neděle 19. června 2011

Citronový koláč s crème fraîche

Od mého posledního článku uběhlo už hodně času, já vím. Příští týden končí škola (jupí!!) a tento týden byl naprostý zabiják. Musela jsem se učit, učit a pro změnu učit. Jak já to nesnáším! Bože, do postele jsem se dostala každý den až kolem jedné ráno, protože jsem se musela drtit všechny ty nesmysly, abych dostala co nejlepší známky. Nicméně snaha se vyplatila a na vysvědčení by se měly objevit jenom samé jedničky :D Uff, jsem tak unavená, ospalá a vyčerpaná a zároveň i šťastná. To je ono. Škola je na dva měsíce fuč a konečně se teď plně můžu soustředit na to, co mě opravdu baví, a to je jednoznačně pečení. Tak se pojďme podívat, co se dnes u nás doma peče.

Dnešní článek nebude tak dlouhý, jelikož si opravdu potřebuju odpočinout, vyspat se a zotavit se z toho učícího maratonu. Naštěstí sluníčko svítí, léto je tu a stejně tak i horké a dusné počasí. Musím vymyslet způsob, jak zužitkovat tuny jahod a třešní, ale ne dnes. Tahle vlna vedra si zaslouží něco ještě víc osvěžujícího, čerstvého, kyselého a lehkého. Citrony! Nic není tak osvěžující jako zralý jasně žlutý citron v létě. Pojídat samotné citrony mě ovšem zase tak neláká - to by bylo moc i na moje chuťové pohárky, ale když se zkombinují s úžasnou krémovitostí crème fraîche, nemůžete v žádném případě udělat chybu. Věřte mi!

Tento recept jsem našla v jedné německé kuchařce od Tanjy Dusy. Kniha se jmenuje Sommerküche, což by se dalo přeložit jako letní pokrmy. Ihned jsem věděla, že tohle musím zkusit. A taky že jo.

Obvykle je pro mě hodně těžký postupovat podle receptu naprosto přesně a to znamená, že dokonce i tentokrát jsem několik věcí změnila. Použila jsem pouze hnědý cukr, aby koláč měl vlhčí jakoby karamelovou příchuť a místo bílé mouky jsem dala celozrnnou pšeničnou. Mimochodem vanilkový lusk je pro tento typ náplně nenahraditelný - dává jí hloubku a konečnou chuť, která nemůže být ničím nahrazena.
Ingredience:
Těsto:
220 g celozrnná pšeničná mouka
60 g světlý hnědý cukr
špetka soli
125 g studené máslo, nakrájené na mini hrudky
1 vejce, lehce rozkvedlané
3 lžíce studené bílé víno
máslo + mouka na vymazaní
Náplň:
2 bio citrony
4 vejce
180 g světlý hnědý cukr
1 vanilkový lusk
150 g crème fraîche
Sirup:
2 malé bio citrony
100 g světlý hnědý cukr
120 ml voda

Postup:
Těsto: Smíchejte cukr, mouku a sůl. Přidejte máslo a nejdříve nožem, pak konečky prstů, vypracujte směs připomínající drobenku. Uprostřed utvořte jamku, do ní nalijte vejce a víno. Nožem zapracujte tekutinu do mouky a másla. Pak použijte konečky prstů a lehce těsto prohněťte do vytvoření hladkého těsta - vše dělejte jemně a co nejkratší dobu. Utvořte z těsta placku, zabalte do fólie a chlaďte půl hodiny. Vyndejte těsto z lednice, vybalte a na pomoučněném vále rozválejte na velikost koláčové formy (26 cm průměr). Pomocí válu ho přeneste do formy a důkladně ho přimáčkněte ke všem okrajům a ke dnu. Odstraňte přebytečné těsto (mně teda nezbylo). Těsto na dně formy několikrát propíchněte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě na 200C asi 10 minut (těsto by nemělo změnit barvu!). Vyndejte a dejte zatím stranou.
Náplň: Vejce s cukrem šlehejte do světlé pěny. Pak do ní jemně vmíchejte nastrouhanou kůru a šťávu z obou citronů, vanilková semínka z vanilkového lusku a crème fraîche.
Sirup: Oba citrony nakrájejte na TENKÉ plátky. V hrnci smíchejte vodu s cukrem a přiveďte k varu za stálého míchání. Přidejte plátky citronů a vařte asi 7 minut. Sirup nijak nezhoustne, ale bude kyselý a lehce nahořklý a plátky citronů se jako by zkandují. Odstavte z plotny, odstraňte plátky citronů (nebo viz POZNÁMKY A TIPY) a nechte zcela vychladnout.
Sestavení: Náplň nalijte do předpečeného korpusu a pečte v předehřáté troubě na 150C asi 30 až 35 minut, nebo až náplň ve středu není tekutá. Vyjměte z trouby, nechte asi 5 minut stydnout a pak celý povrch koláče polijte sirupem. Nechte zcela vystydnout. Servírujte.

