Jidáše jsou tradiční velikonoční pečivo z kynutého máslového těsta, které se po upečení polévají medem. Mají typický tvar, který má symbolizovat provaz, na ktérém se oběsil Jidáš, jeden z 12 apoštolů a zrádce Ježíše Krista. Pečou se na Zelený čtvrtek a prý nás mají ochránit před zdravotními obtížemi a dokonce se říká, že sníte-li jidáše před východem slunce, posílíte své zdraví. Já je teda dělám ve čtvrtek ráno, kdy slunce už mi svítí nad hlavou, ale zatím se považuji za celkem zdravou.
Toto pečivo sestává z několika základních ingrediencí, které z 90 % najdete doma. Jsou to mouka, cukr, smetana, droždí, žloutky a máslo. Samozřejmě se přidává i špetka soli, citronová kůra na ovonění a med k podávání. Žádná přísada není sama v konečné chuti nějak extra výrazná, a proto je důležité, aby všechny přísady byly kvalitní, jedině tak bude výborný i výsledek.
V mnoha receptech se uvádí jen mouka hladká a v mnoha zase polohrubá. Já jsem zastáncem kompromisu - půl hladké a půl polohrubé. Dělala jsem je už i jen z té nebo té mouky a zas takový rozdíl to nebyl, ale fifty fifty mi nějak chutnají nejvíc (i když dost možná je to jen "placebo" efekt).
Další otázkou by mohlo být, zda použít smetanu nebo mléko? Pokud jde o jidáše, jsem jednoznačně pro sladkou smetanu (12 % tuku). Neříkám, že mlékem něco pokazíte, ale proč si nedopřát to nejlepší. V dnešní době krabicového mléka (neodsuzuji, nakonec taky ho kupujem) je prostě lepší občas použít smetanu, protože ani to plnotučné mléko není tak tučné, jako kdybyste si ho podojili přímo v kravíně. Takové mléko má minimálně 4 % tuku a jeho chuť je velmi smetanová. Proto pokud chcete použít mléko, sáhněte po tom z mlékomatu. Anebo po sladké smetaně.
Co se týče droždí, jednoznačně použijte čerstvé. Sušené ho sice taky zastoupí, ale takovou chuť, jakou mu dají čerstvé kvasnice, ty sušené nikdy nedodají. To vlastně platí v trochu přeneseném významu i o másle. Žádný margarín ho nenahradí. Jenom skutečné máslo vykouzlí tu úžasnou a pravou máslovou chuť. U kynutých těst je většinou jedno, jestli ho rozpustíte nebo necháte změknout, ale u jidášů ho vždycky nechám jen změknout, protože přeci jen takhle jsou po upečení jakoby nalístkované uvnitř. Je to hlavně díky kynutí, ale změklé máslo tomu pomáhá.
Příprava jidášků není nijak komplikovaná, zpracovává se stejně jako každé jiné typické kynuté těsto. Uděláme kvásek, těsto a pak hněteme. To je ta nejdůležitější část, vážně se nebojte s těstem i pořádně praštit o vál, bouchat do něj, mlátit ho apod. Já ho s oblibou využívám jako boxovací pytel, teda ne že bych si ho nechala někde v pokoji a občas si do něj zaboxovala, protože to bych za chvilku asi měla pěkně zelený a páchnoucí pytel :D Ale když ho hnětu, tak si párkrát bouchnu. Výsledkem důkladného hnětení je po upečení krásně hladké pečivo na povrchu a uvnitř vzdušné s velkými bublinkami či téměř jakoby nalístkovanou strukturou jako v případě těchto jidášů.
Než přijde recept, ještě bych ráda řekla, že nedělitelnou součástí jidášů je med, se kterým se podávají. Nejsou totiž moc sladké a med je tudíž nezbytný nejen kvůli tradici. Přiznám se, že občas si je ještě mažu máslem a pak teprve potírám medem a jindy je zase jím jen tak, ale klasika je nejlepší. Med kupujte nejlépe přímo od včelaře nebo na trhu. V super/hypermarketech je totiž kromě těch nejdražších medů jenom cosi s názvem med. Když už z obchodu, tak bio, tam je (snad) jistota, že to bude vážně med. A teď už konečně ty jidáše.
