středa 3. října 2012

Kokosový dort Raffaello s bílou čokoládou

Člověk si to ani neuvědomí a už je zase rok pryč. Zkrátka čas občas letí příliš rychle. Vůbec se mi to nezdá, ale jsou tomu vážně dva roky, co jsem tento blog založila. Celkem se tu objevilo 67 článků, z toho 62 obsahovalo recepty. Není to zrovna mnoho, hlavně ten letošní první půlrok jsem to dost flákala. Ale jako omluvu použiju svou maturitu :D Jako první recept jsem zveřejnila Rybízový koláč s kysanou smetanou, ale největší popularitě se těší článek o Kakaových cupcakes, které s drtivou převahou válcují hned druhého šampiona v pořadí, Croquembouche, který pro změnu zase vede v počtu komentářů (celkem 78). Ale už dost statistiky, je čas přejít k oslavě "blogozenin" alias narozenin blogu (nevím už, kde jsem to slovo viděla, ale zalíbilo se mi). Ovšem žádné blogozeniny by nebyly nebýt Vás, kteří čtete můj blog, ptáte se a zkoušíte, protože není lepší pocit, než vědomí spokojeného čtenáře! A ke každým narozeninám by měl patřit i dort, tak se do něj pustíme!

Jako malá a (vlastně i teď) jsem dostávala k narozeninám nějakou bonboniéru. Jednou jsem dostala Raffaello a od té doby už jsem nechtěla žádnou jinou. Vydrželo mi to doteď. Žádná jiná bonboniéra mi nikdy tak nechutnala a vždycky jsem jen rozjímala nad tím, jak si ho vyrobit doma (hlavně ten krém), protože těch pár kuliček prostě nestačí. Netvrdím, že se mi to s tímto dortem podařilo, ale rozhodně jsem si nostalgicky zavzpomínala, což se i k té oslavenecké atmosféře celkem hodí.

Nápad na tento dort přišel jednak proto, že se blížily narozeniny, a taky proto, že jsem četla a viděla tento článek u Ire, který vypadal tak lákavě, že mi nedal spát. Sice jsem se inspirovala jen vizuálně, ale i to se počítá. Řekla jsem si, že když už kokosový dort, tak pořádně. Nakonec to dopadlo tak, že jsem kokos nacpala všude, stejně tak trochu "mandlí", i když jen v podobě aroma, a ještě se tam vešla i bílá čokoláda, kterou je hodně teoreticky (neboť žádné kakaové máslo v jeho složení není) Raffaello polité.

Do těsta přijde trochu sušeného kokosu, ale hlavní (respektive nejzajímavější) složku tvoří kokosové mléko, ideálně kokosový krém. Rozdíl v tom není velký, akorát kokosový krém obsahuje míň vody a víc kokosové složky. Chuťově jsem žádný velký rozdíl nezpozorovala, jenom v konzistenci - krém je hustější. Při nákupu kokosového mléka/krému se pokuste vyhnout takovým výrobkům, které obsahují siřičitany, a zkuste najít co nejpřírodnější produkt. Já obvykle v obchodě kupuju kokosový krém od F. W. Tandoori, pokud se nestane, že náhodou narazím na víceprocentní výrobek. Do dortu nepadne všechno, ale zbytek krému/mléka se dá zamrazit pro pozdější použití (akorát pak už je vhodné jen do pečených dobrot, protože změní konzistenci).

Po upečení korpusu přijde na řadu sirup, kterým se těsto pořádně pocáká, aby nebylo suché. Do sirupu jsem přidala trochu mandlového aroma, které aspoň trochu nahradilo tu absenci mandlí :D Nemám moc ráda tohle dochucování, ale občas mi taky ujede ruka. Každopádně používám jenom aroma hořkých mandlí, protože je aspoň trochu přírodní (konkrétně tohle). Tak či tak, do sirupu ho přijde jen pár kapek, protože je hodně silné.

