pátek 5. srpna 2011

Tiramisù

Když jsem byla mladá (teda ne že bych byla stará, malá by byl asi lepší výraz) neměla jsem nejmenší ponětí, co je moře nebo oceán. Věděla jsem, co to je, ale představit si to bylo poněkud obtížné, když největší vodní plochou, kterou jsem kdy viděla, byl náš místní bazén. Moji rodiče jsou velkými fandy turistiky, cyklistiky a občas i bruslení na inlinech a v zimě pro změnu lyžování. To znamená, že každý rok jsme na dovolenou jeli někam do hor a těšili se na lyžování a v létě na lezení do a z kopců. Musím říct, že po šesti nebo sedmi letech tyhle aktivity fakt nesnáším. Znáte to, spolužáci každý rok jedou k moři a já? Turistika, turistika, turistika. Dobře, prvních pár let mě to dost bavilo, ale jak šel čas dál a dál, zjišťovala jsem, že tohle není "můj šálek kávy" (a tenhle výraz taky nesnáším :D). Tři roky zpátky (konečně!) se mi naše podařilo přemluvit, abychom jeli do Chorvatska. Jupí! Nicméně letos jsme navštívili Itálii a tuhle dovolenou považuju za tu nejlepší v životě!

Vždycky jedeme autem. Nekecám, když tvrdím, že to zbožňuju! Je to plné dobrodružství (hlavně přes Slovinsko) a zábavné, ovšem bez GPS bychom byli naprosto vyřízení :D Cesta nám zabrala okolo 18 hodin (chudák taťka!) přes Rakousko a skoro půlku samotné Itálie, ale ujišťuju vás, že když po tak dlouhé době strávené v autě spatříte moře, je to ten nejúžasnější pocit i pohled vůbec! Teď musím přiznat něco, co bych našim v životě říct nemohla. Nejvíc jsem se totiž těšila na to jídlo, ingredience a jejich nakupování, rozhodně víc než na moře. Možná, že by tam to moře ani nemuselo být. Na druhou stranu ale bylo moře, apartmán, pláž a tak fakt perfektní a mnohem hezčí než v Chorvatsku - prostě jsem se zamilovala do jemného zlatavého písku bez ostrých kamínků.

A teď se přesuňme k části, kterou miluju nejvíc - jídlo! Ze všeho nejdřív jsem byla vážně překvapená místními cenami! Všechno bylo tak levné - čerstvé ovoce, "extravirgine" olivový olej, mascarpone, ricotta, různé druhy sušenek, parmezán, šunky a rýže! V životě jsem neviděla takhle levnou Arborio rýži! S mamkou jsme koupili kolem 7 kilo čerstvé zeleniny a ovoce a místní rajčata byla ta nejlepší, co jsem kdy jedla stejně jako melouny! Jako by se přede mnou objevil zcela nový svět :D

Na dovolené se asi nepředpokládá, že budete vařit, což by vysvětlilo nedostatek kuchyňského vybavení. K tomu se později vrátím. Když jsem se procházela místním obchodem, nemohla jsem odolat a koupila jsem mascarpone a víno Marsala, což vedlo ke koupi kakaa, savoiardi a kávy. Ano, přesně tak. V mé hlavě už běžely myšlenky, jak si na dovolené ukuchtím tiramisù. Bože, to byla ale chyba :D Pamatujete na ten nedostatek vybavení? Tiramisù vyžaduje jen pár základních přísad, žádné pečení, jenom trocha šlehání a mixování. Ale jak mám proboha šlehat/mixovat bez metly/mixéru? Jediná věc, kterou jsem měla k dispozici, byl nůž, lžíce nebo vidlička. Vybrala jsem si vidličku. Trvalo to celou věčnost! Vyšlehat žloutky s cukrem bylo relativně snadné, zabralo to asi 20 minut, ale výsledek byl dostatečně uspokojující. Mé ubohé ruce :D Ten pravý horor měl ale teprve přijít! Už jste někdy zkoušeli ušlehat tuhý sníh z bílků za pomoci vidličky? Přeju si, abych mohla říct: "Ne, nikdy," ovšem to bych lhala. Trvalo to asi hodinu. Jedna vidlička nestačí, navíc musíte mít vyšší nádobu, po které by bílky mohly "šplhat" a tu jsem neměla. Použila jsem teda skleničku, dvě vidličky a musela jsem to šlehat po malých dávkách. Moje rada je, nepokoušejte se o tiramisù, když nemáte metlu či mixer.

