Chocolate Chip Cookies jsou známé po celém světě, ale vynalezla je Ruth Wakefield v roce 1930 v USA. Tato paní vlastnila Toll House Inn, což byla velmi oblíbená restaurace v Massachusetts. Svoje recepty publikovala v roce 1936 v kuchařce jménem Toll House Tried and True Recipes (čti Tol Haus Trájd end Trů Resepis, volně přeloženo jako Toll Housem vyzkoušené a ověřené recepty). Tato kniha obsahovala i recept na Chocolate Crunch Cookies. Když tyhle sušenky jednou dělala, došla jí klasická čokoláda na vaření, a tak ji nahradila kousky čokolády od Nestlé, které se ale během pečení neroztekly, a Chocolate Chip Cookies byly na světě :) Tento originální recept naleznete na zadní straně obalu každého sáčku Nestlé čokoládových "chipsů".
Můj recept se od něj moc neliší (pouze jsem mírně pozměnila způsob přípravy a přidala vanilku), protože je opravdu dobrý a jak jsem už řekla, během Vánoc miluju tradice :) Ovšem myslím, že někdy je dobré zkusit něco nového a moje změny nejsou natolik násilné, aby změnily tradici těchto sušenek. Navíc přinesou novou bohatou chuť vanilky, úžasnou křupavost na povrchu a měkkost uvnitř s krásně jemnou čokoládou.
Ingredience:
225 g změklé máslo
150 g cukr krupice
165 g světlý hnědý cukr
1 lžička jedlá soda
290 g hladká mouka
2 vejce
1 vanilkový lusk
1 lžička sůl
340 g čokoládové "chipsy"
Postup:
Máslo, oba cukry a vanilková semínka (vyškráblá z lusku) ušleháme do světlé pěny. Pak po jednom dobře zašleháme vejce. Mouku smícháme s jedlou sodou a solí. Do máslovo-cukrového krému postupně jemně vmícháme mouku. Nakonec opatrně vmícháme čokoládové "chipsy". Těsto dáme chladit aspoň na 2 hodiny (ideálně přes noc - sušenky pak nebudou placaté). Vyložíme dva nebo tři plechy pečícím papírem. Lžící tvoříme tlusté placičky a dáme je na plech. Necháme mezi nimi asi 5 cm místa. Opět dáme chladit asi na 30 minut. Pečeme v dobře předehřáté troubě (aspoň 10 minut) na 180C asi 7 až 9 minut nebo do zezlátnutí okrajů.
- Tyto sušenky jsou měkké. Pokud máte radši křupavé, vynechte jedno vejce, polovinu množství mouky nahraďte polohrubou a pečte je o trochu déle.
- Čokoládové "chipsy" jsou malé čokoládové pecičky (dropsy, kuličky...) a můžete je koupit např. v Marks&Spencer pod názvem Bake with...Milk Chocolate Drops (50 Kč za 200 g a jsou vážně úžasné). Mají je i v Kauflandu nebo Lidlu (ty jsou sladko-hořké a neroztékají se, přesně jako ty od Nestlé). Pokud je nemůžete sehnat, použijte normální čokoládu nasekanou na malé kousky (o velikosti nehtu).
- Jakou čokoládu použijete, je na vás. Já mám radši hořkou, ale do těchto sušenek jsem použila právě ony mléčné chipsy z M&S a přeslazené se mi to nezdálo.
- Můžete přidat jakékoliv další přísady, které máte v sušenkách rádi - např. ořechy, kokos, sušené ovoce apod., ale klasika je klasika.
- Velmi doporučuji použít pravou Bourbon vanilku, třídy A (15 cm a delší). Lusk by měl být tmavě hnědý až černý a vlhký. A pokud ji seženete bio, máte tu nejlepší vanilku na světě :)
Nejvíc mi chutnají hned po vytažení z trouby, protože během celé přípravy už samou chutí slintám a mám co dělat, abych nesnědla to těsto ještě neupečené (je totiž strašně dobrý). Tyto sušenky jsou měkké, sladké, vláčné, plné čokolády a hlavně úžasně vanilkové. Prostě hotové nebe. Jedna vám stačit nebude :D
Nestihla jsem popřát k Vánocům, tak přeji mnoho krásných a povedených receptů v roce 2011!
OdpovědětVymazatHaF: Děkuju moc :) Také přeji krásný zbytek vánočních svátků a šťastný rok 2011 :)
OdpovědětVymazat