čtvrtek 28. března 2013

Velikonoční beránek z oříškového másla s čokoládovým krémem

Ehm, takže ze všeho nejdřív za všechno může škola. Už se s tím opakuju, ale ona je mi prostě nekonečnou inspirací. Už asi tři týdny zpátky tu měl být nový recept, další před dvěma a poslední před týdnem. Ale fakt za to může škola. Ekonomie je totiž tak zábavná a zajímavá! A protože jsem pilná studentka, tak si každý den otevřu takovou super knížečku o tisíci stránkách (kterou se postupně musím naučit) plnou barevných grafů a definicí těch nejbáječnějších ekonomických jevů, že i kdybych měla adrenalin na smrtelně vysoké úrovni a tep víc jak 180, po přečtení přesně pěti vět mi padne hlava dolů, tep klesne, adrenalin zmizí a já spím jak nemluvně (pokud zrovna nebrečí). Jestli máte problémy se spaním, čtěte si o ekonomii. Zabírá to líp než kdejaký prášky, co kdy kdo vyrobil. Čili než si přečtu jednu takovou kapitolu, co má zhruba 20 stránek, desetkrát u toho usnu a ze tří odpoledne je devět večer a já se tak akorát zmůžu k tomu, abych se najedla a šla spát. Prostě se cítím jak přejetá a neschopná vyvíjet jakoukoliv další aktivitu.

Ale dneska jsem si řekla, že jednoduše MUSÍM přidat tohohle beránka. Chudák na zveřejnění čeká od minulých Velikonoc a nemohla bych mu to udělat. Každý rok jednoho takovýho upeču, vezmu ho k babičce a tam ho v neděli slavnostně a nemilosrdně rozřežeme tupým nožem a obřadně sníme. Asi bych se měla přestat dívat na horory. Takže znovu. Slavnostně a velice opatrně nakrojíme a s omluvou si pochutnáme. Nevím proč, ale je mi líto jíst věci, co vypadají jako živý bytosti. A tenhle měl navíc oči z lentilek, co už se trochu rozpouštěly, takže to vypadalo, že pláče. Ale měl to rychle za sebou.

Slibuju, že od teď už to bude jen veselý. A informativní. Začala bych pěkně od těsta. Recept na něj je z magazínu Gourmet, já jsem pouze trochu poupravila gramáž jednotlivých ingrediencí. Tohle těsto stojí i padá na másle. Ale ne jen tak na ledajakém másle, nýbrž (krásné slovo!) na oříškovém. Oříškové u nás, hnědé v USA a UK, lískooříškové ve Francii, kde se taky hojně používá (přesně je to beurre noisette). Jeho výroba je celkem jednoduchá, ale může se rychle zvrtnout nebo naopak z přílišné opatrnosti nedodělat. Zkrátka máslo prsknete do pánve, podpálíte oheň a čekáte a čicháte. Tuk se oddělí od mléčných součástí a ty začnou hnědnout. Ehm, pokud jako já máte jen černý pánve, tak tohle uvidíte jen stěží. Takže musíte čichat. Jak ucítíte, že to voní po oříšcích (nečekejte dokonale oříškový odér, ale bude to dost podobný), mělo by být hotovo. Ideálně zkuste na velkou stříbrnou (pokud máte bílou keramickou, pak hurááá) lžíci nabrat ze dna pánve pár mléčných součástí a jestli budou hnědé, je to hotovo. Lepší je trochu víc hnědé než jen lehce hnědé, protože pak to v těstě nejde cítit a celý efekt je pryč. Každopádně to zas nenechejte zajít tak daleko, že z toho bude máslo černé, to se sice ve Francii taky údajně používá, ale tady bychom to, prosím, nechtěli.

Ke krému jsem přišla už hodně dávno opět z magazínu Gourmet a je naprosto geniální. Teda skoro. Podle něj to má být čokoládová pěna, podle mě je to prostě krém, do pěny patří vejce a má v sobě bublinky. Každopádně to nic nemění na tom, že chutná fakt úžasně. Používám ho nejčastěji na cupcaky. V původním receptu se uvádí použití pomerančového likéru Grand Marnier. Zaprvé, většinou do něj přidávám různé likéry, co zrovna máme doma, zadruhé, to množství v původním receptu se zdá být stopové, protože ta chuť likéru tam nejde vůbec cítit, takže tam toho vždycky naliju krapet víc. Nejvíc mi chutná s poctivým třešňovým likérem. Od někoho jsme ho dostali a byly v něm kusy třešní a vůbec chutnal jako takový fakt babský pití - tedy sladký a bez výrazné chuti lihu. Proto mi ho naši nechali. Čili pokud takový poklad taky máte, neváhejte.