Tiramisù pochází z italského "tirami su" znamenajícího "zvedni mě". Není přesně známo, kde má tento zákusek své kořeny, ale většina (včetně mě) věří, že tiramisù vynalezla v Trevisu v restauraci Le Beccherie kmotřenka a učeň cukráře Roberta Linguanotta, Francesca Valori, jejíž rodné příjmení bylo Tiramisu. Věří se, že Linguanotto tento dezert takto pojmenoval na počest kuchařského umění Francesky. Jedná se o krémový dezert tvořený vrstvou savoiardi (cukrářské piškoty), namočených v kávě a víně Marsala, a vrstvou krému z mascarpone, cukru a vajec.

Viděla jsem pár receptů (ne těch italských), které používaly Marsalu i do krému a tvrdily, že jsou těmi jedinými tradičnými na tiramisù. To však není pravda. Když si totiž projedete pár italksých receptů, zjistíte, že do krému žádný alkohol nepoužívají, jenom pár pro ozvláštnění zajeté tradice. Ve skutečnosti se v dřívějších dobách tiramisù vyrábělo zcela bez alkoholu, protože bylo určeno i dětem.

Těsně před podáváním je tiramisù bohatě posypáno hořkým kakaem (cacao amaro v italštině). Můžete ho posypat ihned po přípravě, ale pak do sebe kakao natáhne vlhkost a nebude vypadat tak dobře, i když na chuť to žádný vliv nemá. Čím lepší kakao použijete, tím lepší tiramisù získáte. U nás se běžně prodává jen to s 10 % kakaového másla (odtučněné). Pokud chci kvalitní kakao s aspoň 20 % másla, musím si ho koupit online za mnohem vyšší cenu. To je další důvod, proč jsem si z Itálie dovezla asi půl kila kakaa - tady běžně prodávají kakao s 22 % másla za překvapivě příjemnou cenu (ve srovnání s tou při nakupování online).

Káva by měla být silná, ideálně espresso. Rozhodně zapomeňte na instantní kávu! Ta nemá tak intenzivní chuť a předpokládám, že většina Italů ji ani za kafe nepovažuje. Co se týče vína Marsala, Itálie je jediné místo, kde jsem ho viděla. Možná budete mít štěstí a narazíte na něj v nějakém specializovaném obchodě nebo možná dokonce i v normálním obchodě. Podle mého osobního hodnocení je Marsala jen tak samotná vyloženě hnusná, když to řeknu takhle otevřeně, ale v tiramisù chutná překvapivě skvěle. Jinak ji rozhodně nepovažuju za pitnou - její chuť je hodně zvláštní, silná, jako kyselé víno se spoustou lihu a dalšími nepopsatelnými chuťovými vlnami. Používá se jako aperitiv (žádný div - snědla bych i koně, jen abych se zbavila její chuti na jazyku) a pochází ze Sicílie v Itálii. V případě, že se vám Marsalu nikde sehnat nepodaří, kupte likér Amaretto. Italové používají jedno či druhé, takže nezáleží na tom, co si vyberete, ale Marsala je přeci jen tradičnější.

Cukrářské piškoty (savoiardi v italštině) jsou lehké piškoty ve tvaru velkých prstů. Vyrábí se z vajec, cukru, mouky a občas i kypřícího prášku. Můžete si je vyrobit sami doma nebo si je koupit, což je snazší. Ty, které jsem si koupila v Itálii, jsou tak odlišné od těch, co kupuju tady. Naše jsou jen tvrdé, suché a křupavé bez žádné výraznější chuti. Ty italské jsou naopak uvnitř ještě měkké jako piškotový dort a mají mírnou pomerančovo-citronovou příchuť a celkově jsou mnohem lepší! Teď je mi opravdu líto, že jsem si koupila jen dva balíčky. Velmi doporučuji koupit ty nejlepší, co najdete.

