sobota 26. listopadu 2011

Mince Pies

Dnešním magickým číslem je 28. Ptáte se proč? Ne, opravdu jste se nespletli, tohle JE blog o pečení, žádná věštírna. Ono číslo je počet dnů do Vánoc. Už asi musím všechny nudit s tím, jak tu od října otravuju se svou "těším se na Vánoce jak malá" náladou :D Ovšem tentokrát je tady jakože vážně! Oficiálně první letošní recept na cukroví (pokud teda nepočítáme blondies jako takovou alternativu), i když zase tak docela cukroví to není...

Než se tu zase rozkecám o všem možném a nemožném, předem vás prosím, neukamenujte mě! Teď ještě nevíte za co, ale jak budete číst, tak to přijde. Já vím, já vím, ale jinak to prostě udělat nejde. A teď už ke koláčkům.

Vezmu to pěkně od začátku. Mince pies (čti mins pájs, doslova koláčky s mletým masem) jsou typicky vánočním pečivem či dezertem ve Velké Británii a jejích koloniích. Jeden "mince pie" je malý koláček s kořeny sahajícími až do 13. století, kdy si Evropané přinesli s sebou ze Středního Východu recepty na pokrmy z masa a ovoce. Původní mince pies byly známé pod různými jmény - např. mutton (skopové), shrid (pokud někdo víte, co to znamená, dejte vědět) nebo Christmas (vánoční) pies (koláčky). Typickými přísadami byly směs mletého masa, hovězí lůj, různé druhy ovoce a koření. Takovéto koláčky byly součástí vánoční tabule a také byly považovány za katolickou záležitost - proto je během Anglické občanské války zakázali puritáni. Ale jejich tradice přesto pokračovala až do období viktoriánské Anglie. Během těch let se staly sladšími a menšími.

Během let se v náplni koláčků vystřídalo nespočet různých (mnohdy trochu děsivých) ingrediencí - hlavně v oblasti masa: skopové, hovězí lůj, hovězí a telecí maso, husí maso, hovězí jazyk a tohle všechno vždy doplněno o nějaký druh alkoholu (např. brandy či pálenka) a sušené ovoce (někdy i navíc různé druhy cukru a sirupu). Dá se říct, že koláčky to byly víc než rozmanité.

Dnešní podoba mince pies se začla pomalu vyvíjet za dob viktoriánských, kdy si lidé začli náplň do koláčků zavařovat, aby byla k dispozici každý rok, a postupně se z nich vytratilo maso a zůstal pouze hovězí lůj. Sice jsou o Vánocích stále oblíbené, ale už dávno nesestávají přesně ze 13. přísad, které měly symbolizovat Ježíše a 12 apoštolů.

Takže mince pies tvoří dvě základní části: klasické křehké těsto typické pro anglické země - zvané shortcurst pastry (ovšem v tomto případě pouze z másla) - a náplň, která se jmenuje mincemeat (čti minsmít, doslova mleté maso). Zůstanu teď u mincemeatu, protože o těstě jsem už sáhodlouhý článek napsala i s podrobným postupem. Nemusíte a můžete se bát. Sice z náplně maso zcela vymizelo, ale zase tam zůstal hovězí lůj. Dále tam pak najdeme už jen samé příjemnější suroviny jako rozinky, jablka, korintky, cukr, alkohol a nejrůznější koření.

Hovězí lůj (anglicky suet - čti sůit) má za úkol ovoce konzervovat a jaksi chuťově zjemnit. Jedná se o syrový tuk z krávy, který se nachází v oblasti ledvin. V Anglii je poměrně snadno k dostání nejen čerstvý, ale dokonce i v podobě instantních granulí. Do koláčku se dával taky proto, že to byla nejlevnější forma tuku dostupná i pro nejchudší poddané. Většině lidí se právě teď asi obrací žaludek, ale když se to tak vezme, je to podobné jako sádlo jen s tím rozdílem, že hovězí lůj je zcela bez chuti a bez zápachu. Teď si dovolím podělit se s vámi o svůj (ne)šťastný příběh.

