Po dlouhé době Catalina opět nepeče, ale jen vrství. Naposledy jsem nepekla u lanýžů v září 2011. Občas není na škodu si jen tak zavrstvit. Shodou náhod mě k tomuhle dezertu dovedl nákup skleniček v IKEA. Občas tam zabruslím do jejich koutku výprodejového zboží, protože co kdyby tam byl ukrytý nějaký poklad. A tentokrát jsem měla štěstí! Na polici v jednom z regálů ležely i tyhle mini skleničky úplně samotinké. Byly tam přesně čtyři a zcela mě okouzlily (někomu učaruje kabelka od Vuittona, mně zase sklo ve slevě :D). Na fotkách to nejde moc vidět, ale mají na sobě takové malé kytičky. Takže samozřejmě ihned skončily u mě v tašce (té nákupní). Jako třešnička na dortu bylo moje zjištění na pokladně, že každá stojí jen 10 korun. To se někomu vyplatí prodávat skleničky za tak málo a navíc ještě zdobené? Ale nestěžuju si.
Skleničky byly doma, už to jen chtělo je nějak využít, což se taky povedlo. Nejtěžší bylo vymyslet, čím je naplnit. Ani nevím, jak jsem to všechno dala do kupy. Šla jsem uličkami v obchodě a uviděla banány, pak přišel chladící box a v něm mascarpone, doma pak následoval objev pistácií a jogurtu a prostě to jaksi vyplynulo ze situace.
To mě přivádí k tomu mascarpone. Než jsem objevila tohle, dělala jsem si ho sama (recept najdete tady). Občas jsem fakt mile překvapená, jaké poklady najdu v Lidlu. Jednou to byla čokoláda J. D. Gross, teď právě tenhle sýr. Je velmi jemný, krémový, nemá v sobě žádné hrudky a ještě se mi ho nepodařilo srazit ani pořádným šleháním (na rozdíl od takového italatského). Složení je více než příznivé, pouze smetana a kyselina citronová (čili přesně to, z čeho si ho vyrobíte doma) a cena je taky moc pěkná - za 250 g cca 37 Kč (v porovnání s o dost horším od Italatu, kde stejná gramáž stojí cca 52 Kč). Ono vůbec v Lidlu mají docela kvalitní potraviny (aspoň z těch, co tam nakupuju já) - např. lepší šunku (Dulano nebo Twinner) než tu jejich jsem nejedla. Má nějakých 96 % masa, což se v českých obchodech jen tak nevidí, a opravdu chutná jako maso. Nebo tuňákový steak, je výborný jak v oleji, tak ve vlastní šťávě a je to fakt steak, žádná drť. Občas na netu čtu, jak by tam lidi nikdy nevlezli, že to je jen pro "socky". Já si dovoluju nesouhlasit. Často mám pocit, že v těch dalších obchodech je to mnohem horší.
A teď radši k jogurtu. Určitě doporučuju spíš tučnější, žádný 0,001 % tuku, to už by krém špatně tuhl. Navíc tyhle jogurty jsou často doplněny o nějakou želatinu, zahušťovadla apod. a když už používáme mascarpone, tak je to stejně jedno, protože tuku tam bude dost. Já osobně ráda používám bílý jogurt Klasik od Olmy, je pěkně hustý i s těmi 2,7 % tuku (což je taková výjimka), ale chybu neuděláte s žádným jogurtem, co obsahuje jen to, co má (tedy žádná zahušťovadla).
Pistácie použijte rozhodně nesolené, ale třeba u nás ve městě jsou nedostupným zbožím, a tak si musím vystačit s těmi solenými. Postup je následující. Pistácie vyloupu, pořádně omyju v sítu pod horkou vodou, abych je zbavila soli (pár jich ochutnám, jestli už nejsou slané) a vhodím je na rozpálenou pánev osušit či rovnou opražit. A ze solených jsou rázem nesolené.
