sobota 21. května 2011

Americké palačinky z podmáslí s javorovým sirupem a máslem

Jak si představujete dokonalou snídani? Byla by v pondělí, úterý nebo spíš o víkendu? Pro mě je snídaně nejlepší část dne. Miluju obrovskou snídani a kdyby to bylo možné, tak snídám aspoň třikrát denně :D Snažím se jíst zdravě, takže většinou snídám ovesnou kaši, jogurt nebo kukuřičný lupínky (dobře, ty nejsou zdravé), ale je to tak těžký, protože bych mohla jíst čokoládu, buchty, dorty a spoustu dalších laskomin! A tak to většinou i dopadne. Vstanu, vypiju hrnek vody nebo mléka a pak si připravím tu nejlepší snídani - alespoň podle mě. Víte co to je? Jo, správně, máte pravdu. Staré dobré palačinky z podmáslí. Tak co, chcete je taky zkusit?

Palačinky jsou tenké, ploché, kulaté placky připravené z těsta a smažené na horké pánvi nebo plotýnce. Smaží se z jedné strany a pak se otočí, aby se osmahla i strana druhá. Americké (i kanadské) palačinky se nazývají "pancakes" (čti penkejks, doslova dorty z pánve), ale občas je najdete i pod názvy hotcakes, griddlecakes nebo flapjacks. Téměř vždy se používá kypřící prášek nebo soda. Někdo by řekl, že jsou to spíš lívance, ale opak je pravdou. Chuť je spíš palačinková - prostě jako když si doma místo klasické tenké uděláte pořádně tlustou palačinku. Obvykle jsou sladké bez jakýchkoliv dalších koření, tedy kromě vanilky (nebo vanilkového extraktu). Ale v některých receptech se pro ozvláštnění chuti koření používá. Jak jsem už naznačila, tradiční "pancakes" jsou docela tlusté v porovnání s francouzskými "crepes" nebo našimi českými palačinkami. Tloušťka je zhruba 1 cm. Tím nejběžnějším toppingem je právě javorový sirup a máslo, ale můžete si je dát s čokoládou, ovocem, zmrzlinou atd. Možností je bezpočet.

Těsto sestává z mouky, cukru krupice, mléka nebo podmáslí, soli a kypřidel. Častější je použití mléka, ale já (a spousta dalších) dávám přednost podmáslí, protože s ním mám ty nejlepší nadýchané palačinky s úžasnou chutí. Ujistěte se, že všechny přísady mají pokojovou teplotu, jinak se vám mokré ingredience srazí a budete muset vynaložit další úsilí, abyste to spravili. Velice důležité je těsto "nepřemíchat". Když smícháváte suché přísady s mokrými, v těstě by MĚLY BÝT hrudky, ne moc velké, ne moc malé. Tyhle hrudky zmizí během smažení a pomohou vytvořit požadovanou bublinkovou texturu a lehkou chuť. Další trik, který vám v tom pomůže, je nechat těsto odpočívat 45 až 60 minut, než z něj začnete smažit palačinky. Tak si těsto vyvine tu správnou konzistenci, bublinky a všechny chutě se promísí a vytvoří tu nejlepší palačinkovou chuť.

Udělala jsem si malý průzkum a zjistila jsem, že ideální velikost naběračky (kterou těsto lijete na pánev) je cca 75 ml - to vytvoří dokonale velikou palačinku a ani nepotřebujete kulaté formičky pro perfektní kulatý tvar. Taky se ujistěte, že těsto po pánvičce neroztíráte, jak už jste ho tam jednou nalili. Jen ho tam nalijte a nechte ho, ať se rozteče samo. Mimochodem, taky jsem si všimla, že průměrná porce se skládá z pěti palačinek položených na sobě, velké lžíce másla a javorového sirupu dle chuti. Páni! To je docela hodně! Musím říct, že jsem to zkusila a bylo toho fakt dost. Snědla jsem sice celou porci, ale vynechala oběd i večeři - tak plná jsem byla.

