úterý 28. června 2011

Výzva The Daring Bakers: Baklava s pistáciemi, vlašskými a lískovými ořechy

Erica z Erica's Edibles hostovala naši červnovou výzvu Daring Bakerů. Erica nás vyzvala, abychom byli opravdu ODVÁŽNÍ a udělali domácí filo těsto a použili ho k přípravě baklavy.

Táákže pokud jsem někdy řekla, že Croquembouche je časově náročné a vyčerpávající, tak se omlouvám, protože jsem lhala. Jen tak jsem si z vás vystřelila. TOHLE na druhou stranu je. Bože! Troufám si říct, že jsem nikdy ještě nedělala nic tak časově náročného a vyčerpávajícího. V žádném případě. Francouzský entremet je nic oproti této výzvě! Hodiny válení, hodiny skládání, pečení a vůbec, myslím, že budu mít noční můry o válení těsta. Pustila bych se do toho znovu? Rozhodně! Jsem šílená? To teda jo, a hodně. Ale věřte mi, jak to jednou vyzkoušíte, chcete to opakovat a opakovat pořád dokola. Stojí to totiž za to a navíc si krásně vytvarujete pažní svaly. Ptáte se jak? Pojďte to zjistit!

Nejspíš jste už slyšeli o tomto ohromujícím dezertu jménem baklava, který se skládá z filo těsta a oříšků, že? Já ano, ale nikdy jsem ho nezkoušela. Až do teď. Na svém seznamu "Tohle upéct" ho mám snad od...jakživa :D Přesto jsem vždycky někde uvnitř cítila, že to nebude tak snadné, jak to zní, a to musím říct, že to zní hodně snadno. Jen to řekněte. Baklava. Snadné, že? Mnohem těžší je to ale vyrobit. Dobře, tentokrát tu strávíte trochu víc času než obvykle, protože tahle královna filo dezertů si vyžaduje hodně vysvětlování, popisování a všeho, co vás napadne a je spojené s pečením a čtením.

Baklava (čte se stejně, jako se píše) je hutný, sladký dezert (zákusek) tvořený mnoha vrstvami filo těsta a oslazený cukrovým sirupem. Je to tradiční pokrm z kuchyně Osmanské říše a střední a jihozápadní Asie. Ovšem dnes je populární po celém světě. Historie baklavy není moc dobře zdokumentovaná, ale obecně se říká, že původ má u Turků ve Střední Asii. Na druhou stranu, většina lidí považuje baklavu za řeckou specialitu, což ale není pravda. Ano, je tam slavná, ale není to místo jejího narození (co se týče dnešní podoby). To je naopak nejspíš v Turecku, kde se tradičně jí během Ramadanu. A to je taky místo, kde jsem začala pátrat po tradičním receptu. Protože turecky fakt neumím, vytáhla jsem slovník a překládala a překládala každý recept, na který jsem narazila.

Nejdřív ze všeho se podíváme na zoubek těstu. Filo těsto jsou papírově tenké plátky nekynutého moučného těsta, které se používá v několika vrstvách, protože jedna by byla dost málo. Když se kouknete na anglické (a vlastně i ty české) recepty, vyžadují pouze mouku, vodu, olej a ocet. Ale když jsem procházela recepty turecké, objevila jsem něco úplně jiného. Filo těsto z mouky, vody, soli, oleje a občas i octa dělají jen pro přípravu jejich speciálního "chleba", který se nazývá yufka. Zato pro baklavu je těsto zcela jiné. Místo (anebo v kombinaci) vody je tu mléko, téměř každý recept používá vejce a kypřící prášek a pak buď kombinaci jogurtu a octa, anebo jenom jogurt. Některé jogurt neobsahovaly, ale těch bylo dost málo, rozhodně víc jich bylo s jogurtem než s octem. To mi přišlo dost zajímavé. Moc ráda používám do těst jogurt a udělalo mi velkou radost, že turecké recepty na baklavu ho obsahují.

