čtvrtek 5. dubna 2012

Medové perníčky

Všechny věci ohledně školy mě poslední dobou drží zpátky od toho, co mám a dělám skutečně ráda, takže se třeba stane, že tady naslibuju perníky a tři týdny ani ťuk. Už jsem se chtěla omluvit, že perníčky přijdou později (konkrétně na Vánoce), ale nakonec mě velice pozitivně naladil email od paní Ilony (děkuju moc!), a proto jde maturita stranou. Zároveň chci vám všem moc poděkovat za milé komentáře, emaily ale i za kritiku, bez které by to samozřejmě taky nešlo. Bohužel s maturitou na krku se už nestíhám věnovat blogu tak moc a co mě mrzí nejvíc, nemám čas ani na své oblíbené stránky. Rozhodně ale slibuju, že hned, jak tohle zkouškové bláznovství skončí, budu zpátky v plné síle. Poslední maturitní zkoušku mám 29. května, takže do té doby nejspíš žádný nový recept nepřidám, ale kdo ví. Zatím vám přeju krásné Velikonoce, ozdobte co nejvíc vajíček, nechte se pořádně vymrskat (samozřejmě s tajně schovaným polštářem pod sukní), respektive vymrskejte co nejvíc děvčat, a hlavně si upečte co nejvíc laskomin.

Perníky či perníčky mají v naší zemi neuvěřitelně dlouhou tradici a kromě chleba snad není o žádném jiném cukroví tolik knih a dávných zápisků jako právě o pernících. Důkazem za všechny je perník z Pardubic, který se pyšní i ochrannou známkou. Není Čech, co by nemiloval perník (a pokud jo, tak ať to kouká napravit :D). Protože o historii perníku by se dalo hovořit hodiny, dám sem pouze několik odkazů na opravdu obsáhlé stránky, kde si o pernících můžete přečíst ohromné množství informací. Teď to jen krátce shrnu: perník se odjakživa dělal z mouky a medu a dřív se do něj přidával i pepř, a právě proto se perník jmenuje perník (původně to byl totiž peprník). První zmínka o pernících u nás pochází z roku 1335, ale perníkáři existovali už dávno předtím. K nám přišli z Norimberka a Itálie do Prahy a Trutnova. A teď už ty odkazy: hobby-info.cz, wikipedia.org, staroceskeperniky.cz, pernicky.wbs.cz.

Perníčky se dělají i v Německu a Rakousku a dalších zemích, ale v každé zemi jsou něčím jiné - kořením, poměry surovin apod. Ty naše české jsou taktéž jedinečné a každý recept se něčím liší. Některé jsou měkké, jiné tvrdé jako kámen :D V zásadě ale platí, že se dělají z mouky, tuku, medu, cukru, koření, vajec a kypřidla. Na první pohled nic neobvyklého. Chyba! Velká chyba!

Naprosto nejzásadnější je směs koření. Ta dá celému perníku jeho chuť. V dřívějších dobách si každý perníkář dělal svou vlastní kořenící směs, která obsahovala i 20 různých druhů. Naopak dnes se už v obchodech prodává přímo perníková směs koření, což samotnou výrobu dost urychluje, protože tlučení každého koření zvlášť je celkem časově náročné. Upřímně, já si pokaždé tluču svoje vlastní, které jsem vyladila neustálými pokusy. Vždyť už ta vůně, co vznikne při tom, je neodolatelná.

Další na řadě je tuk. Já používám vždycky máslo. Když už dělám perníky, chci pro ně (a do nich) to nejlepší, takže máslo je jasná volba. Stejně důležitý je i výběr medu. Bez kvalitního medu nejsou dobré perníky. Med kupujte nejlépe přímo od včelaře nebo na trhu. V super/hypermarketech je totiž kromě těch nejdražších medů jenom cosi s názvem med. Když už z obchodu, tak bio, tam je (snad) jistota, že to bude vážně med. Je celkem jedno, jestli použijete med tekutý nebo už ztuhlý, ohřívat se bude tak či tak.

