čtvrtek 28. října 2010

Výzva The Daring Bakers: Cukrové sušenky s královskou polevou

Výzva The Daring Bakers na září 2010 byla hostována Mandy z  "What the fruitcake?". Mandy nás všechny vyzvala, abychom udělali zdobené cukrové sušenky podle receptu od Peggy Parschen a The Joy of Baking.

Tento článek se bude trochu lišit od toho, který najdete na mém anglickém blogu. A to z toho důvodu, že u nás The Daring Bakers nikdo moc nezná. Tak abych to vysvětlila. The Daring Bakers (v překladu Odvážní pekaři) jsou skupinou lidí, která vznikla v roce 2006. Původně začínala mezi dvěma ženami - Lisou a Ivonne. Tyto dvě dámy se rozhodly, že udělají obě dvě preclíky podle stejného receptu a pak o tom napíšou článek na svůj blog a vzájemně si své výtvory porovnají. Další měsíc se k nim však přidala další známá a pak další a další a dnes je v této skupině více než 2000 pekařů z celého světa. Každý měsíc někdo tzv. hostuje výzvu - to znamená, že vymyslí, co se bude péct, sežene recepty a vůbec to celé ten měsíc řídí. Ovšem jedná se o odvážné pekaře, takže každý měsíc je výzvou něco neobvyklého, většinou časově náročného. Zkrátka něco, co neděláte každý den. Dnes mají The Daring Bakers vlastní webovou stránku www.thedaringkitchen.com a řídí ji právě Lisa a Ivonne. Přidat se může každý, ale má to své podmínky.

Teď bych se přesunula k výzvě na tento měsíc. Je to má první (ale neoficiální) výzva (měla ji dělat sestra, ale je nemocná). Naším úkolem bylo upéct tradiční cukrové sušenky a - ta hlavní část - nazdobit je. Nicméně to není vše. Daným tématem bylo září. Nezáleží na tom, co to bude, ale musí to být něco zářijového. Ještě se stručně zmíním o těch cukrových sušenkách. V originále se jmenují Sugar Cookies a jedná se o tradiční americké sušenky, které se pečou většinou na Vánoce, ale nejsou ničím neobvyklým po celý rok. Většinou se dělají na různé oslavy a svátky a jsou vždy tématické. Například na oslavu narození dítěte se v Americe pořádají různé rodinné párty a je obvyklé, že někdo donese krásné zdobené cukrové sušenky zabalené v celofánu např. ve tvaru dětské zavinovačky, dudlíku, postýlky, zkrátka všeho, co souvisí s dětmi. A tak je tomu na Halloween, Velikonoce, narozeniny apod.

Královská poleva je v podstatě to, co my známe jako polevu bílkovou, akorát poměry cukru se liší. A to hlavní, co mě nejvíc štve, je, že v Americe, Británii apod. mají k sehnání spoustu úžasných věcí na zdobení sušenek touto polevou a vůbec jakoukoliv. Například různé třpytivé jedlé prášky a pudry, nejrůznější gelová barviva, která vytvoří opravdu jasné a intenzivní barvy a podobně. U nás se dají sehnat taky, ale jen velmi obtížně a většinou pouze v Praze.

Já osobně jsem cukrové sušenky předtím nikdy nedělala. Ty tradiční obsahují ještě kypřící prášek, který zajistí, že budou křupavé a ne tvrdé. Ovšem takové sušenky pak praskají a nedrží svůj tvar během pečení, takže Mandy vybrala recept, kde je tento prášek vynechán. A funguje to skvěle.

S bílkovou polevou nemám moc dobré zkušenosti. Vždycky se mi nějak ucpala, ztvrdla nebo tak něco, ale s touto královskou polevou šlo všechno skvěle. Byl to sice můj první pokus o ozdobení sušenek vůbec, ale myslím, že se mi to docela povedlo.