Mouka používaná v těstě (turecky un) by měla být hladká pšeničná s vysokým obsahem lepku - což je T650 (mají ji v Hrušce nebo Kauflandu) - není totiž zcela světlá (vymletá). Vysoký obsah lepku je pro toto těsto hodně důležitý, hlavně kvůli vyvalování. Těsto taky musí odpočívat aspoň 30 minut v lednici (aby zlepkovatělo a netrhalo se), platí, že čím déle, tím lépe. Moje těsto se chladilo přes noc a práce s ním byla fantazie. Další věc, která mě zaujala, byla, že turecké recepty vyžadují škrob (turecky nişasta) - pšeničný nebo kukuřičný - na pomoučnění válu během vyvalování. Pšeničný škrob jsem nikde u nás nesehnala, takže jsem použila kukuřičný, který má těsto udělat křupavějším. To znamená, že pokud ho chcete mít měkké, použijte škrob pšeničný. Ale vzhledem k tomu, že se baklava polévá sirupem, bude i tak měkká až až.

Během vyvalování těsta buďte trpěliví. Vyválet asi 30 papírově tenkých plátků zabere zhruba 3 až 4 hodiny. S těstem jsem neměla absolutně žádné problémy - vyvalování šlo jako po másle a ani se vůbec netrhalo. Jenom to chce hroznou spoustu času, ale zase u toho trochu posilujete, ne? Ty první plátky nebudou úplně perfektní, jelikož to chce nějaký čas k osvojení techniky, ale cvičení dělá mistra a po 5 až 10 vyválených plátcích budete mít už jenom samé krásné hladké tenké vrstvy těsta. Abyste se ujistili, že těsto máte dostatečně tenké, mějte po ruce noviny, na které těsto položíte, a pokud jste přes něj schopni přečíst nadpisy, zvládli jste to. Množství těsta v mém receptu je asi na 40 plátků, ale potřebovat budete jen 28. Zbytek vyválených plátků se může zamrazit na budoucí použití (možná další baklavu??).

Ptáte se čím baklavu naplnit? Odpověď je velmi jednoduchá: ořechy. Mnoho receptů požadovalo vlašské ořechy, lískové oříšky a/nebo pistácie. V žádném z nich se neobjevily mandle, pekanové ořechy atd. Jenom první tři zmíněné. Teď mluvím o té tradiční baklavě, pokud chcete experimentovat, zkuste makadamové či piniové oříšky, sušené ovoce, cokoliv. Já jsem tu základní baklavu nikdy nejedla, a proto jsem chtěla nejdřív zkusit tu čistou tradiční chuť, než se pustím do bláznivých chuťových variací. V anglických a českých receptech (kde se dokonce dělá z listového těsta) se náplň skládá z ořechů, různého koření a cukru. V tureckých nikoliv, tam jsou jen a pouze ořechy, nic víc, nic míň.

Když už jste připraveni sestavit baklavu, čeká vás vrstvení jednotlivých plátků filo těsta. Já jsem použila 8 plátků na spodní a vrchní vrstvu a 6 na dvě prostřední vrstvy těsta. Můžete použít i méně (ne míň jak 5), záleží na tenkosti vašich vyválených plátků. Když jsem se koukala na několik tureckých videí o přípravě baklavy, všimla jsem si, že máslem nepotírali každý jednotlivý plát těsta, ale každý druhý nebo třetí. Potírat je vlastně taky dost silné slovo, oni je jenom tak rovnoměrně pokapali. To vedlo ke krásně odděleným "lístkovaným" vrstvám těsta v upečené baklavě. Nádherné!

Teď vás může napadnout, jak je možný, že všude píšou o nechutně sladké baklavě, když tam není žádnej cukr?! Nebojte, cukrové kóma už přichází. Nebo snad ne? Jakmile je baklava upečená, musíte ji polít sladkým cukrovým sirupem. Opět v anglických, řeckých a českých (víc jsem jich už nezkoumala) receptech je sirup obohacen o různá koření a med. V těch tureckých najdete jednoduchý cukrový sirup z vody, cukru a citronové šťávy. Musím se přiznat, že se mi jen velice těžko odolávalo pokušení okořenit ten můj sirup taky, ale naštěstí jsem byla dostatečně silná a překonala to. A že to bylo dobré rozhodnutí (viz Závěr)!