Co ovšem přetvoří obyčejné suroviny do něčeho tak bezvadného jako perníky, je způsob zpracování. Obvykle se všechno pořádně a důkladně promíchá a celé se to nechá několik dnů odpočívat v lednici. Tím se všechny vůně dokonale prolnou a po upečení na vás z plechu bude koukat neskutečně voňavá pochoutka. V tomto ohledu se můj (dobře, spíš náš rodinný) recept podstatně liší. Všechny přísady, kromě mouky, se spolu vaří a teprve pak se vroucí směs nalije na mouku a zpracuje se těsto, které se nenechá odpočinout ani chvilinku. Naopak, čím rychleji vykrájíte perníky, tím lépe. Pak už jen upečete a sníte.

Jeden z největších problémů, co se perníčků týče, je jejich tvrdost po upečení. Některým se prostě nechce změknout a při kousnutí máte spíš pocit, že vám vypadají všechny zuby. Pravda je taková, že perníčky jsou super ještě za tepla, pak ale ztvrdnou a potřebují několik dnů až týdnů k natažení vlhkosti a pak jsou opět měkké. Naše perníky jsou krásně měkké hned po upečení, pak ztuhnou. Ale podařilo se mi na to vyzrát. Hned po vychladnutí je strčím do uzavíratelné dózy či krabice a dám k nim plný hrnek (250 ml) vody. Takhle je tam nechám 2 až 3 dny (vodu samozřejmě každý den měnit) a pak jsou dokonale měkké! Vím, že se k nim většinou dává jablko, ale to nemá tolik vody, takže to trvá déle a navíc mi přijde, že pak voní i chutnají po jablku, a to není přesně to, co bych chtěla. Jo a co je ještě dost důležité, nedávejte je do chladna (lednice, v zimě balkon), ale naopak nechte je pěkně při pokojové teplotě. Molekuly se pohybují rychleji v teplejším prostředí, a tím pádem perníky natáhnou vlhkost dřív.

Co se týče zdobení, je zcela na vás. Ideální je nechat perníky 3 dny odpočinout před zdobením, aby na nich poleva nepraskala, ale já je většinou dělám na Velký pátek, takže času dost není, takže je upeču, nechám úplně vystydnout, nazdobím, nechám zaschnout a strčím do dózy s vodou na změknutí. Hotovo. A pak už se jen dívat, jak mizí z talířů rychlostí světla.
Ingredience:
Poleva:
315 až 375 g cukr moučka
2 velké bílky
2 lžičky citronová šťáva
Těsto:
50 g máslo
150 g cukr moučka
1 vejce
1 lžička soda
5 tlučených hřebíčků
1 lžička mletá skořice
1 lžička mletý koriandr
1 lžička mleté nové koření
1/2 lžičky mletý kardamom
1/2 lžičky mletý anýz
1/2 lžičky mletý badyán
60 ml mléko
100 g med
450 g hladká mouka
vejce na potření

Postup:
Poleva: RECEPT ZDE!
Těsto: Vše, kromě mouky, dáme do hrnce. Za stálého míchání přivedeme k varu. Směs začne lehce pěnit. Vaříme asi minutu, pěna se bude postupně zvětšovat. Rychle nalijeme na mouku ve velké míse a zpracujeme na hladké pružné těsto. Ihned ho rozdělíme na 3 ks. Jeden rozválíme na plát tlustý 0,5 cm (méně určitě ne!), zbylé dva zabalíme do alobalu (ten udržuje teplo). Vykrajujeme různé tvary, dáme je na vyložený plech (vždy malé tvary s malými, velké s velkými, jinak by se nepekly rovnoměrně) a necháme 1 hodinu odležet. Opakujeme i s dalšími dvěma kusy těsta. Pečeme v předehřáté troubě na 180C asi 8 až 10 minut dozlatova. Ihned po vytažení potřeme vejcem. To dodá lesk a teplem perníčků se uvaří. Necháme lehce vychladnout a jíme. Po úplném vystydnutí můžeme zdobit.