A konečně ta nejdůležitější součást - krém! Přísadou numero uno, kterou potřebujete jako sůl, je mascarpone (vyrábí se ze smetany ke šlehání jejím sražením - obvykle - kyselinou citronovou). Říkám MASCARPONE, žádná lučina, pomazánkové máslo nebo tvaroh, nic takového. Jen s mascarpone vykouzlíte tu pravou lahůdku. Chutná jako velmi hustá a extrémně krémová smetana, má měkkou a tuhou texturu jako pomazánkové máslo, ale chuť je naprosto jiná! V Itálii je opravdu velmi levné a prodává se téměř v každé sámošce (mají ho tu větší množství než mléka či smetany). Jen pro představu, jedna pixla mascarpone (250 g) tam stojí ani ne 35 Kč. To je docela rozdíl, že? Každopádně ani mi si s cenou 50 Kč za 250 g nemáme na co stěžovat, protože v takové Americe stojí 230 g asi 100 až 120 Kč a to je podle mě teprve pecka. Mimochodem to mascarpone, co u nás prodává Italat, se s tím italským vůbec nedá srovnávat. Italat ho má takové hrudkovité a téměř vždycky se mi podařilo ho srazit (ať už jsem dělala cokoliv). Každopádně pokud se vám mascarpone zdá příliš drahé, nezoufejte a nechcete-li za něj utrácet, můžete si udělat vlastní, které chutná stejně dobře jako to z Itálie!

Další ingrediencí na krém jsou vejce. Používají se syrová, což je pro většinu lidí docela nepohodlné, ale mohu vás ujistit, že se není čeho bát! Tady jsou moje triky: kupte co nejčerstvější vejce můžete. Pak si vemte vysokou průhlednou sklenici a naplňte ji vodou. Přidejte tolik soli, aby byla voda slaná (jako mořská). Teď do sklenice vložte jedno vejce a pozorně se podívejte: pokud se vejce dotýká dna (čili se ve vodě nevznáší), můžete ho s klidem použít - tady nehrozí žádné nebezpečí. Pokud se však vznáší, je zkažené nebo příliš staré. Ještě než vejce rozklepnete, opatrně, ale důkladně, ho omyjte jarem (nebo něčím takovým). Někteří totiž tvrdí, že na skořápce jsou všechny ty bakterie. Ačkoliv nevím, kolik je na tom pravdy, udělejte to, abyste se vyhnuli jakémukoliv riziku, že při rozklepnutí vejce se vám tak dostanou i do krému. Takže teď máte bezpečná vejce a my se můžeme posunout zase o krok dál. Bez vajec totiž nemáte to pravé tiramisù. Ano, můžete použít šlehačku, ale místo lehkého a vzdušného krému získáte těžší a tučnější krém.

Jedna poslední poznámka o podávání. Můžete použít jednu velkou kruhovou nebo čtvercovou formu, ale tiramisù je docela oříšek co se servírování týče, protože ne vždy se mu chce držet tvar. Proto dávám přednost jednotlivým porcím do skleniček - takto vypadá vždycky dobře a odpadá starost o výsledný vzhled na talíři. Je to na vás.

Myslím, že jsem ze sebe vycucala téměř všechno, ale pokud ne, jsem připravena zodpovědět vaše dotazy :) A teď honem do toho a půl je hned hotovo. Vím, že to zvládnete - hej, já to dokázala jen s vidličkou!
Ingredience:
200 až 400 g cukrářské piškoty
350 ml silná káva, vystydlá
víno Marsala (cca 1 lžička na 1 piškot)
hořké kakao na posypání
Krém:
500 g mascarpone
150 g cukr písek
5 čerstvá velká vejce
špetka soli