A tady přichází chvíle, kdy se ze mě stal blbeček! Chtěla jsem tu baklavu upéct v kruhové formě. Jedinou kruhovou formu mám tu s oddělávacím dnem, tak jsem si řekla: "Oukej, perfektní, to bude super," a taky bylo, dokud jsem na baklavu nezačala lít sirup. Hádám, že už víte, co se stalo. Jo, máte pravdu. Forma není vodotěsná a sirup začal protíkat pryč od baklavy. Naštěstí se mi to podařilo včas utěsnit a moje baklava byla tak žíznivá, že všechen sirup nasákla opravdu rychle a nedošlo tak k žádným velkým ztrátám. Bohudík!

Páni, občas jsem fakt překvapená (nebo šokovaná?) tím, jak dlouhý články ze sebe vyloudím. Nedivila bych se, kdybyste u toho usínali :D Každopádně tady je ten recept na tradiční tureckou baklavu. Pečení zdar!
Ingredience:
150 g máslo, rozpuštěné na potírání
asi 250 g kukuřičný škrob na pomoučnění
Těsto:
125 ml horké mléko
100 g rostlinný olej
1,5 vejce, lehce rozkvedlané
50 g bílý jogurt
460 g hladká mouka T650
1/3 lžičky sůl
1,5 lžičky kypřící prášek
Náplň:
100 g mleté nesolené pistácie
100 g mleté vlašské ořechy
100 g mleté lískové oříšky
Sirup:
300 g cukr krystal
335 ml voda
5 lžiček čerstvá citronová šťáva

Postup:
Těsto: Ve velké míse smíchejte prosátou mouku, kypřící prášek a sůl, uprostřed utvořte důlek. V misce smíchejte olej s mlékem. Nyní do důlku v mouce nalijte mléko s olejem, vejce a jogurt. Vařečkou smíchejte do smísení. Rukama utvořte měkké těsto, přendejte ho na pomoučněný (tady použijte mouku!) vál a hněťte asi 25 minut, až těsto bude hladké a elastické. Párkrát s ním o vál doslova mrskněte. Utvořte z něj bochánek, lehce potřete olejem, zabalte do fólie a dejte chladit aspoň na 30 minut (já chladila přes noc). Těsto vybalte a rozdělte na kuličky lehce větší než golfový míček (já použila kuličky o 25 g a dostala jsem jich 40). Zatímco budete vyvalovat jednotlivé plátky, zbytek těsta dobře zabalte, aby nevyschl. Teď už na pomoučnění používejte jen KUKUŘIČNÝ ŠKROB! Dobře pomoučněte své ruce, váleček a vál. Nebojte se, škrobu není nikdy dost. Kuličku těsta lehce rozválejte na placku, tu namotejte na váleček. Válejte rychle tam a zpět (těsto je stále namotané na válečku) - koukněte na tohle video pro lepší pochopení. Sundejte, otočte a opakujte, až je těsto co nejtenčí. Pokud budete mít v plátcích díry, nevadí to, jenom potřebujete 1 hezký na vrchní vrstvu. Vyválený plátek opatrně zvedněte a dlaněmi ještě lehce natahujte - bude ještě tenčí. Vyvalujte, až je plátek téměř průhledný. Dejte ho bokem na pomoučněný povrch a zakryjte navlhčenou utěrkou, aby nevyschl. Opakujte, dokud nevyválíte všechny kuličky. Každý plátek dobře pomoučněte, jak je skládáte na sebe, aby se neslepily.