Ingredience:
30 g čerstvé droždí
250 g hladká mouka
250 g polohrubá mouka
70 g cukr krupice
260 ml sladká smetana, vlažná
špetka soli
strouhaná kůra z 1 citronu
100 g změklé máslo, pokrájené
2 žloutky
vejce na potření
med na pokapání
Postup:
Droždí rozdrobíme do mísy, přidáme lžíci mouky, cukru a polovinu smetany. Rozmícháme dohladka a necháme kynout asi 15 minut. Zbytek mouky smícháme se zbylým cukrem, solí a kůrou. Přimícháme kousky másla a pak přilijeme kvásek, žloutky a dobře promícháme. Přilijeme zbytek smetany a na pomoučněném vále zpracujeme v hladké těsto. Rukama důkladně hněteme asi 10 minut, až je hladké, elastické a pevné. Těsto dáme do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme kynout asi 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem. Opět krátce prohněteme a rozdělíme ho na 12 stejných kusů. Z každého kusu uděláme dlouhý váleček, přehneme ho v půlce a stočíme do spirály. Dáme na vyložený plech, zakryjeme utěrkou a necháme kynout asi 30 minut. Potřeme rozšlehaným vejcem, pečeme v předehřáté troubě na 170C asi 20 až 25 minut dozlatova. Vyndáme, potřeme medem (můžeme je buď rozkrojit, nebo je polít rovnou) a pustíme se do nich.
- Pokud máte alergii na med, přidejte do těsta ještě dalších 50 g cukru a můžete je jíst jen tak, případně med nahraďte zlatým sirupem, melasou, sirupem z agáve apod. Já teda mám jen lehkou alergii na med, tak se vždycky nadopuju práškama na alergii.
- Jidáše jsou nejlepší prvních 8 hodin, pak už nejsou čerstvé (stejně jako rohlíky), proto, co se nesní, dejte co nejdřív zamrazit. Pak je stačí nechat rozmrazit nebo dát na chvilku rozpéct do trouby a jsou jako čerstvě upečené.
Mám svůj deník, kam si lepím/píšu všechny recepty, abych je měla vždycky po ruce. U každého receptu si píšu poznámky a zrovna u jidášů mám napsáno tohle: dělat z dvojnásobné dávky (ihned zmizí), taťka je miluje - sní jich minimálně 7, takže si vždycky spočítej, kolik jich máš udělat. Myslím, že to mluví za vše. Minulé Velikonoce jsem je dělala jen z jedné dávky (fakt blbý odhad!), já i sestra jsme měly dva, mamka jeden a zbytek jsem dala na stůl se slovy, ať si bere, kdo chce. Za 10 minut (přísahám, že víc to nebylo) jsem přišla a po jidášcích ani památka. Kouknu na taťku a ptám se, kde to je. Tatínkova odpověď: "No, byly tak dobrý, tak jsem si pár dal." Pár? Bylo jich tam sedm! Když jsem mu to řekla, nechtěl mi věřit, zdálo se mu, že si jen párkrát kousl. Snad vždycky, když něco peču, se mě ptá, jestli příště už budou jidáši. Už brzo, tati, slibuju!
Poprvé dva odstavce v závěru. Jen pro představu, těsto je vláčné, neuvěřitelně měkké a hebké. Není příliš sladké, jenom velice mírně, lehce máslové s mírnou vůní citronové kůry. Pokud použijete domácí vajíčka, je i nádherně žluté. Kromě minulého roku je vždycky dělám z dvojnásobné dávky a co se nesní (ne že by se to někdy stalo) zamrazím.
To zní jako krásná pohádka, co píšeš. Všechny tvoje články jsou jako pohádka a pohlazení po duši, když je čtu. Dokonce jsi mě tak navnadila, že jidáše na Velikonoce udělám.
OdpovědětVymazatPáni, moc děkuju a jsem neskutečně ráda, že na tebe článek takto zapůsobil :))
VymazatRok se s rokem sešel a jidáše jsou na světě. Jsou vynikající, vláčné a už je půlka pryč a to jsem je vytáhla před půl hodinou z trouby. .-). Ode dneška zařazuji mezi stálice velikonočního pečení!