Tvrdím, že v životě se má zkusit všechno, a když už chci udělat mince pies, tak prostě ten lůj tam dám. A tak jsem postupně obešla všechny 4 masny u nás ve městě. V jedné mi řekli, že tam maso neprodávají (ano, čtete dobře, taky jsem na paní prodavačku koukala s údivem), v další se mě ptali, jestli to musí být čerstvé a vzápětí donesli nechutnou zelenou hmotu odkudsi z kumbálu a ve zbylých ho neměli vůbec. O pár dnů později jsme vyrazili do Prostějova a náhodou jsem narazila na tamní masnu. S radostí jsem zajásala, když hovězí lůj měli. Půl kila mě stálo přesně 2,50 Kč :D Doma jsem hned nadšeně chtěla lůj odělit od blány, ke které je normálně připojený (na netu jsem četla, že to jde snadno), ale ten můj lůj tam držel jak přitavený. Pak jsem se dočetla, že pokud oddělit nejde, je jednoduchá pomoc - dát ho na pánev, kde se v mžiku roztaví a blána se prostě jen vyjme a vyhodí. Velká, velká chyba! Asi po 2 minutách se po celém bytě začla lynout "vůně", jakou jsem v životě necítila a už nikdy nechci. Něco tak neskutečně odporného jsem ještě necítila. V tu chvíli jsem fakt myslela, že se neudržím a na místě se pobliju. Lůj se navíc vůbec nerozpustil, jenom příšerně smrděl, táhl, páchl, prostě fakt hnus. Tak jsem ho s kolíčkem na nose zabalila do dvou sáčků, dala na chodbu a ráno letěl do popelnice. A začla další kapitola příprav...

Čím nahradit hovězí lůj, když prostě není k sehnání nebo máte naprosto hrůzný odpor k něčemu takovému? Odpovědí mi bylo rostlinný "lůj" alias 100% tuk. Je to jediná chuti i vůně prostá náhražka za hovězí lůj. Ačkoliv taková věc do naší kuchyně normálně nesmí, kvůli těm koláčkům jsem byla ochotna překousnout vše (přece mě ten lůj takhle nepřeválcuje). Takže v tomto receptu se prosím vaří se ztuženým rostlinným tukem jako např. Omega nebo Stella či co. (Znovu prosím, neukamenovat :D)

A jedeme dál. Nejdřív je třeba udělat si mincemeat asi den až dva dopředu, pak těsto a pak to dát dohromady. Ne že vás to moje povídání odradí, jen pěkně čtěte do konce a v závěru je "překvapivé" odhalení :D Náplň si Angličané většinou zavařují do zásoby (vydrží zhruba rok až dva) nebo si ji kupují v konzervě, ale sami uznavájí, že domácí je zkrátka domácí. Jestli do ní použijete brandy nebo ovocnou pálenku, je celkem jedno, protože každý recept uvádí jinou lihovinu (ale rum to není). Já jsem třeba použila naši domácí slivovici (letos máme meruňkovici, tak pokud vydrží do Vánoc, použiju ji).

Jednou z hlavních součástí na mincemeat jsou i korintky. Už jsem se o nich zmiňovala u Hot Cross Buns. Takže je to zvláštní typ rozinek, který se pěstuje z 80 % v řeckém Korintu (odkud i pochází). Já je nahrazuji sušeným rybízem, protože velikostně i barevně je s korintkami téměř identický, i když korintky jsou o něco sladší. Sušený rybíz se taky neprodává, ale je jednoduché udělat si domácí. Jen pečte asi 300 g čerstvého (i mraženého) rybízu na velmi nízkou teplotu (100 až 150C) asi 1 až 3 hodiny do vysušení. Z tohoto množství dostanete akorát tak na tento recept - 60 g. A pokud ani toto není možné, použijte prostě různé druhy rozinek. Ještě taková malá poznámka: ona ta náplň po vystydnutí vypadá celkem nechutně (prostě ovoce válející se v tuku), ale voní úžasně, tak se nebojte a nenechte se odradit (a taky ji nechutnejte - nic moc to není, teprve po zapečení do koláčků to stojí za to).

