čtvrtek 2. února 2012

Výzva The Daring Bakers: Tradiční scones

Audax Artifex hostoval naši výzvu The Daring Bakers pro leden 2012. Aud neúnavně pracoval, aby dokonale ovládl umění lehkých a nadýchaných scones (a.k.a. biscuits) a pomohl nám vytvořit delikátní a perfetkní pečivo v naší vlastní kuchyni!

Jediné, co můžu říct, je WOW! Audax je pekl celkem 16x a prošel víc jak 200 receptů!! Trošku šílený, že? Ale nechápejte mě špatně, patří mu můj hluboký obdiv! Poskytl nám opravdu velké množství užitečných rad a všechno dokonale vysvětlil! Nekecám, přísahám. Díky němu scones zněly tak skvěle, že jsem se do nich pustila hned, jak jsem se o výzvě dozvěděla, což bylo 1. ledna. Nikdy se mi nepodařilo upéct recept z výzvy takhle brzo!!

Scones (čti skons) je tradiční malé skotské pečivo. Obvykle se dělají z mouky, kypřícího prášku, másla, mléka, soli a cukru. Jsou základní součástí tzv. "cream tea" neboli "Devonshire tea", což je typická odpolední svačinka sestávající ze šálku čaje, ke kterému se podávají právě scones s džemem a tzv. clotted cream (čti klotyd krým, doslova znamená sražená smetana). Ten se vyrábí zahříváním vysokotučné smetany a postupným odpařováním vody, což vede k vytvoření silné tukové vrstvy a právě to je ono. Scones jsou v Americe známé jako biscuits (což je zase v Británii pro změnu sušenka :D). Rozhodně jsou ale oblíbené ve všech anglicky mluvících zemích, např. Austrálii, Británii, Americe, Irsku.

Původní scone byl kulatý a plochý, obvykle o velikosti středního talíře. Dělaly se z vloček a pekly se na plotně, pak se rozkrájely na čtvrtiny ve tvaru trojúhelníku a bylo to. V dnešní době by se nějakému takovému plochému bochánku říkalo spíš "bannock" (český ekvivalent se mi nepodařilo zjistit) a teprve ty nakrájené čtvrtiny by se nazvaly scones. Ve Skotsku však obě označení používají, jak chtějí, beze změny významu. Když se kypřící prášek stal dostupný i pro běžné lidi, začaly se scones péct doma v troubách a získaly dnešní podobu nakynutých bochánků. (Wikipedia.org)

Scones obsahují pouze malý počet přísad, jsou rychle připravené i upečené, stojí jen pár korun a co je nejdůležitější, jíst je je super zábava. V Anglii a Austrálii se jí s máslem (nebo clotted creamem), džemem a šálkem čaje, většinou jsou sladkou svačinkou. Zato v Americe se jí spíš jako příloha ke slaným pokrmům (Audovy poznámky) - takže příště ke svíčkové nedělejte knedlíky, ale scones :D

Protože jsem taky tak trochu blázen, když přijde na pečení, nemohla jsem si odpustit neudělat svůj vlastní průzkum. Prošla jsem velké množství stránek a dokonce i knih (ale rozhodně jich teda nebyly dvě stovky). Zjistila jsem, že recepty na scones se příliš neliší, tak jsem udělala jednu várku podle mého receptu a jednu podle Audy. Ty moje měly takový kostrbatý povrch a spíš byly nadýchané než nalístkované, ale celkem pěkně vyběhly. Ty podle Audy měly hladký povrch, byly nalístkované a vyběhly trochu víc. Ovšem pro kompletní srovnání se budete muset pročíst až na konec.

Teď trochu o přísadách. Nejlepší je hladká mouka typu 00 - s ní scones vyběhnou nejvíc a mají nejjemnější konzistenci. Co se týče tuku, použijte máslo, bez výjimky! Nic jim nedá takovou chuť jako poctivé máslo!