Postup:
Krém: Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu. Oddělte žloutky od bílků. Ve velké míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé krémové pěny. Přidejte mascarpone a vmíchejte ho ruční metlou. Nepoužívejte mixér - mascarpone je velmi citlivé na šlehání a mohlo by se srazit! Šlehejte ručně do krémové konzistence bez hrudek. V další míse ušlehejte tuhý sníh z bílků a soli. Jemně vmíchejte sníh do mascarponové směsi pomocí stěrky jen do smísení (aby sníh "nespadl").
Sestavení: Kávu přelijte do široké misky/pánve. Rychle do ní namočte jeden piškot asi na 1 až 2 sekundy. Neměly by být rozmočené. Umístětě piškot do sklenky (můžete ho klidně zlomit, aby vám do ní pasoval) a opakujte, dokud nemáte jednu vrstvu. Pokapte piškoty Marsalou (podle chuti), pokryjte vrstvou krému, opět nasáklými piškoty, krémem atd. Opakujte, dokud není vaše sklenka plná, poslední vrstvu tvoří krém. Dejte chladit aspoń na 3 hodiny. Těsně před podáváním posypte hojně kakaem, aby byl celý povrch zakrytý. Podávejte a vychunávejte!

  • Všechny přísady by měly být pokojové teploty, nebo se vám krém může srazit! Čili mascarpone a vejce z lednice vyndejte aspoň hodinu před zahájením přípravy zákusku.
  • Kávu na tiramisu dělám z 350 ml vody, 10 lžiček mleté kávy (nejlepší, co si můžete dovolit) a připravuju ji v moka, ale klidně ji udělejte tak, jak jste zvyklí (bez lógru samozřejmě), rozhodně žádnou instantní! Možná nebudete potřebovat všechnu kávu NEBO jí budete potřebovat víc.
  • Množství porcí závisí na velikosti vašich skleniček. Moje měly objem 240 ml a naplnila jsem jich 6. Pokud použijete menší, budete mít víc porcí a naopak. Tohle platí i pro piškoty - potřebujete jich míň do skleniček a víc do velké formy.
  • Vzhledem k tomu, že dezert obsahuje syrová vejce, je nejlepší sníst ho v den přípravy. Ovšem ani druhý den nic nehtozí - jsem živým důkazem :D A stejně se vsadím, že déle to ani vydržet nemůže, protože je to TAK dobré.
Závěr:
Vím, že obvykle to je Catalina peče, ale řekněme, že tentokrát to bude Catalina šlehá... nebo možná vidličkuje (i když tohle asi neexistuje :D, ale jak bych mohla šlehat bez šlehače? Jo, já vidličkuju s vidličkou :D), ovšem i tak je to pořád výborné. Rozhodně chápu, proč je to jeden z nejoblíbenějších dezertů na světě. Spojuje tolik vynikajících věcí, které denně používáme (oukej, kromě mascarpone a té marsalovské hrůzostrašnosti) a taky to je věc, co bych mohla jíst každý den. Je to dezert s velkým D. Jemný, krémový, vzdušný a lehký. Je chuťově velmi bohatý, ale mohli byste ho sníst tuny, protože je zároveň i velmi lehký díky sněhu z bílků. Je jedno, jak moc mi Marsala nechutná, s piškoty a kávou chutná úžasně. A kakao na povrchu? Ten poslední klíč k sedmému nebi. Itálie, miluji tě!

39 komentářů:

  1. Nádherné fotky ... mňam :-)

    OdpovědětVymazat
  2. až som dostala chuť, ale na to pravééé talianske (alebo aspoň s tými talianskymi surovinami) :-/

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to tě obdivuji, protože já ztrácím nervy jen, když musím trošičku vyšlehat vajíčko na obalení řízků :D A moc děkuji za recept - rodina si nějak usmyslela, že tiramisu je te nejlepší dezert.
    Jo, a moc se těším na to domácí mascarpone :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam mňam, tiramisu jsem dlouho nedělala, parádní inspirace:)

    slecna-k.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  5. Katka, uzasny prispevok, teda ja som na na nom zabavila uz vcera, lebo som ho objavila u teba v anglickej verzii a po cesky este nebol. Neviem si to predstavit slahat tie bielka vidlickou!! To uz je ciste sialenstvo, klobuk dolu! Uzasny recept, toto je to prave tiramisu, aj ked aj taliani to niekedy nerobia az tak pravo. Chodime na lyzovacky do talianska a veru niekedy su to len piskoty postrasene kremom. Ale tento tvoj recept je hmmmm, mnaaaam. Ja sa chystam teraz na dovolenke robit tiramisu tiez len bohuzial, objednali si ho bez vajec, tak to budem robit tak ako si pislala, so slahackou. Nie je to ono, ja viem, ale co narobim. Krasne fotky, naozaj vyborny recept!! Som sa rozpislala...

