čtvrtek 7. července 2011

Vanilkový závin s jahodami

Velice ráda bych řekla, že si užívám krásný slunečný horký letní den, ale pravdou je, že situace za oknem je zcela opačná. Obloha rozhodně není modrá, ptáčci vesele nezpívají a prší. Pěkně hnusný letní den, nemyslíte? Obvykle se v létě ráda zakousnu do něčeho lehkého, osvěžujícího a nejlépe studeného. Ovšem když vidím to "parádní" počasí venku, mám chuť  na něco trochu těžšího, teplého, ale přesto šťavnatého a aspoň trochu letního, Pokud se takto cítíte i vy, pak byste mohli zkusit tenhle ne tak tradiční závin a já se vsadím, že vás donutí se usmát, ať už je počasí jakékoliv.

Sezóna čerstvých rudých jahod se nemilosrdně blíží ke konci. Já jsem jich už spořádala tuny a stejně se jich pořád nemůžu nabažit. Včera jsem byla u nás na zahrádce pátrat po dalších jahodách a k mému velkému zklamání musím konstatovat, že už je po nich. Je to škoda, ale je to tak. Takže jsem pár minut přemýšlela o tom, jak se s těmito roztomilými sladkými plody rozloučit a myšlenky mě hned zavedly na tento recept, který jsem vymyslela zcela náhodou.

Je mi jasné, že všichni znáte slavný jablečný štrůdl, který je táááák oblíbený. Já sama ho miluju a je dost těžké ho přebít, protože je prostě tak skvělý! Nicméně zhruba před rokem, když jsem plánovala udělat právě jablečný štrůdl, jsem si uvědomila, že nemáme jablka (dost hloupé, co?!), a tak jsem musela improvizovat. Čili nemáte-li jablka, použijte jahody (to zní trochu babicovsky, že :D), změňte tohle a tamto a skončíte s něčím naprosto jiným, ale stejně vynikajícím.

Tento závin nevyžaduje moc času, což se během léta hodí - můžete jít třeba na bazén nebo na procházku místo trávení léta za sporákem (pokud teda počasí není tak hrozný jako právě teď tady). Do náplně použivám mleté dětské piškoty, ale pokud máte po ruce piškoty cukrářské, klidně použijte tyhle - chuť se nijak nezmění. Pro mě je akorát snazší namlet menší dětské piškoty než ty dlouhé cukrářské.

Množství uvedené v receptu je na dva zhruba 30 cm dlouhé záviny, ale recept můžete klidně udělat jen z poloviční dávky a získat tak pouze jeden závin (ale ten stačit nebude, protože je to strašně dobrý :D). Jo a ještě jedna poznámka na konec, POUŽIJTE vanilkový lusk - náplň s ním má mnohem lepší chuť - hlubší a plnou. Když ho vynecháte, pořád bude závin chutnat skvěle, ale budete mít pocit, že tomu něco chybí - nějaká finální chuťová linie nebo tak něco. Dobře, to je všechno, nachystejte si jahody a jdeme na to.
Ingredience:
500 g listové těsto
1 vejce na potření
Náplň:
150 g mleté piškoty
150 g cukr krupice
1 lžíce rozpuštěné máslo
1 vanilkový lusk
2 vejce, lehce rozkvedlaná
500 g jahody
cukr moučka dle chuti

Postup:
Náplň: V misce smíchejte mleté piškoty, cukr krupici a zrníčka z vanilkového lusku. Do směsi nalijte máslo, vejce a dobře promíchejte, až směs připomíná drobenku.
Sestavení: Listové těsto rozdělte na dvě stejné části. Každou část vyválejte na tenký velký obdélník, rovnoměrně posypte stejným množstvím náplně a jahodami (nemusíte je krájet, pokud nejsou fakt obří), posypte cukrem moučkou podle chuti. Nezapomeňte nechat u všech stran 2 cm velké okraje. Ty potřete vejcem (aby se záviny během pečení nerozpadly) a těsto srolujte do závinu. Potřené okraje dobře přitisknětě, aby se dobře přilepily a nikde nebyla žádná díra/otvor (jinak by vám náplň během pečení vytekla). Každý závin bude zhruba 30 cm dlouhý a 10 cm široký. Opatrně přeneste oba záviny na vyložený plech, potřete vejcem a pečte v předehřáté troubě na 170C asi 10 minut. Pak teplotu snižte na 150C a pečte 20 až 30 minut, až bude povrch zlatavě hnědý. Nechte zcela vychladnout, pak nakrájejte a podávejte buď samotné, nebo s kopcem šlehačky, vanilkové či jahodové zmrzliny atd.