No tak z popisu krému se stal popis třešňového likéru (ne, vážně nejsem alkoholik, tolik jsem ho bohužel neměla), tak to zkusím ještě jednou. Krém je z čokolády, šlehačky, mascarpone a dalších věciček. Čokoládu doporučuju hořkou, ale s mléčnou taky chybu neuděláte (záleží na vaší chuti). A vážně se tam nedává žádný cukr. Prostě jen čokoláda a hotovo. Jedinou, kterou fakt nepoužívejte, je bílá. S tou vám krém neztuhne, ale naopak se z toho stane právě ta autorem zamýšlená pěna. Tedy jestli chcete pěnu, dejte bílou čokoládu. Na krém jen hnědé odstíny. Co se týče mascarpone, buď si ho můžete udělat sami, nebo koupit. Nedoporučuju Italat (i když ho v Albertu zlevnili na 37 Kč, tak si všimněte, že to už není 250 g, ale jen 200 g, avšak velikost obalu zůstala úplně stejná - chytrý tah na spotřebitele). Zato můžu s klidem doporučit mascarpone z Lidlu, stojí 37 Kč a je ho 250 g.

Fíha, to je zase délka. Tak jdeme radši na recept. Mimochodem forma na beránka není nutností. Těsto můžete v pohodě upéct i v pekáči a pak ho krémem ozdobit, ale kdo by řekl ne takovému beránkovi?
Ingredience:
Těsto:
275 g máslo
230 g hladká mouka
1 lžička kypřící prášek
1/2 lžičky sůl
110 g hnědý cukr
90 g cukr písek
1 lžička vanilkový extrakt
4 velká vejce
Krém:
180 ml smetana ke šlehání
strouhaná kůra z jednoho pomeranče
130 g mléčná/hořká čokoláda
190 g mascarpone
špetka muškátového oříšku
30 ml (i více) vaječný likér (či jiný)
Obličej:
lentilky na oči a pusu
anýz na řasy

Postup:
Těsto: Máslo dáme do pánve (ideálně o průměru cca 25 cm) a na středním ohni ho zahříváme, až se rozpustí a zhnědne. Mléčné součásti budou mít sytě hnědou barvu a vůně bude připomínat oříšky. Přelijeme ho do misky a dáme na asi 30 minut do mrazáku, aby zcela ztuhlo. Mouku, sůl a kypřící prášek smícháme. Ztuhlé oříškové máslo vyšleháme s oběma cukry a vanilkou do světlého krému. Po jednom postupně dobře zašleháme všechna vejce. Nyní přisypeme mouku a na nízkou rychlost zašleháme. Těsto rozetřeme do důkladně vysypané a vymazané formy na beránka (vysypeme hrubou moukou). Pečeme v předehřáté troubě na 180C prvních 10 minut, pak snížíme na 160C a dopékáme dalších 30 až 40 minut. Necháme aspoň 5 minut vychladnout a pak vyklopíme z formy. Po úplném vystydnutí potřeme krémem a ozdobíme.
Krém: Do hrnce dáme 60 ml smetany a pomerančovou kůru a zahříváme, až je směs horká. Přidáme čokoládu a metličkou šleháme do jejího rozpuštění. Směs musí být hladká a bez hrudek. Přendáme do mísy a necháme vychladit při pokojové teplotě. Do další mísy dáme mascaprone, zbytek smetany a muškátový oříšek. Na nízký výkon šleháme asi minutu, dokud mascarpone není krémové a smísené s ostatními přísadami. Přilijeme likér a šleháme na vyšší výkon do vytvoření pevných špiček (jako když šleháme smetanu). Dáváme ale pozor, abychom směs nepřešlehali, jinak se nám mascarpone zdrcne. Zhruba 1/4 mascarpone vmícháme do čokolády, aby se zesvětlila, a pak to vše přimícháme zpátky do mísy s mascarpone a smetanou. Krém ihned použijeme nebo dáme do ledničky.