Sirup: Když dáte baklavu do trouby, začněte s přípravou sirupu. Vodu a cukr dejte do hrnce a zahřívejte na středním plamenu. Občas zamíchejte, cukr se musí rozpustit. Vařte 15 minut za občasného míchání. Přidejte citronovou šťávu a vařte další 2 minuty. Odstavte z plotny a nechte vystydnout.
Sestavení: Formu na pečení (použijte buď 23 x 23 cm čtvercovou, nebo 26 cm průměr kruhovou) vymažte máslem. Vyválené plátky filo těsta seřízněte do tvaru formy a dejte do ní první dva plátky. Pokropte máslem. Opakujte 3x, končíte máslem (měli byste mít celkem 8 plátků těsta na sobě). Posypte vlašskými ořechy (použijte je všechny). Zakryjte dvěma plátky těsta, pokropte máslem a opakujte 2x (měli byste mít 6 plátků na sobě). Posypte pistáciemi (opět všemi), znovu zakryjte dvěma plátky těsta, pokropte máslem a opakujte 2x (zase 6 plátků celkem). Posypte lískovými oříšky (všemi), zakryjte dvěma plátky těsta, pokropte máslem a opakujte 3x (celkem byste měli mít 8 plátků na sobě). Jako poslední vrstvu se snažte použít nějaký hezký nepotrhaný plátek, vypadá to pak lépe. Ostrým nožem nakrojte baklavu do požadovaných tvarů (zcela ji prokrojíte až později). Velmi bohatě potřete důkladně máslem (všechny rohy, okraje, mezery). Pečte v předehřáté troubě na 180C asi 10 minut, snižte teplotu na 150C a pečte 20 minut. Vyjměte z trouby a nyní předkrájenou baklavu prokrojte úplně. Pečte dalších 20 až 30 minut nebo dokud není zlatavě hnědá. Vyjměte z trouby a okamžitě zalijte zchladlým cukrovým sirupem (ještě bude trochu vlažný až teplý) důkladně po celém povrchu. Nechte vystydnout, pak zakryjte a skladujte při pokojové teplotě. Nechte baklavu přes noc vsáknout všechen sirup, pak můžete servírovat.
  • Abyste mohli těsto vyválet dostatečně tence, potřebujete dlouhý a velmi tenký váleček. Můžete použít cokoliv, co váleček aspoň trochu připomíná, pokud takový doma nemáte - např. trubku, hůlku, násadu od koštětě :D Já jsem použila důkladně umytou starou železnou trubku, na kterou se věšely závěsy.
Závěr:
Bylo mi trochu líto, že jsem se pustila do baklavy, kde nejsou žádná koření, zajímavé příchutě atd., ale po prvním kousnutí jsem věděla, že to byla správná volba. Zákusek je to hutný, šťavnatý a k mému překvapení ani ne tak sladký! Chuť má plné "tělo" se silnou ořechovou příchutí, dotekem máslové lahodnosti, lehce měkké s křupavou vrchní vrstvou "nalístkovaného" těsta. Nebudu lhát, je dost těžké říct, která vrstva ořechů je v chuti nejsilnější - cítila jsem jen komplexní ořechovou chuť, ale taaak dobrou. Těsto nebylo vůbec rozmočené, ale mělo tu správnou úroveň šťavnatosti díky sirupu, stejně tak sladkosti, jeho textura byla stále pevná a zárověň vláčná. Vidím to i na nějaké budoucí variace této zakládní delikatesy, ale ne nijak brzo (nechci mít ruce jako Rambo :D) a navíc proč měnit něco, co je tak báječné samo o sobě?

Určitě se podívejte i na krásnou baklavu, kterou vytvořila Lucie tatínkovi, a doufám, že brzo uvidíme tento dezert i u Meg :)

36 komentářů:

  1. S baklavami sa tusim vrece roztrhlo na blogoch ;o) ale klobuk dole s tym valkanim cesta, ja by som na to nemala cas a hlavne ani energiu...a ta tvoja vyzera mimochodom super!

    OdpovědětVymazat
  2. Ruce jako Rambo by jsi neměla, o to se neboj :D
    Ty fotografie vypadají neskutečně! Už teď slintám, jedinou překážkou u mě bude asi ten čas.
    Tak až se budu jednou nudit, tak to zkusím udělat. Mňam, mňam :)

    OdpovědětVymazat
  3. Wow, to vyzera super...najprv som si myslela podla fotky, ze je to z listkoveho cesta, az potom ked som presla na recept som zbadala, ze si si valkala svoje vlastne...pekna praca.

    OdpovědětVymazat
  4. Teda - baklavu miluju, dávám si ji kdykoliv jsem jižněji od ČR, a asi v tom budu nadále pokračovat - jednak se mi nepřejí a jednak bych zešílela z tak pracné přípravy - co kdyby se mi to pak nepovedlo?.)) Ne ne, tohle přenechám pověřeným.

    OdpovědětVymazat
  5. Ty jsi hvězda. Čtení bylo vyčerpávající, ale ne tolik jako představa takové práce. Bez mučení se přiznávám, že do baklavy se asi v životě nepustím. Obdivuji Tvé nadšení i neskutečně lákavé fotografie, jsem proti Tobě břídil a lempl.