Na Raffaellu je nejlepší krém, a proto jsem chtěla, aby můj krém byl aspoň stejně tak dobrý. Podobné si moc nejsou, to bych ho musela dělat z cukru a oleje, ale rozhodně je obstojným soupeřem. Do krému přijde bílá čokoláda a žervé. Bílou čokoládu použijte co nejlepší, pěkně se rozpouští např. Lindt (ale na tu jsem narazila zatím jen jednou), Milka nebo i Schogetten. Určitě se vyhněte Orionu a všem, co v sobě mají i rostlinný tuk, s těmi to vážně není lehká práce. Dobrá čokoláda obsahuje jen kakaové máslo.

Žervé se může stát poněkud tvrdým oříškem. Obvykle kupuju žervé od firmy Kromilk, protože je snad jediné na našem trhu, které neobsahuje další přísady typu xantan, guma guar a další stabilizátory. Ne že by všechny byly škodlivé, ale proč to používat, když to jde i bez nich. Jako na potvoru samozřejmě zrovna v ten den "moje" žervé neměli. Pokud se ocitnete ve stejné situaci, použijte do krému klasickou Lučinu - tu mají většinou všude a je bez chemie.

K výrobě dortu už víte všechno potřebné, takže opět přichází ta trochu namáhavější část, do které je třeba se zapojit i fyzicky. Ať už slavíte nebo zkrátka ujíždíte na Raffaellu stejně jako já, je tenhle dort žhavým kandidátem!
Ingredience:
15 ks Raffaello
strouhaný kokos
Těsto:
100 g změklé máslo
200 g cukr krupice
180 g polohrubá mouka
20 g strouhaný kokos
1 lžička kypřící prášek
130 g kokosové mléko
2 žloutky
2 bílky
tuk a kokos na vymazání a vysypání
Sirup:
50 g cukr
60 ml voda
mandlové aroma dle chuti
Krém:
200 g bílá čokoláda
200 g žervé
100 g kokosové mléko
250 ml smetana ke šlehání

Postup:
Těsto: Máslo s cukrem vyšleháme do světlé pěny a přišleháme žloutky. Mouku smícháme s kypřícím práškem a kokosem. Postupně ji vešleháme do máslového krému střídavě s mlékem na třikrát tak, že začínáme i končíme moukou. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do těsta. Těsto dáme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180C asi 20 až 30 minut.
Sirup: Vodu s cukrem zahříváme k varu a vaříme do rozpuštění cukru. Necháme vychladnout a vmícháme aroma.
Krém: Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Žervé a kokosové mléko ušleháme do krémové hladké konzistence. Vmícháme čokoládu. Smetanu ušleháme dotuha a opatrně vmícháme do krému. Dáme na 30 minut chladit.
Sestavení: Korpus vyjmeme z trouby a podélně ho rozřízneme na dvě půlky. Obě hojně pocákáme sirupem (nemusíme ho použít všechen). Spodní půlku potřeme silnou vrstvou krému a přiklopíme druhou půlkou. Povrch i boky dortu potřeme bohatě krémem, trochu si necháme na ozdoby. Na povrchu můžeme udělat vidličkou/zubatou cukrářskou kartou ozdobný reliéf. Boky posypeme strouhaným kokosem. Po obvodu nastříkáme cukrářským sáčkem 12 kopečků krému a do středu 3. Do každého kopečku posadíme jedno Raffaello. Dáme chladit aspoň na 1 hodinu, aby se krém zpevnil a prolnul s těstem.

  • Pokud jste hodně na sladké, do krému můžete přidat i cukr moučka (cca 20 až 50 g).
Závěr:
Dort není příliš sladký, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale je takový akorát. Krém je polotuhý, příjemně se rozpouští a má zajímavou chuť, kterou mu dodává kombinace žervé a čokolády. Chuť čokolády je celkem znát, takže určitě vyberte nějakou, která vám chutná i jen tak samotná. Těsto je pěkně měkké a vláčné a symfonie chutí je završena kuličkou Raffaella. Dort byl u nás doma během pár dnů fuč, dokonce jsem byla i pochválena sestrou, že je to dostatečně "raffaellovité". Raffaellu zdar!