  • Krému i těsta vám může trochu zbýt. Záleží na velikosti vaší formy.
Závěr:
U krému jsem samou nedočkavostí psala, že je geniální. Je strašně jemný, není přeslazený, má výraznou chuť čokolády (a pokud chcete, tak i zvoleného likéru) a skvěle se s ním pracuje. Těsto je vláčné a má lehce oříškovou chuť i barvu po oříškovém másle. Nedrolí se a je tak zvláštně hutné, doopravdy jedno z těch nejlepších, co jsem vyzkoušela. Konkrétně sestra se po něm mohla utlouct. Já jsem tady na beránka použila mléčnou čokoládu kvůli ostatním, a nakonec se mi to vůbec nezdálo nějak extra sladké, takže moje oběť vlastně obětí vůbec nebyla. Teď mě tak napadá, že hnědý beránek asi není nejtypičtější, ale zkrátka čokoláda je čokoláda. Pokud byste chtěli bílého beránka, loni jsem dělala jednoho pro Bohemia Living, najdete ho zde.

Ať už upečete jakéhokoliv (či žádného), přeju vám všem krásné Velikonoce!

24 komentářů:

  1. Přeji veselé Velikonoce a beránkovi klidný odchod ze světa!

    OdpovědětVymazat
  2. Ked uz padlo slovo o hororoch som rad ze na teba pasuje http://www.youtube.com/watch?v=82E7vhtLxNs :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To sedí perfektně, tak vypadám, když ráno vstanu :D

      Vymazat
  3. Já jsem beránka nikdy nepekla právě proto, že mi přišlo že bych tím jedla něco živýho nebo tak, a bylo mi toho líto :D Ale jinak těsto s krémem vypadá luxusně, třeba ho zkusím v nějaký míň zvířátko zabijácký formě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tě úplně chápu :) Ve formě buchty to snad nebude tak nervy drásající :))

      Vymazat
  4. Krasnej :D Ja mam presny opak... zakrojim se do nej vzdy rada a kdyz jsem minule objevila indianky ve tvaru velikonocnich kuratek, hned jsem sla jednomu ukousnout hlavu :D Jinak beranka delavame posledni dobou z vajecneho konaku, je super :) Hezke Velikonoce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Ty kuřátka jsem taky viděla, ale u nich bych asi problém se "zabitím" neměla - dokud to nemusím naporcovat nožem nebo je to malinký, tak to snáším celkem dobře :D A ten koňak zní moc dobře!

      Vymazat
  5. :D prajem vela odvahy pri studiu! "studium neni vec snadna, ale primo nelehka!" :) wow, a zaujimava zmienka o masle, to som este nepocula. tak pekne velikonoce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s tím o studiu plně souhlasím! Já jsem se o oříškovém másle taky dozvěděla teprve až s přípravou tohohle těsta :)

      Vymazat
  6. neměla jsem tolik másla doma, tak jsem ho udělala z Hery, jen jsem to vyšlehala s cukrem, vůbec jsem to nerozpouštěla.. A fungovalo to taky skvěle, máslo to samozřejmě nebylo ale je skvělej i tak :)Udělala jsem z dvojnásobné dávky, a jeden krém jsem udělala z mléčné a druhý z bílé čokolády a musím říct, že ten z bílý je prostě luxusní!! Nejsou tak krásný jako ty tvoje, ale chutnají výborně.. Přikládám odkaz s fotkou, tak mrkni :))
    https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/57985_10200525920540779_223313521_n.jpg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markét, ti jsou neskutečně roztomilí! Takový dva fešáci :) Jen mi prosím prozraď, jakou bílou čokoládu jsi použila? Já do toho krému dávám bílou Milku a vždycky je ten krém příliš řídký na to, aby držel tvar/dalo se s ním zdobit.

      Vymazat
    2. Děkuju moc :) no čokoládu kupuju v tom německým pennymarketu, mají nějakou svojí privátní značku, která je fakt skvělá a kupujeme jí za nějakých 50 centů 100gramovou tabulku a s Milkou se to nedává srovnávat. A dala jsem jí teda trochu víc asi kolem 180 gramů, necelý dvě tabulky, jelikož vždycky, když dělám něco z bílé čokolády, tak alespoň jeden řádek prostě musím sníst! :D A tušila jsem, že jak není v té bílé čokoládě přímo to kakaové máslo jako v mléčný/hořký, tak že to nebude fungovat úplně, tak jsem jí tam dala trochu víc, nechala to hodně ztuhnout v ledničce a dalo se tím zdobit úplně super. :) A hlavně to MASCARPONE <3 no vždyť to znáš :D Navíc ještě jsem odchytila super akci - půlkilové balení mascarpone asi za 40 korun, takže si to dokážeš představit :D Chtěla jsem mu udělat jakoby ten vzorek vlnitej, ale nakonec jsem ho tím krémem pomazala a špejlí jsem ten vzorek vytvořila a šlo to super. :)
      Příští rok to nezanedbám a bude z toho oříškovýho másla, protože to musí být super. :)))