Poslední odstavec věnuju banánům. Záleží na každém, jestli má rád spíš ty zralé, přezrálé nebo nedozrálé. Já preferuju ty, co mají ještě trochu zelenou slupku, na skus jsou tužší a chuťově lehce ještě trpké. Ovšem pokud fandíte těm sladkým a měkčím, použijte tyhle. Chybu neuděláte ani s jedním druhem. Akorát ty fakt přezrálé bych sem už nedávala, aby se příliš nepatlaly. A teď hurá k receptu, pokud jste ho ještě nečetli v časopise.
Ingredience:
1 až 2 banány
Krém:
100 g bílý jogurt (3 a více % tuku)
150 g mascarpone
50 g smetana ke šlehání
30 g třtinový cukr
Krokant:
50 g hrubě mleté nesolené pistácie
45 g cukr krupice
Postup:
Krém: Všechny suroviny (vychlazené) dáme do mísy a mixérem rozmícháme dohladka při nízké rychlosti. Pak začneme šlehat při vyšší rychlosti, až se vytvoří pevné špičky. Směs nepřešleháme, aby se nesrazila (mascarpone to dělá rádo).
Krokant: Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr a ihned přisypeme pistácie. Promícháme a rozetřeme na pečící papír. Necháme vychladnout, pak rozdrtíme např. v robotu nebo paličkou na maso.
Sestavení: Banány nakrájíme na kolečka. Do skleniček (o objemu cca 100 ml) dáme vrstvu krému, poklademe banány, posypeme krokantem, opět dáme krém, banány a končíme krokantem. Ozdobíme kopečkem krému a kouskem banánu.
- Banán na ozdobení můžete vykrojit do libovolného tvaru (např. srdíčka, čtyřlístku) - použijte malá vykrajovátka na perníčky či linecké.
Je to malé, pěkně to vypadá a dobře to chutná. Podle toho, kolik dáte do krému cukru, bude dezert sladký nebo méně sladký. Osobně bych tam víc jak těch 30 g nedávala, i 25 g by stačilo. Konkrétně mamka na něm ocenila, že byl studený a příjemně mírně sladký. Krém je velice jemný, přesto není na jazyku příliš tučný a s banány a krokantem dohromady vytváří zajímavou symfonii chutí. Když se to vezme kolem a kolem, krokant je dost sladký, banány od přírody taky, takže je jenom dobře, že krém už tolik ne. A s dovozem banánů se dá dělat celoročně.
mnam! Jsi šikulka!
OdpovědětVymazatDěkuju moc!
VymazatJééé to vypadá krásně a musí to i neskutečně výborně chutnat :) Miluju mascarpone!
OdpovědětVymazatTaky ho mám moc ráda :D Děkuju!
VymazatVypadá to skvěle. Hned bych si dala. A s tím Lidlem. Taky jsem jeho velký zastánce. :) Maj tam supet kvalitní potraviny. :)
OdpovědětVymazatTo jsem ráda, že nejsem sama, kdo Lidl brání :)) Moc děkuju!
Vymazatvypadá to fakt nádherně :)
OdpovědětVymazatMoc děkuju!
VymazatA u nás ve městě zrovna Lídl není :-(
OdpovědětVymazatRecept je super, ani ve snu by mě nenapdalo udělat pistáciový krokant! Já momentálně ujíždím na domácí výrobě ricotty, to mě fakt chytlo a zatím jsem se nepřemlsala žádné slané ani sladké varianty. Takže určitě něco podobného vyzkouším, s domácí ricottou a řeckým jogurtem to určitě nebude mít chybu!
Moc se těším na další recepty!
Děkuju ti moc :) Ježíš, ricotta! Tu můžu pořád :D Zrovna jsem si u tebe četla článek, vypadá skvěle! Tvá variace zní úžasně :)
VymazatCatalino to je nádhera! Určitě to v tomhle parném létě bude výborné osvěžení :)
OdpovědětVymazatDěkuju ti moc :) Osvěží pěkně :D
VymazatS Lidlem s tebou naprosto souhlasím, mám na něj stejný názor :) a právě jsi mi zase způsobila slintavku, už se nemůžu dočkat, až tím zapatlám kuchyni :))
OdpovědětVymazatTak to mě moc těší! Doufám, že bude chutnat :))
VymazatJak já se vždy těším na tvůj nový článek - to si ani představit neumíš... Jsem na tyhle věci strašně nešikovná a moje dezerty vypadají spíš jako patlance - takže u tebe se kochám a doma pak chutnám :D
OdpovědětVymazatDěkuju moc, ale tvoje určitě vypadají moc pěkně, nesmíš být tolik sebekritická :))
VymazatVypadá to opět úžasně! Přitápět si v tom horku ještě troubou, to fakt nedávám tak nepeču, ale vrstvit můžu :-). Díky za inspiraci!