VymazatNo tak to jsem moc ráda :)) Já občas pocit, že mi mizí ještě před tím, než se do té trouby dostanou, jak jsou hnedka pryč :D
VymazatTenhle článek je na noc pěkně nebezpečný :) Vypadá to nádherně, hned bych taky něco upekla, jen škoda, že je to všechno táák kalorické :)
OdpovědětVymazatNoční útoky sladkých chutí...jsou mi moc dobře známé :D Život není jenom o kaloriích a navíc o Velikonocích :) Jeden medový jidáš ještě nikomu neublížil :))
Vymazataz sem citim ich vonu!!! pre mna idealne ranajkove pecivko k salke caju ;o)
OdpovědětVymazatDěkuju moc, máš úplnou pravdu - ke snídani ideální :)
VymazatKrom beránka a perníčků na Velikonoce nic moc extra nepeču, ale tvoje rkásné povídání mě nahlodalo k přípravě těchle tradičních jidášů. Vlastně ještě peču mazaec, ach jo, já jsem zapomnětlivá. No, ale jidáše určitě vyzkouším a už se nemůžu dočkat! Momentálně ale ujíždím na cupcakes, tak snad nebudu mít pečení brzy plné zuby :-)
OdpovědětVymazatTo moc ráda slyším! Pečení se člověk nikdy nenabaží :D Já toho taky zase tolik nepeču, zato babička tomu dává: bábovky, řezy, buchty a mazance :D
VymazatJá je sním klidně i druhý den :) S kakaem :)
OdpovědětVymazatJ8 vlastně taky :) Ale už jsem si zvykla je zamrazit a případně rozmrazit :D
VymazatNádherný jarní příspěvek.
OdpovědětVymazatMockrát děkuju!
VymazatTo je nádhera :) Úplně je teď vidím před sebou! Já loni pekla jidáše prvně a letos se asi do nich pustím zase, protože jsem teď díky tobě dostala takovou chuť na to jemné, máslové a nadýchané pečivo :)
OdpovědětVymazatMoc děkuju, těší mě, že jsem tě navnadila na jejich pečení :) Už se jich taky nemůžu dočkat :))
VymazatTo je ale krasny prispevok,Katka..tatinek musi byt opravdu pysny,ze mas tak sikovnu dcerusku :) ♥
OdpovědětVymazatDěkuju moc, Marti :) Zdá se být spokojený :D
VymazatTak už těsto dělá pekárna... nedám na ni dopustit... dala jsem teda mléko místo smetany a čerstvé droždí mi zblajzl pes z linky...takže jsem dala sušené...je to zatím jen zkouška před velikonocemi... díky za přehledný recept.
OdpovědětVymazatCatalino... máš naprostou pravdu...půl kila vyšlo na pár kousků, tak už mi pekárna dělá druhou várku (zvolila sem jiný poměr mouky teď tak uvidíme, jestli bude nějaký rozdíl :-) ) Radím všem - rozhodně dělejte rovnou z kila...
OdpovědětVymazatps: přijde mi to stejné :-)
VymazatMám velkou radost, že jsi se do nich pustila! Já jsem to říkala, že to bude málo :D :D Ne vždycky to platí, ale u jidášů konkrétně ano - čím více, tím lépe :) Mimochodem pekárna je určitě velký pomocník, bez ní se na to musí hezky ručně, což je celkem makačka :D
Vymazatjsou opravdu báječné, jenom jsem dala méně droždí a jsou krásně nadýchané, tři kousky jsem dala zmrazit, abych vyzkoušela jak budou chutnat rozpečené k snídani. Luckydina
OdpovědětVymazatTak to jsi mě potěšila, že ti chutnají :) Uvidíš, že i rozmražené jsou jak čerstvé.
VymazatJá ty tvoje recepty miluju - když mi není dobře a jsem smutná otevřu tvůj blog a namátkově si přečtu jedna, dva - deset receptů :o) a hned je mi o moc lépe :o)
OdpovědětVymazatVůbec by mě nenapadlo, že moje recepty můžou působit jako "rozveselovač" :D To jsem moc ráda a doufám, že i v budoucnu ti bude stránka dělat radost :)) Děkuju!
