sobota 16. července 2011

Třešňové jogurtové mini bochníčky s rozmarýnem

Minulý týden jsem vám ukázala jeden z mých jahodových receptů a už bylo načase, abych vyrukovala s dalším, protože jahody jsou pro tento rok pryč. Ach jo. A už nás začíná opouštět další ovoce. Správně, jsou to sladké šťavnaté třešně. Ani nedokážu slovy vyjádřit, jak moc je miluju. MILUJU. Když o tom tak přemýšlím, jsou mým nejoblíbenějším ovocem. Jejich chuť je tak sladká, plná šťavnatosti, žádná kyselost, svěží, temně rudé, lesklé...jednoduše vybočují z každé řady. Pokud máte rádi třešně stejně tak jako já, pak jsou pro vás tyhle bochníčky jako stvořené. Navíc jejich konzumací rozhodně nepřiberete, protože jsou téměř bez tuku, bohaté na bílkoviny a neobsahují žádný přidaný cukr! No není tohle kousek sladké dokonalosti pro plavkovou sezónu?

Nechápejte mě špatně, z mých předešlých výtvorů je jasné, že se o kalorie moc (skoro vůbec) nezajímám, protože když peču, tak to musí mít kalorií hodně - ale no tak, máslo, cukr, čokoláda, karamel, všechny tyhle věci jsou příliš dobré na to, abychom se jim vyhýbali. Nicméně je tu léto a já bych přeci jen ráda byla trochu ve formě, abych se na bazéně nemusela stydět (znáte to taky, že jo?). Takže proto jsem se tentokrát pokusila upéct něco zdravého, takové sladké mlsání bez výčitek. A víte co? Myslím, že se mi to podařilo.

Kdyby mi kdokoliv řekl, že něco bez tuku i cukru může být dobré, nejspíš bych mu nevěřila. A tak pevně věřím, že vy uvěříte mně, když říkám, že ANO, může to být DOBRÉ i bez cukru a tuku. No, ne všechno, ale v tomto případě to platí. Vlastně jsem nejdřív ani neměla v plánu péct něco takového, ale jaksi jsem začala dávat dohromady jednotlivé přísady a uvědomila jsem si, že jsem vynechala tuk. Pak jsem si řekla: "Hej, aspoň jednou bys mohla zkusit péct zdravě," a tím to začlo - dokonce jsem místo cukru použila sladidlo. Všechno jsem korunovala tunou ovoce, nízkotučným podmáslím a doufala, že to bude skvělé.

Osobně nesnáším používání sladidel, protože je to něco umělého, nepřirozeného a skoro všude se člověk dočte, jak je to škodlivé - dokonce jsem i četla, že ve větším množství to může způsobovat rakovinu a další nepříjemná onemocnění. Ovšem použila jsem toho jenom málo - fakt se těch věcí bojím. Samozřejmě toho můžete použít víc, je to na vás. Čím víc přidáte, tím sladší bochníčky získáte. Já jsem použila sacharinové tablety, ale klidně použijte své jiné oblíbené sladidlo nebo i cukr (ale v tom případě se bude lišit jak výživová, tak kalorická hodnota).

Mimochodem, zmínila jsem se už, že po těchto bochníčcích nebude mít hlad aspoň 2 hodiny? Obsahují totiž jenom ty zdravé sacharidy, které dají vašemu tělu víc zabrat, takže se cítíte nasycení po delší dobu. Vše důležité již bylo zmíněno, a tak můžete jít péct.
Ingredience:
Suché přísady:
100 g celozrnná žitná mouka
100 g celozrnná pšeničná mouka
100 g hladká mouka
1 lžička sušený rozmarýn
1/2 lžičky soda
2 lžičky kypřící prášek
1/4 lžičky sůl
16 tablet sacharinu, drcené
Mokré přísady:
150 g bílý nízkotučný jogurt
350 g podmáslí
tuhý sníh ze 2 bílků
450 g třešně bez pecky, půlené

Postup:
Suché přísady dobře promícháme ve velké míse. V další míse smícháme mokré přísady, které pak nalijeme do suchých. Opatrně promícháme vařečkou jen do smísení a provlhnutí (v těstě by měly být hrudky). Těsto rozdělíme do vymazaných a vysypaných forem na mini bochníčky. Pečeme v předehřáté troubě na 180C asi 10 minut, pak snížíme teplotu na 150C a pečeme 15 až 20 minut dozlatova. Vypneme troubu a bochníčky v ní necháme vystydnout, aby neklesly. Pak je vyjmeme a servírujeme.