Jestli použijete lůj nebo rostlinný tuk, je na vás, ale po předešlé zkušenosti doporučuji tuk. Jednou se to přežije, Angličané to v nich baští běžně. A teď už honem na ně!
Ingredience:
Mincemeat:
65 g kyselé jablko, oloupané+nastrouhané
60 g rozinky
60 g korintky (či sušený rybíz)
45 g sultánky
35 g kandovaná kůra
60 g hnědý cukr
50 g 100% ztužený rostl. tuk nebo hovězí lůj
čerstvá šťáva z 1/3 citronu
čerstvá šťáva z 1/3 pomeranče
1/5 lžičky mletý hřebíček
1/5 lžičky mletá skořice
1/5 lžičky mletý muškátový oříšek
1/5 lžičky mleté nové koření
15 ml brandy či ovocná pálenka
Těsto:
230 g hladká mouka
115 g máslo, nakrájené na mrňavé hrudky
špetka soli
1 sklenice ledová voda

Postup:
Mincemeat: Všechny přísady kromě brandy/pálenky smícháme dohromady v zapékací misce a zakryjeme fólií. Necháme přes noc v chladu (např. ve spíži, ne v lednici) odstát. Druhý den pečeme v předehřáté troubě na 120C asi 1 hodinu zakryté alobalem, občas promícháme. Vyndáme z trouby, promícháme a pak za občasného míchání necháme zcela vychladnout. Přimícháme brandy/pálenku a dáme do sterilizovaných sklenic, důkladně uzavřeme. Takto vydrží i 1 až 2 roky. Pokud máte v plánu použít mincemeat během 1 až 2 dnů, nechte ho zakryté v zapékací misce.
Těsto: POSTUP TADY (v tomto případě se dělá pouze z másla - koláčky jsou pak křupavější).
Sestavení: Vychlazené těsto rozválíme na 3 mm tenký plát a vykrojíme z něj kolečka o průměru 7 cm. Formu na muffiny vymažeme a vysypeme a kolečka do ní umístíme tak, že nám vzniknou malé koláčky s asi 1 cm okrajem. Každý koláček naplníme až po okraj mincemeat náplní. Ze zbytku těsta vykrojíme velké hvězdy a povrch každého koláčku jimi překryjeme. Koláčky krátce vychladíme (cca 10 minut) a pak pečeme v předehřáté troubě na 200C asi 12 až 15 minut do mírného zbéžovatění okrajů (jinak by měly zůstat téměř bílé). Necháme vystydnout asi 5 minut, pak každý koláček pomocí rukojeti lžičky vyjmeme z formy. Necháme buď zcela vychladnout nebo jíme ještě teplé (doporučuju). Před podáváním ale každopádně posypeme moučkovým cukrem.

