pátek 29. října 2010

Makové koláčky s rynglemi

Další týden, další sladkost! Ano, tentokrát přináším velmi chutný recept na něco tradičního trochu netradičním způsobem :) Chcete vědět víc?

Koláčky jsou velmi dlouhou tradicí a nejčastěji jsou naplněny sladkým tvarohem a na povrchu je porce povidlí s drobenkou. Těsto je většinou kynuté a sladké už samo o sobě.
Já si vybrala náplň trochu netradiční - z jednoho z mých receptů z časopisu. Mletý mák a tvaroh vytváří úžasnou kombinaci a ryngle já opravdu miluju, takže jsou tu také. Osobně mám moc ráda spojení krémové náplně a čerstvého ovoce - je to velmi osvěžující, že to nemůže být ničím překonáno (dobře, kromě čokolády samozřejmě :D). A pokud tedy nevíte co na víkend upéct, můžete vyzkoušet tento recept :)
Ingredience:
Těsto:
30 g čerstvé droždí
90 g cukr krupice
20 g vanilkový cukr
500 g hladká mouka
250 ml mléko
špetka soli
100 g rozpuštěné máslo
2 žloutky
1 vejce na potření
Náplň:
250 g měkký tvaroh
1 vejce
75 g cukr moučka
25 g mletý mák
400 g ryngle, nakrájené na šestiny

Postup:
Těsto: Nejdříve uděláme kvásek - smícháme droždí s 1 lžící cukru, 2 lžícemi mouky a 3 lžícemi mléka. Dáme stranou na teplé místo (cca 30C) asi na 15 minut vykynout (musí to být pěnivé a objem zdvojnásobený). Mezitím smícháme zbytek mouky se solí a vanilkovým cukrem a zbytkem cukru. Pak přilijeme kvásek, žloutky a vlažné rozpuštěné máslo. Rukama smícháme a přidáme trochu mléka, opět propracujeme a přidáme zbytek mléka. Těsto uhněteme dohladka, nesmí se lepit. Dáme ho do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout (nebo až se objem zdvojnásobí). Pak těsto rozdělíme na 16 bochánků. Každý přendáme na vymazaný plech a dnem skleničky zatlačíme do středu každého z nich, aby vzniklo něco jako miska na náplň (kolem se vytvoří okraje, které zabrání náplni vytéct). Necháme je na plechu kynout dalších 15 minut. Okraje bochánků potřeme rozšlehaným vejcem a naplníme je šestinami rynglí. Přes ně nalijeme náplň. Pečeme v předehřáté troubě na 180C asi 20 minut dozlatova.
Náplň: Smícháme vejce s tvarohem, cukrem a mákem.

  • Je velmi důležité nechat rozpuštěné máslo vychladnout, jinak by bylo příliš horké a "zabilo by" droždí (jednoduše by těsto nevykynulo).
  • Můžete použít jakékoliv jiné blumy, které zrovna máte.
  • Koláčky jsou nejlepší ten den, kdy byly upečeny. Nicméně skvěle chutnají i další den. Neskladujte je v lednici! Jen je zakryjte utěrkou.
Závěr:
Taťka je zbožňoval. On prostě miluje kynuté těsto :) Mně taky moc chutnaly. Náplň byla dost sladká a ryngle? Velmi osvěžující. Snědla jsem asi 4 najednou a pak jsem musela utéct pryč, jinak bych to snědla všechno :)

3 komentáře:

  1. Do takových koláčků se dá snadno zamilovat :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, kolik je prosím potřeba gramů másla pro tento recept? Zobrazuje se mi tu jenom "00 g rozpuštěné máslo". Recept vypadá moc dobře, tak bych ho ráda vyzkoušela. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuju za upozornění, nějak mi to číslo vypadlo :D Hned to opravím. Másla má být 100 gramů. Určitě mi pak napište, jak vám chutnaly :))

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)