pátek 20. července 2012

Jablečná buchta s tvarohem

Vážně bych přísahala, že utekl jenom týden od posledního článku a ne víc než dva. Čas tak strašně rychle letí, až se mi tomu nechce věřit. Stejně tak mám pocit, jako bych teprve včera sundala dupačky a ne před patnácti lety. Je to naschvál. Když se člověk nudí, minuta trvá hodinu. Naopak když si parádně užíváte, hodina trvá minutu. Tohle by měli páni fyzikové vysvětlit. Ať už je to tak nebo tak, občas není na škodu pokusit se zpomalit a zavzpomínat na dřívější časy. I když ne vždycky to jde, mně často dělá problém vzpomenout si na včerejšek. "Nejlepší" je, když se mě v hodině angličtiny zeptají, co jsem dělala o víkendu (aby se nějak zavedl rozhovor a trénoval se jazyk). Moje odpověď v 90 % zní asi takhle: "Ehm..." A následuje ticho, protože si za boha nemůžu vzpomenout. S tímto receptem se však vracím do doby, kdy moje paměť ještě sloužila dobře a já si toho pamatovala až dost.

Kdyby se mě někdo zeptal, jakou vůni si vybavím z dětství, hned bych řekla, že je to vůně téhle buchty. Pokaždé, když jsem jako malá dojela k babičce, byla tahle pochoutka upečená a schovaná ve špajzce jen pro mě. No, tak ne jen pro mě, ale já si to sobecky myslela. Je to už dávno, takže si nepamatuju, kolik jsem byla schopná sníst, ale poslední roky pár řad rozhodně. Po celé místnosti to vždycky vonělo a mně už od pusy tekly sliny. Já jsem prostě vždycky tíhla k jídlu. Jak jsem ale rostla, babička postupně obměňovala repertoár, až se z něj buchta vytratila úplně.

A najednou se začala objevovat u nás doma! Mamce totiž taky zachutnala, a tak jsem jednou u televize asi kolem desáté večer zjistila, že na troubě pomalu chladne tenhle poklad. Já vím, já vím, Petr Havlíček se teď nejspíš bije hlavou do zdi, ale když mně tolik chutná. Takže jsem si dala pořádnou nálož a chmury byly zažehnány. Večer nebo ráno, bylo mi to jedno.

Jak plynul čas, začali jsme doma péct tolik nových věcí, že na oprášení té klasiky moc času nezbývalo. Hlavně já se nerada vracím právě proto, že pořád chci zkoušet něco nového. Až když jsem teď mamce prohrabovala receptář, narazila jsem na tuhle buchtu. Nejdřív jsem si opět nemohla vzpomenout (co budu dělat v šedesáti, vážně netuším), ale pak mě to trklo! Zaběhla jsem do kuchyně a za pár minut (dobře, dobře, hodin) tu zase byla. A všichni jsme si dali. Já samozřejmě nejvíc.

Co se týče samotného receptu, tvaroh doporučuju ten ve vaničce. Má víc tekutiny, není hrudkovitý a nejlepší je ten nejtučnější. Jablka můžete použít jakákoliv, klidně i kyselejší, ale radši je přislaďte. Je to buchta, ne osvěžující dezert. Málem jsem zapomněla na rozinky! Odpůrci všech rozinek, pozor, tady jsou vážně skvělý. Šťavnatý, sladký, měkoučký a v 99 % i bez jadýrek. Já bych prostě bez rozinek nepřežila a v životě nepochopím, proč mají tolik odpůrců (pokud patříte k těm, co je zavrhují, klidně mi napište proč).

A teď ještě k postupu. Výroba náplní je celkem jasná, ale s těstem můžou být trochu potíže. Nevím, čím to je, ale babička ho vždycky vyválí na placku a tu přenese na plech bez jediné trhlinky. No a pak to zkusím já a těsto je na tisíc kusů. Takže pokud se vám to stane taky, nezoufejte, nejste sami. Pokuste se pracovat rychle, aby těsto příliš nezteplalo, pak se víc trhá, když tak ho prostě slepte na plechu zase k sobě. S horním plátem je to už trochu horší, ale ten se mi většinou podaří přenést v pořádku, protože nemusí být tak velký kvůli okrajům. A teď už k hlavní hvězdě večera.
Ingredience:
vejce na potření
Těsto:
600 g hladká mouka
12 g kypřící prášek
200 g cukr krupice
200 g máslo, rozpuštěné
125 ml vlažné mléko
1 vejce
1 žloutek
Tvarohová náplň:
500 g měkký tvaroh
cukr dle chuti
50 až 100 g rozinky
Jablečná náplň:
800 g jablka, oloupaná a nastrouhaná
50 až 70 g cukr
2 lžičky mletá skočice