Na tyhle palačinky prosím použijte pouze opravdové máslo - žádný olej nebo margarín neudělá to kouzlo. Ne ne, tentokrát funguje jenom máslo. Co se týče javorového sirupu, tady už to záleží na osobní preferenci. Já mám ráda sirup od Steeves Maples, i když to není 100% čistý sirup, ale chutná úžasně (aspoň já ho mám mnohem radši než ten čistý, který má velmi osobitou chuť, kterou zrovna dvakrát nemusím).

Můj recept je takovým shrnutím mnoha receptů na americké palačinky. V podstatě si jsou všechny velmi podobné, až na nějaké drobnosti. Byla bych moc ráda, kdybyste tento recept vyzkoušeli bez jakýchkoliv změn, abyste viděli, jak báječné jsou. Teprve potom můžete zkusit změnit tohle a tamto, ale prosím, dejte této klasice šanci a budete překvapeni, jak dokonalá je!
Ingredience:
520 g mouka (1/2 polohrubá, 1/2 hladká), prosátá
4 lžičky kypřící prášek
2 lžičky soda
110 g cukr krupice
1 lžička sůl
4 vejce, pokojová teplota
960 ml podmáslí, vlažné
110 g máslo, rozpuštěné
2 lžičky pravý vanilkový extrakt
horký javorový sirup na polití
máslo na pomaštění + podávání

Postup:
Ve velké míse smíchejte mouky, kypřící prášek, sodu, cukr a sůl. V další míse rozšlehejte vejce, vlažné podmáslí, rozpuštěné máslo a čistý vanilkový extrakt. Nyní nalijte mokrou směs do suché. Vařečkou zlehka promíchejte JEN do smísení. NEPŘEMÍCHEJTE těsto - měly by v něm zůstat malé hrudky (nesnažte se je rozmíchat, jinak budou palačinky tvrdé a tuhé). Pak těsto nechte odpočívat 45 až 60 minut. Rozehřejte pánvičku (nebo plotnu) na středním plamenu a vymažte ji zhruba lžičkou másla. Naběračkou (75 ml) nalijte těsto na rozpálenou pánev. Když spodek palačinky zhnědne, obraťte ji (první palačinka se většinou moc nepovede) a opět smažte do zhnědnutí. Opakujte se zbylým těstem (nepřilnavou pánev už máslem nepotírejte a místo toho potřete máslem až hotové usmažené palačinky). Ihned podávejte (naskládejte na sebe 3 až 5 palačinek, polijte horkým javorovým sirupem a navrch dejte pořádnou lžíci másla)!

  • Pokud neseženete čistý vanilkový extrakt, nahradně 20 g cukru v těstě bio vanilkovým cukrem (např. Amylon).
  • Nemáte-li po ruce podmáslí, dejte do odměrky 4 lžíce citronové šťávy a doplňte mlékem do 960 ml. Promíchejte, nechte 10 minut stát a náhražka podmáslí je na světě (ale nejlepší je samozřejmě to pravé podmáslí).
Závěr:
V naší rodině je mistrem přes palačinky taťka. Dělá ty nejlepší tenký palačinky, které jsou vždycky dokonale kulaté (narozdíl od těch mých). A protože mi ty tenké tak nejdou, zkusila jsem tlusté americké palačinky a teď jsem mistrem u nás doma já :D Všem šíleně chutnají a staly se naším velmi častým dezertem, když zrovna nemáme moc času ani náladu na něco složitého. Nemůžu se jich prostě nabažit. Je úplně jedno, jak moc jsem přecpaná, jednoduše MUSÍM jíst jednu za druhou. Jsou nadýchané, vzdušné, bublinkové a rozhodně ne tuhé. Jo a už jsem vám řekla, že ve skutečnosti ještě víc miluju to syrový těsto? Nemůžu si pomoct, vím, že je to divný, ale chutná to tááák dobře :D A když k těmto palačinkám přidáte javorový sirup s máslem, stanou se vaší vstupenkou do 7. nebe - přísahám! No tak, já vím, že máte o víkendu čas. Udělejte si je a mějte tu nejlepší snídani vůbec.