  • Můžete použít buď čerstvé, nebo mražené třešně. Pokud použijete mražené, nechte je trochu rozmrznout a okapat.
  • Výživové hodnoty ve 100 g: 112 kcal, 5.4 g bílkovin, 0.7 g tuku, 22.3 g sacharidů. Jeden bochníček (cca 170 g) obsahuje asi 190 kcal, 9.2 g bílkovin, 1.2 g tuku a 37.9 g sacharidů - je to perfektní volba na snídani. Hodnoty se však mohou lišit v závislosti na použitých surovinách. Pokud přidáte cukr, smetanový jogurt, jiný druh mouky atd., bude vyšší obsah cukrů/tuků/méně bílkovin.
Závěr:
Nemůžu si pomoct, ale strašně mi chutnají! Bochníčky jsou tak vláčné, vlhké, jemné a syté, nepříliš sladké a hodně šťavnaté a osvěžující díky třešním. Dokonce bych si troufla tvrdit, že jsou lepší než většina "normálních" sladkých chlebíčků s tukem a cukrem. Kombinace rozmarýnu a třešní mi padla do oka na krásném blogu od Martiny. Dvojka rozmarýn + třešeň je dokonalá! Ti dva se skvěle doplňují a je těžké uvěřit, že nebyly stvořeni jeden pro druhého (aspoň já jsem si vždycky rozmarýn spojovala s masem a slanými pokrmy). Zkuste je, i když nechcete zhubnout! Jsou děsně dobrý :) A pokud chcete přibrat, tak si je taky můžete udělat a sníst je všechny najednou :D

19 komentářů:

  1. Catalino!Miluju Tvoje stránky, Tvoje výtvory, duchaplné a inteligentní povídání, zápal, se kterým píšeš i emoce, které z Tebe u toho vyzařují. Tvůj blog je opravdu velmi inspirativní a každý příspěvek mě potěší. Teď ale poprvé mám dost ostré výhrady a to právě kvůli tomu,o čem sama píšeš,že je vlastně lidskému zdraví škodlivé. Proboha, k čemu to sladidlo? Tohle do žádné domácí kuchyně nepatří,i diabetici mají plno jiných možností, jak nahradit normální cukr.No a když člověk ani diabetik není-tak není ani jediný důvod pouštět si jedy do kuchyně.Myslím, že v tomto směru je to mnohem škodlivější než obyčejný cukr.A pokud nechci použít cukr-což může být docela možné i logické,toužtím li po zdravém moučníku, no, žádný problém! V dnešní době je tolik možností, jak cukr nahradit-ať už medem, různými sirupy, třtinovým cukrem, fruktózou či mnohým dalším.Nechci použít cukr vůbec?nevadí, narvu tam plno čerstvého a/nebo sušeného ovoce,ovocné pyré,domácí marmeládu, dokonce lze použít i sladký přírodní zázrak stévii. Všechno to jsou 100%ně zdravé cukry,sice ne složité sacharidy,ale rychlé cukry, no ale právě i ty tělo po nočním hladovění(a pak v rozumných dávkách i během dne) tělo potřebuje. A pěkně vás to nakopne, takže pak se raději, plni ZDRAVÉ energie můžem vydat na procházku do lesa, sednout na kolo, sbalit plavky a vyrazit k rybníku. Rozhodně je lepší trochu se pohnout a zdravvě si zamlsat, než šálit tělo chemií, mít "dobrý pocit" z nízkokalorické stravy a pouze ležet vypleštěná celý den na dece a říkat si, jak zdravě to dneska válčím. Navíc ta chemie není už vůbec vhodná pro malé děti, a to by byla určitě škoda je ošidit o jinak tak krásné a určitě i výborné bochníčky(souhlasím s Tebou, třešně jsou prostě...-ach!!!!!!!:)) mám šíleně ráda sladké, spořádám ho denně-no, až hrůza:))(dietolog by zaplakal,ale je mi 20,tak zatím můžu:)ale snažím se to vyvažovat rozumným jídlem a hlavně pravidelným pohybem a myslím, vyvážená strava a pohyb je to nejchytřejší, když se chce člověk cítit fajn. a rozhodně nejsou třeba žádný náhražky a podobný odpornosti.
    Určitě Tě nechci kritizovat, prosím neber to jako "rozzuřený blábol nějaký čtenářky", jen si myslím, že zdravě(myslím OPRAVDU zdravě) to jde i jinak:))
    P.S. a přeju hezkou meruňkovou sezonu, po jahodové a třešňové:)