(PS: Pokud se vám fotky zdají přesvícené, dělá to - nejspíš - Blogger. Než jsem je sem nahrála, vypadaly jinak :D)

90 komentářů:

  1. Ten je úúúžasný! Už jsem na tenhle kokosový zázrak koukala u Kingy, ale ty jsi jej dovedla k dokonalosti! Už je úplně jasné, co bud v listopadu péct své mamince/kokosové maniačce k narozeninám :-) Fakt super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, doufám, že bude mamince chutnat :)) Děkuju!

      Vymazat
  2. jsem vdaná za kokosového maniaka, tak také můžu péct :-) Líbí se mi krém, jsou to čerstvé chutě

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju a doufám, že kokosového maniaka potěší :))

      Vymazat
  3. Catalino,
    to je výzva !
    I když já mám spíš opačné chutě ;-)
    Jako malá jsem nemohla čokoládu, vůbec,jen tu bílou.
    Vozil mi jí strejda až ze Švédska a tak jí ještě teď mám dost, že ujíždím už jen na té tmavé-hořké / Lindt / a čím větší podíl kakaa tím lépe ;-)
    Krásné podzimní dny !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, chutě se mění neustále :D Hořká čokoláda je takový poklad lidstva :)) Děkuju! Tobě také :)

      Vymazat
  4. To je božský! A skvěle to chutná, letos jsem ho dostala k narozeninám, jelikož rafaello taktéž zbožňuju, tak teď už vím, jak na něj.. Už vím, co se bude o víkendu péct, moc jsi mě tímhle receptm potěšila!! :o))))
    přikládám foto dortu, který jsem dostala já, tvůj je ale dokonalej!!!

    http://imageshack.us/photo/my-images/688/20120527338.jpg/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju a jsem moc ráda, že jsem tě potěšila :) Raffaella není nikdy dost :D
      Páni!! Ten dort vypadá skvěle, tady se někdo má :))

      Vymazat
  5. Málem bych zapomněla , vše NEJ k druhým narozeninám !
    Já v uplynulých dnech také slavila , své první ,,blogozeniny" :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :)) Také ti přeju všechno nejlepší :))

      Vymazat
  6. Další úžasný recept! Všechno nejlepší k blogozeninám:), ať jich tenhle blog oslaví ještě spoustu! A o čtenáře bych se nebála, protože kdo sem jednou zavítá, neudělá to určitě naposledy:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! Doufám, že ještě nějaký ten pátek tu pobudu :DD

      Vymazat
  7. Krásny , niet čo viac dodať .

    OdpovědětVymazat
  8. Catalino, ty jsi vážně úžasná! :) Všechno nej k blogozeninám a ať ti to dlouho vydrží....;)
    Promiň, jestli nevadí, trošku jsem se nechala inspirovat tvým "co chci upéct" do horníko menu, protože já takový seznam taky mám, tak se nezlob. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju mockrát :) A určitě mi to nevadí, rozhodně se nepovažuju za vynálezce tohoto seznamu v menu :D Koukám, že tvůj seznam je taky pořádně dlouhý :D

      Vymazat
  9. Catalino, dort vypadá nádherně a chutná určitě ještě líp. Můžu se zeptat jakou jsi měla velikost dortové formy? Tvůj blok sleduji už přes rok a je pro mě velkou inspirací :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc a velice mě to těší :)) Použila formu o průměru 24cm, ale určitě můžeš použít i trochu menší - např. 22cm (dort bude trochu vyšší) nebo větší - např. 26cm (a dort bude trochu nižší).

      Vymazat
  10. Potešilo ma, že krém nie je maslový. Teraz už len nájsť príležitosť, k akej by som túto krásnu a určite vynikajúcu tortu mohla upiecť!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Olivie, příležitost nepotřebuješ :)) Jsem si jistá, že zmizí, i když ho uděláš jen tak :D

      Vymazat
  11. No toto vyzerá ako náramná dobrota, normálne mám chuť ho vyskúšať ...