36 komentářů:

  1. uuuzasne! a krasne servirovanie - mam na mysli to maslo v tvare srdiecka:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jeeej! Tie vyzeraju skvele!!! Mne sa tiez paci to srdiecko ;o)

    OdpovědětVymazat
  3. mnam ja je miluju,zrovna minuly tyden jsme na nich byli v bohemia bagel
    a doma je priste zkusim s tim podmaslim;)
    http://sienastyle.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  4. Krásně nadýchané pancakes se ti povedly, hned bych sidala. palačinky miluju na všechny zpsůoby, ale doma je moc často nedělám, protože na jednu strana nemám moc ráda smažení a na druhou stranu - manžel nerad sladká jídla (ale na snídani si různé dobrůtky typu buchta, bábovka zase dá velice rád :-)), takže tvoje pancakes určitě vyzkouším někdy na oběd, až bude drahý pryč. Jen si musím koupit javorový sirup :-) Těsta s podmáslím miluju, nádherně všechno nakypří, onehdy jsem dělala i kynuté těsto s pdomáslím a bylo to super!
    Jinak chválím opět nádherné fotky, jsou jako od profíka!

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherné a čím dál krásnější fotky. Javorový sirup patří do naší stylové výbavy! :D
    http://mlsnakocka.blog.cz/galerie/stany-a-cinove-nadobi
    A jsem ráda, že nejen já jsem zatížená na srdíčkovou formičku. Ale s máslem je to úžasný nápad! Sem si prostě chodím pro sladké pohlazení :D
    P.

    OdpovědětVymazat
  6. Toto vyzera hriesne dobre:)Mnaaaaam. Krasne fotecky

    OdpovědětVymazat
  7. ach keby si vedela akú si mi urobila chuť!

    OdpovědětVymazat
  8. Anetka, Marianna (Halusky-in-Ireland): Děkuju moc :) To srdíčko mě napadlo vlastně úplně náhodou (byla jsem líná uklidit tu formičku mezi ostatní, tak jsem ji radši použila a uklízet jsem ji už nemusela :D).

    SIENA.STYLE: Jo, jo, určitě to vyzkoušej - z podmáslí jsou nejlepší :)

    Madla: Moc děkuju! Tak ráda používám podmáslí (nebo ho piju jen tak) - přesně jak říkáš, těsto je s ním krásně vláčné :) Až je vyzkoušíš, dej vědět, jak chutnaly (i když pevně věřím, že chutnat určitě budou, jsou to přece palačinky :D). A ještě jednou děkuju moc za tvůj článek!

    Papaja: Děkuju! Jak už jsem psala výš, s tou formičkou to byla spíš náhoda, za kterou tentokrát vděčím své lenosti :D A při pohledu na tvé fotky, se toho mám ještě dost co učit :)

    Adriana: Děkuju moc :) Ono to i dost hříšné je, když se jich naráz sní hned 5 a k tomu to máslo, ale ještě hůř se tomu odolává :D

    Cookie: To jsem ráda, že nejsem sama (já na ně mám chuť snad non-stop) :D Tak šup do kuchyně, ať ji co nejrychleji zaženeš třeba právě těmito palačinkami :D

    vilemina: Děkuju moc :)

    OdpovědětVymazat
  9. Super, díky za další tip na přípravu. Do teď jsme doma vždycky dělali ty co nejtenčí palačinky (a ještě nejlíp s křupavým okrajem), tak myslím, že zkusím i opačný postup :)

    OdpovědětVymazat
  10. Meg: Jo, klasické s křupavým okrajem taky zbožňuju! Ale poslední dobou mám pořád víc v oblibě tady tyhle, věřím, že i tobě budou chutnat :)

    OdpovědětVymazat
  11. Vypadají náádherně, to vyzkouším! Díky

    OdpovědětVymazat
  12. Amelie: Děkuju a nezapomeň dát vědět, až je vyzkoušíš :))

    OdpovědětVymazat
  13. Jak jsem říkala, že zkusím citrónový koláč, tak ho předběhly palačinky :-D. Vždy mě zajímalo jak chutnají. Jak koukám teďka na Gilmorky, tak se tam tím pořád ládují.
    Dneska jsem se zkusila a překvapily mě, jak jsou krásně vláčné, nadýchané a dlouho i tak vydrží. Poprvé jsem ochutnala i javorový sirup a příjemně mě ta chuť překvapila. Moc dobré, ale přiznávám, že když to porovnám třeba s lívanci, co dělá mamka,tak jsou mamčiny lepší :-). Ale doma měly naprostý úspěch, tak je budu dělat dál. Moc děkuji za recept ;-).