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělé počtení! My jezdíme do Itálie pravidelně vždy v zimě na lyže a za poslední dva roky jsme si vždy přivezli několik kelímků mascarpone, několik kilo těstovin, piškotů, olivového oleje a parmezánu...Miluju italská jídla!

    OdpovědětVymazat
  7. Obdivuji tvou výdrž, asi bych tak dlouho šlehat vidličkou nezvládla! Ale zase chápu tu neodbytnou touhu připravit si něco ze skvělých italských surovin, která člověka pohání k velkým výkonům :-) Pro mě byl po roce v Itálii nejhorší návrat domů k oschlé a shnilé zelenině a ovoci, co putovala přes půl světa, o pultech s uzeninama a v Čechách prodávané zmrzlině (až na výjimky typu Angelato) radši ani nemluvit. Je těžké se smířit s tím, že u nás musíme vynaložit nesrovnatelně větší úsilí, abychom se dostali ke kvalitním surovinám. Ale poslední dobou se mi zdá, že se to trošku lepší, tak snad jsme na správné cestě! Jinak s mascarpone Italat mám taky velmi špatnou zkušenost, rozhodně ho nebrat, ani v nouzi, za stejnou cenu mají v např. v Bille mnohem lepší od Saputo! Díky za bezva příspěvek, Catalino, i fotky jsou jako obvykle úžasné!

    OdpovědětVymazat
  8. Opět smekám. Obdivuji Tvou výdrž při šlehání sněhu vidličkou. Neuvěřitelné. Musím se přiznat, že doma tiramisu dělám a nedělám. Neboť místo mascarpone používám tvaroh, cukrářské piškoty, instantní kávu a amaretto. Vím, že to není tiramisu, ale nám takhle chutná, neb jej můžeme sníst celou mísu a není nám po něm špatně :-D. Nicméně jsem manželovi ukázala Tvé stránky. Chyba! Ještě dneska večer jsme se po čtyřech hodinách ve vlaku a s kufry stavili v obchodě a nakoupili na "italské" tiramisu dle Tebe. Piškoty máme ale jen rakouské /od Mannera/, mascarpone od Saputo /německé/, vajíčka domácí /tedy česká/, kakao Van Houten a amaretto je snad italské :-D. Do přípravy jsem zasvětila i manžela. Podělila jsem se sním hlavně o šlehání sněhu. Měli jsme metličku, i tak nám téměř upadla ruka. A teď čekáme... Krém je ale vynikající. Těším se na recept na domácí mascarpone, neb mě děsně rozčiluje jeho cena /od Italaltu nestojí za nic ani ricotta/. Díky za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  9. Sníh vidličkou? Respekt :D Mně stačilo šlehat párkrát smetanu metličkou... teda než jsem si pořídila elektrický šlehač. Jinak zajímavý recept!! Tiramisu dělávám taky, ale k mascarpone přidávám smetanu a vynechávám naopak vajíčka (nemám ráda cokoliv syrového), ačkoliv vím, že tam patří. A stejně jako coco používám amaretto. Jinak opět krásné fotky!

    OdpovědětVymazat
  10. Máš můj obdiv! Člověk by vůbec neřekl, že ses tak nadřela. Věřím, že sis výsledek pak náležitě vychutnala!!! Vypadá nádherně, jako vždycky!!

    OdpovědětVymazat
  11. Co říct, když už bylo všechno řečeno. Nádherné fotky, autentický recept a určitě neopakovatelný chuťový zážitek! Hned bych si jednu skleničku tiramisú dala, nebo radši dvě :-)
    Obdivuju tvůj zápal, já byla vždycky htoová, kyž jsem měla šlehat sníh metličkou, vidličkou bych to asi po pár minutách vzdala. Ale je to zase levnější, než permanentka do fitka :-)
    Prostě nádhera a já jdu dodělat svou levandulovou panna cottu s pěnou z bílé čokolády, abych měla večer čím přelstít své chuťové pohárky, které jsi ty svým báječným italským dezertem úplně pobláznila.