Tak a tady je můj recept. Myslím, že se můžu odvážit říct, že je celkem tradiční. Mimochodem už brzo mám pro vás připravenou i nějakou tu variaci na téma scones. A nyní už si pojďte upéct tohle božské pečivo!
Ingredience:
225 g hladká mouka 00, prosátá
35 g cukr krupice
3 lžičky kypřící prášek
3/4 lžičky soli
50 g studené máslo, nakrájené na mini kousíčky
150 ml mléko
1 vejce na potření

Postup:
Smíchejte mouku, kypřící prášek a sůl. Přimíchejte máslo a konečky prstů ho rychle zapracujte do těsta, až připomíná drobenku. Teď přimíchejte cukr a přilijte mléko. Vařečkou směs míchejte, jen dokud se nespojí do lepivého těsta. Těsto dejte na pomoučněný vál a popraště ho moukou. Rukama 4x až 5x prohněťte (netlačte na něj příliš) dohladka. Těsto vyválejte na 2,5 cm tlustý plát a vykrojte scones pomoučněným kruhovým vykrajovátkem, průměr cca 5 cm, aniž byste s ním otáčeli (to zničí strukturu a scones nevyběhnou). Opakujte do spotřebování těsta. Kolečka dejte na vyložený plech buď těsně vedle sebe (tak budou s měkkými okraji), nebo dál od sebe (tak budou s křupavými okraji). Povrch potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte v předehřáté troubě na 200C asi 10 až 15 minut nebo dokud nevyběhnou a nejsou lehce zlatavé na povrchu. Ihned přendejte na mřížku a jezte ještě zatepla.

  • Podávejte s máslem nebo třeba s mascarpone (to je tak nejpodobnější clotted creamu) a domácím džemem. Volba džemu je zcela na vás. Já je mám nejradši s rybízovým, meruňkovým, malinovým nebo ostružinovým.
  • Snězte je, co nejdřív to půjde, jinak ztvrdnou a vyschnou jako rohlíky. Nejlepší je zbylé scones zamrazit co nejdřív a pak je krátce rozpéct v troubě.
Závěr:
Takže jsem zkusila jak svoji verzi, tak tu z výzvy. I když se mi víc líbí hladký vzhled Audových scones, připadly mi trochu sušší. Mají skvělou máslovou chuť a lístkovou strukturu, ale nějaká chuť mi v tom chyběla - zvýšila bych sůl a přidala trochu cukru (to, že v receptu nebyl, mě trošku překvapilo). Když přijde na ty moje, nevypadají tak dobře jako ty podle Audy, ale jsou lehce křupavé na povrchu a velmi měkké uvnitř. Jsou pěkně vláčné (což je zvláštní, protože můj recept obsahuje mnohem méně tekutiny než ten z výzvy) s jemnou slanou a sladkou chutí, které spolu hezky kontrastují. Chuť másla je taktéž výrazná. Abych to shrnula, užila jsem si obě verze, ale dávám přednost tomu založenému na mém vlastním průzkumu. Každopádně chutnají fantasticky s máslem a džemem nebo dokonce i Nutellou.

44 komentářů:

  1. Moc krásné. Už jsem viděla několik těchto scones, a tak si pohrávám s myšlenkou, že je taky upeču.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Scones rozhodně doporučuju! Jsou fakt výborné, akorát je neskutečně těžké nesníst víc jak dva, tři, čtyři... :D

      Vymazat
  2. Teda, to jsem nečekala, že přijdeš se svou vlastní verzí scones, jsi prostě skvělá! Vždycky se až zastydím, s jakou pcotivostí přistupuješ k pečení, jak studuješ různé prameny a knihy a porovnáváš mezi sebou. Kdybych měla klobouk, tak ho smeknu :-)
    už se moc těším na tvé upgradeované scones, asi se do nich taky brzy pustím, sice teď spíš ulítíávám na pečení domácího chleba a baget, ale změna musí být :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madli, moc děkuju! Sestra mi občas říká, že jsem trochu šílená v tomhle :D Mě zase udivuje tvoje neskutečná kreativita!
      Se scones neváhej, jsou super, i když bagety...ty mají taky něco do sebe :) Jednou je hodlám taky upéct!

