsem jich letos měla nějak pomálu, tak to musím ještě dohnat. A určitě recept vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda! Napiš, pokud se do něj pustíš :) Mimochodem u nás těch jahod taky moc nebylo :(

      Vymazat
  12. Mňam.. Zapečené palačinky jsem ještě nejedla..

    Nela z Beauty Charm

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)