OdpovědětVymazatPavli, děkuju! No, já si občas tou troubou přitopím a pak bych si nejradši nafackovala, protože je to horko už tak k nesnesení :D Ale občas prostě troubě neodolám :D
VymazatUzasne! :) Uplne se vidim v te Ikee misto tebe :D vzdycky si musim neco odnest, at uz je to jeden talir nebo miska, proste neco, v cem by nejake jidlo mohlo vypadat dobre :)
OdpovědětVymazatDěkuju! Koukám, že to máme stejně, jak přijde na tenhle švédský obchod :D
Vymazatniečo prekrásne!!!! :-).....a poriadne lákavé :-)
OdpovědětVymazatMockrát děkuju!
VymazatVypadá to velmi chutně...
OdpovědětVymazatDíky za tip=)
Děkuju! Není zač :))
VymazatVyzerá to super..určite to vyskúšam :-)
OdpovědětVymazatNikdy bych to neřekla, ale právě se mi mascarpone srazilo :-(. Je to moje druhá zkušenost s mascarpone a tak to skončilo.
OdpovědětVymazatJinak moc chválím za tento dezertík. Někdy musím vyzkoušet ten krokant.
To je mi moc líto. Taky se mi to stalo :D Děkuju!
Vymazatto vyzerá naozaj super, tá kombinácia sa mi veľmi páči :)
OdpovědětVymazatMoc děkuju :))
VymazatCatalino, jsi prostě hvězda. Tvé nápady jsou neotřelé, fotografie geniální a tak strašně chutné :-). Jen se v tomto případě obávám, že rozdělení do "jednoporcovek" je efektní, ale tak nepraktické :-D. Viděla bych to spíš na velkou nádobu a polévkovou lžíci :-D.
OdpovědětVymazatDěkuju ti moc! No, máš pravdu, že jedna sklenička většinou nestačí :D
VymazatAsi začnu pomalu chroustat klávesnici a budu doufat, že se prokoušu až k tomu úžasnému mascarpone. Mňam. :) Máš muj velký obdiv.
OdpovědětVymazathttp://thelisbeth.blogspot.cz/ zvu tě na svůj blog o životním stylu, vaření, kosmetice aj. ;)
Dej mi vědět, jak to dopadlo :D Moc děkuju!
VymazatMoc pěkné! Já mám Lidl taky v oblibě a na to mascarpone jsem se tam taky dívala, protože dřív jsem ho tam neviděla. Nedá se tam taky koupit úplně všechno, ale když si člověk umí vybrat, najde věci kvalitnější než v jiných obchodech.
OdpovědětVymazatDěkuju :) Přesně tak to mám s Lidlem i já :D To mascarpone je právě jeden těch lidlovských zázraků :D
VymazatJsem ráda, že jsem objevila takovýto poklad v české blogové scéně! A upřímně obdivuji tvoji trpělivost a hlavně šikovnost! V pátek budu zkoušet tento jogurtový krém jako dezert pro návštěvu, tak doufám, že se povede :-)
OdpovědětVymazatMoc děkuju :)) Určitě mi dej vědět, jak ti (a tvým hostům :)) chutnalo! Přeju dobrou chuť a vydařenou návštěvu :)
VymazatAhoj, včera jsem vyzkoušela tento Tvůj recept a všem nám moc chutnalo. Jen pistáciové oříšky jsem zaměnila za vlašské, ale i s němi to bylo moc dobré. :)
OdpovědětVymazatTo jsem moc ráda! Vlašskými oříšky se nic nezkazí :))
Vymazat