    OdpovědětVymazat
  12. nadherne fotky Catalina :) ja som este tiramisu nerobila, no mozno sa raz odhodlam :)

    OdpovědětVymazat
  13. Píšu ještě jednou, neboť tiramisu je hotové a napůl snědené. Je vynikající. Tvůj recept mi ale trochu nevyšel. Použila jsem jen cca 150 g piškotů /tiramisu jsem dělala do jedné větší misky/ a stačilo mi tak 100 ml kávy, i tak je tiramisu mokré /myšleno v dobrém/. Je pravda, že jsem mohla dát víc piškotů, ale to by manželovi nechutnalo. 400 g piškotů si ale představit nedokážu. Takhle je krém v silné dominanci :-D. Jsem zvědavá, co předvedeš příště :-).

    OdpovědětVymazat
  14. slehani snehu vidlickou je fakt frajerina:) ale jen k te zkousce cerstvosti vejce - myslim, ze to funguje i ve sladke vode, co tak pamatuju, cetla jsme to uz "kdyz jsem byla mala:)" u Peti varice a nedavno dokonce byla nucena vyzkouset.

    OdpovědětVymazat
  15. Michaela, MyWay: Děkuju moc :)

    nina: Vím přesně, co myslíš :) Ale i s těmi u nás je to v rámci možností výtečné.

    Miška: Děkuju, po půl hodině už mi z toho taky pěkně tekly nervy a myslela jsem, že se na to vybodnu :D Mimochodem, rodiče mají pravdu - je to nej dezert :D Pkud ho vyzkoušíš, dej vědět, jak doma chutnalo.

    Kristina: Moc děkuju!

    Lucia: Děkuju, Luci, moc :) K tomu šlehání vidličkou - já jak si jednou něco usmyslím, musím to dotáhnout do konce :D Moje sestra taky měla dost potíže s těmi vajíčky, ale nakonec byla ráda, že to zkusila. Ale chápu, že někomu jsou syrová vajíčka proti srsti. I tak to ale bude určitě super :) Přeju krásnou dovolenou!

    OdpovědětVymazat
  16. Saša: Děkuju, jako bych četla náš nákupní seznam při poslední zastávce v Itálii :D

    Klára: Děkuju moc! Přesně jak říkáš, touha to byla neodbytná :D S kvalitou potravin to u nás je dost špatné, neříkám, že vždy, ale např. ty šunky a zelenina s ovocem je fakt děs. Co se zmrzliny týče, žádná sláva to není, ale nejhorší taky ne. Nejvíc mi chutná v Chorvatsku - poctivá a pořádná porce :D Zato Itálie mě v tomto trochu zklamala, chuťově byla sice dobrá (ale Chorvatsko vede), ovšem kopeček stál víc jak 80kč, což mě docela dostalo.

    coco: Moc děkuju a potěšilo mě, že Tebe i manžela recept zaujal a pustili jste se do něho s takovou vervou :D Co se týče té ricotty, tak ta mi upřímně chutná, ta italská měla jakýsi "vápenatý ocásek", nevím, jak to popsat, ale tady to u mě vyhrála ta česká. A teď k samotnému receptu :) Já jsem použila 200g piškotů, ale např. na pekáč bych jich musela použít mnohem víc (a vrstva krému by zase byla menší), proto jsem radši uvedla 200-400g, aby pak někomu příp. nechyběly. Stejně tak s kávou - použila jsem asi 200ml, ale lepší je mít víc, než míň :) Každopádně jsem moc ráda, že Vám tiramisu chutnalo!

    Kudrlinka: Děkuju :) Nooo, myslím, že mám na dlouhou dobu ručně došleháno :D Jinak těch vajec se neboj a dej jim šanci, krém je s nimi lehký a nadýchaný.