    OdpovědětVymazat
  6. Catalino, jsi blaaaazen (samozrejme jen v tom nejlepsim smyslu). Ja se sotva zmohla na pripravu presne podle receptu z DB, ale ty ses do toho pustila opravdu z gruntu. Opet smekam!
    Lucie (Chez Lucie)

    OdpovědětVymazat
  7. Ačkoli baklavu vůbec nemusím (je na mě moc sladká, lepivá a hutná), tvé úžasné a úplně profesionální fotografie mě okouzlily. A stejně tak popis historie baklavy samotnéa její přípravy, která u tebe začala ruku v ruce s pekařským samostudiem turečtiny. Máš můj obdiv a opravdu se mi líbí tvoje puristická základní verze držící se prazákladního receptu. Tvoje odhlodání opravdu nezná mezí a já vím, že ačkoli se nikdy do baklavy nepustím, u tebe mi virtuálně chutnat moc a moc! Opravdu, klobouk dolů a já se můžu jít se svým blogem zahrabat.

    OdpovědětVymazat
  8. Catalina,moc moc obdivujem,ako sa odvazne postavis kazdej vyzve...a ako ju vzdy bravurne zvladnes...opat uzasna praca,a pri citani urcite "neusinam"..ja mam praveze u seba opacny problem,ze sa vzdy divim,kde sa mi stratia vsetky slova,ked idem pridat nejaky prispevok na blog:)))

    OdpovědětVymazat
  9. Blááázen! :D Ale jen v tom nejlepším slova smyslu :). Obdivuju tě, máš to krásný, já se zmohla jen na základní dodaný recept, s maličkou obměnou a konečně jsem to dopsala. A i tak jsem toho měla dost :P

    Martina(Dulce de Leche): Jooo, ta věta o ztracených slovech mi zní hodně povědomě :)

    OdpovědětVymazat
  10. Moja hlboká úklona, filo cesto je skutočne oriešok! :o)
    Fotky sú skvostné a prevedenie hodné cukrárskeho majstra!
    Pár krát som si ho tiež skúsila, ale pochopila som, že ten čas mi zato až tak nestojí a dnes si doprajem baklavu kedy chcem vďaka štrúdľovému cestu. Sirup robievam aj z medu, hlavne v zime ;o)

    OdpovědětVymazat
  11. teda, Baklavu jsem ochutnala loni v létě na dovolené v Albánii, prý pro ně typický dezert,i když prý je oblíbený i v Řecku a nebo i někde jinde, ale já jí ochutnala poprvé v Albánii a tak jí budu mít s ní spojenou a strašně moc jsem jí chtěla udělat doma, ale tu stejnou, co jsem měla v Albánii, všude jen anglické recepty, a to je pro mě nepohodlné,překládat si to:)takže osud, najedu na Tvůj blog, úplnou náhodou a jako poslední recept je Baklava, tímle jsi mě dostala a budu pravidelným čtenářem,jelikož i na ten citronový koláč se chystám:)

    OdpovědětVymazat
  12. Baklavu jsem ještě neochutnala a péct jí rozhodně nehodlám. Dá mi zabrat, když mám vytahat dvě těsta na tažený štrůdl:-P Ta tvoje je úplně ukázková a cením si i práce s hledáním různých receptů. Kdyby náhodou kousek zbyl (haha), tak si ho zamlouvám:-))

    OdpovědětVymazat
  13. Moc se omlouvám, že odpovídám na všechny vaše milé komentáře až teď, ale právě jsem se vrátila z festivalu, kde jsem neměla přístup k internetu, čili ani možnost dostat se na blog :/

    Marianna (Halusky-in-Ireland): No jo, jak je to výzva, tak je to všude :D Upřímně jsem myslela, že to už nedám, 4 hodiny a málem jsem padla :D Děkuju :)

    An a Dan: Děkuju moc! Čas je v tomhle případě ten největší nepřítel, ale pokud se do toho pustíš, určitě nebudeš litovat, je to fakt moc dobrý. Máš pravdu, jako Rambo z toho ruce nejsou, ale takový malý biceps se rýsovat začne :D :D Tak kdyby náhodou přišla nuda a baklava se udála, dej vědět :)