  • Aby perníčky změkly, skladujeme je při pokojové teplotě v uzavíratelné dóze/krabici s hrnkem vody (250 ml).
  • Tipy ke zdobení a další rady ohledně polevy naleznete zde.
Závěr:
Snad u žádného jiného druhu pečiva/cukroví jsem ještě nikdy nevyzkoušela tolik různých receptů a variací. Tento recept na perníčky je v naší rodině už dlouho, a tak jsem chtěla změnu, ale nakonec jsem se k nim vrátila, protože byly ze všech nejlepší. Jsou krásně měkké, plné chuti, akorát sladké, voní po medu a dokážu jich sníst nespočet i ve 2 ráno (což se stalo konkrétně po stužkováku). A nebojte, že byste je nestihli. Zrovna teď jdu udělat těsto, ať jsou na pondělí nachystané.

60 komentářů:

  1. To je nádhera! Skoro by mi bylo líto je sníst :))

    OdpovědětVymazat
  2. Catalino,
    není zač !
    To jsem moc ráda, že jsem Vás potěšila :-)
    Nakonec i perníčky jsou / mimochodem i já je mám pokaždé tvrdé a také je neumím zdobit ;-) / , ale dle Vašeho receptu , to půjde samo ;-)
    Já už běžím honem zadělat na jidáše a vy šup, šup k učení ;-)
    Nebo kvůli mě a pečení neodmaturujete ;-)
    Moc držím palečky !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti děkuju :) A neboj, ta maturita se nějak zvládne :D

      Vymazat
  3. Nádhera!!!!! My pečeme perníky jen na vánoce, jsou skoro hned měkké. Se zdobením to flákám, obdivuju každého, kdo to umí.
    Tyhle vypadají jak ze žurnálu ;o)
    Hodně štěstí u maturity.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Já ani nevím, proč u nás doma se pečou i na Velikonoce, ale vůbec mi to nevadí :D

      Vymazat
  4. Tak já preferuji perníčky tvrdé a dělám pravý opak, tedy zabraňuji jejich změknutí :))
    Jinak jsem zrovna vytvořila 1. nepovedenou směs na perníky (dala jsem moc nového koření a nemám doma anýz ).
    Recept vypadá zajímavě, možná vyzkouším, nebo vemu svůj prověřený.
    Holly H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? :D S tím jsem po pravdě ještě nesetkala :D Všichni známí právě zkouší nejrůznější způsoby, aby perníky byly co nejměkčí. Každopádně když je budeš péct o trošku déle, tak budou tvrdší :)
      Pokud je vyzkoušíš, dej vědět :))

      Vymazat
  5. To je neuvěřitelný! S otevřenou pusou se dívám na tu nádheru a jsem u vytržení. To bych nedokázala, ale máš všechen můj obdiv. Koníčkové jsou nejsladší!
    Giveaway

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale určitě bys to zvládla, já taky nejsem žádný mistr :D Děkuju moc!
      PS: Koníčci byly pro bratránky, hlava jim chutnala nejvíc :D

      Vymazat
  6. To zdobení je obdivuhodné, myslím, že má dcera by z nich šílela. Já nikdy nedělám spodní vrstvu, zdobím vždycky jen horními linkami, je v tom nějaký fígl, jak udělat ten jednobarevný povrch a pak teprv na něj nanášet další linky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :) Já to dělám tak, že si na holý perníček udělám polevou konturu - obrys. Pak polevu trochu zředím vodou, aby byla tekutější a vyplním jí ten prostor ohraničený konturou. Nechám perník zaschnout a pak opět obtáhnu hustší polevou ten obrys. Tak vznikne ta vyvýšená linka :)

      Vymazat
  7. Catalina, klobuk dole, su nadherne!!!! neviem sa na ne vynadivat!!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Zdobení musím vychválit do nebes. Je to prostě něco neuvěřitelného, strašně obdivuji :) Takže to vypadá opravdu krásně :)
    Určitě zkusím recept, ráda bych si perníčky zkusila .. (vždycky je mám buď strašně světlé nebo tvrdé a tak .. )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju! Určitě mi dej, jestli ti chutnaly :) Jinak světlost perníčků může být způsobena např. i kořením nebo světlým medem, ale tyhle jsou tmavé vždycky, protože při vaření se cukr a med změní na hnědý jakoby karamel.

      Vymazat
  9. Katuska su nadherneeeeee..... to zdobenie je absolutne dokonale. Prajem ti krasne , pohodove velkonocne sviatky. Drzim palceky, nech zvladnes maturitu co najlepsie a nech si sup, sup spat v plnem provozu:)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adrianko, děkuju!! Doufám, že to budu mít co nejdřív za sebou :D Už mi to blogování chybí.