VymazatCatalino, mám to stejné, jako většina návštěvnic vašeho blogu, tedy čtením vašich receptů a povídání k nim si vážně napravuji náladu!
VymazatMoc vám fandím a vždy se budu těšit na nové recepty. Vím, že je to časově náročné, ale je to jako se vším výjimečným - dobrého pomálu.
Milada
Máš to hezky nafocené - a dík za připomeutí věnce, chtěla jsem ho někdy zkusit.
OdpovědětVymazatJidáše taky dělám skoro pokaždé - v rodinném receptu je právě jen HRUBÁ mouka a místo cukru rovněž MED (100 g), jinak je poměr stejný.
Kroutím z nich uzly a ptáčky
http://vilemina.blog.cz/0904/pecivo-pokroucene-jak-jidasuv-charakter
Děkuju moc a nemáš zač :) K tvému receptu, ta hrubá mouka je velmi zajímavá, jsem dost zvědavá ohledně toho, jak se to projeví v chuti/textuře. Určitě to s tou hrubou moukou vyzkouším. Děkuju za tip :)
VymazatVypadají báječně, asi je také vyzkouším.
OdpovědětVymazatDěkuju :) Určitě vyzkoušejte,zatím vždycky chutnaly všem :)
VymazatCatalinko,tvoje recepty sú úzasné!!! Túto velkú noc peciem od teba judáse aj veniec dulce de leche...ooo moj boze pomoz mi, to zas budú kilá navyse...
OdpovědětVymazatDěkuju moc! Jsem moc ráda, že se pouštíš hned do dvou :) Určitě mi pak napiš, jak ti chutnalo a kil se neboj, jednou (dvakrát :D) se nic nestane :)
Vymazatno aj keby sa ma mali drzat, tak ten veniec a judáse za to stoja ;) dam vediet neboj ;)
VymazatMoje řeč :D Budu se těšit :)
VymazatVypadají krásně! Já jidášky zkoušela asi dvakrát, ale nezadařilo se. Takže pečem beránka a jidáše oželíme. Ale letos si mi nasadila broučka do hlavy, takže kdo ví...
OdpovědětVymazatDěkuju! Doufám, že brouček pořádně zapracuje :) Jidáše jsou totiž fakt super, podle mě i lepší než beránek. Jak se říká, do třetice všeho dobrého... :)
VymazatCatalino, musím ti poděkovat. Jidáše jsem dnes vyzkoušela a byly fakt super. Trochu jsem se bála, jak to dopadne, protože se kynutýho těsta trochu bojím, ale moje obavy byly zbytečný:) Byly mňam a už nejsou:) Určitě je ještě někdy upeču. Ještě jednou díky za tvoje recepty, vždycky fungujou!
OdpovědětVymazatJá děkuju tobě, že jsi je vyzkoušela :) Jsem moc ráda, že chutnaly. Nevím, čím to je, že se lidi toho kynutého tak bojí :) Podle mě je naopak jedno z těch jednodušších, protože se nemůže stát, že by ho člověk nechal překynout nebo si s ním hrál moc dlouho. Kynutého se bát nemusíš :)) Děkuju moc!
VymazatTak dneska dělány podruhé:) Jsou fakt super!
VymazatVčera večer jsem je pekla z poloviční dávky a jsou výborný!
OdpovědětVymazat(Jen jsem musela přidat trochu víc mouky, těsto mi nešlo v robotu zpracovat, moc se lepilo.)
Lucka
Děkuju, těší mě, že ti chutnaly. S tou moukou navíc je to v pořádku, protože když se zpracovávají ručně, musí se ze začátku taky podsypávat, aby těsto přestalo lepit :)
VymazatCatalino,
OdpovědětVymazattak mám upečeno , no nejsou sice jak na obrázku , ale jedlé jsou ;-)
Kynuté těsto se mi ještě úplně nedaří,málo mi vykyne, nevím kde dělám chybu a to postupy dodržuji.