    OdpovědětVymazat
  2. Kombinaci třešní a rozmarýnu jsem chtěla už dlouho vyzkoušet, ale tak nějak mi zatím chyběla odvaha apěkně zral třešně. U nás je moc špačků a tím pádem málo třešní, ale pokud na nějaké narazím, určitě se nechám inspirovat tímhle chutným receptem. Hubnout sice nepotřebuju, ale ráda a často peču s celozrnnou moukou, takže jen nahradím sladidlo (to fakt nee) za třtinový cukr nebo domácí meduňkový sirup a nechám se vézt na třešňové vlně.
    Ach, jak já bych si dala třešně!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Porad sem chodim smejdit, kdy uz bude neco noveho a ted jsem to malem prosvihla... Vypada to moc dobre, snad se mi jeste povede sehnat nejake tresne... Ovsem to sladidlo opravdu vynecham, mam pocit, ze mi po nem meknou zuby (fakt!). Formu na bochnicky nemam, ale muffinova snad pujde taky. Krasne leto preju :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Marianna (Halusky-in-Ireland): Děkuju :)

    Arion: Jsem moc ráda, že se ti moje stránky i články líbí a plně chápu Tvou kritiku :) Tak trochu jsem čekala, že tohle bude mít nějakou odezvu (a plným právem, i mě jsou sladidla silně proti srsti). Sladidla vlastně vůbec nepoužívám, vždycky jsem se jim vyhýbala jako čert kříži, ale když jsem zjistila, že to chce pár kilo dolů, nenapadlo mě nic lepšího - nešlo mi ani tak o to, že bych nechtěla použít bílý cukr, spíš jsem pátrala po nečem, co je sladké a bez kalorií. Přiznám se bez mučení, že jediné, co mě napadlo, bylo právě to sladidlo, protože jinak si vystačím s medem, sirupy, různými druhy cukrů apod., jenže ty mají všechny podobnou vysokou energ. hodnotu. Slibuju, že nic se sladidlem sem už nedám :D Mimochodem, moc děkuju za zmínku o stévii - slyším o tom poprvé a dost mě to zaujalo! Každopádně nikomu sladidla nenutím, spíš bych to rozmlouvala. Příště už jedině se stévií, když ne s cukrem :)

    Madla: Rozmarýnu s třešněmi se určitě neboj, je to (až) moc skvělá kombinace :D Třtinový cukr bude ideální náhrada - zhruba 100g by mělo být až až, meduňkový sirup zní taky skvěle, ale nevím, jestli by "nepřerazil" chuť rozmarýnu. Pokud vyzkoušíš, dej vědět a přeju hodně třešní! Taky bych si hned dala :D

    Lucie: Místo sladidla klidně použij třtinový cukr, ale i bílý splní svou službu :) Akorát co se týče těch muffinových forem, zkoušela jsem to v nich péct a nějak se to moc nepovedlo - sice krásně vyběhly, ale byly jako vzduch - uvnitř byla samá mega bublina vzduchu, asi je potřeba většího množství těsta nebo to můžeš zkusit upéct jako jeden velký bochník :)