    OdpovědětVymazat
  12. Catalino, chceš mě zabít? Moje závislost na kokosu se promítla i v názvu mého blogu. Myslíš, že je závislost na kokosu dědičná? Já si troufnu říct, že ano, moje babička strkala kokos kam mohla i nemohla. Myslím, že z Tvého dortu by byla na větvi :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neee, to určitě nechci! Jestli je to dědičné? Určitě :D Můj taťka je závislý na sladkém a já to mám po něm :D Těší mě, že jsem se Ti trefila do noty :)

      Vymazat
  13. Je pitomé péct dort jen tak bez jakéhokoliv důvodu začátkem října, když v rodině ani blízkém okolí nikdo nic neslaví a žádná významná údalost neklepe na dveře? Já myslím, že ne. Když se má péct takovýhle na první pohled chutný a zároveň krásný dort, tak je to oslava sama o sobě, vypadá nádherně a já jdu zítra nakupovat suroviny! :D Děkuji, i když jsem celou dobu nebyla čtenářkou, tak tu moc ráda brouzdám a inspiruji se!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tebou! Dort je událost sám o sobě :D Doufám, že ti bude chutnat a budu moc ráda, když mi napíšeš, jak to šlo :)) Děkuju a těší mě, že se ti tu líbí!

      Vymazat
  14. Catalino gratuluji k výročí, myslím, že jsi zvolila ten správný dort :) Tvůj blog vypadá mnohem vyzráleji než kolik mu skutečně je, což je myšleno jako kompliment. Jen mi řekni, jak jsi za dva roky získala tolik čtenářů, můj blog je sice mnohem mladší, ale pravidelný/á čtenář/ka stále nikde... Každopádně ti fandím, jen tak dál! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Neboj, všechno přijde :)) Začátky jsou vždycky těžké, pořiď si na stránky nějaký počítač návštěv a uvidíš, kolik lidí ho navštíví :) Taky si dej do menu možnost sledování přes Google. Chce to trpělivost :)

      Vymazat
    2. díky za rady :) přidala jsem na blog, co jsi mi poradila, snad si mě čtenáři taky najdou :) tvoje recepty jsou pro mě vždycky inspirací co vyzkoušet v budoucnu... a už je toho teda pěkná řádka.

      Vymazat
    3. Nemáš zač a neboj, určitě najdou :)) A děkuju moc!

      Vymazat
  15. Týjoo vypadá moc nádherně, tak nějak hodně chutně :D (nevím, jak to lépe vyjádřit). Pohled na ten krém mi na jazyk hned donesl chuť krému rafaela. Gratuluji ke dvou rokům. Musí to být pro tebe určitě zajímavé, koukat na své první články a porovnávat. :) Tvůj blog mám moc ráda, jsem ráda, že jsem našla i někoho dalšího v mém věku kdo tak rád vaří a můžu se jeho články inspirovat. Přeji hodně čtenářů, komentářů a hlavně článků (ano, přiznávám v tom je trochu sobectví :D) do dalšího roku! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :)) Občas k těm starším zabruslím a říkám si, že přece jen nějaký vývoj tam bude :D Doufám, že k lepšímu :D

      Vymazat
  16. Jsem kokosový maniak, takže z tohoto dortu šílím. Mňam!!!!! Budu muset vymyslet nějakou výmluvu pro jeho upečení, protože narozenin se dočkám až v příštím roce =/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší :D Udělej si ho jako přednarozeninový dort :)) Nebo jen tak, určitě doma nevydrží dlouho :)

      Vymazat
  17. Ahoj Catalinko, budu dělat potahovaný dort pro kamarádku, jeíž přání je rafaelo krém, tudíž se chci zeptat na váš názor ohledně zapracování másla do krému (jinak mi potahovka nebude držet).. Radši nevymýšlet kraviny, co? :-) Děkuju. Naďa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Naďo :) Vím, jak to chodí s potahovkou, chce to něco pevného :D Myslím, že by to mělo jít, krém není zas tolik měkký, takže možná by toho másla ani nemuselo být tolik. Pokud to vyzkoušíte, dávejte pozor, aby se to nesrazilo, kdyby se to stalo, zkuste to na pár vteřin ohřát v mikrovlnce, promíchat a zase dokola, než se to spojí :) Budu moc ráda za vaše postřehy, pokud se do toho pustíte :)

      Vymazat
  18. Ach jaj, kokos! Mnam, tohle mi nedelej :) Vypada fantasticky!