    Michaela (Recepty z Indie): Moc děkuju! Je to tak, valkala (mě se to slovo strašně líbí!) jsem si ho vlastní poprvé a na dlouho zatím naposledy, i když mám v plánu se k tomu určitě vrátit, jen ne nijak moc brzy :D

    Zu: Taky by mě lákalo zkusit ji někde v obchodě, ale na dovolenou většinou jezdíme jen do Chorvatska, kde jsem ji zatím neviděla. No snad se mi to jednou poštěstí :D Po tom, co jsem prošla procesem přípravy, zcela chápu tvůj postoj - i když já se k ní ještě určitě vrátím (ale jen tak to nebude) :)

    coco: Moc a moc děkuju, hodně to pro mě znamená :) Lemp ani břídil rozhodně nejsi, to akorát já jsem trochu šílená :D :D Pokud člověk má to filo těsto, je to docela "hračka", akorát ho někde sehnat, tak pokud se Ti to poštěstí, neváhej a baklavu zkus, má svoje kouzlo a Ty to určitě zvládneš :)

    Lucie: Děkuju :) Naši si klepali na čelo, když viděli, jak dlouho se s tím drbu, ale snědli to během chvilky, tak to účel splnilo :D Zrovna se jdu podívat, co nás čeká tento měsíc, už se tvoje zpracování!

    Madla: Já bych to nepřeháněla :D Moc děkuju, a hlavně s blogem nikam nechoď! Vždyť bez tebe bychom přišli o tolik karamelových a čokoládových laskomin,že svět by už nebyl sladký a veselý :) Co se týče té turečtiny, tak pár slov mi v hlavě fakt uvízlo, ale obávám se, že na moc dlouho to nebude :D

    Martina(Dulce de Leche): To jsem ráda, že tě čtení článku neuspalo :) Občas mám pocit, že uměním je napsat článek krátký (mně ve škole pořád vytýkají, že se děsně rozepisuju, když já si prostě nemůžu pomoct). Moc ti děkuju za krásný komentář :)

    Meg: Děkuju moc! Hned jsem se musela kouknout na tvou baklavu a velmi se ti povedla! Jen kouknu na fotky a mám na ni zase chuť (ještěže ji naši snědli, jinak bych do těch plavek letos fakt nevejdu :D).

    Shira313: Moc děkuju za pochvalu, já už se úplně červenám :D Med do sirupu byl i v původním receptu od DBs a v těch řeckých. Láká mě to vyzkoušet, jen s tím asi taky počkám až na tu zimu, teď chci od toho těsta chvíli odpočinek :D S medem a vším tím kořením mi baklava začíná znít hodně vánočně...

    Weruska: Páni, jsem moc ráda, že jsem se Ti trefila do noty! Co jsem procházela různé stránky, tak baklava je obecně oblíbená ve všech těch arabských a asijských zemích Osmanské říše, takže i v Albánii (mimochodem hned bych tam na baklavu a nejen na ni taky zaskočila - to musela být parádní dovolená :)), teď jen doufám, že tam dělají podobnou jako tu v Turecku, aby chutnala autenticky :D Taky mě těší, že i koláč zaujal. Ať vyzkoušíš jedno nebo druhé, určitě pak dej vědět :)

    Olinka: Děkuju moc, bohužel tě musím zklamat, už nezbyl ani drobeček. Naši se na ni slítli jak mouchy a ani ne za 24 hodin po baklavě nezbyla ani stopa. Začínám trochu chápat, proč někteří nazývají vaření obecně trochu nevděčným uměleckým sebevyjádřením - hned to zmizí :D :D Mimochodem takový štrůdl z domácího těsta je taky lahůdka, já ho upřímně dělám vždycky z listového kupovaného.

    OdpovědětVymazat
  14. Pěkně napsáno a hezké fotky, zajímavé čtení...jinak je mi to moc sladké, to spíš ten štrúdl:)
    Ostatní už bylo vše řečeno výše...

    OdpovědětVymazat
  15. Nikdy, nikdy, nikdy, bych nerekla, ze budu baklavu nekdy opakovat... Ubehlo jen 2,5 mesice a ja jsem prave dovalela 28. plat testa, poskladala baklavu a dala ji do trouby... Mam bicepsy jak Rambo, loupe me v zadech, toci se mi hlava a umiram... Tohle testo se mi valelo hur, nez to moje minule, ale zase jsem uz byla poucena a neslepily se mi platy... Doufam, ze bude tatovi chutnat - ma v nedeli narozeniny :-) Diky Catalino za recept, jsem fakt zvedava, jaky bude rozdil...