  • Koláč během pečení NEZAKRÝVEJTE žádnou fólií či papírem, abyste ho ochránili před zhnědnutím. Náplň je v troubě velmi lepivá a k fólii/papíru/atd. by se přilepila a zničila tak váš krásný koláč.
  • Zkandované plátky citronů si můžete nechat a vychladlý koláč jimi ozdobit. Ovšem ne každému musí chutnat. Např. taťka je nejedl vůbec, ale mě chutnaly, i když kandované ovoce moc nemusím.
  • Koláč můžete skladovat při pokojové teplotě 1 (max. 2) dny, pak bych doporučila dát ho do lednice, protože přece jenom je to z vajec (i když nejsou syrová) a citronových plátků.
  • Servírujte ho s lehce oslazeným crème fraîche, pokud je koláč na vás příliš kyselý. Tak ho snědla i moje sestra, protože samotný pro ni nebyl dost sladký.
  • Creme fraiche se u nás nemusí dát sehnat moc snadno, ale u Cuketky je super návod na domácí. 
Závěr:
Není to tak složité, jak se na první pohled zdá. Ve skutečnosti je to poměrně snadné a rychlé. Tento koláč splňuje všechno, co byste očekávali od citronového koláče. Ale nečekejte jemnou příchuť citronové chuti. Absolutně ne! Očekávejte citronovou explozi chutí, která je opravdu výrazná. Koláč je dostatečně sladký, ale ne zas moc. Králem je tu kyselý citron. Korpus není první věcí, kterou ucítíte na jazyku, je tu hlavně proto, aby zjemnila citronovou chuť. Díky crème fraîche je koláč krémový, nadýchaný a vzdušný (dobře, to je nejspíš dílo vajec :D). Pokud pátráte po jemném výborném osvěžení, zkuste tohle! Přísahám!

26 komentářů:

  1. tento receptik velmi dobre poznam :) je uzasny :) nadherne fotky catalina :)

    OdpovědětVymazat
  2. gratulace ke známkám, šikulo:) těším se, čím nás zahrneš:)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá výborně! Až budu mít dlouhou chvíli, tak vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  4. tak toto je umelecke dielo! neskutocne krasny kolac a nadherne nafoteny! wow!

    OdpovědětVymazat
  5. jej,krasne fotecky ,ako vzdy u teba:)no,a kolacik si viem este celkom zivo predstavit,kedze nieco podobne sme nedavno piekli so svagrinkou na dovolenke v Holandsku:)len miesto creme fraiche tam isla slahacka..urcite este budem cez leto robit,lebo je to extra osviezujuce,tak potom urcite pridam receptik:)krasny den prajem♥

    OdpovědětVymazat
  6. Mnam! Vypada to bozsky - ja citronove dezerty zboznuju (ale zda se, ze doma pro ne neni pochopeni). Navic se hrozne tesim, jak dopadne tvoje DB vyzva :-)
    PS: mala poznamka na okraj - v prvnim odstavci - ve slove nesmysly se pise tvrde 'y'... At ti nedaji z CJ petku ;-)
    Lucie (Chez Lucie)

    OdpovědětVymazat
  7. Achjo. Já se budu učit ještě tři týdny... Takže touhu na sladké zaháním kilama malin a sušenek:-)) Ale citronový koláč zní lákavě, citrony narozdíl od Tebe můžu jíst i syrové (teda, jen po plátkách, na chuť:-), tak na oslavu zkoušek (bude-li co slavit) bych ho mohla spáchat.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Catalino,
    krásný článek, jako obvykle, precizní fotky, svědomitý popis. Už dlouho sleduju Tvoje stránky a vždycky se strašně těším na nový přípěvek(neb jsem taky maniak do pečení a zkoušení nových dobrot:), ale až teď sem se odhodlala konečně napsat nějaký comment. Si neuvěřitelně šikovná,, navíc hrozně oceňuju, že se nespokojíš jen s receptem stylu "deset deka mouky, cukru a dvě vejce", ale vždycky si najdeš historii receptu, info kolem a další užitečné rady. A jelikož mi teďka skončilo zkouškový, začnu se svými prázdninami stejně jako Ty-hurá nažhavit trubu, všechno od mouky, ruky od těsta, pusu od čokolády-a pečení třikrát nazdar!:))
    Jinak ke koláči-chtěla jsem zrovna tento víkend skusit něco podobného, jen ale udělat koláč s citronovým krémem(složení je trochu jiné,dovnitř jde máslo, citron.šťáva...) ale nakonec jsem skončila u receptu ze Smitten Kitchen:
    http://smittenkitchen.com/2008/11/cranberry-pecan-frangipane-tart/
    jen místo brusinek sem dala právě třešně a spodek pomazala pikantní rybízovou marmoškou. No mana božská:)
    P.S. jen k těm češtinářským hrubkám-nechci dělat chytrou, jen místo "syrup" tam hoď raděj SIRUP a ještě - "servírujte ho S lehce oslazeným creme fraiche..."(prosím se S, to Z mi lehce rve uši:))
    Arion