Stává se mi, že výrobky mají tvrdší kůrčičku a nejsou tak vláčné :-(
Asi to chce více praxe ;-)
Ještě se pustím do mazance a beránka :-)
Krásné Velikonoce !
Jsem ráda, že jsi je vyzkoušela :) Možná nemá těsto dostatek tepla nebo kvásek neměl dostatečné teplo. Co se týče té kůrčičky, možná by stačilo péct pečivo o něco kratší dobu anebo snížit teplotu pečení, např. když v receptu je 180C, peč ho na 170C a ke konci pečení sniž až na 150-160C. Každá trouba peče jinak, takže je třeba to vychytat :)
VymazatDěkuju :))
Tak jsem se nechala inspirovat, dala jsem místo smetany mléko a jsou vážně jedlé, dík za recept
OdpovědětVymazatNení zač, moc mě těší, že ti chutnaly :)
VymazatPřed nedávnem jsem přišel na chuť kynutému těstu, takže Jidáše byly jasnou velikonoční volbou, právě mám zaděláno, tak čekám až vykyne těsto a už se nemůžeme dočkat :)
OdpovědětVymazatDíky za krásný článek s receptem :)
Michal
Tak to ráda slyším, kynuté těsto je totiž neskutečně varibilní a dobrý :D Pevně doufám, že se povedly a chutnaly ti :)
VymazatNemáš zač a děkuju :))
Jidášky upečeny a už čekají v mrazáku na svoji zítřejší šanci, k vidění na statigr.am/copywriterka (nejde mi vložit odkaz).
OdpovědětVymazatTěsto se mi trochu trhalo a rozdělovalo, ale to není receptem, ale nějakou mojí blbostí, jsou moc dobré - děkuju za inspiraci.
Jsou moc krásné!! Vůbec na nich nejde poznat, že by se ti těsto trhalo, ale mě se to stávalo, když jsem ho nedostatečně prohnětla. Nemáš zač :)
VymazatJsou naprosto úžasné! Musely jsme s mamkou udělat druhou dávku, všem nám moc chutnají :)
OdpovědětVymazatDěkuju moc, jsem ráda, že vám oběma tolik chutnaly :)
Vymazatlákavé!
OdpovědětVymazatDěkuju :D
VymazatCatalina uvádí v receptu mouku hladkou napůl s polohrubou, ale v článku uvádí hladkou s hrubou moukou, tak teď nevím, co je správně, aby byly úžasné, jak píše Michaella, děkuji za případnou odpověď. Jarka
OdpovědětVymazatJarko, omlouvám se, toho jsem si vůbec nevšimla. V receptu je to správně, půlka hladká a půlka polohrubá. Hned to opravími v článku :) Děkuju za upozornění!
VymazatTak dnes dopoledne jsem zadělala na tyto jidášky, inspirována Catalinou a tradicí (pro Jarku: hladká a polohrubá) a už mám v sobě dva. Jsou opravdu moc dobré - vláčné, a s tí medem nemají chybu. Nikdy jsem je nejedla, ale od letoška je budu dělat každé Velikonoce! Catalino, opravdu děkuju... Kristýna
OdpovědětVymazatKristýno, moc jsi mě potěšila! U nás doma se taky nedělaly, až před pár roky jsem si řekla, že by stály za vyzkoušení :) Jsem moc ráda, že ti chutnají!
VymazatAhoj. Líbí se mi tvoje jidášky. Chci vyzkoušet ale nevím jaká smetana. Šlehačka nebo méně procentní ? Kolik %? Díky Marcela
OdpovědětVymazatAhoj, sladká smetana má vždycky cca 12 % (alespoň tady v republice) :) Šlehačce se jinak říká smetana ke šlehání.
VymazatMilá Catalino, moc děkuji za skvělý recept! :) Jidáše byly tak úžasné, že jsem ze stejného těsta
OdpovědětVymazat( + rozinky a mandle) upekla i mazanec-nemá chybu!!!!! Díky moc,Vilma
Vilmo, to mě moc těší! Já je taky peču pořád dokola, protože vždycky hned zmizí :D
VymazatMňam.. To musí být dobrota!
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
Troufám si říct, že je :D Díky!
Vymazat