Postup:
Těsto: Mouku smícháme s kypřícím práškem, cukrem a přidáme máslo, mléko, vejce i žloutek. Nejprve vařečkou promícháme, pak rukama vypracujeme hladké celistvé těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme chladit aspoň na půl hodiny.
Tvarohová náplň: Tvarohy s cukrem rozšleháme dohladka a přimícháme rozinky.
Jablečná náplň: Jablka smícháme s cukrem a skořicí.
Sestavení: Těsto rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu vyválíme na pomoučněném vále na velikost plechu (30 x 40 cm). Opatrně přeneseme na vymazaný a vysypaný plech. Nezapomeneme na okraje! Potřeme tvarohovou náplní, pak jablečnou. Druhou polovinu opět vyválíme a přeneseme na plech tak, abychom celou buchtu zakryli. Potřeme vajíčkem a dáme péct do předehřáté trouby na 175C. Pečeme asi 30 až 40 minut, pokud začne koláč rychle hnědnout, teplotu snížíme.

  • Do jablečné náplně doporučuju místo normálního cukru použít bio vanilkový cukr (případně váš domácí).
Závěr:
Celým článkem se táhne "nenápadná" opěvná óda na tuhle buchtu, čili nemá moc smysl to rozebírat ještě tady. Vezmu to teď čistě z té chuťové stránky. Těsto je měkké, i když se složením podobá křehkému těstu, způsob zpracování zajišťuje, že je spíš buchtovité a vláčné než křehké. Tvarohová náplň pečením zhutní, je lehce sladká, krémová (použijete-li tučný tvaroh) a plná šťavnatých rozinek. Jablečná náplň je velmi šťavnatá s mírnou skořicovou chutí. Dohromady tohle všechno tvoří jeden úžasný celek plný vzpomínek (v mém případě) a skvělé chuti.

59 komentářů:

  1. nieee :D toto ma uplne dostalo, teraz neviem, co skor :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D To mě moc těší :) Co nejdřív? No přece buchtu :D

      Vymazat
  2. Oooch, mnam. Ja milujem aj hrozienka a tiez nerozumiem ked ich niekto nemusi:-))

    OdpovědětVymazat
  3. Veru tak, raz za cas je dobre oprasit stare klasicke recety... castokrat su omnoho lepsie ako tie novodobe :).... Katka, tvoja buchta vyzera velmi, velmi mnamkovsky....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adi, moc děkuju :) Máš pravdu, taťku právě tyhle starší potěší nejvíc :D

      Vymazat
  4. Juj veru klasika aj o pol noci, poznám veľmi detailne. Ja pri drobcoch niektoré "veci" pečiem v neskorých hodinách, keď už spia a vždy musám degustovať ... Určite čoskoro vyskúšam. Gabi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně :D Moje řeč! Někdy přes nestíhám, takže peču taky pozdě večer a pak ještě později to musím i ochutnat :D

      Vymazat
  5. Mňam!Vypadá hezky mokře, ty já mám nejradši:)

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá krásně, úplně cítím, jak voní v babiččině kuchyni... :-) A osvětlím, proč nemusím rozinky. Vlastně je mám moc ráda, ale nenávidím, když se těším na sladkou, měkounkou rozinku a najednou mi mezi zuby křoupne stopka nebo semínko. Zkazí mi to celý požitek :-/ Takže když už rozinky jednou za uherský rok do něčeho dávám, přímo maniakálně je zkoumám a přebírám, aby tam náhodou nebyla stopička. Samotné je radši nejím vůbec, protože přitom je pravděpodobnost, že rozkousnu pecku, největší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Á, pecky, ty teda taky nesnáším, ale už dlouho jsem na žádnou naštěstí nenarazila. Kdyžtak zkus kupovat jenom ty zlaté, tam je pecka velká vzácnost oproti těm klasickým tmavým rozinkám :)

      Vymazat
  7. Tento recept znám, také ho (stále ještě) dělá má babička, je to buchta, která opravdu nikdy nikoho neomzrí, asi protože jí babička udělá, když vyrazíme na borůvky nebo na houby, což není každý týden :). Tvá vypadá na oko moc pěkně. A rozinky, ty jsem ještě před pár lety milovala a teď je prostě nemusím. Nevadí mi stopka nebo semínko, jen mi přijdou moc sladké a to mi nejspíš začalo vadit. Když už je používám, tak jako sladidlo místo cukru (povařené v horké vodě a následně rozmixované).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím, tahle neomrzí vážně nikdy :) Páni, to mě nikdy nenapadlo použít rozinky tímto způsobem, děkuju za tip! A děkuju :))

      Vymazat
  8. Moje mamka a segra rozinky taky vsude nemusi, zato ja bych jich sem dala urcite spoustu :)) Achjo kdybych toho nemela tolik, co chci zkusit a tak malo casu, hned zitra bych se do ni pustila :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedostatek času? Známý problém i u mě :D Já bych rozinek taky spolykala spousty :D

      Vymazat
  9. Milý, vtipný články a k tomu ještě takový parádní lahůdky, nad kterýma se rozplývá oko i břicho? ;-) Tak tady už mi nesmí utéct ani jeden článek (recept). Catalina totiž peče senzačně, jak se zdá ;-).
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju :) Moc mě těší, že se ti tu líbí!