    Kristýna

    OdpovědětVymazat
  14. Kristýna: Áh, Gilmorky, to je jeden mých oblíbených seriálů :D Jsem moc ráda, že ti palačinky chutnaly a ostatním doma taky. Javorový sirup je skvělý, i když ne každému chutná pro tu jeho specifickou chuť :) Jo, jo, lívance jsou lívance, ty se jen těžko překonají, a když jsou ještě se smetanou a marmeládou... Ale na druhou stranu si je neumím představit třeba s tím "javoráčem" :)

    OdpovědětVymazat
  15. ooo bože, to vypádá úžasně! O víkend hned vyzkouším tvůj recept :)

    OdpovědětVymazat
  16. Déňa: Děkuju moc! Těší mě, že tě zaujaly a doufám, že i chutnaly :))

    OdpovědětVymazat
  17. Nazdar,
    dnes vařil oběd muž - bramboračka a Tvé lívance.
    Těsto podle Tebe, samozřejmě podmáslí. Místo livanců jsem však dělal velké palačinky, na ně nahoru tučný jogurt, manželka špenát.
    Super jídlo.

    Vladimír

    OdpovědětVymazat
  18. Vladimír: Ahoj :) To se manželka má! Jsem moc ráda, že jsi je zkusil a že chutnaly :) Naslano jsem je ještě neměla, ale se špenátem to musí být fantazie!

    OdpovědětVymazat
  19. Když jsem byl nedávno v New Yorku, tak jsem pancakes snídal skoro denně :-) Taky na ně mám od té doby pořád chuť, recept určitě vyzkouším. Docela mě překvapilo, že je v NY kombinovali i se slanými ingrediencemi, např. pancakes s máslem, javorovým sirupem a k tomu smažená slanina a vejce. Byla to teda šílená kalorická bomba, ale výborná ;-)

    Zdraví Vláďa

    OdpovědětVymazat
  20. Vláďa: Tak teď chci taky do New Yorku :D (Ne, že bych předtím nechtěla, ale představa takové snídaně mě láká ještě o 100% víc :)) Jednou jsem taky narazila na recept na "pig candy" (kandovaná slanina) a doporučovali to použít do sladkých muffinů apod. Zkusila jsem to a chutnalo mi to, ale zbytek rodiny se netvářil moc nadšeně :D Já bych ty palačinky s tou slaninou klidně vyzkoušela :) Pokud je vyzkoušíš, dej vědět, jaké jsou (třeba v porovnání s těmi newyorskými :D).
    Přeju pěkný den :)

    OdpovědětVymazat
  21. Milá Catalino, včera jsem se konečně odhodlala udělat tyto palačinky. Postupovala jsem přesně dle tvého srozumitelného návodu. Výsledek byl perfektní. Trochu jsem se bála množství sody a prdopeč, ale ve výsledku jsou tyto palačinky vynikající. Z této dávky je jich opravdu hodně. Dnes jsem je brala do práce kolegům a přihřívala jsem je a i tak byly úžasně vláčné a dobré.Zmizly okamžitě.Děkuji za super recept.
    Klára

    OdpovědětVymazat
  22. Klára: Klárko, jsem moc ráda, že jsi je vyzkoušela! Občas mě množství těch kypřidel v amerických receptech taky zarazí, ale kupodivu to funguje :D Ohledně množství máš pravdu, je jich jako pro regiment, ale když se servírujou čtyři na sobě, tak to zmizí rychlostí blesku (a pak se člověk nejmíň 3 hodiny ani nehne :D). Nemáš zač a moc mě těší, že chutnaly jak tobě, tak kolegům :)

    OdpovědětVymazat
  23. úžasné ! konečně jsem našla perfektní recept ! .... a taky mě chutná to těsto víc xD :-)

    OdpovědětVymazat
  24. cukrova.vata: Děkuju :) Super! U nás doma se mi všichni málem smějou, že jím to těsto víc než ty palačinky :D Pokud je vyzkoušíš, dej vědět, jak ti chutnaly :))

    OdpovědětVymazat
  25. Tak jsem se do pancakes podle tohoto receptu dneska ráno pustil. Musím říct, že se povedly úplně skvěle, byla to naprostá bomba. Těm, které jsem si dával v New Yorku se opravdu velmi podobají :-) Jen nemám javorový sirup, takže jsme si je dali s marmeládou, ale do příště ho musím koupit. Díky za skvělý recept!

