Z fotky je celkem očividné, že vám neukážu recept na nanuk :D. Ne ne, bude to něco podobného, co se chuti týče, a něco, o co se můžete podělit s ostatními - hlavně s dětmi, které to budou milovat.
Nanuk Míša byl jedním z prvních, co se v naší zemi prodávaly. Je tady už více jak 50 let (od roku 1962) a je nejoblíbenějším nanukem na trhu. Míša se skládá ze dvou částí: krémového tvarohového základu, který je zalitý polevou z hořké čokolády. Avšak v dnešní době se vsadím, že pravou hořkou čokoládu nikdy neviděl a že se jedná jen o jakousi pochoutku s čokoládovou příchutí. Přesto je jedním z těch, které si prostě musíte koupit, protože je to Míša! Patří mezi nejlevnější nanuky, které v obchodě seženete. Jeho tvarohový základ je stále kvalitní (aspoň podle údajů na obalu) - obsahuje více než 60 % tvarohu bez všemožných rostlinných tuků.
Popravdě tyto řezy byly vytvořeny, aby představovaly Míšu v jiné formě - jako druh dortu :) Proto tu máme dvě tmavé vrstvy (jako čokoládovou polevu) a tvarohový máslový krém (jako tvarohový základ). Tento recept je velmi známý a téměř každá rodina je už aspoň jednou dělala. To jen dokazuje, že jsou velmi chutné a musím říct, že chutí jsou velmi podobné originálu - Míšovi. Neváhejte a zkuste je, zmizí během pár minut!
Těsto:
6 vajec, oddělené žloutky a bílky
špetka soli
125 g cukr krupice
2 lžíce olej
30 g holandské kakao
90 g polohrubá mouka, prosátá
6 g kypřící prášek
Náplň:
500 g plnotučný měkký tvaroh (vanička)
250 g změklé máslo
200 g cukr moučka
Poleva:
160 g hořká čokoláda (50 % kakaové sušiny)
80 g 100% rostlinný tuk
Postup:
Těsto: Pečící plech vyložte papírem na pečení. Žloutky šlehejte s cukrem do světlé pěny, pak přidejte olej. V jiné míse smíchejte mouku s kakaem a kypřícím práškem. Bílky ušlehejte se solí do pevného sněhu. Nyní přidejte mouku a sníh do žloutkové směsi postupně po 1 lžíci od každého. Může se stát, že celé těsto bude vypadat hodně suše a zkrátka tak, že se nespojí, ale nebojte, po přidání všeho to bude v pořádku. Těsto nalijte na plech a rovnoměrně rozetřete. Pečte v předehřáté troubě na 180C asi 10 minut (nebo dokud párátko zapíchnuté do středu těsta nevyleze čisté). Nechte úplně vychladnout a rovnoměrně potřete tvarohovou náplní. Dejte chladit do lednice aspoň na 30 minut (náplň musí ztuhnout, jinak by ji horká poleva rozehřála, vše by se smíchalo dohromady a už byste neměli krásnou vrstvu křupavé čokoládové polevy). Nyní rychle rozetřete polevu po celém povrchu a chlaďte asi 3 minuty (nechlaďte déle, jinak poleva příliš ztuhne a bude obtížné moučník nařezat na řezy). Rozřežte na řezy a pak dejte chladit do úplného ztuhnutí.
Náplň: Máslo s cukrem šlehejte do světlé pěny. Přidejte tvaroh a smíchejte dohladka.
Poleva: Ve vodní lázni (voda nesmí vařit) rozpusťte čokoládu a rostlinný tuk. Míchejte do úplného rozpuštění a smíchání obou přísad. Nechte stydnout asi 2 minuty.
- Řezy jsou nejlepší druhý den, ačkoliv jsou skvělé i týden po tom, co byly udělány (pokud vydrží nesnědené :).
- Osobně nejsem fanouškem falešné čokolády a tato poleva používá rostlinný tuk, který degraduje použitou hořkou čokoládu, ale zase vytváří nádherně křupavou texturu a popravdě, když použijete vysoce kvalitní čokoládu, tak je moc dobrá dokonce i s tím rostlinným tukem. Kvalitní čokoláda opravdu není Orion na vaření (má jen 25 % kakaa a navíc obsahuje rostlinné tuky!).
- Já jsem řezy navíc ještě posypala kakaem, aby vypadaly trochu lépe (a abych přidala ještě trochu hořkosti), ale není to nutné (ani tradiční).
Co jiného mohu říct, než že je to báječné? Miluju tento typ krému, protože není tak těžký jako obvyklý máslový krém a křupavá čokoládová vrstva je sama o sobě skvělá. Kakaový piškot je trošku suchý, ale přes noc zvlhne a pěkně zvláční :) Takže mým doporučením je nechat řezy přes noc v lednici, protože všechny příchutě a vrstvy se "prolnou" a celé to bude mnohem lepší než první den!
Jaaaj, Misa nanuk, kto ho nemal rad ako maly, snad asi kazdy ;o) mam pocit,ze aj tato teta z mimibazaru
OdpovědětVymazathttp://www.mimibazar.sk/recept.php?id=39227
len nahodou som to objavila...
Anonymní: Souhlasím, Míšu má rád asi každý :) Recept na tyhle řezy koluje po internetu už nějakou tu chvíli :D
OdpovědětVymazatMiluji Míšu tak budu milovat i tyhle Míša řezy. Asi je o víkendu zkusím :)
OdpovědětVymazat:D Máme to stejně! Jen teď nevím, co je lepší :D
VymazatŘekla bych, že pro postavu nanuk :-))
VymazatTak to máš rozhodně pravdu :D
VymazatVyzkoušeno, doporučeno. Opravdu jako Míša:o)
OdpovědětVymazatTo jsem moc ráda :)) Přeju dobrou chuť!
VymazatVítejte zpátky, Catalino!:) Rozhodla jsem se na oslavu svých narozenin a Vašeho návratu, upéct Míšu a všichni jsme byli nadšení!:) Padl akorát do dvou dortových forem a vypadal i chutnal luxusně!;)
OdpovědětVymazatJsem moc ráda, ze Váš blog znovu ožil, přeji mu i Vám jen to nejlepší!:)
Peťula
Peťule, děkuju moc! Míša jako dort zní báječně a ještě víc jsem potěšená, že Vám i ostatním chutnal :)
Vymazat