      Vymazat
  3. No tohle je teda trefa do černého! hned osvětlím:)
    i když teď nemám čas skoro na nic, přece jen jsem minulý týden něco pekla, a bylo to na jednu stranu velice velice podobné, na druhou vlastně úplně jiné, každopádně též jsem to dlouho studovala, též to byla moje premiéra a též jsem byla tou sladko slanou chutí překvapena, ale zároveň nadšena. A též se to maže máslem a marmeládou:)
    příští týden poslední zkouška, pak Ti slibuji napíšu víc, každopádně jsi se nádherně trefila do mé noty a to nadšení, co sem našla tady ve článku, jako by si psala za mě:)
    jinak krásné fotky, ta čtyřfotka se scones namazanými marmeládou je naprosto dokonalá, při pohledu mi změkla kolena a já šla "zapracovat" na svém výtvoru:)kruci, a zas je půlka v čudu:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedostatek času velmi doře znám :D Přiznám se, že vůbec netuším, co jsi to pekla :D M hádanky nikdy moc nešly a tahle je obzvlášť zapeklitá. Kdyby to nebylo sladko slané, tak se mi vybaví bagety a tzv. rychlý chleba, ale takhle vážně netuším. Už se nemůžu dočkat, až mi to příští týden osvětlíš :D
      Moc děkuju :) Netušila jsem, že by moje fotky mohly vyvolávat takové reakce :D Mimochodem na svých výtvorech taky vždycky úspěšně "pracuju" :D

      Vymazat
  4. Mne sa tvoje scones pacia viac ako scones z vyzvy...v Irsku su scones velmi podobne tvojim, nemaju hladky povrch, cesto je dost huste, velmi popularne su sladke scones s hrozienkami, ludia ich vacsinou jedia ako si uz napisala s dzemom a slahackou, neodmyslitelna sucast je samozrejme cierny caj s mliekom. Takze, tvoje scones su jednoznacny vitaz!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, moc děkuju! Jsem moc ráda, že moje jsou víc "autentické" - přesně o to jsem se pokoušela :) Zrovna včera jsem si je udělala s těmi rozinkami a byly fakt parádní! Hmmm, čaj s mlékem mám moc ráda :)

      Vymazat
  5. Áááá něco dobrého k snídani, díky za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač :) Ke snídani jsou ideální!

      Vymazat
    2. Jedla jsem slanou verzi. A prý tam cukr rozhodně nepatří. Přesn÷ji řečeno jen špetka.

      Vymazat
  6. Opět luxusní! Pěkně s kafíčkem s mlékem a pořádnou vrstvou másla a domácí marmelády! Úplně si to dokážu představit :-)!
    PS. U mě na blogu tě něco čeká!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Přesně tak, popsala ji to víc než dokonale :)
      Páni, moc děkuju za ocenění!

      Vymazat
  7. Luxusní, už jsem tu zoušela pár receptů a všechny byli výborné! :) Jenom jestli si totot přečteš a budeš brát vážně: Měla bych takovou "výzvu". Co takhle zkusit tipnický francouský "zákusek" aneb makrónky? Vždycky jsem je chtěla zkusit, ale neznám žádný dobrý recept :(.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Komentáře čtu vždycky všechny a beru 100% vážně :) Akorát mám trochu problém s včasným odpovídáním :/ Děkuji za výzvu! Ale musím se ti přiznat, že už jsem je zkoušela - asi tak 4x. 2x se podařily na výbornou a 2x z nich byly krátery. Zatím zkouším, čím by to mohlo být, ale nejspíš to bude mou plynovou troubou, u které se nedá nastavit teplota a ta je celkem důležitá právě u makrónek. Až to vychytám, určitě se tu objeví :)

      Vymazat
  8. ďakujem za recept, už dlho som sa na ne chystala, teraz ich už určite vyskúšam.
    u mňa na blogu máš prekvapenie :-)
    http://hriesnesladkyblog.blogspot.com/2012/02/mile-ocenenie.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač :) Dej mi pak vědět, co na ně říkáš :)
      Děkuju moc a moc za ocenění!!

      Vymazat
  9. mnam, zboznujem scones, musim ich upiect!

    OdpovědětVymazat
  10. mňaam tak toto by som si dala hneď a teraz! :))

    OdpovědětVymazat
  11. Scones jsou super, zejmena prave s clotted cream (btw ten se da vyrobit i tom, kdyz se kvalitni smetana necha relativne dlouho stat v lednici). Jinak doporucuji zkusit treba jablecne scones, delala jsem je pred par mesici, kdy jsem po navratu z Anglie mela vasen pro scones, a byly excelentni.
    Co takhle zkusit english muffins? Taky je to dobrota:)
    JP

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je super zpráva :D Mě na stěnách krabičky od šlehačky vždycky zbyde spousta toho mléčného tuku a to se pak doma vždycky hádám se sestrou, kdo si tu dobrotu sní :D Tak příště to jde na scones! Děkuju za tip na jablečné scones, zní báječně! Podělila byste se o recept? A english muffins si přidávám do seznamu :)

      Vymazat
  12. Děkuji za ochotu :). Budu moc ráda když sem makrónky někdy přidáš, ale samozdřejmě nemusíš hned když jsou nějaké problémy! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač :)) Neboj, jen co je vychytám, objeví se tu!