    OdpovědětVymazat
  19. Gratuluji k "narozeninám" ! Moc ráda se sem chodím kochat!

    OdpovědětVymazat
  20. Blahozelam k 2. narodeninam blogu a do dalsieho blogovania zelam vela tvorivych sil,vela fanusikov nech sa ti nadalej tak svele vedie....Katuska torticka vyzera uchvatne... kokosove milujem a na rozdiel od mnohych aj bielu cokinu:))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adi, děkuju moc! I já patřím k těm, co mají bílou čokoládu rádi :))

      Vymazat
  21. Ahoj, tvůj blog už sleduji pár měsíců, je výborný! i přesto, že není zrovna co slavit, neodolala jsem a dnes jsem se do tohoto zázraku pustila. Krém je vynikající. Ale korpus se mi hrozne droli, dalo mi dost práce poskládat dort dohromady, ted je v lednici a chladí se, tak doufám, že nakonec trochu zahuhne a půjde nakrájet. Nevím, co jsem pokazila, že se těsto tak moc drobí!
    Každopádně přeji krásné blogozeniny!

    OdpovědětVymazat
  22. Moc děkuju :) Jsem moc ráda, že jsi ho vyzkoušela a že to nakonec dobře dopadlo a dal se krájet. Nenapadá mě, čím by to mohlo být. Určitě se mi nijak extrémně nedrolil, naopak držel jako normální korpusy :) Možná se pekl o něco déle a to ho příliš vysušilo, možná byla malá vejce. Pevně věřím, že příště to bude bez problémů :))

    OdpovědětVymazat
  23. Congratulations on your "blogozenin"! I used Google translate so I got at least an idea of what you were saying. I miss reading your posts in English, so I was pleased to find that you had kept on working on your blog and recipes, even if only in Czech. Your cake looks delicious, so I hope to read this recipe in English at some point, specially when it comes to measurements.

    I wish you the best in all of your endeavors!

    Bundle

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bundle Wade, thank you! I definitely want to keep up with the English version as well but I haven't had much time so far. Anyway, I'll do my best to post the recipes in Enhlish as soon as possible :)

      Merry Christmas :))

      Vymazat
  24. ahoj. tiež sa musím pochváliť :-) kamarátka má dnes narodeniny a ja som upiekla svoju prvú tortu. vždy som robila len piškótové, prípadne čokoládové ala brownies ale do naozajstnej torty s korpusom, krémom a pod. som sa nikdy nepustila. nie že by to bola hračka - šla som spať o druhej ráno a mamina absolvovala polnočné telefonáty - ako mám prekrojiť korpus ale torta sa už chladí a priateľ dovylizoval misku s bielou čokoládou :-) moc ďakujem, a peč ďalej neh sa môžem zlepšovať :-) pekný deň. bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Těší mě, že jsi do dortu šla (i když brownies rozhodně jsou silnou konkurencí :)) Doufám, že dort všem chutnal :))

      Vymazat
  25. Ahoj je to absolutně luxusní. Můj přítel bude mít narozeniny a miluje kokos...takže toto je jasná volba jen by mě zajímalo jakou formu máš? Nebo spíš s jakým průměrem? Chci udělat o průměru 20 takový menší, kvůli tomu že sou vánoce a stejně by se to přes to všechno cukroví nesnědlo, tak jestli to mám zkrouhnout ty ingredience nebo ne :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Na dort jsem použila formu o průměru 24 cm. Ale myslím, že klidně tu o 20 cm použít můžeš (ony by se ty ingredience dost blbě dělily) - dort bude akorát vyšší. Případně pokud by se ti zdálo, že je toho těsta na tvou formu až moc, můžeš zbytek těsta upéct jako muffiny či něco podobného (malé dortíky v hrnku apod.). Pokud použiješ všechno těsto, akorát při pečení po prvních 10 minutách sniž teplotu, aby se dort stihl propéct (nejspíš se bude péct o něco déle). Doufám, že příteli i tobě bude chutnat :)