    OdpovědětVymazat
  16. Lucie: Tééda, Lucko, fakt smekám! Já jsem se sice baklavy nezřekla úplně, ale rozhodně se mi do ní vůbec nechce právě kvůli tomu válení těsta, takže klobouk dolů! Doufám, že si to přežila ve zdraví :D Pevně věřím, že se povedla a taťkovi chutnala :) Jsem taky zvědavá, jaký na ni máš názor po ochutnání, tak dej vědět :))

    OdpovědětVymazat
  17. Tak baklava je v rure, sirup na sporaku. Cesto som sice nerobila, nie som samovrah:-))ale vsetky ostatne rady a postupy do bodky dodrzane:-))

    OdpovědětVymazat
  18. Lucia: Ale zase taková sebevražda to těsto není :D No, možná kecám :D :D A jakpak se podařila? Chutnala?

    OdpovědětVymazat
  19. Baklava bola vyborna, len by som pridala toho sirupu, kludne aj raz taku davku, ale inak supeeer, ako vsetky tvoje recepty:-DD!!!

    OdpovědětVymazat
  20. Lucia: Tak to jsem moc ráda! Mě tenkrát část toho sirupu vytekla (použila jsem, já hloupá :D, rozvírací formu) a i tak se mi to zdálo akorát, ale záleží na osobní chuti :) Děkuju moc!!

    OdpovědětVymazat
  21. Mňam! Miluju baklavu! Jednou jsem se ji pokusila dělat. Bylo to jedlé, ale zdaleka ne ideální. Třeba se jednou pochlapím a hecnu to znova podle tohoto receptu. Vypadá to tak lákavě... Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky ji zbožňuju :) Děkuju moc a pokud ten čas přijde, napiš mi, jak ti chutnala :))

      Vymazat
  22. Catalino, dneska jsem objevila tvuj blog a uz tu u nej sedim pres 2 hodiny a procitam tve recepty. Baklava je jednim z mych nejoblibenejsich dezertu! Jsem rada, ze to delas s cukrovym sirupem, protoze obcas to lidi sidi a zalivaji to medem. A je pravda, ze baklava je hodne sladka, ale kdyz si k tomu das vyborne espreso, neni nic lepsiho. Moc a moc dekuji za tvuj blog, uz jsem si ho pridala k oblibenym a na nejaky tvuj recept se brzo vrhnu. Muj deda byl cukrar, nejake ty geny jsem po nem zdedila a peceni me neskutecne bavi. Ja se vzdy snazim vysledne dezerty rozdavat po sousedech (uz jsem tim vyhlasena), abychom to s manzelem nesnedli vsechno sami, protoze u nas je plavkova sezona skoro cely rok a sladkosti nejsou tim nejlepsim pomocnikem pro udrzeni stihle linie :D. Jeste jednou dekuji ze tvoje uzasne dokonale recepty a za vsechnu tu praci, kterou si s tim davas. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, mockrát děkuju za tak milý komentář! Jsem moc ráda, že tě můj blog tak zaujal :) S tou baklavou máš pravdu, káva to jistí :D Mít tě za sousedku musí být super :D Nemáš zač, já děkuju za moc milou odezvu!

      Vymazat
  23. Dobrý den,
    vypadá to úžasně, ale není škoda oříznout tak těžce vypracované těsto na 23x23 cm? Vyšlo by i na větší plech s tím, že by se využilo více plátů těsta?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Problém je v tom, že po upečení se baklava polévá tím sirupem, takže je třeba, aby měla forma vysoké okraje, ale pokud máte plech s dostatečně vysokými okraji (což já nemám, proto jsem použila dortovou formu), tak můžete dát víc plátů vedle sebe. Ale bude to chtít víc všech ingrediencí - sirupu, náplně :)) A možná i víc těsta (sice mi pár plátů zbylo, ale nejsem si jistá, jestli by to stačilo na celý plech). Případně pokud máte nízký plech, tak dejte míň vrstev, aby byla nižší (a vynechte např. i jednu vrstvu ořechů). Každopádně ty odřezky se dají použít dál - třeba na další baklavu. Stačí je zase poskládat vedle sebe jako puzzle :))