  • Můžete použít buď čerstvé, nebo mražené jahody. Pokud použijete mražené, nechte je trochu rozmrznout a okapat.
Závěr:
Hádám, že když dáte dohromady vanilku, jahody a listové těsto, jednoduše nemůžete udělat chybu! Jo, jo, to znamená, že i tentokrát mi tento dezert děsně chutnal a vlastně pořád chutná. Snad pokaždé, když najdu balík mražených jahod v mrazáku, udělám tento závin. Připomene mi léto a jednoduše zbožňuju chuť vanilky, šťavnatých, jahodami nasáklých, piškotů a sladkých měkkých jahod zabalených v báječném křupavém listovém těstě. Jednou přijde ten den, kdy si udělám těsto vlastní, ale to už je zase jiný příběh.

26 komentářů:

  1. Jahohy, vanilka a listové těsté-miluju :D Opravdu úžasný recept! Už se těším, až ho vyzkouším, miluju tvoje ladké receptíky! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, zrovna v úterý jsem pekla štrůdl, ale klasický. Z taženého těsta a s jablky. Ale i tak jsem sáhla po inovaci, jelikož jsem nesehnala vlašské ořechy, tak jsem zvolila lískové. Neměla jsem rozinky, takže jsem je nahradila brusinkami. A k tomu všemu jsem neměla rum na namočení rozinek /vlastně brusinek/. Rum báječně nahradilo amaretto. No, a místo drcených piškotů používám na pánvi opečenou drobenku, která je ovoněná skořicí a hřebíčkem /recept Lukáše Pohla/. To je teprve pecka. Takže vlastně jsem zas tak klasický závin nepekla :-D.

    OdpovědětVymazat
  3. Hned by som si dala!!! Ja uz nemozem takto neskoro pozerat blogy o vareni, lebo som stale hladna ;o)

    OdpovědětVymazat
  4. Já klasicky pražím na másle strouhanou housku. Letos jsme moc nejahodovali. Dokud můžeme jahody samotné, jíme samotné, pak začneme šŤouchat merendu, k ní vařit tvarohové knedlíčky, pokračuje se nepečenými moučníky, pak těmi pečenými, plněnými ovocnými knedlíky a kdyby náááááhodou zbylo, jako že už dávno ne, vaříme marmeládu.

    OdpovědětVymazat
  5. Mnaaam, to musi byt uuuzasne, idem radsej spat lebo toto nedopadne dobre!!

    OdpovědětVymazat
  6. Přesně tak si představuji vůni léta ;-) Voňavé a k nakousnutí! Krásný recept a lahůdkové fotografie k tomu. Pěkné léto přeje Šárka

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem se letos skoro ujahodovala k smrti, pořád jsme měli lednici i pusu nacpanou báječně sladkými jahodami, ale abych se dostala ke zveřejnění některých dobrot, které jsem dělal, to ne, na to už nějak čas nezbyl. Ačkoli moc nemusím jahody tepelně opracované, tenhle netradiční štrúdl by mi určitě moc a moc chutnal! A těším se na tvé domácí lístkové těsto, o té doby, co si připravuju domácí listové těsto, tak těm kupovaným dávám vale.

    OdpovědětVymazat
  8. Káťa: Děkuju moc, jsem ráda, že se recept líbí :) Až vyzkoušíš, dej vědět!

    coco: Tak to nebyl klasický štrůdl ani náhodou, zato pořádně vymazlený luxusní štrůdl! Zní skvělě a velice nápaditě :) Takový bych hned ochutnala (čti celý snědla) :D

    Marianna (Halusky-in-Ireland): Vím přesně, co tím myslíš :D Taky své oblíbené foodblogy projíždím většinou večer a slintám naprosto u každého a každé fotky, všechno vypadá totiž táák lákavě :D

    toffo: Podle toho co píšeš, to vypadá na úplné jahodové hody :D My (teda hlavně já) letos taky většinu snědli jen tak "syrovou", z něčeho se udělal koktejl a "žahour" se šlehačkou a pár jsem si jich nakradla právě na tenhle závin :)

    Lucia: Děkuju moc a přeju dobrou noc :D

    DolceVita: Šárko, moc děkuju za milá slova, od takové kuchařské kapacity to pro mě hodně znamená :)

    Madla: O tom ujahodování bychom si mohly povídat :D Mě už poslední dobou lezly i ušima, ale stejně jsem na ně pořád měla chuť :D Zrovna na tebe jsem si hned vzpomněla, jak jsem o tom těstě psala, jak bude venku zase škaredě, tak se do toho asi budu muset pustit :D

    OdpovědětVymazat
  9. joj,vanilka a jahody...niet co dodat..iba sladko snivat:)))

    OdpovědětVymazat
  10. Martina(Dulce de Leche): Souhlasím, kombinace je to velmi chutná :D

    OdpovědětVymazat
  11. Catalina peče a Sandra slintá :D super blog...sleduji (i když nevím, budu při každém tvém příspěvku tiše závidět) :))

    budu ráda, když mě follow back - Catalina peče a já zase nakupuji :))

    www.thebrunettejuice.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  12. Brunette Juice: Děkuju moc! Jsem ráda, že se ti tu líbí :)

    OdpovědětVymazat
  13. Nedá mi tenhle recept neokomentovat a nepochválit ti fotky, to aranžování kolem (nejen u závinu) a celý nádech blogu. Přijdu si tu vždycky jak v pohádkové cukrárně... jen si objednat. Psala jsi, že vlastní těsto je další kapitola, tak mi nedalo nenapsat recept, který mám od babičky, a na který nedám dopustit. Kdybys tedy někdy náhodou hledala a chtělo se ti, tak můžeš začít třeba tímhle :) 250 g tvarohu, 1 hera, 250 g hladké mouky. Hotovo. Mám ho i na stránkách, ale link radši neuvádím, protože ten můj amatérismus by vedle těch tvých fotek mohl být ještě víc zahanben. Tak závinům zdar!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já do toho přidávám ještě polévkovou lžíci citrónu.