    OdpovědětVymazat
  9. Marianna (Halusky-in-Ireland): Děkuju moc :)

    ChocoRRoL (LuBA): To je super, aspoň jde vidět, že je opravdu dobrý a já nekecám :D

    Moi.Péťa: Děkuju! Ty jsi taky pořádná šikula, tak skvěle zvládnout maturitu, to taky není zadarmo :)

    An a Dan : Moc děkuju! Dej pak vědět, jak chutnal :))

    Anetka: Úplně se červenám, děkuju moc!

    Martina(Dulce de Leche): Děkuju, já vždycky padám úžasem nad těmi tvými! Se šlehačkou to musí být taky parádní, na recept se těším :)

    Lucie: Děkuju, při psaní tohoto jsem si hned vzpomněla na tvoje citrusové cupcakes - ty se taky polévaly sirupem, jestli si to dobře pamatuju :) K těm chybám, já jsem byla tak mrtvá, že jsem si to po sobě ani nepřečetla, jinak bych to opravila (ne, že bych byla nějaký mistr přes češtinu, ale většinou tak hloupé chyby nedělám :D).

    Olinka: Jaj, tři týdny? Pevně věřím, že to zvládneš a o to větší relax a odměnu si pak dopřeješ! K syrovým citronům jsem se teda zatím nedopracovala, ale kdo ví :D Pokud ho spácháš, dej vědět, jak se podařil :)

    Arion: Jsem opravdu moc ráda, že se Ti moje stránky líbí a stejně tak i články včetně těch věcí kolem samotného receptu :) Přesně jak říkáš, pečení 3x zdar :D Děkuju za odkaz na koláč, třešní mám doma plno a stejně tak marmelády :) Za upozornění na chyby děkuju, sirup se v češtině samozřejmě píše s měkkým i, to y se tam vloudilo zcela omylem (po tom týdnu mi už mozek vynechává) a toho S jsem si taky vůbec nevšimla (to je fakt blbá chyba, když to čtu, přicházím o uši taky :D). Příště si to po sobě rozhodně radši přečtu! Děkuju moc za tak krásný komentář :)

    OdpovědětVymazat
  10. Opravu lákavý citronový koláček, jen co je pravda. Určitě ho brzy spáchám, až se zase začnou teploty šplhat k těm tropickým, protože prozatímní upršené počasí mě láká spíš k bábovkám či čokoládovým moučníkům. Ty tvé fotografie a recepty mě vždy tak navnadí, že bych nejraději sáhla do monitoru a alespoň malý kousíček ochutnala, je to prostě nádhera.
    manžel sice citrusové dezerty moc nemusí, ale sobě určitě takovýto zdravý a šťavnatý koláček udělám alespoň v miniauturní podobě :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Abych pravdu řekla, tak mě už jahody a třešně moc nebaví.. Asi jsem se jich letos opět přejedla :-). Takže tvůj citronový dortík přijde určitě vhod. Navíc musí být skvěle osvěžující! Recept vypadá i pro mě srozumitelný tak třeba o víkendu bych ho mohla vyzkoušet. Opět nádherné fotky :-).

    OdpovědětVymazat
  12. Ten asi vyzkouším, mám ráda svěží koláče a citrónové obzvlášť!

    OdpovědětVymazat
  13. Gratuluji ke školním úspěchům! Zároveň se začínám těšit na tvé letní výtvory, už ten citronový koláč vypadá báječně!