      Vymazat
  24. Catalino tvé pečení je úžasné. Recept na máslové croissanty jsem hledala dlouho, nechtěla jsem žádné ulehčování a zkracování receptu. Byla jsem velice ráda když jsem našla tvůj blog. Naprosto mě uchvátil a všechny kolem mě také, pekla jsem již 3 várky. Vždy jsem je udělala a dala hotové do mražáku, ráno vstala o půl hodiny dříve a pekla čerstvé do školy pro mě, kamarády i učitele:). Protože musím vařit každý den tak u pečení odpočívám. Když jsem přemýšlela co upéct otci na narozeniny kromě dortu, hned mě napadl tvůj blog a recept na baklavu. Příští týden se do ní pustím.
    Jen mě napadl dotaz... nemyslíš že by bylo jednodušší těsto nejdříve vyválet ve strojku na nudle a do nejtenšího stavu pak až ručně?:) Kdyby to šlo tak si myslím že by to usnadnilo dost práce:) Díky za odpověď :)
    Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :) Moc mě těší, že jsi vyzkoušela croissanty a dokonce tolikrát!
      Co se týče baklavy, nemám strojek na nudle, takže nevím, jak by to s ním šlo, ale určitě to můžeš zkusit, nic tím nepokazíš :) Akorát budeš mít z těsta pásy místo jedné celistvé vrstvy.

      Vymazat
  25. Skvělý recept! Jednou jsem zkoušel těsto podle receptu, ale byl špatný recept.A výsledek nic moc. Potom několikrát z listového těsta, ale nebyl jsem nikdy spokojen s výsledkem. Tento recept na těsto je perfektní a funguje. Také jsem těsto nechal odpočívat celou noc. Rozválet ho na takovou tloušťku abych přes něj četl noviny nebyl opravdu problém. A opravdu doporučuji pořídit si nějakou tu dřevěnou kulatinu. Válečkem se to dobře dělá na začátku, ale jak pak dále potřebujete rozvalovat na opravdu tenké vrstvy tou kulatinou to jde o hodně lépe. Jediná moje výtka je k sirupu. Je ho málo. Použil bych ho jednou tolik.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Jsem fakt ráda, že se ti s těstem dobře pracovalo, taky jsem byla překvapená, jak to jde dobře :D A co se týče sirupu, mně ještě část vytekla, takže jsem ho měla ještě míň :/

      Vymazat
  26. No vypada opravdu prekrasne :-), klobouk dolu!
    Uz se tesim jak baklavu vyzkousim, jen to valeni asi necham na strojku na nudle...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! Jo, strojkem bohužel nedisponuju, tak jsem neměla možnost vyzkoušet, ale myslím, že by to mohlo jít a nejspíš i o dost rychleji :D Pak dejte vědět, jak vám chutnala :)

      Vymazat
  27. SONIA Z RECKA, JESTLIZE MAS RADA KORENI PRIDEJ SI DO SIRUPU NEZ HO DAS VARIT CELOU SKORISI A HREBICEK, TAKY KLIDNE KURU Z CITRONU NEBO POMERANCE , DA TO DOBRY TAH SIRUPU.TAKY JE MOZNOST POMLETE ORECHY SMICHAT SE SKORICI.POZDRAV OD SONI

    OdpovědětVymazat
  28. SONIA Z RECKA, JESTLIZE MAS RADA KORENI PRIDEJ SI DO SIRUPU NEZ HO DAS VARIT CELOU SKORISI A HREBICEK, TAKY KLIDNE KURU Z CITRONU NEBO POMERANCE , DA TO DOBRY TAH SIRUPU.TAKY JE MOZNOST POMLETE ORECHY SMICHAT SE SKORICI.POZDRAV OD SONI

    OdpovědětVymazat
  29. Miluju všechny druhy ořechů! Moc děkuju za tento recept, ten rozhodně využiji a v nejbližší době se do toho pustím. Různé druhy ořechů, včetně vlašských objednávám na základě těchto stránek https://zivotavyziva.cz/vlasske-orechy/, kde je srovnání těch nejlepších podle recenzí. Už se těším, až se pustím do pečení a ještě víc, až se pustím do jezení :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)