    OdpovědětVymazat
  5. Catalino,kllobouk dolů jak se vyrovnáváš i s nelibostí návštěvníků,fakt:)někdo by mě prostě poslal do háje,když se mi to nelíbí,tak ať sem teda nelezu:)
    Jinak co se stévie týče,sem si jistá,že na internetu najdeš mnoho informací.Je to opravdu zajímavá bylinka,mám ji i doma v květináči:)Prášek z ní můžeš koupit ve zdravé výživě(je to docela drahé,ale používá se jí opravdu malé množství,sladivost je fakt vysoká).Na nekalorické zdravé slazení něčeho nepečeného(příp.nápojů,krémů...)je ideální,i když má tak trochu specifickou chuť,na kterou si člověk musí zvyknout(ale to je jak se vším,i různé druhy cukrů/sirupů...mají svou zvláštní vůni).Jen na pečení prý není moc dobrá,protože docela mění chuť(ale to jsem jenom četla,péct jsem s ní ještě nezkoušela)
    tak mnoho úspěšných experimentů:))

    OdpovědětVymazat
  6. Mila Catalina,to si nam ale opat krasne a chutne napiekla:)tesim sa,ze sa u teba tato ceresnovo rozmarinova kombinacia ujala.:)ja tiez moc umele sladidlo nemusim,lebo neznasam taku tu cudnu pachut,co po nom zostava v ustach..dokonca ani tie sladene vody so sladidlom nevypijem..ale ved osladit si uz kazdy moze,ako mu chuti,kazdopadne sa tesim,takejto dietnejsej verzii mlsania:))a dakujem aj za spomenutie mojho blogu♥♥♥..a ozaj,ako sa vlastne volas?(samozrejme,ak to nie je tajomstvo)Catalina asi nebude prave meno,vsak?pytam sa len preto,ze rada ludi oslovujem s "ka"..ale Catalinka mi akosi nejde na jazyk:))

    OdpovědětVymazat
  7. Další velmi zajímavý recept, ale na vyzkoušení až příští rok, anebo zkusit s jiným ovocem. Sladidlo bych nahradila těmi 100g světlého třtinového cukru. Umělá sladidla mi tzv. "padají na jazyk". Jinak oceňuji tvůj noblesní přístup k docela ostré kritice, jsi formát, to každý nedokáže, i když se jedná "jen o to jídlo". Přeji hodně dalších nápadů a už se zase těším na další dobroty. Jitka

    OdpovědětVymazat
  8. Arion: Děkuju :) Cením si každého názoru a Tvůj je navíc zcela oprávněný! Máš pravdu, hned jsem si něco málo o stévii vygooglila a jakmile budu ve městě, mám v plánu se po ní kouknout :) Doufám, že ji budou mít i u nás (nebo aspoň semínka) a určitě ji pak vyzkouším i do něčeho pečeného, uvidíme, jak to s ní půjde :D

    Martina(Dulce de Leche): Děkuju moc, Martinko :) Já sladidla taky nemám ráda, naštěstí v těchto bochnících ta pachuť vůbec nebyla znát, jsou jen lehoučce nasládlé. Jinak nemáš vůbec zač, o takový krásný blog, jako je ten tvůj, by byla škoda se nezmínit! Co se týče mého jména, máš pravdu, Catalina je moje jméno ve španělštině :D Tajné to určitě není - jmenuju se Katka :)

    Jitka: To mě mrzí, že už u vás třešně nejsou (i když u nás už vlastně taky ne :D). Já bych to kritikou ani nenazvala, spíš mě Arion vrátila "zpátky na Zem" a navíc teď už vím o stévii :) Moc děkuju, doufám, že se budou líbit i moje další výtvory :)