  • Těsto stačí přesně na 16 koleček a 16 hvězd, stejně tak náplň vyjde úplně přesně (aspoň mně nezbylo vůbec nic kromě malé kuličky těsta). Pokud chcete koláčků víc, jednoduše si množství vynásobte.
  • Samotný mincemeat nechutná (ani nevypadá) nijak výjimečně, ale zapečený v koláčcích je moc dobrý.
  • Na 60 g sušeného rybízu je třeba cca 300 g čerstvého (nebo mraženého). Pokud ho nemáte, použijte ještě nějaký další druh rozinek (např. posekané jumbo rozinky či jiné, na které narazíte).
  • Já jsem použila 100% rostlinný tuk Omega. Nepoužívejte nic typu Hera ani máslo - během pečení by se tyto tuky spálily.
Závěr:
Na to, jak děsivě to chvílemi vypadalo, jsem s nimi byla nadmíru spokojená. Do prvního ještě teplého koláčku se pustila sestra (neměla tušení, co to vůbec jí) a hned je schválila (akorát se jí zdály málo sladké, ale když si někdo dává 10 cukrů do šálku čaje, tak se ani nedivím a nekecám!!). Já jsem je pak naskládala do vánočních košíčků a po štědrovečerní večeři (kapr, salát) přišly na řadu. Všichni se ptali, co to je, jak to hezky vypadá, a já jen říkála: "Ochutnejte, pak vám to řeknu." Mamka se dost podivila, že zrovna já jsem použila něco jako ztužený tuk, ale každopádně všem moc chutnaly - včetně mě. Nejsou moc sladké, krásně voní a náplň má lehce kyselé chuťové tóny. Těsto je báječně křupavé a zárověň se i rozplývá na jazyku, má výraznou máslovou chuť. Řekla bych, že po tunách sladkého cukroví jsou příjemnou změnou. Dokonce ani to kandované ovoce mi tady vůbec nevadilo (a to ho moc ráda nemám), rybíz to skvěle doplnil svou výraznou chutí a rozinky byly zase parádně šťavnaté. Slivovice byla cítit pouze velmi mírně a to navíc jenom nosem, na chuti jsem ji nějak nepostřehla. Co se týče toho tuku, nikdo ho tam nepoznal, nešel vůbec cítit a ani já bych ho tam nepoznala. Takže u mě mají Mince Pies zelenou. A ještě jedna poznámečka: jak sem teď nahrávám fotky, uviděla je mamka a hned konstatovala: "Jé, to jsou ty dobrý, ty mi chutnaly. Budou zase?"

29 komentářů:

  1. Catalina, s tymito kolacikmi si u mna trafila do cierneho! chystala som sa ich tiez robit, hlavne domacu mince napln, ale tiez som nevedela, cim nahradit hovadzi loj, a okrem toho sa mi to zdalo dost "nechutne" ;o))) a s rastlinnym tukom sa mi to zda trosku prijatelnejsie... tvoje kolaciky vyzeraju krasne, radost sa do nich zahryznut, mnam!!!!

    OdpovědětVymazat
  2. waaaaaaaaaau, supeeeeeeeeer,cosi podobne som videla u jamieho ale tvoje kolácky sú skvelé!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  3. mnaaam, mince pies su super, ja som ich jedla u nasej susedy ktora je ozajstna anglicanka a chutili tak autenticky a bozsky:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Kdo by je chtěl rovnou zkusit, tak je mají v M&S :) před pár dny dokonce byly v akci 2 za 1. Minulý rok jsem je koupila a byly docela dobré - ale jinak ukázkový příklad toho, co lépe vypadá než chutná :D čímž nechci říct, že nebyly dobré, byly, ale prostě křehké těsto a sladká ovocná náplň, nic překvapivého
    za tu formu mají každopádně plus, jsou vypadají roztomile vánočně - a ty tvoje jsou taky moc krásné

    OdpovědětVymazat
  5. O mince pies som ešte nepočula, mám sa ešte čo učiť. Dlhý popis, ale poučný :). Koláčiky vyzerajú krásne.

    OdpovědětVymazat
  6. já škvařím z loje psům škvarky, nesmrdí to spíš docela voní, psi se po tom můžou utlouct, mám nadělaný porce v mražáku a vždy jim porci vyškvařím čerstvou, vyškvařený tuk nechám ztuhnout a ten pak psiska taky sežerou nebo udělám se semínky do květináčku pochoutku ptáčkům. Teplé škvarky jsou prý dobré, ale já to nikdy nezkoušela.Možná by šel použít i tuk sebraný z hovězí polévky. Luckydina