Nyní je čas říct něco o mém zářijovém tématu. Hodně jsem o tom přemýšlela a vybrala si toto:
  • jablka a hrušky - podzim přichází a jablka jsou všude
  • šaty a střevíčky - v září začínají taneční kurzy a já mám tanec moc ráda
  • dorty a věci na oslavy - v září mám narozeniny
  • houby - všude kolem a navíc je moje mamka miluje
  • kola - můj taťka je miluje :)
  • listy - opět všude kolem :D
Ovšem měla jsem několik problémů. Vykrajovátka, velmi důležitá věc, kterou jsem potřebovala. A víte co? My je tu nemáme. Chci říct, že v obchodech se prodávají různé motivy, ale 90 % z nich jsou vánoční a zbytek jsou nějací ježci a auta, žádné šaty a dorty a boty :D Tak jsem si musela vyrobit svá vlastní "vykrajovátka". Nakreslila jsem si na papír šablony vykrajovátek a pak je vystřihla. Přiložila jsem je na těsto a nožem podle nich vyřezala. Zabralo to asi 2 hodiny (nejtěžší byla kola a listy), ale odměnou mi byly perfektní tvary sušenek :)

Nejobtížnější částí bylo zdobení. Nebylo to ani tak těžké, jako časově náročné. Celkem to trvalo 2 dny, protože jsem používala spoustu různých barev, tvarů atd. Každopádně to byl skvělý trénink na Vánoce :) Recept, který uvádím, je ten, jak jsem to dělala já (ale změny jsem neudělala téměř žádné).
Ingredience:
Cukrové sušenky:
200 g změklé máslo
400 g hladká mouka
180 g cukr pískový
20 g vanilkový cukr (nebo 1 vanilkový lusk)
1 velké vejce, lehce rozšlehané
Královská poleva:
315 g - 375 g cukr moučka
2 velké bílky
2 lžičky citronová šťáva

Postup:
Cukrové sušenky: Máslo a oba cukry šlehejte jen dokud se konzistence nestane krémovou. Nepřešlehejte, jinak do směsi dostanete příliš mnoho vzduchu a sušenky se během pečení roztečou a ztratí tvar. Zašlehejte vejce, až se dobře vmísí a otřete stěny mísy. Přidejte prosátou mouku a mixujte na nízkou rychlost, dokud se nevytvoří nelepivé těsto. Utvořte bochánek a zabalte ho do fólie. Chlaďte v lednici aspoň 30 minut (ideálně přes noc). Pak vyndejte a rozdělte na 2 až 3 kusy. Jeden dejte na lehce pomoučněný vál, zbylé dejte zpět do lednice. Těsto vyválejte na tloušťku 5 mm (určitě ne tenčí - jsou pak tvrdé). Vykrájejte různé tvary a dejte je na plech vyložený pečícím papírem. Chlaďte aspoň 30 minut až 1 hodinu. Je velmi důležité je chladit před samotným pečením, jinak by se roztekly. Tak pokračujte se zbylým těstem. Pečte v předehřáté troubě na 180C asi 7 až 9 minut, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout. Na jednom plechu pečte buď jenom velké, nebo jen malé sušenky, jinak se malé spálí a velké nedopečou. Nechte vychladnout a po úplném vychladnutí je můžete libovolně ozdobit. Skladované v uzavíratelné nádobě vydrží až 1 měsíc.
Královská poleva: Bílky s citronovou šťávou šlehejte do smísení. Je důležité, aby všechno náčiní, které používáte, bylo nemastné. Prosejte moučkový cukr a přidejte ho k bílkům.  Recept uvádí 2 množství cukru - menší množství je dobré pro konzistenci na vyplňování větších ploch, větší je lepší na kontury a obtahování, ale můžete přidat i více cukru na konzistenci pro psaní. Pokud přidáte příliš mnoho cukru, přidejte pár kapek vody, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Šlehejte na nízkou rychlost do smísení a dohladka. Okamžitě použijte nebo skladujte v uzavíratelné nádobě v lednici až 3 dny. Královská poleva začne tuhnout hned, jak se dostane do kontaktu se vzduchem, takže všechny misky, se kterými právě nepracujete, zakryjte fólií.
Zdobení:
Já jsem použila 315 g cukru jak na obtahování, tak na vyplňování. Do misky jsem si vždy dala trochu polevy a obarvila ji na požadovanou barvu. Pak jsem jí naplnila sáček na zdobení a zdobila a zdobila :) Pokud chcete, aby např. mašle na šatech apod. "vystupovaly", sušenku nejdřív ozdobte nějakou barvou, nechte ji zaschnout a pak teprve naneste onu mašli/stuhu/puntíky a opět nechte zaschnout. Poleva musí schnout aspoň 24 hodin. Pak sušenky naskládejte do dózy a vždy jednotlivé vrstvy prokládejte pečícím papírem, aby se ozdoby nepoškodily. Takto vydrží i nazdobené sušenky až 1 měsíc.

