sobota 30. října 2010

Míša řezy

Nevím, jak je tomu u vás, ale tady je docela chladno a hodně zataženo, což není to nejlepší pro mou náladu. V okamžicích, jako je tento, mě často zaplaví vlna sentimentality a vybaví se mi věci z dětství (dobře, nejsem tak moc stará, ale taky nejsem nejmladší) :D. Ani nevím proč, ale vzpomněla jsem si na nanuka, kterého jsem jako dítě milovala - je to Míša.

Z fotky je celkem očividné, že vám neukážu recept na nanuk :D. Ne ne, bude to něco podobného, co se chuti týče, a něco, o co se můžete podělit s ostatními - hlavně s dětmi, které to budou milovat.

Nanuk Míša byl jedním z prvních, co se v naší zemi prodávaly. Je tady už více jak 50 let (od roku 1962) a je nejoblíbenějším nanukem na trhu. Míša se skládá ze dvou částí: krémového tvarohového základu, který je zalitý polevou z hořké čokolády. Avšak v dnešní době se vsadím, že pravou hořkou čokoládu nikdy neviděl a že se jedná jen o jakousi pochoutku s čokoládovou příchutí. Přesto je jedním z těch, které si prostě musíte koupit, protože je to Míša! Patří mezi nejlevnější nanuky, které v obchodě seženete. Jeho tvarohový základ je stále kvalitní (aspoň podle údajů na obalu) - obsahuje více než 60 % tvarohu bez všemožných rostlinných tuků.

Popravdě tyto řezy byly vytvořeny, aby představovaly Míšu v jiné formě - jako druh dortu :) Proto tu máme dvě tmavé vrstvy (jako čokoládovou polevu) a tvarohový máslový krém (jako tvarohový základ). Tento recept je velmi známý a téměř každá rodina je už aspoň jednou dělala. To jen dokazuje, že jsou velmi chutné a musím říct, že chutí jsou velmi podobné originálu - Míšovi. Neváhejte a zkuste je, zmizí během pár minut!
Ingredience:
Těsto:
6 vajec, oddělené žloutky a bílky
špetka soli
125 g cukr krupice
2 lžíce olej
30 g holandské kakao
90 g polohrubá mouka, prosátá
6 g kypřící prášek
Náplň:
500 g plnotučný měkký tvaroh (vanička)
250 g změklé máslo
200 g cukr moučka
Poleva:
160 g hořká čokoláda (50 % kakaové sušiny)
80 g 100% rostlinný tuk

Postup:
Těsto: Pečící plech vyložte papírem na pečení. Žloutky šlehejte s cukrem do světlé pěny, pak přidejte olej. V jiné míse smíchejte mouku s kakaem a kypřícím práškem. Bílky ušlehejte se solí do pevného sněhu. Nyní přidejte mouku a sníh do žloutkové směsi postupně po 1 lžíci od každého. Může se stát, že celé těsto bude vypadat hodně suše a zkrátka tak, že se nespojí, ale nebojte, po přidání všeho to bude v pořádku. Těsto nalijte na plech a rovnoměrně rozetřete. Pečte v předehřáté troubě na 180C asi 10 minut (nebo dokud párátko zapíchnuté do středu těsta nevyleze čisté). Nechte úplně vychladnout a rovnoměrně potřete tvarohovou náplní. Dejte chladit do lednice aspoň na 30 minut (náplň musí ztuhnout, jinak by ji horká poleva rozehřála, vše by se smíchalo dohromady a už byste neměli krásnou vrstvu křupavé čokoládové polevy). Nyní rychle rozetřete polevu po celém povrchu a chlaďte asi 3 minuty (nechlaďte déle, jinak poleva příliš ztuhne a bude obtížné moučník nařezat na řezy). Rozřežte na řezy a pak dejte chladit do úplného ztuhnutí.
Náplň: Máslo s cukrem šlehejte do světlé pěny. Přidejte tvaroh a smíchejte dohladka.
Poleva: Ve vodní lázni (voda nesmí vařit) rozpusťte čokoládu a rostlinný tuk. Míchejte do úplného rozpuštění a smíchání obou přísad. Nechte stydnout asi 2 minuty.

  • Řezy jsou nejlepší druhý den, ačkoliv jsou skvělé i týden po tom, co byly udělány (pokud vydrží nesnědené :).
  • Osobně nejsem fanouškem falešné čokolády a tato poleva používá rostlinný tuk, který degraduje použitou hořkou čokoládu, ale zase vytváří nádherně křupavou texturu a popravdě, když použijete vysoce kvalitní čokoládu, tak je moc dobrá dokonce i s tím rostlinným tukem. Kvalitní čokoláda opravdu není Orion na vaření (má jen 25 % kakaa a navíc obsahuje rostlinné tuky!).
  • Já jsem řezy navíc ještě posypala kakaem, aby vypadaly trochu lépe (a abych přidala ještě trochu hořkosti), ale není to nutné (ani tradiční).
Závěr:
Co jiného mohu říct, než že je to báječné? Miluju tento typ krému, protože není tak těžký jako obvyklý máslový krém a křupavá čokoládová vrstva je sama o sobě skvělá. Kakaový piškot je trošku suchý, ale přes noc zvlhne a pěkně zvláční :) Takže mým doporučením je nechat řezy přes noc v lednici, protože všechny příchutě a vrstvy se "prolnou" a celé to bude mnohem lepší než první den!

10 komentářů:

  1. Jaaaj, Misa nanuk, kto ho nemal rad ako maly, snad asi kazdy ;o) mam pocit,ze aj tato teta z mimibazaru
    http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=39227
    len nahodou som to objavila...

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní: Souhlasím, Míšu má rád asi každý :) Recept na tyhle řezy koluje po internetu už nějakou tu chvíli :D

    OdpovědětVymazat
  3. Miluji Míšu tak budu milovat i tyhle Míša řezy. Asi je o víkendu zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vyzkoušeno, doporučeno. Opravdu jako Míša:o)

    OdpovědětVymazat
  5. Vítejte zpátky, Catalino!:) Rozhodla jsem se na oslavu svých narozenin a Vašeho návratu, upéct Míšu a všichni jsme byli nadšení!:) Padl akorát do dvou dortových forem a vypadal i chutnal luxusně!;)

    Jsem moc ráda, ze Váš blog znovu ožil, přeji mu i Vám jen to nejlepší!:)

    Peťula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťule, děkuju moc! Míša jako dort zní báječně a ještě víc jsem potěšená, že Vám i ostatním chutnal :)

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)