    OdpovědětVymazat
  7. Mila Katka, tvoje kolaciky vyzeraju uuuuzasne. Opat krasny a poucny komentar. No ja sa ti priznam, ze teda mna tieto kolaciky vobec, ale vobec neoslovili. Myslim tu, v Anglicku. Nepiekla som ich sice doma, jedla som ich iba kupene a od roznych vyrobcov a aj samostny mincemeat, ale nie, dakujem neprosim. Kolko ludi, tolko chuti. Odhliadnuc od toho, ze mne to nechuti, tak skladam poklonu za tie tvoje nadherne, domace. Som presvedcena, ze chutili tak uzasne ako aj uzasne vyzeraju.

    OdpovědětVymazat
  8. Katka,mince pies uz obdivujem dlho,ale este nikdy som nenabrala odvahu vyskusat,kedze ja moc nie som na kandovane ovocie..ale tato tvoja verzia je tak nadherna a lakava,ze mam chut vyskusat hned teraz..fotky su dokonale:)

    OdpovědětVymazat
  9. Tý jo, skláním se nad tvou odvahou a zarputilostí, já bych se na mince pies po tkaové zkušenosti asi rychle vybodla :-)
    Kandované ovoce nemám moc ráda a 100% tuky vůbec nepoužívám, ale tvůj recept, forky a popis dokáží navodit tak úžasnou atmosféru, že mít potřebné suroviny po ruce, hned bych se pustila do pečení.

    OdpovědětVymazat
  10. Uzasny prispevok opat, dobre som sa pobavila, Kati, ty by si mohla aj nejake fejtony pisat:-D... rovnako ako Kinga ani ja som o tychto kolacikoch este nepocula....a tie tvoje su naozaj krasne! Ako vzdy...

    OdpovědětVymazat
  11. Catalina, tak teda klobuk dolu pred tvojou trpezlivostou! Dufam ale, ze ten boj stal za to a kolaciky stali za to. To, ze vyzeraju na zjedenie je naozaj neodskriepitelne!

    OdpovědětVymazat
  12. Já jakožto vcelku "nepečící" jsem o takových koláčcích nikdy neslyšela, ale musím říci: Jsi ďábel. Tak moc ráda Tě čtu - je to někdy jako detektivka a čtu Tvé články jedním dechem :-))) Jsi vážně dobrá a i Tvé předešlé bábovičky vypadají úžasně, na těch bych si vážně pochutnala, vynikající kombinace. Jen je mi líto, že můj komentář tak nějak zmizel :-(
    Měj se krásně a těším se na Tvůj další článek
    PS: Na začátku byla řeč o husím tuku...brzo bude :D
    Měj se krásně
    P.

    OdpovědětVymazat
  13. Ach, no, já nevím, mě škvařící se lůj taky nepřipadá úplně bez zápachu.. a k těm stoprocentním tukům, nepoužívám, ale tuším, že Stella je spíš jako Hera, kolem 80 % takže spíš ty hrůzostrašné Omega, Iva, Ceres, Lukana.. ale já bych asi vyměkla a dala máslo. Jinak, v lednici nám taky jeden stoprocentní tuk straší, někdo ho na něco podobně drobného koupil a teď co s ním? Dobře vymazává formy (a prý se tolik nepřepaluje u smažení.. ale kapr je ještě daleko a navíc, tam chceme máslo), ale zas ho na rozdíl od másla při tomhle využití vůbec neubývá:)
    Každopádně vypadají krásně a já už se taky těším na Vánoce:)

    OdpovědětVymazat
  14. Recept s příběhem - paráda!
    Milá Catalinko, až zase pojedeš do Prostějova, ozvi se, zvu tě na čaj! Bydlíme skoro na náměstí.

    OdpovědětVymazat
  15. páni :) to tvoje ''rozkecání'' je vážně zajímavý :) zkusím to upatlat .. ale moc si nevěřím ;DD)) vypadá to dobře :)

    OdpovědětVymazat
  16. Marianna (Halusky-in-Ireland): Tak to jsem moc ráda! Já jsem se tomu loji ani tak nebránila, než jsem zažila ten "zážitek" při jeho zpracování :D Děkuju moc!