      Vymazat
  26. Ahoj, chsi se zeptat v kterém obchodě seženu ten kokosový krém? Chtěla bych upéct tento dort kamarádce k narozeninám :) Vypadá parádně a kamarádka miluje kokos :) Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, mají ho určitě ve všech supermarketech Tesco/Interspar/Albert (velký i malý). Já ho osobně kupuju v Albertu, protože ho mám od domu nejblíž :D Mívají ho vedle dalších výrobků cizí kuchyně (omáčky, věci na sushi). Pokud bys ho v obchodě nemohla najít, zeptej se prodavačky na kokosové mléko :) V Tescu ho, tuším, mají v tom jejich oddělení cizí kuchyně, ale už dlouho jsem ho tam nekupovala, tak se to mohlo změnit.

      Vymazat
  27. Ahoj, včera jsem se pustila do toho zázraku, ale někde se stala chyba, těsto mi nevyskočilo, resp. jen málo, tohle by se rozříznout nedalo. Musela jsem vyrobit další korpus, který bohužel dopadl naprosto stejně, i když jsem znovu zkontrolovala všechny ingredience a množství. Ráda bych se zeptala, jestli Tě nenapadá příčina, klasické piškotové těsto mám vždy super. Napadlo mě, jestli to nemůže být tím kokosovým mlíkem, zdálo se mi hodně hutné a tučné, nevím jak vypadá to co kupuješ Ty. Těsto samotné jsem měla hodně husté, musela jsem ho do formy naplcat.... má to tak být? Díky za názor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je mi moc líto. Ono to těsto teda nevyskočí nějak moc, respektive ne o moc víc, než jak je vysoké ještě syrové, ale rozhodně se dá prokrojit na dva kusy. Napadá mě akorát, jestli jsi to mléko zamíchala, protože v té plechovce se na povrchu usazuje jenom ten kokosový tuk a pod ním je pak voda, musí se to promíchat a pak to má konzistenci asi jako sladká smetana (a asi 17% tuku, tedy méně než šlehačka). Jinak těsto není tekuté, ale po přidání sněhu není ani nějak extrémně hutné, ale neroztíká se. Vážně mě nenapadá, co by se mohlo pokazit.

      Vymazat
  28. Ahoj, moc rada listuji tvymi recepty a take jsem jich uz par vyzkousela a vzdy spokojenost. Ale ted. Achjo. Tolik penez jsem investovala do tohoto dortu a nakonec me mrzi, ze (ac to bezne nedelam) jsem se drzela striktne receptu a verila ti.
    Korpus byl fantasticky. Ten moc rada vyzkousim znova, opravdu! Dekuji za nej.
    Ale KREM :( Koupila jsem presne zerve, ktere doporucujes, ac jsem ho nikdy predtim nezkousela. No nevim, jestli to zerve spatne skladovali nebo jestli to tak ma byt, ale bylo tak kysele, ze zadna ma snaha tu chut ve vyslednem kremu neprebila. Pri kazdem kousnuti jsem pak z povzdali citila onu kyselost, jako kdyby uz za sebou mel dort par dni. Moc me to mrzelo. A taky nebyt ten kolac vymachany v kokosu, tak chut kremu ani korpusu s kokosem prilis spolecneho nemely. Nakonec z toho byl nekokosovy dort se skvelym vlacnym mandlovym korpusem a nakyselavelym kremem. A kokosem kolem. Ale snedl se :D
    Priste uz nebudu riskovat kremem z zerve a supnu tam ozkousenou riccotu.

    Budu moc rada, kdyz mi napises, jestli to tak ma byt. Diky :) Vendula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :) Jsem moc ráda, že jsi byla se všemi recepty spokojená. Ten krém mě moc mrzí. Co se týče toho žervé, určitě nemá být kyselé. Může být lehce nakyslé, ale rozhodně ne tak, že by se to nedalo ničím přebít. Mělo by chutnat skoro stejně jako např. Lučina - spíš neutrálně, lehce slaně. Kdyžtak žervé příště předem ochutnej pro jistotu, ale kyselé být nemá. Ale jsem ráda, že aspoň korpus to zachránil :))

