sobota 21. ledna 2012

Hraběnčiny řezy

Nejdřív ze všeho bych ještě chtěla připomenout, že na anglické verzi mého blogu právě probíhá "giveaway", do které se může zapojit kdokoliv :) Vánoce u nás byly více než bohaté co se cukroví a jídla obecně týče, ale říkám si, že do léta času dost, tak proč si v lednu taky trochu nezahřešit? Tenhle moučník u nás doma trhá rekordy - i když ho upeču v 10 večer, do rána nějakým záhadným způsobem zmizí víc jak polovina plechu a o pár hodin později už se po něm slehne zem. Ani Jack Malone by ho nenašel!

neděle 1. ledna 2012

Vánoční anketa a cukroví

Jak rychle přišly, tak ještě rychleji odešly. Řeč je opět o Vánocích. Možná jste si všimli, že jsem tu měla anketu týkající se cukroví. Já jsem na něj totiž ujetá, a proto slídím i u ostatních, jak to mají s pečením :D Otázka zněla: kolik druhů cukroví pečete na Vánoce? Celkem odpovědělo 460 hlasujících, za což jsem nesmírně vděčná, protože číslo je to poměrně dost vysoké.A teď už k výsledkům:
  • 3 % (15 hlasujících) cukroví buď nepeče, nebo ho dostává.
  • 4 % (19 hlasujících) peče úctyhodných 21 a více druhů cukroví!
  • 6 % (31 hlasujících) peče též úctyhodných 16-20 druhů (sem zapadám i já).
  • 18 % (83 hlasujících) peče mezi 11-15 druhy.
  • 28 % (132 hlasujících) letos napeklo mezi 1-5 druhy cukroví.
  • 39 % (180 hlasujících) peče celkem 6-10 druhů cukroví.
Počet hlasujících po součtu sedí, akorát v procentech dostanu pokaždé jen 98 %, takže 2 % hlasů tam blogger někde zašantročil :D Rozhodně jde ale vidět, že naše tradice vánočního pečení neupadá a za to jsem moc ráda!

Abych to zbytečně neprotahovala, já jsem letos udělala 17 druhů, ale na fotce už je jich jen 12 (zimtsterne, úlky, speculaas, perníčky a meruňkové koláčky už jsme stihli úspěšně zkonzumovat :D). Recept na vanilkové rohlíčky najdete tady a na zbytek se tu bude postupně objevovat před dalšími Vánoci. Jenom Pohádku dělala babička (teda dovezla nám toho mnohem víc, ale tyhle jediné se mi podařilo uchránit - hlavně přede mnou :D). A za Opitého Izidora děkuju Arion! Toť vše k letošním vánočním svátkům a už se na vás všechny těším v novém roce, který začal teprve před pár hodinami! A pokud už vám sladké leze krkem (což se samozřejmě nemůže stát :D), zkuste upéct třeba chleba.

pátek 30. prosince 2011

Výzva The Daring Bakers: Pšenično-žitný chléb s kmínem

Výzva The Daring Bakers na prosinec 2011 byla hostována Jessicou z My Recipe Project. Všem nám ukázala, jak je zábavné udělat si doma kváskový chleba! Poskytla nám kváskové recepty z Bread Matters od Andrewa Whitleyho, stejně jako vynikající recepty na využití kváskového chleba z Things on Toast od Tonii George a Great British Food od Canteen!

Nejspíš se nemusím moc zmiňovat o tom, že naše země je zemí chleba. Dá se koupit kdekoliv, kdykoliv a za nejnižší cenu, jakou jsem kdy viděla (v porovnání s Rakouskem, Chorvatskem, Itálií, Slovinskem nebo i Německem). Každá rodina ho u nás zná a jí a ani ta moje není výjimkou. Nedokážu si představit život bez čerstvého bochníku chleba ráno k snídani, odpoledne ke svačině s dobrým máslem, kvalitní šunkou nebo sýrem. A troufám si říct, že nejsem jediná.

sobota 24. prosince 2011

Veselé Vánoce!

Jak jsem se těšila, tak jsem se dočkala. Vánoce konečně dorazily, sice bílé nejsou ani ve snu (aspoň tady u nás), ale tuny cukroví to spraví :D

Chci Vám všem popřát krásné Vánoce, pořádně si je užijte, vychutnejte si domácí cukroví, salát i kapra a hlavně prožijte co nejkrásnější chvíle se svými blízkými! Děkuju Vám, že čtete můj blog, je to pro mě ten nejlepší vánoční dárek (který dostávám po celý rok :D)! Ať pod stromečkem najdete samé krásné dárky :)

pátek 9. prosince 2011

Vanilkové rohlíčky

Naposledy jsem si s receptem trochu odskočila do zahraničí, a proto si myslím, že je čas vrátit se pěkně zpátky domů. Vánoce jsou především o tradicích a i když nejradši zkouším pořád něco nového a nejlépe právě z ciziny, během svátků to mám přesně naopak. Nedovedu si představit neslavit 24. prosince, ale vstát až ráno za světla a rozbalit si dárky, teprve pak si dát vánoční jídlo a tak nějak to celé skončit. Naopak miluju to celodenní těšení, zdobení stromečku, minutový půst (= minutu nejíte, pak jo, pak zase minutu držíte půst :D) a marné čekání na zlaté prase, které mě prostě vždycky nějak obejde a nepřijde ani na to kafe. No a v závěru večera, když už se všude válí jenom tuny roztrhaného balícího papíru, přijde čas na cukroví. Všichni máme ty svoje stálice, které nemohou chybět žádné Vánoce a u nás doma to je stejně. Mezi ty nejoblíbenější patří samozřejmě vanilkové rohlíčky, jejichž tradice v naší rodině je starší jak 20 let. Docela staříci, že?