    Archaa: Mockrát děkuju :)

    Anetka: No ty se máš! Taky bych hned ochutnala a porovnala s těma svýma :D

    Černá Moora: Tak těch jsem si tam vůbec nevšimla :D Mě právě překvapily, že chutnaly tak dobře a neotřele - jinak :) Děkuju!

    Kinga blogger: Děkuju moc a těší mě, že jsi se tu dozvěděla něco nového :)

    Luckydina: Vím, že ze sádla se škvarky dělají běžně, ale o tomto slyším poprvé. Asi mi prodali nějaký špatný lůj :D S tím tukem z polévky to zní zajímavě, akorát nevím, jestli by už přece jenom neměl tu chuť vývaru. Každopádně děkuju za zajímavou informaci :)

    Adriana: Jé, tak to mě mrzí! Já se jich teda nejdřív taky bála, ale nakonec všem moc chutnaly, asi záleží - jak říkáš - na osobní chuti :) Děkuju moc :))

    Martina(Dulce de Leche): Moc děkuju! Bát se jich vůbec nemusíš :) Taky to kandované ovoce nemusím, ale tady se úplně ztratí a vůbec mi tu nevadilo :)

    Madla: Děkuju, nevím, jestli bych těch byla i tak zarputilá :D 100% tuky taky normálně nepoužívám, ale tady nebylo jiného zbytí :)

    Lucia: Moc děkuju! Jsem fakt ráda, že tě článek pobavil, protože mě nikdy moc nešlo napsat něco vtipně :D S těmi fejetony nevím nevím, na to si moc nevěřím :D

    Dora: Děkuju moc, s klidem na duši můžu říct, že to za to stálo :D

    OdpovědětVymazat
  17. Papaja: Pavlínko, to si mě opravdu moc potěšila :) Mě zase dech berou Tvé vařící příspěvky, protože to je zase něco, co já moc často neprovozuju :D A navíc Tvé fotografie...úžasné! S tím komentářem mě to moc mrzí - vůbec se mi neobjevil (projela jsem i spam) - asi nějaká chyba na bloggeru :/. Hmm, hbude husička...už se mi sbíhají sliny :D Děkuju moc!

    farfalla: Děkuju za tu Stellu, já to normálně taky nekupuju, jenom to vždycky vidím v regále, tak jsem myslela, že Stella je taky ten 100%. Nejradši bych tam taky dala máslo, ale během toho zapékání by se nejspíš spálilo a naštěstí tam ten tuk pak vůbec nejde cítim. Ale možná bych je mohla vyzkoušet s kokosovým tukem nebo přepuštěným máslem :) Já mám tu zbylou kostku tuku ještě pořád v mrazáku :D Taky pro ni není uplatnění :D Ale na to vymazávání by se mohla hodit, díky za tip :)) Moc děkuju za pochvalu!

    HaF: Děkuju moc :) Vůbec jsem netušila, že bydlíš tak blízko :D Určitě se ozvu :D

    Emma: Vůbec se jich neboj, není to tak složité, jak se na první pohled zdá, akorát to vyžaduje trochu času :) A děkuju!

    OdpovědětVymazat
  18. Tyyy jo, Catalino, klobouk dolu!
    Jsou tak krasny, ze je asi i zkusim. Jestli zbyde cas, u mne v kuchyni uz to vypada jak po explozi cisterny s cukrem...