      Vymazat
  10. Úžasný, tohle bych chtěla taky jednou umět:) A přeji Hezké Velikonoce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, jen to zkus, uvidíš, jak skvěle ti to půjde!

      Vymazat
  11. Catalino ty jsi prostě úžasná! Jsou nádherné!

    OdpovědětVymazat
  12. Catalino, ty jsi normálně perníčková bohyně! Máš je opravdu nádherné, obdivuju tvou šikovnost a zručnost. Moje perníčky vždycky vypadají spíš jako z chráněné dílny :-), ale stejně si jejich pečení užívám. A já jdu pod vlivem tvých nádherných perníčků udělat těsto na své oblíbené - medové a celožitné (které jsou kupodivu hned měkké a taky tak zůstanou).
    Ať se ti povede maturita co nejlíp! (Ale taková šikovná a pilná holka jako ty ji zvládne levou zadní!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :D Taky je ráda peču, ta vůně totiž strašně omamná. Celožitné perníčky? To zní moc dobře!
      Zatím jsem co se maturity týče v klidu, ale on ten stres beztak přijde :D

      Vymazat
  13. jsi naprosto neuvěřitelně šikovná! :)) fakt ten výsledek musím obdivovat, i když perníčky nějak extra nemusím a už vůbec ne ty s cukrovými polevami

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju. Já teda zase perníčky zbožňuju, ale je fakt, že je mám radši bez polevy :)

      Vymazat
  14. To je prekrasne, ty si uplne kuzelnicka!!! V zivote by som to nedokazala takto krasne ozdobit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já myslím, že bys je zvládla perfektně :) Děkuju moc!

      Vymazat
  15. Catalino, jako obvykle skvělý článek a úžasné výtvory! Takhle hezky nazdobené perníčky jsem snad ještě neviděla. Taky už mi bylo čekání na tvé příspěvky dlouhé, protože tvůj blog je jeden z mých nejoblíbenějších, ale je jasné, že teď se musíš věnovat škole. Takže přeju hodně štěstí u zkoušek, myslím, že s tvou precizností a pečlivostí se nemáš čeho bát! Budu se moc těšit na léto s Catalinou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! Jsem moc ráda, že se ti můj blog líbí :) Mě to psaní článků taky chybělo a teď už mi chybí ještě víc, ale holt maturita je maturita :D Uvidíme, jak to dopadne :D

      Vymazat
  16. Pernicky naprosto zboznuju! Hnedka bych si dala!

    OdpovědětVymazat
  17. Perníčky jsou jako svíčková - co rodina, to trošku jiný recept! Tvé perníčky vypadají krásně - škoda je sníst!

    OdpovědětVymazat
  18. Taky se řadím k lidem, co radši perníčky pěkně tvrdé a křupavé:-) I proto je válím docela tenké. No myslela jsem si, že zdobit je jakžtakž umím, ale při pohledu na ty tvé precizní asi mám ještě co dohánět;-)
    Tu maturitu fakt nezávidím. My ještě před pár lety to měli v poho - někdy v dubnu se napsala slohovka do češtiny, pak týden svaťák, za jeden den maturita hotová a mohli jsme válet šunky. Zato teď je to tak rozcrckané, že bych těm blbcům, co to vymysleli, nejradši udělala něco hodně ošklivého. Držím palce, abys to zvládla a nepřehodila se z toho!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně mají tvrdší perníčky jednu výhodu - z těsta se jich udělá víc, protože je tenčí :D No jasně, že umíš zdobit! Mě se tvoje vajíčka líbí a hlavně ty vánoční perníčky se ti moc povedly :)
      Co se týče té maturity, já pevně věřím, že to nebude tak strašný, hlavně proto, že je to dělané i pro lidi z konkrétně zaměřených středních, a proto obtížnost nemůže být tak vysoká, protože na ekonomce se nebudou tolik věnovat češtině apod. Ale samozřejmě by bylo mnohem lepší mít jen jednu maturitu, hlavně proto, že ta státní je úplně k ničemu, což je vlastně i jakákoliv snaha při té dnešní, protože žádnou vysokou nezajímají známky z maturity natož pak výsledky ze střední. Místo toho se v přijímacím řízení dělají stupidní "IQ" testy. Ale to by bylo zase na jinou a delší debatu :D
      A děkuju :))

