pátek 14. srpna 2015

Syrníky s kysanou smetanou

Když teď někam jdu s přáteli, dost často se přistihnu, že začínám větu asi takhle: "Jo, to na Ukrajině ..." A už to není ani vtipný, spíš s tím začínám být trochu otravná. Asi jako Howard s jeho výletem do vesmíru. Nebo historky z hudebního tábora (ale ty zase byly aspoň vtipný). Podle pohledů okolí asi trochu víc otravná. Když já mám paměť takovou dost mimo momentálně. Když se mě po příjezdu ptali na zážitky, moc toho ze mě nevydolovali, protože jsem nebyla schopná si na nic pořádnýho vzpomenout. Zato teď bych ke každé situaci vytáhla z rukávu podobnou ukrajinskou příhodu. Zkrátka načasování mi moc nevychází. Ale tady pohár ještě nepřetekl, takže se obrňte, dneska to bude celý o tom, jak to je na Ukrajině.

Jak už jsem to rozebírala v minulém příspěvku, základem kuchyně na Ukrajině je olej a kysaná smetana. Obojí je v dnešním receptu přítomno, takže tradičnost je 100% zaručena. Nevím, jak moc je naše země obeznámena se syrníky, pro mě to byla relativně novinka, a to rozhodně příjemná. Poprvé jsem je ochutnala právě na hotelu, kdy nám je servírovali k večeři. Osobně teda smaženou sladkou večeři zrovna nemusím, dávám přednost masu a salátu, ale když není jiná možnost, přežiju všechno.

Co to teda ten syrník je? Tady nastává první zmatení, syrník je dort ze sýra a obvykle přelitý čokoládou, ale v množném čísle jsou syrníky smažené sladké placky. Tvarově připomínají buď naše lívance, nebo americké palačinky, ale jinak moc společného nemají (ještě teda kromě způsobu přípravy). Jak už samotný název napovídá, syrníky jsou ze sýra. A tady přichází další záludný moment. V ukrajinštině pro tuhle hlavní ingredienci mají slovo tvorog (čte se jako tvoroh) a jeden by řekl, že to zase taková záhada nebude a prostě se použije tvaroh. Jenže to by bylo moc jednoduchý. Když jsem pak šla do obchodu, ukázalo se, že tvorog není tvaroh, nýbrž cottage sýr. V angličtině to je ještě zmatenější, protože většina lidí (i učitelé) ten náš tvaroh překládají jako cottage cheese, což je zase špatně, stačí se podívat v nejbližším supermarketu, že cottage je něco úplně jiného. Náš tvaroh je v angličtině správně pojmenován jako quark cheese (pochází to z němčiny), ovšem teda na Ukrajině je tvorog správně překládán jako cottage cheese. Čili abych to nějak shrnula a nepraskla z toho někomu hlava (protože ta moje měla namále :D), na Ukrajině mají tvorog, což je v podstatě cottage sýr, my máme cottage sýr a pak náš tvaroh aneb quark.

A teď to ještě trochu víc zkomplikuju. Možná někde ve velkých městech je k dostání suchý cottage, teda takový, co neplave ve smetaně, zkrátka jen ta sýrová zrníčka, ale já na nic takového nenarazila. To je v případě syrníků trochu problém, protože veškerý cottage sýr, který jsem měla možnost na Ukrajině zhlédnout, byl suchý, jen samotná zrníčka a případně byla ještě "pomletá", takže byl skoro jemný, ale pořád s hrudkama. Napadlo mě tu smetanu z něj slít, ale to by zase nebyl dostatečně tučný, takže nakonec jsem to vyřešila tak, že jsem použila převážně cottage sýr a část jsem doplnila tučným hrudkovitým tvarohem.

Než ten sýr konečně opustím, ještě prozradím, jaký přesně jsem koupila. Co se cottage sýru týče, určitě kupte ten, co plave ve sladké smetaně a není kyselý. Prodávají ho v Lidlu (značka Pilos) a v ostatních supermarketech je to značka Milki. Možná jsou k nalezení i jiné, u nás na městě ne, takže pracuju s tímto. Těm kyselým (co jsou sice taky ve smetaně, ale neplavou v ní, spíš je to hustá omáčka) bych se vyhla, ukrajinský tvorog chutná neutrálně právě jako ten cottage plavající ve smetaně. Ten hrudkovitý tvaroh jsem přidala z toho důvodu, aby se to trochu zahustilo (kvůli té tekuté smetaně z cottage sýra), a použila jsem tučný Olešnický tvaroh Premium, takový ten ve tvaru trojúhelníku, ale tady asi poslouží jakýkoliv hrudkovitý tvaroh, jen by neměl být kyselý, což Olešnický tvaroh splňuje.

Protože jak cottage sýr, tak ten tvaroh mají pro syrníky špatnou konzistenci - nejsou dostatečně jemné -, je potřeba je společně rozmixovat, abychom dosáhli krémové konzistence. Nejlepší je asi použít ponorný tyčový mixér, ale poslouží cokoliv. Nemixujte to zase úplně dohladka, menší hrudky jsou žádané. Pak už jsou syrníky celkem rychlovka, až na to smažení, ale to asi všichni známe už od těch lívanců a palačinek. Vždycky jsem litovala taťku, jak musí u té pánve stát a smažit jednu palačinku za druhou, zatímco my si ty hotový bereme a jíme, teď lituju zase sebe, protože sladký doma prostě dělám já, a tak tam spadá i tohle. Ale jinak mě to baví. Když není 150 stupňů venku i vevnitř, což teď je, takže umím být i zlá, pokud se nedaří.