      Vymazat
    3. ježiši, já se omlouvám za ten sloh :D to je strašný, když chce člověk všechno povědět a musí to hodit "na papír" :D až potom si uvědomím, jak jsem ukecaná :D

      Vymazat
    4. V pohodě :D Já se taky občas rozepíšu, že to nemá konce :D Tak jak natrefím někde na Pennymarket, jdu do ní :D Já jsem ho právě dělala z Milky a byl takovej polotuhej - v lednici se tvářil jako tvrďák, ale po chvilce venku začal nebezpečně měknout, tak jsem ho dala do sklínek a jako taková falešná čokoládová pěna posloužil skvěle (v té ledničce se v něm dokonce utvořily takový malý bublinky, jak v pěně bývají :D). Jinak tu akci s mascarpone ti jednoduše závidím :DD Ten sýr bych jedla po lžičkách i samotnej :D
      Každopádně fakt doporučuju ten "oříškovej" korpus zkusit, je to celkem zajímavý, co dokáže obyčejný máslo za divy :D

      Vymazat
  7. westhighland a yorkshire (alebo svorka velkonocnych jazvecikov? :))

    OdpovědětVymazat
  8. Teda ten je krásnej! U nás dopadl první beránek takto - večer jsem za asistence našeho školkou povinného dítěte upekla makového beránka se sušenými švestkami, pak jsem ho ozdobila citronovou polevou. Ráno se dítko, které se mnou beránka peklo, nad beránkem rozplývalo a pořád ho hladilo po polevě. Pak zjistilo, že je poleva slaďoučká a tak ji "tajně" chodilo uloupávat. A stačilo být deset minut v koupelně, aby druhé, roční dítko, beránkovi totálně rozbilo ciferník. Kupodivu do beránka, co vypadal jako by ho přejel náklaďák už nám bylo dovoleno zakrojit.
    Jinak já to mám podobně jako Meg, nejradši mám z beránka hlavu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Umím si představit sebe v jejich věku, taky bych chodila tajně ujídat :D A nejspíš by to dopadlo stejně, protože pak bych ho přece mohla celého sníst :D Navíc kombinace švestek a máku zní neodolatelně!

      Vymazat
  9. Já se přidávám ke Catalině, taky je mi vždycky beránka líto (jakkoliv je to nedospělé a směšné). U mě je to o to horší, že nemám klasickou beránčí formu, ale takovou, která vypadá jako malé spící jehňátko. Nicméně mi to nezabránilo objednat si u jednoho keramika formu, která vypadá jako malý zajíček v trávě, takže asi bude hůř :-) Veselé aprílové Velikonoce
    slečna Barbora

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :D Upřímně nevím, koho by mi bylo víc líto - jehňátka nebo králíčka, ale porcovat bych nejspíš nemohla ani jednoho. Každopádně přeju pevné nervy!

      Vymazat
  10. Pekla jsem letos beránky dva, jeden dia, náš nedia. Moje sázka na jistotu - to je oblíbené bábovkové těsto upečené v rouše beránčím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :) Mamka s babičkou taky pečou podle receptu na bábovku.

      Vymazat
  11. Ahoj Catalino :-) Mohu se zeptat, zda máš i zkušenost s pečením beránka podle tohoto receptu v silikonové formě? Já teď dostala formu od dommo.cz (nikdy předtím jsem o této firmě neslyšela, takže nevím, jaká je 8O) a přemýšlím, že bych ji zkusila teď na Velikonoce zaběhnout. Ale nerada bych si tak úúúúžasný recept zkazila nevhodně zvolenou formou. Předtím jsem vždycky používala jen kovovou. Díky, ať se Ti daří a ta ekonomie Tě úplně nezdrtí a máš čas i na pečení ;-) Alča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Alčo, popravdě v silikonové formě jsem ho ještě nepekla, ale mám silikonovou formu na bábovku a bylo to vždycky bez problémů, takže bych se nebála :) Jinak ekonomie mě trošku zdrtila, ale teď zahajuju protiútok :D

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)