    OdpovědětVymazat
  9. nalákalo mě spojení rozmarýnu s třešněmi, tak jsem zkusila, ale velké zklamání.
    Vyzkouším určitě ještě jednou, protože jsem udělala 2 změny - rozmarýn jsem dala čerstvý (to by ale nemělo vadit, dám jen příště méně) a celozrnnou mouku jsem asi zvolila špatnou. Měla jsem "grahamového" typu a už po upečení bylo na mrtvolné barvě buchtiček vidět, že něco není dobře :o)). Konzistence dobrá, ale chuť ne.
    Catalino, tvůj blog je jinak pastvou pro oči i duši, fotky krásné a počtení příjemné, díky za inspiraci :o)), Majka

    OdpovědětVymazat
  10. Majka: To me moc mrzí, že se nepodařily! Taky myslím, že čerstvý rozmarýn by vadit neměl, problém bude asi v té mouce. Já používám tuto: http://foto.dama.cz/foto.php?f=308545. Upřímně netuším, jakou mouku máš na mysli - pokud v ní jsou přidány pšeničné otruby (což jsem našla na netu), tak by to mohlo být tím - pšeničné otruby totiž mají takovou dost divnou chuť (zkoušela jsem je párkrát jíst kvůli vláknině, ale prostě to nejde :D). Tak snad napodruhé už se podaří a děkuju moc za pochvalu :)) Pak dej určitě vědět, jak to dopadlo :)

    OdpovědětVymazat
  11. Catalina: moc díky, seženu a vrhám se do toho znovu :o). Mouka byla tmavší, graham je podle mě tmavý chleba, tak tam bude zakopaný canis.
    Ráda bych tě ještě poprosila o doporučení, jak vypadá a kde případně sehnat formu na buchtičky (pekla jsem ve hřbetu a ráda bych zkusila ty buchtičky).
    Předem díky za trpělivost :o), Majka

    OdpovědětVymazat
  12. Majka: Není zač, ráda pomůžu, pokud je to v mých silách :)) Já mám podobnou této: http://4.bp.blogspot.com/_eMVtde6qCmg/TImaF2eZsOI/AAAAAAAADHQ/bb14JTkqrNc/s1600/mini+loaf+pan.jpg - ale dělají se i na víc bochníků (tu jsem ale nikde neviděla). Kupovali mi ji naši v Lidlu (zatím slouží dobře :D), jinde jsem ji nesehnala (ale v Praze bude beztak všude). V Lidlu ji zatím ještě mají (aspoň u nás).

    OdpovědětVymazat
  13. Jsi zlato, ještě jednou díky! :o)), krásný víkend, Majka

    OdpovědětVymazat
  14. Krásný receptík! Sice se přidám k ostatním co se týče kritiky umělého sladidla, ale pro jednou se zase tak moc neděje.
    K hubnutí, pokud můžu něco podotknout, mohu jen potvrdit, že ráno sladká snídaně je oprávněná. Sama mám s váhou dost problém, k tomu navíc haprující štítná žláza, takže se snažím hubnout (neúspěšně) už pár let. Teď to ale manžel už nevydržel a k narozeninám mi věnoval kompletní vyšetření ve fakulce a člověk jen zíral. Ve zkratce: nejíst je blbost (můj největší problém), opravdu se JÍST musí - ale zdravě. Snídaně nebo dopolední svačina BY MĚLA BÝT SLADKÁ - jogurty, tvaroh, ovoce, i domácí marmeláda (nejlépe s co nejmenším podílem cukru), ovesné vločky, celozrnné pečivo - i sladké. Dbát na přísun zeleniny, libové maso, kvalitní sýry - ne tavené! A nevynechat pečivo. Potom je právě ten nedostatek sacharidů a člověka honí mlsná. Oběd, odpolední svačina a večeře. Dodržovat 2,5 - 3 hod. mezi jídlem, ne víc! A kdo chodí pozdě spát, má povolenou i druhou večeři - zelenina a kousek sýra. Nejíst po 17. hodině je blbost, tělo pak nemá zdroj energie do rána a kdo potom nesnídá, následně uloží i tu trochu co během sní. Toto jsou jen taková malá základní pravidla, konkrétní hodnoty jsou totiž silně individuelní!
    P.S. Už měsíc jím jednou tolik co předtím a kalhoty mi padají! I manžel mi tuto "dietu" závidí!