      Vymazat
  29. Dort vypadá výborně, chtěla bych ho upéct na konci března, tak uvidíme, jestli se povede :). Hlavní důvod proč píšu je, ale bílá čokoláda. Tudle jsem ji potřebovala a tak jsem použila Milku. Dneska jsem v Lidlu koukala na jejich nabídku čokolád a uviděla jsem tam bílou čokoládu myslím od FinCarré (značka neznámá, ale pravidelně kupujem čokoládu na vaření od téhle značky a je snad nejlepší z běžně dostupných. Koukala jsem na složení (né, že bych tomu nějak rozuměla ;)) a překvapil mě podíl kakaového másla. Bílá Milka má 20% a tahle od FinCarré měla dokonce 28% a stále asi 14 Kč. Zatím jsem ji nepotřebovala, tak jsem ji nekoupila, ale možná by za zkoušku stála :) :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu držet palce :)) Tak přesně tu samou situaci jsem zažila asi dva týdny zpátky. Taky mě zaujala tím podílem kakaového másla a hnedka jsem ji koupila. I chuťově je výborná (minimálně za tu cenu) a hlavně je to první bílá čokoláda, co není tak šíleně sladká (i když i to mě od ní v minulosti neodradilo :D). Na Milce se mi zatím nepodařilo najít obsah toho kak. másla (ale už je to dlouho, co jsem ten obal studovala, tak to tam asi přidali), takže mě překvapuje, že zrovna Milka ho obsahuje celkem málo. Každopádně do ní jdi, je fakt dobrá :)

      Vymazat
    2. Když řídíš ty, že je dobrá, tak ji někdy zkusím :). Ještě jsem to radši jednou kontrovala a fakt má ta Milka 20 %. U českého složení to procentu nepíší, ale u maďarského právě jo, tak tam jsem to vyčetla :)

      Vymazat
    3. Aha, takže to před náma takhle tají :D No, to mě teda Milka moc nepotěšila. Ale ta lidlácká je fakt dobrá, až se mi ta nízká cena zdá podezřelá :D

      Vymazat
  30. Raffaello jsem obměnila mandlemi v jogurtu stejně je ale kouzelnej, snad bude tak dobře chutnat ostatním tak jako mě při pečení:D

    OdpovědětVymazat
  31. Použila jsem korpus, neboť krém jsem udělala z "kokosové pomazánky" z Lidlu ( http://www.google.cz/search?q=kokosov%C3%A1+pomaz%C3%A1nka+lidl&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=b7YEUu4NzNCyBoTCgLAP&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=661#bav=on.2,or.r_qf.&fp=b667f3d815643ed9&q=deluxe+coconut+spread&sa=1&tbm=isch&imgdii=_ )+ jsem k ní dala máslo protože je sladká. Jestli máte ráda krém z raffaella tak ta pomazánka - TO JE PŘESNĚ ON!(akorát teďka si nepamatuji v jakých dnech ho mají) :D Miluju kokos, byl výborný! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu pomazánku znám - koupila jsem si ji a... no, snědla jsem to celý sama :D Přesně, jak píšete, úplný raffaello :D Mám pocit, že ho mívají v rámci těch týdnů luxusu.

      Vymazat
  32. jen otázka kde koupím nebo seženu to žervé do dortu tedy do krému

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žervé mají například v Kauflandu, jinak ho určitě mají i v ostatních větších hypermarketech. Nebo dokonce i v Hrušce ho mívají :)

      Vymazat
  33. Ahoj Catelin, bratr bude mít narozeniny (a miluje kokos a raffaello jako Ty).. Hledala jsem na internetu nějaký kokosový dort a do oka mi padl odkaz na tento... A jsem moc ráda, dort vypadá zkovstně.. zítra ho zkusím udělat, uvidíme, jak se mi povede.. Musím Ti pochválit i Tvé stránky, vypadají opravdu moc hezky.. Jen tak dál !