Závěr:
Musím říct, že jsem se naučila hodně: jak zdobit, jak udělat cukrové sušenky, královskou polevu atd. Bylo to velmi užitečné, stále je a doufám, že i bude :) Bohužel nemohu říct, že by sušenky byly v mé rodině nějak moc oblíbené. Nechápu proč, protože mně opravdu moc chutnaly, i když byly trošku sladší. Ale nikdo (kromě mě) je nejí. To mě strašně moc mrzí, protože mi to dalo hodně práce. Vážně nechápu, kde se stala chyba. Já bych je jedla pořád. Už jen řeknu, že za mě jsou moc dobré a každopádně byste je měli zkusit :))

21 komentářů:

  1. Zdobíš fantasticky překrásně! Sušenky jak malované, střevíčky a šatičky - po nich by dcerka i neteř bláznily.
    Chápu tvé rozčarování, udělej si na vánoce pro potěšení pár kousků. Uvidíš, jak celý tradiční podnos vánočního cukroví vyšperkuje.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju moc a určitě si nějaké udělám (třeba se do nich nakonec taky pustí i ostatní) :)

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, nestačím zírat! Myslím, že bych je taky mohla zkusit, ale asi by se nemohly srovnávat, když jsem viděla ty šaty - moje malý sestřenky by se z toho zbláznily :)

    Stejně už pomalu nastává období hvězdiček a tak podobně a myslím, že zas budu mít po nazdobení perníčků sněhové polevy dost až až :D

    OdpovědětVymazat
  4. Meg: Určitě si je udělejte :) Jsou moc dobrý, akorát u nás asi nejsou moc na sušenky, ale mě moc chutnaly :) A toho zdobení se nebojte - hlavně když je to děláno s láskou, na tom záleží nejvíc :)

    OdpovědětVymazat
  5. ahoj, moc pekne vytvory!!chcela som sa spytat ci si tie bicyklove kolaciky vykrajovala rucne a ci si mala formu. ak ano, kde sa da takato forma zohnat? uzdlho taku zhanam a vsetko je len v USA a do EU to neposielaju:(
    sona

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní: Děkuju :) Já měla ten stejný problém - žádné vykrajovačky jsem nemohla sehnat, tak jsem si našla v časopise obrázek bicyklu a vystrihla a podle něj jsem ho pak vyrezala do těsta. Byla to docela piplačka, ale povedlo se :) Navíc se ta papírová šablona kupodivu dala použít vícekrát, takže pokud neseženeš vykrajovátko, zkus to taky tak a určitě se ti to povede :)

    OdpovědětVymazat
  7. Náhodou jsem našla tento blog,
    už mám v oblíbených. Všechno nádherné, ale ty sušenky mně dostaly. Asi budu vyrábět šablony.
    Nádhera !!!!!!!!!!!!!!!
    Jindra

    OdpovědětVymazat
  8. Jindra: Děkuju moc :) S těma šablonama to byla trochu piplačka, ale nakonec se to vyplatilo :D

    OdpovědětVymazat
  9. má milá maminka dělá bílkovou polevu podle toho, jak nám houstne (tzn. nikdy není stejná a občas dost špatná), každá rodina to dělá v jiném poměru, takže vlastně královská se v ničem neliší, suroviny jsou stejné. zdobit neumím, nahlas závidím:-)

    OdpovědětVymazat
  10. farfalla: Děkuju :) Maminka ji tak taky dělala a já vlastně taky - od oka a občas sem to s tím cukrem trochu přehnala a pak byla hustá apod. :D Tato mi zatím vždycky fungovala bezvadně, tak ji od té doby používám :) A zdobit určitě umíš krásně :)

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den. Máte krásné sušenky kola - máte krásné cyklistickéhp kola. Můžu se zeptat, kde jste sehnala vykrajovačku?
    Adéla

    OdpovědětVymazat
  12. Adéla: Děkuju moc :) Já jsem bohužel vykrajovačku nesehnala, tak jsem si z časopisu vystřihla obrázek kola a to pak překreslila na tvrdý papír, vystřihla a domácí "vykrajovačka" byla na světě :D Pak jsem ji už jen přiložila na těsto a nožem pečlivě vykrojila. Byla to piplačka, ale povedlo se :D Doufám, že jsem trochu pomohla :)