      Vymazat
  19. Katka,no ako tak pozeram na tvoje dielka..ty tu maturitu vobec nepotrebujes..:) dokonale umenie uz mas v rukach a to je najvacsia vyhra :)♥ verim,ze si si uzila krasne sviatky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kéž by se maturovalo z pečení :D Moc děkuju za přání, Velikonoce se povedly (hlavně jídlo :D :D) a doufám, že i ty sis je užila :)

      Vymazat
  20. To je takova nadhera! Radim s k obdivovatelum s otevrenou pusou :)) Jsou proste uzasny, k tomu neni co dodat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Meg, moc děkuju :) Ale když se podívám na ty tvé profesionální a jednoduše dokonalé perníky, mám pořád dost co dohánět :)

      Vymazat
  21. Amazing! I admire ! Krasne ;)
    Greetings from Poland ✿ܓ
    M.

    OdpovědětVymazat
  22. Catalino, fandím Ti a držím palce:) Sestra taky teď maturuje, říkala cosi o tom, že v tématech na sloh byl i popis "jak na palačinky", celkem mě pobavila:) Tak se nenervuj a těšíme se, až budeš mít po tom! vůbec s tím nějak naděláte:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :) Státní písemnou část už mám za sebou, překvapilo mě, jak to bylo celkem jednoduché. Jo a ty palačinky tam byly :D Teď mám svaťák a přijde školní, tu bych teda nejradši vynechala :D Přeju hodně štěstí Tvé sestře, ale určitě to zvládne na výbornou :))

      Vymazat
  23. Nadhera! Pernicky jsem vzdycky pekla jen na Vanoce, ale asi budu muset rozsirit pusobnost:)
    Jinak preju stesti s maturitou:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :D Proč si perníčky nevychutnat víckrát v roce :D

      Vymazat
  24. NÁDHERNÉ! škoda jíst!
    projíždím tu Tvé recepty a sbíhají se mi sliny šíleným způsobem, takže pátek je jasnej - brownies, cookies, muffiny nebo snad čoko lanýže?! těžké rozhodování, ale ať to bude cokoli, bude to vy-ni-ka-jí-cí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju! Moc mě těší, že se Ti tu tak líbí, a budu moc ráda, když mi napíšeš, jak Ti chutnalo :))

      Vymazat
  25. Ú Ž A S N É !!
    Dnes jdu dělat opožděné Velikonoční perníčky:) O ně samotné strach nemám, spíš chci zaexperimentovat s polevami a zkusit třeba tvoji ovečku nebo kuřátka ve vejci :)) Takže barvy a štětečky nakoupeny, hurá do toho!
    Díky za inspiraci !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ráda slyším :) Budu moc ráda, pokud mi pak napíšeš, jak to šlo (klidně můžeš poslat i fotku :)).

      Vymazat
  26. Ahoj Catalina, neviem či je ten kardamon dôležitý ( nikde som ho nevedela zohnať) tak som spravila všetko podľa tvojho návodu ale cesto mi strašne rýchlo tvrdne. Neviem či som spravila niečo zle ale tie kúsky cesta čo mi ostanú po vykrojení sa už ani spojiť nedajú, nedá sa to ani valkať :D asi mám z toho nejakú Hegridovu tortu alebo neviem. Celé som to dala naspäť dokopy v teplej rúre zohriala aby to trošku zmäklo a nejak utlačila a celú tu hrudu nechám odstáť. Neviem či to nechám odstáť hodinu a potom opäť začnem alebo či to nechať až do rána odstáť. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, to mě mrzí, absencí kardamonu to určitě nebylo, to je jen koření. Spíš asi při tom zahřívání v rendlíku před přidáním mouky se to zahřívalo moc dlouho, protože jinak to těsto je sice sušší při válení, ale ne tvrdé jako beton. Příště zkus vždycky ten kousek, co chceš vyválet, chviličku! ohřát v mikrovlnce (tak max. 10 sekund) a pak ho hned začni válet. Jinak to těsto by určitě mělo zůstat relativně měkké.

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)