    Pavla: Moc děkuju! Jak se říká, bez práce nejsou koláče, tak jsem si pak dala rovnou dva :D

    OdpovědětVymazat
  17. Madla: Děkuju moc, věřím, že kdybych to praktikovala každý den, budu mít za chvíli svaly jako Madonna :D Já jsem pobláznila tvé chuťové pohárky? Právě naopak, to ty jsi zcela omámila ty moje! Taková panna cotta zní jako sen všech hříšníků :D

    ChocoRRoL (LuBA): Děkuju moc! Určitě se do něj pusť, je to bomba (ve všech směrech :D).

    farfalla: Díky :D To jsem netušila - já jsem to četla na internetu na pár stránkách, ale je super, že to jde i se sladkou vodou, aspoň se mi už nebude křivit pusa při ochutnávce solené vody :D

    OdpovědětVymazat
  18. Catalino, bravo, tiramisu vypadá fakt italsky :)) Oceňuju, jak se analyticky zabýváš jednotlivými složkami a postupy - tomu přesně odpovídá výsledek, protože je perfektní. Řekla bych že tiramisu je pro Italy něco jako pro nás Čechy štrůdl - všichni vědí, že základními ingrediencemi jsou savoirdi namočené v kávě a krém z mascarpone, ale v každé rodině nebo restauraci chutná jinak. V Římě je docela populární fenomén "nočních cukráren" kam chodí Italové mnohem radši než do zakouřené putyky nebo nočního baru. No a právě v takové jedné noční cukrárně kousek od Colossea jsem jedla snad nejlepší tiramisu v životě - i když bylo v plastikovém pohárku a vypadalo jako zákusek, který si koupíte v rychlém občerstvení u pumpy. Bylo tak husté, že v něm lžíce udělala stojku a samozřejmě nebyl použitý žádný zahušťovač či jiné zvěrstvo, jen velmi kvalitní a co nejčerstvější ingredience. Taky na mě vždycky v létě přichází touha po tiramisu: http://cuocadolce.blogspot.com/2010/06/tiramisu-laska-na-cely-zivot.html, ehm, i když vlastně nejen v létě :)
    P.S: A kdepak jste byli v Itálii?

    OdpovědětVymazat
  19. Katka, tvoj prispevok som precitala jednym dychom:) Okrem toho, ze posteklil chutove pohariky, prijemne pobavil a rovnako aj poucil. Ja som doteraz vzdy robila tiramisu s Amarettom. V Anglicku je dostat vino Marsala. 350 ml flasa stoji olokol 4 libier. Co sa tyka tej chute, to mas absolutnu pravdu:). No a mascarpone kupujem bezne v nejakom hypermarkete a stoji 1,35 libry.Je velmi dobre, krasne jemne, kremove. A original talianske savoiardi som este tiez nevidela, ale tak tie, ktore su tu dostat, su celkom slusne. Vdaka za tento krasny prispevok a snimam pomyselny klobuk nad tvojou sikovnostou a vynaliezavostou. Pa Ada

    OdpovědětVymazat
  20. Katka,opat krasny a prudko citatelny prispevok:)my sme tento rok tiez kratko dovolenkovali v Taliansku,a tiez ma to tam ocarilo:))i ked tiramisu som tam nejedla:(skoda:(..to tvoje vyzera uchvatne:)

    OdpovědětVymazat
  21. La Cuoca: Děkuju moc! Od tebe, která se v italské kuchyni vyzná tak dobře, to pro mě znamená opravdu hodně :) Do takové noční cukrárny bych se taky ráda aspoň jednou zatoulala :D Tvé tiramisu vypadá naprosto božsky a navíc ještě ty hoblinky jemné čokolády...není divu, že se stalo láskou na celý život :) V Itálii jsme zamířili trochu víc dolů na Palmovou riviéru, konkrétně Martinsicuro.

    Adriana: To jsi mě moc potěšila! Jsem moc ráda, že se ti článek líbil :) U nás se Marsala dá koupit možná jen někde ve specializovaných obchodech, ale v Itálii ji měli i v sámošce -1 litr za necelých 5 euro (což je kolem těch 4 liber). Vidím, že mascarpone máte o trochu levnější, ale chuťově bude určitě lepší než to naše hrudkovité :/ Děkuju moc!