    OdpovědětVymazat
  13. Krásne a originálne... a perfektny blog :-)

    OdpovědětVymazat
  14. sunny: Děkuju moc za milá slova :))

    OdpovědětVymazat
  15. Vaše zdobení je úžasné! Nedejte se odradit a vytrvejte.Moje dcera žije v Anglii léta a když začala péct tuhle nádheru, tak to u nás v Čechách také skoro nikdo nechtěl. Ale je to zvyk a určitě u dětí máte už dnes cestu otevřenou. A pak jim to začnou maminky kupovat jako dárek a nakonec to budou jíst všichni bez problémů.Prostě vytrvejte, protože Vaše práce je opravdu nádherná. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, moc Vám děkuju za tak krásný a povzbuzující komentář :) Zatím pravidelně zdobím sušenky k Velikonocům a máte pravdu, že u dětí se těší celkem velké oblibě :) Ještě jednou moc děkuju!

      Vymazat
  16. Ahoj Catalino,
    náhodou jsem nalezla tento blog a už se pouštím do druhého pečení.První,co jsem vyzkoušela byl Apple Pie,nejdřív jsem nevěřila,že by mohl být dobrý,když jsem ho dělala,ale světe div se byl a zmizl v mé rodince jako jednohubka.Právě teď se pouštím do druhého,těchto sušenek,tak uvidíme.Myslím,že je dobře,že máš tento blog. :) Hezký den.Niky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Niky,
      jsem vážně moc ráda, že Apple Pie sklidil doma úspěch! Taťka tomu taky moc nevěřil, ale padal do něj kus po kusu :D Určitě mi napiš, jak vám doma sušenky chutnaly :) Přeju hezký zbytek června.

      Vymazat
  17. Catalino,
    nevím, jestli sem ještě chodíte číst staré komentáře, ale objevila jsme Vaše stránky docela nedávno a moc se mi líbí. Tyhle sušenky jsem pekla už třikrát, byť s obměnou. Hledala jsem těsto bez kypřicího prášku, na Vánoce jsem si trochu dokořenila a hlavně jsem ho místo polevy orazítkovala. Sladká sušenková PF sklízí úspěchy, takže díky za recept a ráda vyzkouším další.
    Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel jsem to tu na nějakou dobu zabalila, ale teď jsem zpátky :) Jsem fakt moc ráda, že vám sušenky chutnaly a PFka musela být krásná :)

      Vymazat
  18. Zdravím všechny pekařky,jen bych chtěla říct pár slov k polevě.Tento recept je normální bílková poleva,někdo přidává do bílků citron,někdo solamyl ap.Královská glazura se k nám dováží ze zahraničí,je to jemný prášek ze sušených bílků ,cukru a jiných přísad a 1kg stojí asi 180kč.Je výborná ,ale celkem drahá.A jsou různé druhy,pokud vím ze svého dlouholetého zdobení perníčků,tak mně se nejvíc zamlouvá z Itálie.
    Marie
    Hotová směs Královská glazura za studena Super Ice (instatní bílková glazura) je ideální na:
    zhotovení cukrových dekorací, pro jemné dokončovací práce pomocí trezírovacího sáčku, tzv. krajkové zdobení na potahovacích hmotách
    (svatební dorty), na perníčkách, tvrdém pečivu a především při výrobě barevných květů.
    Glazura je jedlá, sněhově bílá a lze jí dle potřeb barvit. Směs výborně absorbuje různé typy barev.
    Neobsahuje čerstvý bílek a proto nehrozí riziko bakteriologické kontaminace nebo salmonely.
    Složení: cukr, rýžový škrob, rostlinné pšeničné bílkoviny, regulátor kyselosti E336i, stabilizátor E466.
    Návod k použití:
    Na 1 kg Super Ice přidáme 140 gr. studené vody. Vše zpracujeme šlehačem po dobu 2 minut na maximální počet otáček.
    (pro řidší glazuru je možné zvýšit dávkování vody)
    Je k dostání ve většině e-shopů s cukrářskými potřebami Timidekor,Monacoint ap.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)