    OdpovědětVymazat
  34. No nádhera, nemám slov, určitě ho zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  35. Ahojky, na tve stranky jsem narazila nahodou, kdyz jsem hledala recept na narozeninovy dort pro meho pritele, ktery zboznuje kokos a wow, nejenze krasne vypada, ale i luxusne chutna a diky tvemu podrobnemu popisu a krasnym fotografiim jsem ho zvladla i ja- nejsem moc zdatna a zkusena pekarka ...:-) Bydlim ve Francii a vsichni nasi pratele se tu po nem mohli utlouct. Urcite ho zase upecu. Dekuji moc za ispiraci a moc chvalim tvuj krasny blog :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, to moc ráda slyším :)) A neskutečně mě těší, že ti tak chutnal a i ostatním! Děkuju mockrát a přeju spoustu krásných sladkých dní :)

      Vymazat
  36. Dneska jsem tu poprvé a to kvůli tomu, že jsem našla podle obrázku na tento krásný a určitě i dobrý dort, miluji kokos a nejvíc raffaello! :) určitě si ho někdy zkusím udělat, ale pochybuji že se mi povede tak krásně! :) Jsi opravdu moc šikovná! :) Asi už tuto pomazánku v Lidlu neprodávají že - https://www.google.cz/search?q=kokosov%C3%A1+pomaz%C3%A1nka+lidl&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=b7YEUu4NzNCyBoTCgLAP&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=661&gws_rd=ssl#q=deluxe+coconut+spread&tbm=isch&imgrc=Ie5L9VrEv7iOZM%3A? Moc tě obdivuji, že něco takového dokážeš! Super recepty všechny, určitě tvoji stránku ještě navštívím! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za pozdní odpověď, na email mi nepřišlo upozornění o novém komentáři. Každopádně moc děkuju za komplimenty! Doufám, že se dort povedl :) Jinak tu pomazánku v Lidlu mívají pravidelně v rámci toho jejich luxusního týdně, akorát bývá jen párkrát za rok. A ještě k tomu aroma, mají ho určitě v každém větším supermarketu, v Hrušce a i v drogeriích (Teta) a dokonce i v cukrárně jsem na něj natrefila :D

      Vymazat
  37. jo a ještě jsem se zapomněla zeptat kde se dá sehnat to mandlové aroma prosím? Moc děkuji za odpověd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V drogerii (např. Teta), ale už i ve většině hypermarketů ho mají, většinou v tom oddělení s pudingy a různými zdobícími kuličkami atd. Určitě je v Tesco, Albertu a Kauflandu.

      Vymazat
  38. Ahoj. Chci se zeptat...Můžu místo žervé použít Philadelphii?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, co se týče konzistence, tak určitě jo, akorát to bude chutnat trochu jinak, protože Philadelphia je slanější, kdežto to žervé je chuťově relativně neutrální.

      Vymazat
  39. Muzu misto zerve pouzit mascarpone? Diky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě tím nic nezkazíš, jen chuť bude víc smetanová. A ještě pozor při šlehání - jen krátce, aby se mascarpone nesrazilo.

      Vymazat
  40. Ahoj, super kokosový dort! Mohl by se dát do krému tvaroh?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) S tím tvarohem bych byla opatrná, není tuhý a krém by mohl stékat. Žervéje tužší a chuťově neutrálnější. Zkusila bych to nejspíš nanečisto nejdřív.

      Vymazat
  41. To máš pravdu, já bych cpala tvaroh všude a někde to vhodné není 😊 Každopádně už vím, jaký dort udělám při nejbližších narozeninách... Moc děkuju za super inspiraci. Ať se daří!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale tak já tvaroh jinak taky nezatracuju :D Doufám, že bude chutnat! A nemáš zač :)

      Vymazat
    2. Šlo by do krému mascarpone?

      Vymazat
  42. Přemýšlela jsem nad tím jaké jídlo a nebo pochutina mně v poslední době udělala asi největší radost a konečně jsem na to tedy došla. Byla to vlastně valentýnská bonboniéra, kterou jsem dostala od svého přítele. Víte, on ví naprosto přesně co mně asi tak nějak nejvíce chutná. A udělal to také perfektně.

    OdpovědětVymazat
  43. Dobrý den,chtěla by se zeptat, jak dlouho má trvanlivost krém?

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)