    OdpovědětVymazat
  14. Madla: No nám se tady to počasí taky moc nedaří, ale poslední týden už začíná být docela hezky a teplo :D Myslím, že koláč by měl jít snadno vytvořit i ve formě mini a doufám, že ti bude chutnat :) Taťka z těch citrusových koláčů taky není zrovna "odvařenej", ale musím říct, že tenhle do něj docela padal :D

    Pavla: Třešně a jahody...těch máme tolik a já už jich tolik snědla, že se zachvilku v jednu taky proměním :D Tohle byla příjemná změna a osvěžující rozhodně je :D Koláč se ti určitě povede, je to vlastně celkem jednoduché, jen já mám trochu sklony dramatizovat :D

    Saša: Jsem moc ráda, že recept zaujal!Určitě dej vědět, jak se podařil a jestli ti chutnal :)

    HaF: Děkuju moc :) Škola je už fuč (teda téměř), takže konečně budu mít čas na to nejdůležitější :D

    OdpovědětVymazat
  15. vyzera to ako s cukrarne. nadherna praca:)uzasne clovek sa naje uz len ocami:)

    OdpovědětVymazat
  16. Mnaaam, krasny kolacik, to by som si zase dala! A velmi som sa potesila, tomu navodu na Creme fraiche. Je vo vela receptoch a vobec netusim, kde ho tu dostat. Super!

    OdpovědětVymazat
  17. evie: Děkuju moc! Jsem ráda, že se líbí :))

    Lucia: Moc děkuju :) Taky jsem dlouho po creme fraiche pátrala, ale marně, naštěstí jsem narazila na cuketkovu stránku a jeho návod :D I když teď jsem si všimla, že ho jako novinku začala v normálních supermarketech prodávat mlékarna Bohemilk :)

    OdpovědětVymazat
  18. Právě jsem ho spáchala. Servírovala jsem jako první mé mámě, a to jsem zapomněla, že ona vlastně je v chutích dost konzervativní, ale pochválila, nikoli vychválila. Osobně jsem se při poválování na jazyku vznášela několik pater nad zemí, chutná svěže, trochu přidrzle a baví - je co objevovat. Díky! Katka Brno

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naši jsou taky celkem konzervativní v tomhle ohledu - chutnal jim, ale třeba pro taťku byl trochu moc novátorský :D Každopádně já jsem prožívala stejné pocity jako ty :D Mockrát děkuju a jsem moc ráda, že jsi ho vykoušela :)

      Vymazat
  19. wau, to je krásne!!!!....neviem ktorý recept obdivovať skôr, všetky sú lákavé a krásne a tie fotky, nádhera! :-)))

    OdpovědětVymazat
  20. Nádherný, už dlouho jsem pokukovala po něčem, kde bych mohla spotřebovat alespoň trošičku té celozrnné mouky, a když jsem viděla tenhle tvůj kousek, tak jsem věděla, že to bude ono! Těsto šlo až překvapivě jednoduše zpracovat a musím přiznat pravdu.. Miluju tohle syrový těsto!! Hrozně moc miluju chuť té celozrnné mouky:D stejně skvěle chutnalo i těsto na tvoje cukrové sušenky.. No prostě parádní recept, parádní koláč, skvěle chutná!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky strašně ráda jím těsto, když je ještě syrový (občas bych ho nejradši nepekla :D) :D Jsem moc ráda, že ti chutnal a stejně tak i sušenky :) Děkuju moc!

      Vymazat
  21. Kolac jsem o vikendu vyzkousela a doslova me vynesl do nebe! Miluju citrusove dezerty a konkretne tady si me omotala kombinace citronu a zemitejsi chuti celozrnne mouky. Proste neco uzasneho! Kamaradi dostali kazdy kousek, chvalili moc a ja se bavila pozorovanim, jak se po chvili nenapadne priblizuji zpet k tacu a ukrajuji si dalsi prouzky :)
    V nasem obchode jsem bohuzel nenasla Creme Fraiche, tak jsem ho nahradila Creme de Chef od Yoplait (30% husta zakysanka) ale snad to nebyl velky hrich. Zdobila jsem kandovanymi citrony a taktez zmizely beze zbytku :) Jen sirupu se mi zdalo trochu moc, tak jsem nepouzila cele mnozstvi, protoze jsem se bala, aby kolac nezacal plavat.
    Nadherne stranky, jste v mych Oblibenych a tesim se dalsi ochutnavku!
    Hodne stesti a jeste jednou diky, Ola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší! Taky se vždycky vracím a ukrajuju po proužcích, až je z toho nakonec mega pruh :D S creme fraiche je to zatím špatné, co se dostupnosti týče. Já jsem si ho pro tento recept udělala doma, ale ten Creme de Chef jde určitě taky použít, chutná to skoro stejně :)
      Děkuju moc za pochvalu, velmi si toho vážím!

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)