      Vymazat
  13. Nejak se mi nepodarilo dat odpovedet, takze posilam odkaz na recept na jablecne scones, myslim, ze to byl tento: http://www.scone-recipes.com/apple_scone_recipe.htm snad budou chutnat.
    JP

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za recept, už se nemůžu dočkat, až je vyzkouším :)

      Vymazat
  14. Včera večer sama doma, nakuknem do chladničky a tam sa na mňa lišiacky pousmeje trochu obschnutý kúsok parmezánu - čo s ním? Napadli ma Tvoje scones, cukru som dala o dosť menej a za chvíľku sa už piekli. Manžel prišiel v noci z poobednej a pochválil "pagáčiky" (ešte ho musím poučiť o scones) :o)
    Ja som ochutnala až ráno a už isto viem, že ich spravím pre najbližšiu návštevu.
    Dík za inšpiráciu a pekný deň :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač :) Já, když peču, vždycky myslím jenom na sladké :D, a tak slané chutě jdou stranou, ale rozhodně jsi mě navnadila na ty sýrové, protože zní skvěle a sýry mám taky děsně ráda (ono by asi bylo snazší vyjmenovat věci, co ráda nemám :D). Mimochodem naši jim taky říkají jinak - bulky :D Návštěva bude v sedmém nebi :)

      Vymazat
  15. Ahoj, scones je moje vzpomínka na Anglii. Rozkrojené scones potřené jahodovou marmeládou a s porcí šlehačky. Jen si matně vzpomínám, že tam byly i rozinky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, rozinky tam taky můžou být :) Co jsem četla, je to častější spíš v Americe, ale na chuti to rozhodně nevadí, právě naopak :)

      Vymazat
  16. Z nějaké důvodu mi to nevylezlo tak hezky jako tobě...:-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc mrzí! Jestli ti moc nevyběhly, možná selhal kypřící prášek (to se může stát, pokud je moc dlouho otevřený/starší apod.) nebo jsi je propracovávala moc dlouho. Na druhý pokus už se určitě povedou :)

      Vymazat
  17. Páradaa!! Zítra hned jdu zkoušet jen jsem se nedošetla kolik ks z této dávky budu mýt!!? ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za upozornění :)) Obrázek s množstvím jsem už doplnila, bude jich cca 10.

      Vymazat
  18. Catalino, ty jsou nádherné <3 !! Po návratu z Anglie, kde jsem měla možnost je ochutnat (a zamilovat se do nich :D), jsem začala pátrat po receptech a samozřejmě jsem opět skončila u Vás :-) Tak jsem na ně moc zvědavá a těším se na vlastní výrobu. http://gatiitoblog.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! Doufám, že naplní tvá očekávání, dej mi pak vědět, jak ti chutnaly :)

      Vymazat
  19. Konečně na ně došlo se vší parádou!! :D Upekla jsem je z celozrnné špaldové mouky a byly úžasný, vláčný, měkoučký :-) Těším se další recepty! http://gatiitoblog.blogspot.cz/2017/03/tradicni-scones.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musela jsem je hned omrknout, vypadají fakt bezvadně (já teď jsem zase na další 4 měsíce bez trouby, tak jen brečím, protože na ně mám chuť :D). Těší mě, že se tak podařily i ve zdravější variantě :D

      Vymazat
  20. Zdravím, díky za recept, co nejdříve vyzkouším! Scones znám z Irska a moc mi tady chybí. Tam měly vždycky hrbolatý povrch a byly parádně křupavé, obsahovaly ještě navíc rozinky nebo nějaké kandované ovoce a mohl jsem je jíst pořád. Takže mi obě paní, u kterých jsem trávil dovolenou, napekly hromadu scones i na cestu domů :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)