    OdpovědětVymazat
  15. Katka, je to zaujimavy recept. Dnes som konecne trochu pozrela tvoj blog. Velmi sa mi paci. Vedies si skvele. K dalsiemu blogovaniu ti zelam vela tvorivych napadov a co najviac sledovatelov. Pa Ada

    OdpovědětVymazat
  16. Úžasný recept - konečně něco pro nás zoufalce, co musíme hlídat váhu :-D Mně doktor poradil cukren (http://www.lekarna.cz/cukren-sypke-sladidlo-250g/), který se prý hodí na pečení, ale ještě jsem ho nezkoušela. Nejsem žádný zastánce umělých sladidel, ale myslím, že co se týče škodlivosti, je to jen bublina. Evropa a Amerika má ráda strach a nic nezvedne náklad tolik, jako když se napíše, že umělá sladidla jsou rakovinotvorná a blíží se k nám prasečí/ptačí/rybí chřipka...
    Slečna Barbora

    OdpovědětVymazat
  17. Debilní dotaz - šlo by to dát do mufínové formy? :-) Jen ty třešně nevím nevím, já je nejím, protože v nich vidím ty červy... jednou jsem je baštila u čtení a náhodou jsme vzhlédla a jeden obzvláště napapaný lezl po okraji mísy; nějak mi přestaly chutnat. Leda dát ty z kompotu, protože červíci ve vodě vyplavou (babička je nechá několik hodin v kýblu, než je zavaří) a cukr bych nemusela dávat žádný, páč kompot je sladkej. Co se týče umělých sladidel, jsem taky mohutně proti, mamku to ale nikdy neodnaučím:-/ přítele tatínek má DM2 (cukrovku 2. typu), tak už přemýšlím, jak péct bez umělých sladidel, aby to mohl i on - nejspíš půjdu do fruktózy, ještě to musím dostudovat.
    Nechápu časté stesky, že celozrnná mouka někomu nechutná - vždyť je to mnohem lepší jak bílá! Chutná po oříškách, je hutnější - do buchet dávám jen ji, člověk má aspoň pocit, že "něco" jí:-)
    A ještě k rozmarýnu: ve větších dávkách působí abortivně, takže nic pro těhotné.
    Tak díky za recept, snad se k němu brzy dostanu...

    OdpovědětVymazat
  18. Majka: Vůbec není zač :) A děkuju :)

    HaF: Děkuju moc za tolik užitěčných rad! Včera jsme se vrátili z dovolené a samozřejmě jsem tam trochu nabrala, takže tyto informace určitě využiju, ať jsem zpátky ve formě co nejdřív :)

    Adriana: Ada, moc děkuju a velmi mě těší, že se ti blog líbí!

    Slečna Barbora: Děkuju a jsem ráda, že Ti recept líbí :) O cukrenu jsem ještě neslyšela,teď zrovna sháním stévii (viz komentáře výše) :D Možná, že sladidla nakonec škodlivá nejsou, ale stejně se jim výhýbám, protože co kdyby :D

    Olinka: Vůbec to není debilní dotaz :D jak už jsem psala Lucii, zkoušela jsem to v ní a nemůžu říct, že by se to dopadlo zcela na výbornou. Sice krásně vyběhly, ale byly plné opravdu velkých vzduchových bublin, takže to bylo jako jíst vzduch (asi to chce víc těsta). Já zatím měla štěstí tento rok - červavé byly jen 2 :) S kompotovanými třešněmi by to šlo určitě taky, akorát bez té šťávy. Já sladidla taky nemůsím, tohle je vyjímka (co potvrzuje pravidlo) :D Arion mi poradila zkusit stévii, tak bys ji mohla taky vyzkoušet - třeba by mamku přesvědčila právě ona :DA ještě k té mouce - u nás doma si taky pořád říkali, že celozrnná mouka je fuj, ale když z ní něco upeču, tak to vůbec nepoznají :D

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)