    Martina: Děkuju ti moc, Marti :) No jo, Itálie, chytne a nepustí :D Hned bych se tam vrátila :)

    OdpovědětVymazat
  22. Pravé tiramisú má u nás vždy dvere dokorán :D
    Je smutné, že aj niektoré drahšie reštaurácie neváhajú hosťom ponúkať tiramisú bez mascarpone, samozrejme za cenu ako keby išli preň až do Talianska.
    Včera som ho spravila tesne pred spaním, lebo my ho máme radi odležané. Marsalu som si zatiaľ nezadovážila a amaretto mi až tak nesedí a tak som zvolila kávový likér s troškou pomarančového - výsledok som ocenila hneď na raňajky a cítila som sa ako v nebi :o)

    OdpovědětVymazat
  23. Shira313: Souhlasím s tebou, jen málokdy se mi poštěstí narazit na skutečně dobré tiramisú - většinou je to jen jakýsi krém z rostlinných tuků s divnou pachutí, aspoň mám výmluvu, proč si ho udělat doma :D Jsem moc ráda, že tiramisú chutnalo a s tím kávovým likérem to musí být moc dobré :)

    OdpovědětVymazat
  24. Tiramisu miluju :) Naštěstí jsem ho nikdy nemusela dělat jen za použití vidličky :D a vždycky mi nejvíc chutná, když ho udělá někdo jiný, což bývá nejčastěji přítelova maminka a daří se jí vážně skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  25. Meg: Tvé pocity zcela a naprotsto sdílím :) Občas by mi vůbec nevadilo, kdyby pro změnu někdo napekl mně :D

    OdpovědětVymazat
  26. Milá Catalino, ladím se na tvých stránkách do dovolenkové nálady. V sobotu jedem na týden do Itálie. Už píšu nákupní seznam. Jelikož máme dvě malé děti a autem v podstatě stěhujeme dům, už přemýšlím, co v Itálii nechat, aby se mi tam vlezl ten obří nákup surovin. Po popisu Marsaly asi zůstanu u Amareta:-) Tiramisu si pak udělám po návratu, pokud se ho tam neujím. Jednou jsem dostala k narozeninám místo dortu celý pekáč Tiramisu, udělaný na zakázku u Ridiho. Málem mě to zabilo:-)

    OdpovědětVymazat
  27. Ani nevíš, jako moc ti závidím! Hned bych tam jela znovu :) To "stěhování" si umím živě představit - taky tak každý rok naše auto plníme :D Ta Marsala není špatná, když se do něčeho přidá, ale samotná je nepoživatelná - aspoň u nás doma :D Celý pekáč tiramisu a ještě od Ridiho...to by se mi taky líbilo :D

    OdpovědětVymazat
  28. díky moc za bezva recept, dopadlo to výborně! zdravím, K.

    OdpovědětVymazat
  29. Kachna: Není zač a jsem moc ráda, že chutnalo!

    OdpovědětVymazat
  30. Takový úspěch ještě žádný jiný dezert v naší široké rodině neměl, děkuji za inspiraci, bylo to boží!:o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To moc ráda slyším (tedy čtu :)) a moc mě těší, že tiramisu mělo takový úspěch!

      Vymazat
  31. Můžu se zeptat jakou značku preferujete tady v Česku?? Chci vyzkoušet Váš recept a na domácí si netroufám :).. taky jsem se chtěla zeptat zda to půjde udělat i z polovičních dávek, myslím že sama bych 8 porcí nezvládla :D děkuji Lucie

    OdpovědětVymazat
  32. Odpovědi
    1. Pokud si nědělám vlastní, tak teď kupuju jedno v Lidlu. Nejsem se jistá, jak se to jmenuje, ale je to jediné mascarpone, které prodávají v Lidlu. U nás ve městě totiž mají už jenom Italat. Ale co vím podle ohlasů ostatních, tak např. v Bille se dá koupit i německé mascarpone, které je taky dobré a myslím, že ho mají i v jiných supermarketech ve větších městech :)

      Vymazat
    2. A z poloviční dávky recept určitě udělat můžete :)

      Vymazat
  33. V mým počátcích s Tiramisu jsem vždycky dělala podle tohoto receptu, je výborný :) Postupně jsem si časem vytvořila vlastní, takový mix všech receptů dohromady :D Díky za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) A nemáš zač, moc ráda jsem byla nápomocná :))

      Vymazat
  34. Perfektní počteníčko :-) Miluji Itálii

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)