      Vymazat
  14. Kudrlinka: Děkuju moc za pěkný komentář (pohádková cukrárna...to zní tak krásně :D). Recept se mi určitě bude hodit, děkuju, a vůbec se nemáš za co stydět, naopak! Zrovna jsem zkoukla tvůj recept na borůvkový závin a hned mě začla honit mlsná :D

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj Catalino, tohle mě moc zaujalo, zkusila jsem to a závin byl opravdu moc dobrý. Jediná věc - když jsem smíchala tu piškotovou směs s rozpuštěným máslem a vejcemi, tak se mi to celé slepilo dohromady a určitě to nepřipomínalo drobenku, navíc se to dost blbě patlalo na to těsto - nějaká rada? Díky Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Zuzko :) Jsem velice ráda, že jsi závin vyzkoušela! Co se týče problému s piškotovou směsí, napadá mě, jestli třeba vejce nebyla příliš velká (já používám vejce, co váží cca 53-55g - M) nebo lžíce másla hodně vrchovatá. Pokud máš větší vejce, dej příště jen jedno a třeba to bude lepší :) Nebo zkus směs míchat o něco déle, do strouhanky by se tekutina měla více vsáknout a tím pádem pak nelepit, ale spíš se drolit.

      Vymazat
    2. Děkuju za tip! Zuzka

      Vymazat
  16. Ahoj Catalino, musím Ti víc než poděkovat.

    Minulý pátek jsem měla svátek, a i když jmeniny nijak zvlášť neprožívám. Očekávala jsem návštěvu dvou lidí, mému srdci velmi blízkých.
    A protože má spíš sestra, než kamarádka, miluje štrůdly, a já zázrakem objevila Tvůj blog, byla volba dezertu jasná.=) A částečně i proto, že jahody jsou mé nejoblíbenější ovoce a upřímně řečeno, měla jsem na přípravu spíš minuty než hodiny.;)

    Přistupovala jsem k přípravě s respektem a s obavami, že když to pokazím, rozbalím k odpolední kávě skořicové sušenky.
    Ale.. Dodržela jsem Tvé postupy, vše šlo tak, jak popisuješ. A výsledek byl, že jsem si, díky své zvědavosti, spálila patro horkými jahodami. Což ve výsledku stálo za to, protože tak dobrý závin jsem ještě nejedla. Klasický jablečný odsouvám na druhou kolej.

    Při pohledu na mou skorosestru jsem rychle pochopila, že jí zachutnal stejně jako mě. Dva kousky každé z nás nestačily, a tak jsme pak postupně ukrajovaly a jedly, co se do nás vešlo.=)

    Večer, když přišel můj milý, pochvaloval si tu výbornou chuť stejně jako my a druhý den dojídal téměř půlku jednoho závinu po poobědové procházce. Myslím, že i u něj získal jablečný štrůdl minimálně rovnocenného konkurenta.=)

    Díky Tvému receptu, jsem vytvořila úsměv na tvaři své rodině. Mám pocit, že to je ten důvod, kvůli kterému pečeme.

    Opravdu moc děkuji!=)

    PS. Máš krásný blog, už teď se těším, co dalšího vyzkouším.

    Přeji krásný zbytek léta.=)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :)
      Páni, jsem neskutečně ráda, že Ti závin tolik zachutnal (i Tvé skorosetře)! Taky jmeniny moc neprožívám, ale proč si je nezpříjemnit :)Moc děkuju za tak rozsáhlý popis, velmi mě potěšil! V závěru to vystihuješ naprosto přesně - kvůli úsměvu ostatních, to je ta nejlepší odměna. Nemáš vůbec zač, udělala jsi mi obrovskou radost!
      Přeji krásný zbytek srpna :)

      Vymazat
  17. Tak záviny jsou právě v troubě. Strašně moc si držím pěsti, aby nikde nepraskly. Kombinace je to fakt báječná, měla jsem tendenci ochutnávat ještě "zasyrova" a jsem moc zvědavá na výsledek.
    Díky za fajn inspiraci :)
    Pavi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Pavi, moc mě těší, že jsi je vyzkoušela a doufám, že vydařily bez prasknutí, mně snad ještě nepraskly, takže věřím, že ani tobě a že sis pochutnala :)

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)