    S pozdravem
    Vláďa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to moc ráda slyším! Jsem moc ráda, že jsou obstály i ve srovnání s těmi pravými newyorskými :) S marmeládou si je občas dávám taky, ale s javořáčem je zkrátka s javoráčem :D Nemáš zač a moc mě rěší, že ti chutnají :)

      Vymazat
  26. Zrovna v úterý jsem hledala nějaké recepty a narazila jsem na banana buttermilk pancakes, tak jsem si rikala, ze to musim vyzkouset. K memu velkemu prekvapeni se v me kuchyni skutecne nachazel prezraly banan, soda i mouka. Pak to slo s kopce - podmasli nahradil kefir (nemam vyhrad) a pak jsem zjistila, ze v byte neni ani jedno vajicko (sic!), nastesti ho uspesne nahradil onen banan. Klasicke palacinky nesladim vubec, sem jsem dala jednu lzici light muscovado a prihodila jeste boruvky z mrazaku. Na hotove pancakes jsem dala jeste tvaroh s trochou vanilkoveho cukru.
    Celkem vzato to nebylo prilis tradicni, ovsem vysledek byl excelentni, rozhodne doporucuji vyzkouset:) Pokud se mi doma sejdou potrebne ingredience, zkusim vas recept.
    JP

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám - občas se mi taky stane, že chci něco udělat a najednou zjistím, že nemám tohle a tamto a musím to něčím nahradit :D Banán jsem do těsta na palačinky přidat nezkoušela, ale když na pánev palačinku naliju, tak na ní dávám kolečka banánu a po obrácení krásně zkaramelizuje. S těma borůvkama to muselo být fakt super, škoda, že žádné nemám. Hned bych si pár vašich dala :)

      Vymazat
  27. Nejsou slané? Já zkoušela dělat pancakes, bylo tam půl lžičky soli a jedna lžíce cukru a prý jsou slané...:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemusíš se bát, v amerických palačinkách je vždycky o dost víc cukru než soli :) Jsou sladké zhruba jako naše lívance, dají se jíst i samotné a chutnají sladce :)

      Vymazat
  28. Musím zde zanechat pár slov. Tyto palačinky jsem dělala už dvakrát, z toho podruhé dnes a v obou případech se povedly. Jsou moc dobré, krásně lehoučké a nadýchané. Dokonce mi chutnaj víc než klasický tenký. Dala jsem si je i s javorovým sirupem, ale nějak mě nenadchl, tak jsem tentokrát koupila med a super. Moc děkuju za recept.

    A musim ještě podotknout, že máš moc hezký fotky. Vždycky je to jídlo tak krásně naaranžovaný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda a těší mě, že ti tak zachutnaly :)) Javorový sirup nemusí sednout každému, hlavně ten fakt pravý (ten mi taky moc nechutná).
      Děkuju moc a přeju spoustu dalších skvělých palačinek :))

      Vymazat
  29. Ahoj a mňam))... narazila jsem dnes na tvůj Blog a nemám slov jen sliny v puse :D jak to tak vypadá tak v sobotu ráno budu dělat tuhle dobrotu vypadá to krásně)) k Vánocům jsem od kamarádky dostala javorový sirup z Mark & Spenser tak ho musim vyzkoušet)... fotky máš narpsoto božské)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je vyzkoušej, ke snídani jsou úplně boží :) A javorový sirup taky :D Děkuju moc!

      Vymazat
  30. Přesně tenhle recept na palačinky jsem hledala! Při jednom výletě jsem v jedné kavárně měla podobné palačinky s javorovým sirupem, ale doma se mi nikdy takto nepodařily. Až konečně díky tvému receptu, díky moc.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)