Než jsem se k těmto řezům dostala, trvalo mi to celou věčnost. Recept jsem tam viděla v únoru a hned mi padl do oka. Michele použila maliny, ale ty jsem po ruce neměla, tak jsem si řekla, že počkám na ty čerstvé. Ovšem už jsem se prostě nemohla dočkat a musela jsem je udělat. Rozhodla jsem se použít místo nich jahody a množství jsem přizpůsobila své větší pečící formě. Taky jsem mírně snížila množství cukru, protože se mi to zdálo přeci jenom nějak moc na ty naše chuťové pohárky a ukázalo se, že to bylo tak akorát.
Tyhle sušenkové řezy (v angličtině cookie bars - čti kůký bárz) jsou opravdu syté, ale neuvěřitelně dobré. Definice sušenkových řezů zní takto: sestávají z těsta tuhého i tekutějšího nebo jiných přísad, které se nalijou nebo namačkají do pekáče (někdy v několika vrstvách) a po upečení se rozřežou na kousky velikosti sušenek. (Aspoň tak to říká Wiki :D). Já jsem je nakrájela na malé čtverečky (asi 4 x 4 cm) a prostě jsem je musela jíst jednu za druhou. Dokonce i mamka, která není moc na sušenky a cukroví vůbec, se vracela pro další a další, což považuju za velký úspěch!
Nenechte se zmást, sušenky v českém pojetí jsou opravdu sušenky - suché, tenké, křupavé - asi jako BeBe nebo něco takového. V Americe si pod tímto pojmem představí navrch křupavé, uvnitř vláčné a vlhké upečené těsto. Jistě, sušenky podobné těm našim taky znají, ale první je napadne tohle (vždyť přesně taková má být nejznámější americká "cookie" - Chocolate Chip Cookie). A tyhle sušenkové řezy americkou představu splňují dokonale.
Mimochodem, tyhle řezy nejsou vůbec náročné na čas. Já jsem v kuchyni hodně pomalá a dokonce i já jsem je zvládla za hodinu (včetně pečení a umývání nádobí), takže si myslím, že vám zaberou méně jak 45 minut. Pokud toužíte po něčem sladkém, malém a dobrém, neváhejte a zkuste je.
Ingredience:
100 g polohrubá mouka
70 g ovesné vločky, hrubě mleté
1 ½ lžičky kypřící prášek
½ lžičky sůl
85 g hrubě sekané mandle
170 g máslo, změklé
300 g hnědý cukr
1 ½ vejce
1 ½ lžičky aroma hořkých mandlí
100 g jahody, na čtvrtky
Postup:
Čtvercovou formu (25 x 25 cm) vyložíme pečícím papírem. Mouku, vločky, kypřící prášek, sůl a mandle smícháme. Máslo s cukrem vyšleháme do světlé pěny (cca 2 až 3 minuty). Do máslové pěny přidáme vejce a aroma hořkých mandlí, šleháme do smísení. Vmícháme moučnou směs JEN do smísení. 2/3 těsta vmačkáme rukama do formy (těsto se hodně lepí), rovnoměrně poklademe čvrtkami jahod a zakryjeme zbytkem těsta. Pečeme v předehřáté troubě na 175C asi 25 až 30 minut. Necháme 10 minut stydnout, opatrně vyndáme z formy a necháme zcela vystydnout. Pak rozkrájíme na malé čtverce (cca 4 x 4 cm) a můžeme jíst.
- Můžete použít buď čerstvé, nebo mražené jahody. Pokud použijete mražené, nechte je trochu rozmrznout a okapat.
Jsem opravdu ráda, že jsem je konečně upekla! Vážně jsou vynikající. Možná že příště je zkusím s jiným ovocem - rybíz nebo ostružiny by mohly taky být famózní. Popsala bych je jako měkké, vlhké a vláčné uvnitř a lehce křupavé navenek - mají velmi tenkou křupavou krustu a když se do nich zakousnete, je to úplný luxus. Kusy mandlí svou křupavostí skvěle korespondují s vláčným základem, který má výbornou ovesnou příchuť a díky hořkým mandlím mi připomíná i trochu marcipán :D Vím, že stále obsahují hodně cukru, ale jsou to prostě sušenkové řezy, které se jí po malých kouscích (ne jako buchta nebo dort) stejně jako normální sušenky. Každopádně jsem jich snědla snad 8 nebo 9, aniž bych se cítila přeslazená. A jak jsem napsala už výš, dokonce i mamce strašně chutnaly. Navíc jsou snadné a rychlé. Co víc si přát?
oooooch..a ze kto tu robi komu chute:)))ja som uz treti den na diete,takze momentalne tu doslova zomieram a slintam,a nadavam,ze som sem vobec nakukla:)))))vyzeraju uzasne,a ked schudnem planovane kilecka,urco vyskusam!!!:)
OdpovědětVymazatJa taketo kolaciky velmi mooozem...mnaaaam!!!
OdpovědětVymazatTy mi zas děláš chutě :) Vypadá to báječně, ideální věc, co můžu přinést jako dárek na návštěvu :)
OdpovědětVymazatMáš pravdu, to množství cukru, v poměru oproti mouce mě opravdu zarazilo. Ale napéct pro větší společnost, ochutnat jeden - dva kousky, z toho bych už noční můru neměla. Myslím, že je to ideální dezert pro letní grilování nebo zahradní slavnost, zvláště když půjde o pozvánku a bude se řešit, co přinést s sebou. (Určitě jsi si všimla, že to grilování v poslední době stále řeším :-D).
OdpovědětVymazatVypadají luxusně! Ačkoli mě taky dost zarazil poměr cukru k ostatním přísadám, ale když píšeš, že to není přeslazené, tak ti věřím. Já z ovesných vloček a hnědého cukru peču moc ráda, nejradši mám tenhle vrstvený jablkový dort: http://madlinakuchyne.blog.cz/0911/vrstveny-jablkovy-dort
OdpovědětVymazatVypadají úžasně. A grafická úprava je opravdu dobrá.
OdpovědětVymazatako je možné, že som tvoj blog našla až teraz? je krásny, fotky sú úžasné, recepty priam lákajú k ich vyskúšaniu. už "sledujem" českú aj anglickú verziu :):):)
OdpovědětVymazatMartina(Dulce de Leche): Děkuju moc :) Ale prosím tě, ty přece hubnout vůbec nepotřebuješ, na fotce ti to moc sluší! Každopádně, i tak přeju, aby se ti to podařilo a dej vědět, pokud si je upečeš, jak se podařily :D
OdpovědětVymazatMarianna (Halusky-in-Ireland): To ti věřím :D Já jsem s nima taky nemohla přestat :D
Meg: Děkuju moc, to jo, hlavně děti se budou olizovat ( i když dospělí určitě taky :D).
toffo: Mě ten cukr taky zarazil, ale řekla jsem si, že když Michele to tak chutnalo, tak to zkusím a vyšlo to ( i když trochu cukru jsem přece jenom ubrala) :D To víš, že jsem si všimla, grilovačky jsou super věc! Quiche musel všem na grilovací slavnosti určit moc chutnat - i já jsem nad ním slintala, a to jsem ho jen viděla na tvých fotkách :D
Madla: Děkuju moc :) Cukrem jsem byla taky zaražená, ale jsou to v podstatě sušenky, takže se nejí jako buchta po kusech :D Děkuju za odkaz na dortík, až budeme mít jablka od babičky, nechám se inspirovat :)
Pája: Moc děkuju :))
ChocoRRoL (LuBA): Děkuju moc a jsem moc ráda, že se ti tu líbí!