čtvrtek 28. října 2010

Jablečné muffiny se zázvorem

Právě je sezóna jablek, která jsou v kombinaci se zázvorem skvělá. Věřte mi!

Občas chci zkusit něco nového. Chci trošku experimentovat. Takže když jsem byla v místním obchodě a na polici uviděla kandovaný zázvor (dá se koupit v prodejně se sušeným ovocem, ale i v Kauflandu), řekla jsem si, že to musím koupit, zkusit a sníst! Nikdy předtím jsem ho totiž neměla. No, až do teď :) Vím, jak chutná čerstvý zázvor, protože ho docela často používám, ale kandovaný zázvor? Neměla jsem nejmenší ponětí. Nejdřív jsem byla trošku skeptická, protože nemám kandované ovoce zrovna moc v lásce (např. pomeranče, citrony, třešně atd.). Ale zjistila jsem, že není žádný důvod bát se kandovaného zázvoru! Chutná skvěle. Samozřejmě to není něco, čeho můžete sníst kila, ale v malém množství je velmi chutný. Nyní jsem tedy měla kandovaný zázvor a otázkou zůstalo, co s ním udělat?

Když jsem přišla domů, mamka zrovna umývala nádobí včetně mé formy na muffiny (čti: MAFINY). Páni, muffiny! Skvělý nápad. Následně jsem taky objevila obrovské množství jablek ležících v ledničce. Popřemýšlela jsem o těchto dvou věcech a jablečné muffiny se zázvorem se staly realitou. Nechala jsem se inspirovat jedním receptem, co jsem měla vystřižený ve své kuchařce. Udělala jsem je ke svačině taťkovi, mamce a sestře. Každopádně se staly velkým hitem v taťkových očích. Má totiž opravdu moc rád sladké (jako já), a tak muffiny zmizely během jednoho odpoledne. Co bych měla říct? Velmi tyto muffiny všem doporučuji. Neváhejte a zkuste je!
Ingredience:
6 malých jablek, oloupaná a rozpůlená
čerstvá citronová šťáva
30 g kandovaný zázvor, nasekaný na malé kousky
250 g prosátá hladká mouka
1 velká lžička kypřící prášek
120 g máslo
120 g cukr moučka
20 g vanilkový cukr
2 vejce
1 lžička sušený mletý zázvor
50 g mleté mandle
skořice na posypání
2 lžíce meruňková marmeláda

Postup:
Půlky jablek několikrát na povrchu nařízneme, jako bychom je chtěli nakrájet na plátky, ale neprořízneme je úplně (během pečení to vytvoří krásnou ozdobu na jablkách). Potřete je citronovou šťávou, aby nezhnědly. V míse ušlehejte máslo s oběma cukry do světlé pěny. Pak zašlehejte po jednom žloutky. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a pak je jemně vmíchejte do máslové hmoty. V jiné míse smíchejte mouku, kypřící prášek, kandovaný zázvor, mletý zázvor a mleté mandle. Moučnou směs přidejte do těsta a míchejte, dokud se vše nesmísí. Těsto rozdělte do košíčků na muffiny. Na každý muffin položte půlku jablka a posypte skořicí. Pečte v předehřáté troubě na 180C asi 10 minut. Pak teplotu snižte na 160C a pečte dalších 20 minut dozlatova. Vyndejte z trouby a okamžitě potřete povrch muffinů meruňkovou marmeládou (včetně jablek). Servírujte ještě teplé nebo studené.

Závěr:
Jak jste si mohli přečíst nahoře, jsou fantastické. Chuť zázvoru si padne skvěle se skořicovými jablky a malinké kousky kandovaného zázvoru jsou úžasné! Mají silnou kořeněnou, ale sladkou příchuť a jsou docela šťavnaté. Těsto je také výborné. To nejvíc chutnalo taťkovi. Rozhodně se řadí do stálých rodinných receptů.

10 komentářů:

  1. Jsou BOŽÍ!! :) ta kombinace je opravdu úžasná! Díky moc za tak úžasný recept a jen tak dál! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Martina: Děkuju moc! Jsem nesmírně ráda, že jsi je vyzkoušela a hlavně že chutnaly :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nevím, čím to, ale těsto jsem měla šíleně tuhé a suché, muffiny se dopekly také tvrdé :-( Ale kombinace chutí výborná, taková podzimní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc mrzí, ono to těsto není klasicky tekuté, ale spíš tužší - jako třená těsta. Každopádně by neměly být po upečení tvrdé. Pokud by se ti těsto zdálo příliš tuhé i příště, zkus do něj přilít trochu mléka na zředění.

      Vymazat
  4. Tak jsem je dnes zkoušela a taky mi vyšly trochu tvrdší, ale jen na povrchu. Možná jsem přetáhla dobu pečení, ale chuti to vůbec nic neubírá, jsou super! Díky za recept a jen tak dál, na tvém blogu jsem doslova pečená vařená:) Nikola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je mi líto, tou dobou pečení by to klidně mohlo být - každá trouba peče trochu jinak. Příště už budou určitě bez chybičky :)) Nemáš zač a moc děkuju!

      Vymazat
  5. Ozkoušel jsem jakožto své první muffiny - do těsta jsem přidal decku mléka (padl mi sníh) a byly jsou naprosto dokonalé! Pekl jsem je pro kamarádku, ale koketuju s myšlenkou, že je do posledního sežeru sám. Jablka jsem předem lehce povařil s citronem, aby změkla - do těsta skvěle pustila šťávu a muffiny rozhodně nejsou ani suché ani tvrdé. Po třiceti minutách pečení jsem je naopak ještě nechával dojet ve vypnuté troubě, aby kolem jablek nezůstaly rozblemcané.
    K tomu nakládanému zázvoru jsem byl zprvu skeptický, ale... moc díky za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak to nakonec dopadlo? Zbylo něco na kamarádku? :D Ohledně zázvoru není zač, taky jsem moc netušila, do čeho jdu, když jsem ho kupovala. Jsem ráda, že tak chutnaly. Mimochodem dobrý nápad s předvařením jablek :)

      Vymazat
    2. Zbylo, ale pomálu! K receptu se vracím! :)

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)