    OdpovědětVymazat
  19. Vypadají moc hezky - povedly se. Já měla předloni ještě jiný recept, v kterém tuk převyšoval hmotnost mouky, dělala jsem pak 1:1, a i to bylo sice vynikající, ale na zpracování už méně.
    Do náplně jsem dávala jen kandované ovoce, hlavně hodně pomerančové kůry, kterou miluju, koňak, mandle a žádný tuk...byla hodně podobná té z M&S.

    http://vilemina.blog.cz/0912/cukrovi-na-vanoce-byt-musi

    OdpovědětVymazat
  20. Slanecek: Děkuju! Noooo, kdybys viděla, jak to teď vypadá u mě v kuchyni :D Už týden pracuju na perníkové chaloupce a bílková poleva je všude, stejně jako ty malý zdobící perličky, kokos atd. :D Každopádně pokud je vyzkoušíš, dej mi vědět, jak chutnaly :)

    vilemina: Jé, to jsem si vůbec nevšimla, že jsi ho dala i na blog. Vypadají skvěle! To vykrojené srdíčko uprostřed je parádní nápad :) Já teda moc kandované ovoce moc nemusím, tak s ním většinou hodně šetřím, ale s tím koňakem a mandlemi to musela být určitě dobrota :) A moc děkuju!

    OdpovědětVymazat
  21. Catalina, mohla by si pouzit aj to prepustene maslo, alebo kokosovy tuk, to je tiez 100% tuk a nie je stuzeny - ja to takto praktizujem,aj ked mince pies som nerobila, len sa chystam...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to mě nenapadlo :D Hledala jsem čím to nahradit a na netu jsem našla, že nejvěrnější je ten ztužený, ale přepuštěné máslo zní rozhodně líp :))

      Vymazat
  22. Milá Catalino, letos se chystám Ježíška oslnit tímto cukrovím, tak mám dotaz. můžu na pečení použít takové ty plechové formičky na bábovičky? a bude stačit je jen vymazat, nebo i vystlat pečícím papírem?děkuji Westruše.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Westruše :) Mělo by stačit je vymazat, ale raději pořádně, ať jdou hezky vyklopit :)

      Vymazat
  23. Catalino, kromě pochvaly za skvělý blog máš u mě jedno prvenství - poprvé jsem se nad receptem pobavila. Příhoda s hovězím lojem mě vážně rozesmála. Ten zápach dobře znám. ;)) Markéta

    OdpovědětVymazat
  24. Tak i já jsem se do nich letos konečně pustila - a ač jsem to pořád odkládala tak teď si říkám že jsem s nima měla začít - jsou naprosto vynikající totiž! Mňam! Musím tedy říct že jsem jich měla více - asi slabší těsto? Nevím, každopádně mám jich 24ks - teda teď už ne, něco se snědlo. S mincmieat jsem toršku improvizovala - neměla jsem sušený rybíz, dala jsem tedy směsku mraženého ovoce, kde je hodně červeného rybízu, dala jsem tam i sušené merunky dovnitř a kousek citronové kůry a taky brusinky - musím říct že mně to chutná moc i před naplněním :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší :) Tvá náplň zní skvěle, hned bych si zase dala pár (rozuměj celou várku) kousků :D

      Vymazat
  25. Ahoj,
    včera jsem objevila tvůj blog a musím tě jenom chválit. Perfektně pečeš, dokážeš vymýšlet spousty a spousty jiných kombinací, nádherně fotíš a dokážeš všechny inspirovat :) Ale nejlepší na tvém blogu je to, že připisuješ svůj "příběh" s receptem :) A protože je nový rok, tak ti přeji, aby byl minimálně tak vypečený , jako ten minulý :)

    OdpovědětVymazat
  26. Ahoj, našla jsem Tvůj blog při hledání receptu na Apple Pie. Mince Pie jsem ochutnala od M+S, ale moc mě nezaujaly, asi i proto, že kandované ovoce nemám nijak v oblibě. Ale Ty Tvoje vypadají nádherně. Pokud jde o lůj, je k dostání v MAKRu. Jen je třeba pečlivě vybrat balíček, kde jsou vysoké špalíky loje, ne ty blány. Kupuji ho tam pro ptáčky několikrát za zimu.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)