      Vymazat
  10. Nádherné! A nádhernější jsou ty srdíčka! :D Tvaroh a jablko - musím to zkusit!

    OdpovědětVymazat
  11. nieco podobne robievame, ale bez tvarohu:), ale toto vyzera uzasne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já podobně bez tvarohu dělám hraběnčiny řezy :D

      Vymazat
  12. Paráda, to není jen tak obyčejná buchta, pěkně jsi s ní zakouzlila. Zasnila jsem se a hlasitě polkla.

    OdpovědětVymazat
  13. Tuto buchtu pekla i moje babička a úplně jsem na ni zapomněla! Díky za připomenutí! Pamatuji si, že nejlepší byla druhý den, kdy těsto "navlhlo" od tvarohu. A jinak, já bych ty rozinky tady spíš vynechala... Nevím proč, ale někde mi nevadí (třeba ve vánočce), ale třeba ve štrůdlu mi vadí... :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač, tahle by neměla být zapomenuta :) Je fakt, že ještě lepší je další den, ale vydržet to tak dlouho je strašně těžký :D

      Vymazat
  14. Včera večer jsem hledala inspiraci na nějakou dobrotu s jablkama. Tenhle Váš recept mi vehnal sliny do pusy,ale protože jsem kvůli šílenému horku venku pekla až ve 22hod, tak jsem nakonec zvolila něco rychlejšího, ale určitě jednou vyzkouším i tenhle úžasný dezert. Díky za inspiraci MArkéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáte zač :) Jsem ráda, že Vás zaujala a dejte vědět, pokud ji vyzkoušíte. Mimochodem v tomhle horku taky radši peču spíš ve večerních hodinách :D

      Vymazat
  15. Bože to je nádhera, nadýcháná.
    http://umlsnehokotecka.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  16. Opäť skvelý recept :o)
    Hrozienka som si pred pečením opila v rume a zdá sa, že sa im ti zapáčilo ;o)
    Cesto sa mi po 1/2 hod v chladničke ešte stále dosť lepilo, ale pomohla potravinárska fólia a s tou to šlo jedna báseň ...

    Piekla som 40 min a po 20 min som znížila teplotu, ale podľa výsledku usudzujem, že ani nebolo treba.

    Určite si ho ešte zopakujeme! Ďakujem a prajem pekný deň :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Ááá, rum rozinkám jenom svědčí :D K tomu těstu, já ho tam většinou nechávám aspoň hodinku, ale když mám fakt chuť, tak musí ta 1/2 hodina stačit :D Nemáš zač, jsem ráda, že ti chutná!

      Vymazat
  17. Cataline,
    mňam už se mi sliny sbíhají ;-)
    U nás milujeme tvaroh a rozinky a ještě v kombinaci s jablíčkem to musí být dobrota !
    Díky za nový recept, ukládám a vyzkouším :-)
    Krásnou druhou polovinu prázdnin !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, děkuju moc! U nás je to taky taková rodinná kombinace :D Taky přeju pěkné léto :)

      Vymazat
    2. Upečeno a je to velká dobrota !
      Díky za nový recept :-)

      Vymazat
    3. Tak to jsem nesmírně ráda! Nemáš vůbec zač :)

      Vymazat
  18. Dnes jsem tuhle buchtu dle tvého receptu upekla tatínkovi a klukům za odměnu (pomáhali malovat pokoj a stěhovat klavír :D) a moc si pochutnali. I já jsem si velice pochutnala, i když tvaroh moc nemusím, do tohohle receptu se naprosto hodí a pasuje. :)
    A taky mi ta chuť a vůně připomněla dětství :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je náhoda, taťka zrovna taky maluje :D Moc ráda slyším, že chutnala jak tobě, tak klukům :)

      Vymazat
  19. Dneska jsem jí pekla doma, abych se vyhnula práci na zahradě. Je výborná! Úplně je mi líto, že taky nemám nějakou babičku, která by mi jí občas upekla :)
    Kdyžtak tady je můj skromný výsledek. Pár věcí se mi nepovedlo, ale ve výsledku myslím dobrý :)
    http://dolce-casa.blogspot.cz/2012/09/jablecne-rezy-s-tvarohem.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, to jsem moc ráda! Vůbec ne dobrý, ale výborný - povedla se ti na jedničku :)) A máš ji krásně nafocenou.