Syrníky jsou teda ze sýra (protože tohle jsem dneska zatím zapomněla zmínit), pak je tam trochu mouky, cukru a vejce s vanilkou. Ideálně mají být trochu tlustší, než jak se povedly mně, ale to dávám za vinu tekutějšímu sýru a taky sobě, protože jsem je trochu moc rozetřela při smažení po pánvi, takže se poučte z mé chyby a moc je neroztírejte. Lepší jsou menší ale vyšší. Ono to těsto na ně by ideálně mělo být fakt husté, protože ten cottage sýr na Ukrajině je skutečně suchý a hutný, ale s naším tvarohem a cottage sýrem se asi úplně stejné hutnosti nedosáhne, každopádně chuťově v tom rozdíl není a to je to nejdůležitější. Recept jsem si vyprosila od kamarádky z Ukrajiny, Anastasiii, tímto bych ji ráda pozdravila a poděkovala :) Testovala jsem je na kamarádkách a všechny přežily, dokonce bych si troufla říct, že odcházely spokojené, takže snad můžu akci ohodnotit jako úspěšnou.

Myslím, že všechno podstatné již bylo řečeno. Vlastně ještě jedna věc, po usmažení si jich nandejte na talíř dle libosti, ale hlavně nezapomeňte štědře doplnit kysanou smetanou. Dejte si ji buď přímo na syrníky, nebo vedle nich, ale nešetřete s ní. Tahle kombinace je vážně vychytaná (možná by se hodilo i vyladěná, ale tohle slovo se mi u jídla strašně protiví, nevím proč). A teď už šup šup na recept.
Ingredience:
700 g cottage sýr ve smetaně
300 g tučný hrudkovitý tvaroh
2 vejce
200 g cukr krupice
1 vanilkový lusk
200 g hladká mouka
1/4 lžičky soda
olej na smažení
kysaná smetana na podávání

Postup:
Sýr i s tvarohem dáme do mísy a ponorným mixérem rozmixujeme do konzistence, jako je na fotce dole. Přidáme vejce, cukr a vanilku. Mouku se sodou dobře promícháme a přidáme k sýru. Vše dobře vařečkou promícháme do smísení. Na pánvi rozpálíme olej a lžící na ni klademe hromádky sýrové hmoty, které lehce rozetřeme. Smaží se to rychle, takže dáváme pozor, jakmile je jedna strana zlatohnědá, syrníky otočíme a smažíme z druhé strany. Takto opakujeme do spotřebování veškeré hmoty. Podáváme s kysanou smetanou.

  • Syrníky mi osobně chutnají víc studené, i v hotelu je nám tak podávali.
  • Není to nutné, ale je lepší je dát vychladnout na ubrousek, aby se z nich po smažení odsál přebytečný olej, nasáknou ho totiž dost.
Závěr:
Na Ukrajině mi chutnaly, ale byly tužší. Tyhle, co jsem připravovala doma, byly takový měkčí a nadýchanější, holky dokonce chtěly recept (tady je! tady je!), z čehož si odvozuju, že jim chutnaly taky :D Nejsou moc sladké, a přesto mi k nim nescházel džem jako u lívanců, ta kysaná smetana bohatě stačila a dokonce jsou podle mě ještě lepší vystydlé, takže ani čerstvě sundané z plotny nemusí být. Samé výhody! Rozhodně doporučuju vyzkoušet, je to velice příjemná změna oproti obvyklejším palačinkám. Ideální jsou ke snídani, ale po obědě taky poslouží výtečně. A ještě si můžeme říct, že jsou i zdravé, protože cottage je přece součástí zdravého životního stylu!

4 komentáře:

  1. Já znám syrníky už asi 40 let :-), od té doby, co byla moje mamka na zájezdu v SSSR a dělali jim je na hotelu k snídani :-). Teď hlídám vnoučata, v ledničce mají spoustu tvarohu, neb je zdravý ;-), tak vymýšlím, co s ním...nojo, vzpomněla jsem si na syrníky, jen jsem už nevěděla, jak přesně na ně. Tak jsem zvědavá, jak uspěju ;-). Díky za recept a prima povídání, pobavila jsem se. Hezké dny. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, nemáš zač, doufám, že budou vnoučatům chutnat, u nás doma se moc dlouho neohřály :D A je to právě příjemná změna od běžných palačinek nebo třeba tvarohu a la pribináček (i když tohle jsem jako dítě mohla jíst pořád, i teď :D). Děkuju a přeju dobrou chuť!

      Vymazat
  2. Jůů, to je fakt bílkovinová bomba, super! Mladší syn právě prochází obdobím odmítání masa, takže se snažím mu dodávat bílkoviny jak to jen jde a tohle je idální způsob, jak je do malého dítěte dostat :-) Myslíš, že by šly i na slano? Já osobně totiž miluju různé slané placky a palačinky se slanou náplní a tenhle recept by vypadal senzačně se sušenými rajčaty a parmezánem :-) Budu muset vyzkoušet, už se těším! Jsem ráda, že jsi se tak "rozjela" s příspěvky, nevím, co mám začít smažit dřív :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, to mě ani nenapadlo, že přece jen i něco zdravého na nich bude :D Tuhle bezmasou fázi měla i sestra jako malá, ale nakonec se k němu zase vrátila. Jinak ten cukr určitě můžeš vynechat, právě jsem se bavila s kamarádkou z Ukrajiny a říkala mi, že se dělají i jako slaná varianta (jako příloha nebo tak), na tu variantu s parmezánem a rajčaty jsem hodně zvědavá, zní skvěle! A děkuju moc, snažím se dohnat a napravit ty dva roky bez příspěvků :D

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)