      Vymazat
  20. Catalino,proč není ve vašem seznamu moučníků,které chcete zkusit vytvořit,znamenitý klasický tažený jablečný štrudl,nikde se už nepeče,ani v restauracích si na něj nenarazíte,pořad nabízejí jen obligátní a podle mne nechutný závin z listového těsta.Že by už nikdo to neuměl?Je pravda,že je to trochu náročnější na čas,ale ten výsledek...!Už to peču 45 let,jsem už starší paní a stačila jsem se jej naučit od své tchyně.OZVĚTE SE,POKUD BY VÁS ZAJÍMAL PODROBNÝ POSTUP.Babi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babi, tak to se bez mučení přiznám, že tažený závin mě vůbec nenapadl, když jsem si ten seznam psala. U nás doma se (co si pamatuju) dělal jen ten z toho listového těsta. Každopádně doufám, že vás potěší, že i ten tažený už jsem zkoušela a peču ho poměrně často, akorát ho plním hroznovým vínem (jenom jeho zveřejnění jaksi pořád odsouvám). Ale určitě moc ráda vyzkouším váš recept :)) Pokud byste byla tak hodná, pošlete mi ho na email (catalina.bakes@gmail.com) :)

      Vymazat
  21. Včera som upiekla tento koláč už druhýkrát v tomto týždni (prvýkrát v stredu) a zakaždým je trochu iný,ale vždy chutí vynikajúco. Cesto je jednoduché a geniálne :-) vôbec ho netreba vaľkať.Úplne stačí ho roztlačiť rukami na plechu.Povaľkala som ho iba trochu na záver,aby nebolo veľmi hrboľaté,ale pekne hladké. Vyzeral asi takto: http://saltyna.blogspot.sk/2012/10/jablkovy-kolac-s-tvarohom.html A verím,že to nebolo naposledy a že sa k tomuto receptu ešte vrátim.Vďaka Catalina :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda, moc ráda slyším, že u tebe měla buchta takový úspěch! Vypadá nádherně :) Nemáš zač a velmi mě potěšilo, že ti chutná :))

      Vymazat
  22. Tak jsem dneska pekla první věc od tebe, dalo to teda celkem zabrat (hlavně to strouhání jablek, to nesnáším! :D ), ale výsledek stojí za to. S těstem se mi pracovalo skvěle, nic se nepotrhalo při přenášení na plech, jen mě zprvu vyděsilo, kolik toho je! Ty tvoje srdíčka vypadají krásně, to vyřezáváš jen tak nožem, nebo máš nějakou formičku? (Jo a hlásím se k zájemcům o tažený štrůdl :)
    Já jsem se nakonec taky dala trošku na blogování i o jídle a z jablečných jsem si teď oblíbila tento od Kitchnette http://zghettablog.blogspot.cz/2012/10/jablecny-kolac.html :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, strouhání jablek je velice "příjemná a rychlá" práce :)) Ale bez práce nejsou koláče, teda buchta :D Děkuju, srdíčka jsem vykrojila normálně formičkou na perníčky, nebylo to nejsnadnější (bála jsem se, že se mi buchta každou chvílí rozsype v rukách), ale nakonec to šlo celkem hladce :D Hned si jdu přečíst tvůj článek :))

      Vymazat
  23. Výtečná buchta! Peču ji už pravidelně a pokaždé sklidí velký úspěch... Děkuji za recept! Btw. Catalino tvůj blog naprosto zbožňuji, jsi hrozně moc šikovná a nechybí ti nápaditost. Just carry on ...;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že buchta chutná :)) Děkuju moc za kompliment!

      Vymazat
  24. Před chvilkou jsem ji vytáhla z trouby, provoněla celý dům :D Tak doufám, že tak jako voní, bude i chutnat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že chutnala :) Moc mě těší, že jsi ji vyzkoušela!

      Vymazat
  25. Dneska jsem vyzkoušela a musím se přidat do zástupu obdivovatelu, je vážně úžasná!! Původně jsem chtěla dělat hraběnčiny řezy, ale myslím, že tato buchta je bez problému předčí! Díky moc za recept a těším se na další příspěvek na blog :) Věrná čtenářka Markéta

    OdpovědětVymazat
  26. ahoj, před pár minutami jsem vyzkoušela a už jsem také vyzkoušela. Je to fakt velice dobré. A něco pro zasmání - Protože jsem měla málo hladké mouky, doplnila jsem polohrubou. Protože jsem měla jen jedno vajíčko, dala jsem maličko víc mléka a tuku. Taky jsem měla jen polotučný tvaroh a tak jsem trochu tuku přidala i tam. Tvarohu jsem měla jen 40 deka a jablek jsem dala od oka. A protože mi chybělo vajíčko i na pomazání nahoru, potřela jsem to taky trochou tuku. Než jsem toto dopsala, přidala jsem si ještě jeden kousek a fakt to nemá chybu. Zdravím Helena

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)