pátek 4. března 2011

Výzva The Daring Bakers: Vanilková panna cotta s medovým želé a banánovo-tvarohovým krémem

Výzva The Daring Bakers na měsíc únor byla hostována Mallory z A Sofa in the Kitchen. Všechny nás vyzvala, abychom udělali Panna Cottu podle recptu Giady De Laurentiis a Nestle Florentýnky.

Abych byla zcela upřímná, nikdy jsem panna cottu nedělala, ale na mém seznamu už byla hooodně dlouho. Smetanu ke šlehání můžu v jakékoliv podobě (klidně bych ji i pila místo mléka, kdybych mohla :D), a tak mě velmi potěšilo zjištění, že toto bude naše únorová výzva. Co se týče florentýnek, recept vám ukážu příští týden. A teď je čas na něco plnotučného a delikátního!

Chtěla jsem udělat co možná nejtradičnější panna cottu, abych zjistila, jak to má vlastně chutnat. Mojí volbou tudíž byla stará dobrá vanilka. Ale znáte to, občas platí, že čím jednodušší, tím lepší. Nicméně už teď mi hlavou víří tisíce a tisíce nápadů na další panna cotty :)

Panna cotta (čti pana kota) pochází z Itálie (zdá se, že odtud pochází všechny ty nejlepší dobroty). Doslova to znamená svařená smetana, což v podstatě mluví za vše. Tento dezert se dělá svařením smetany, cukru a obvykle vanilky, celé se to smíchá s želatinou a pak se to vychladí do ztuhnutí. Místo jejího zrození je nejspíš v Piemontu v severní Itálii, ale v dnešní době se panna cotta dělá po celém světě. Její textura je podobná hodně ztuhlému hustému pudinku či želé (ta základní panna cotta se dá krájet na plátky jako chleba). Obvykle se podává s ovocnou omáčkou nebo jakoukoliv jinou polevou (karamelovou, čokoládovou a tak dále), ale podle mě je nejlepší ovocná - panna cotta je poměrně sladká sama o sobě, takže ovoce tuto sladkost skvěle vyrovnává.

Protože jsem chtěla, aby moje panna cotta byla krémová, hladká a jemná, použila jsem místo části šlehačky mléko a myslím, že se mi podařilo docílit té správné konzistence. Nicméně si nejsem jistá, jestli by držela svůj tvar po vyklopení z formiček/skleniček. Bohužel jsem zrovna neměla po ruce žádný domácí vanilkový extrakt (navíc čerstvá semínka z vanilky jsou podle mě stejně lepší), tak jsem použila právě vanilková semínka. Vanilka panna cottě dodá úžasnou chuť a hloubku, ale naneštěstí mají semínka tendenci klesat ke dnu skleničky/formičky, což znamená, že panna cotta je dokonale bílá bez jakýchkoliv viditelných zrníček (já je totiž strašně ráda vidím v různých krémech). Ovšem zatímco jsem čekala, než mi ztuhne první vrstva panna cotty, všimla jsem si, že zbytek panna cotty (který pak přišel na povrch) ležící na stole trošku zpevnil a vanilková semínka v něm už pěkně držela. Bylo jich tam ale tolik, že tato vrstva panna cotty vypadala, jako by byla maková.

Recept na medové želé je velmi jednoduchý a našla jsem ho tady - na báječné stránce od Ellie Won (děkuji!). Není příliš sladké, což je super, a má pouze mírnou medovou chuť, která skvěle doplňuje vanilkovou panna cottu.

Rozhodla jsem se přidat ještě třetí chuť, protože dezert rozhodně potřeboval něco nepříliš sladkého a trochu kyselého. Často jím pečené banány s medem a k tomu piju mléko, takže když už tu máme medové želé na místo medu a panna cottu místo mléka, poslední vrstva musí být banánová na místo samotného banánu! K tomu jsem přidala trochu tvarohu (který je též kyselkavý) a bio třtinový vanilkový cukr. Výsledkem byl tekutý krém s úžasnou chutí. Naštěstí to v lednici ztuhlo, takže žádná katastrofa se nekonala.

Ráda bych Mallory poděkovala za takovou super výzvu, která mě konečně donutila udělat panna cottu. Jak jsem napsala už nahoře, florentýnky přijdou příští týden a tady už máte recept na snový dezert.
Ingredience:
Panna cotta:
10 g prášková želatina
300 ml smetana ke šlehání (33 % tuku a víc)
200 ml plnotučné mléko, studené
50 g cukr krupice
1 vanilkový lusk
Medové želé:
400 ml voda
115 g med
8 g prášková želatina
Banánovo-tvarohový krém:
10 g bio třtinový vanilkový cukr
10 ml plnotučné mléko
1 střední banán
1/2 lžíce čerstvá citronová šťáva
70 g nízkotučný tvaroh ve vaničce

Postup:
Panna cotta: Želatinou posypte 45 ml studeného mléka v misce a nechte 5 až 10 minut bobtnat. Želatina by měla mléko nasáknout. Zahřívejte smetanu, zbytek mléka, cukr, semínka z vanilkového lusku a samotný lusk v pánvi, až se cukr rozpustí a směs dosáhne 80C. Nevařte! Nalijte tuto horkou směs na želatinu a míchejte do úplného rozpuštění želatiny. Nechte krátce vychladnout asi 5 minut.
Medové želé: Vodu a med nalijte do hrnce, posypte želatinou a nechte ji bobtnat asi 5 minut (tak nasákne nějakou vodu). Pak vše zahřívejte na nízký plamen za stálého míchání, až se želatina rozpustí a směs dosáhne 90C. Dejte stranou a nechte 10 až 15 minut vychladnout.
Banánovo-tvarohový krém: Mléko a cukr nalijte do malé pánvičky a na nízký plamen zahřívejte do rozpuštění cukru. Banán pokrájejte na kolečka, přidejte tvaroh a vystydlé mléko s cukrem. Rozmixujte dohladka a krémova.
Sestavení: Panna cottu rozdělte do 4 skleniček (nepoužijte všechnu - nechte si asi 1/2 hrnku na další vrstvu). Chlaďte 30 až 60 minut nebo dokud není povrch ztuhlý a pevný. Nyní do každé skleničky s panna cottou opatrně nalijte tenkou vrstvu medového želé. Opět chlaďte do ztuhnutí 30 až 60 minut. Pak znovu opatrně do každé skleničky nalijte konečnou vrstvu panna cotty na medové želé. Chlaďte 30 minut. Zdobící sáček s jednoduchou špičkou naplňte banánovo-tvarohovým krémem a ozdobte povrch panna cotty. Jako další dekoraci můžete použít med, čerstvý banán apod.
Závěr:
Miluju to! Panna cotta je vynikající - plná chuti, hutná, krémová a ne tak ztuhlá jako normální želé (jehož fanouškem moc nejsem). Medové želé má příjemnou medovou chuť, není příliš sladké, ani hutné, což je jedině dobře, protože panna cotta hutná je. Abych ale byla upřímná, nejlepší částí pro mě byl banánovo-tvarohový krém - kyselkavý, ne přehnaně výrazný, jenom lehce sladký s lehoulince nahořklým "ocáskem". Je krémový a rozhodně není jako želé. Skvěle vyrovnává hutnost a sladkost dvou dalších součástí. Už se nemůžu dočkat, až zkusím další příchutě panna cotty!

K The Daring Bakers se přidala i Lucie z CHEZ LUCIE a její panna cotty jsou naprosto neodolatelné! (A to se nezmiňuju o florentýnkách - nádhera.)

17 komentářů:

  1. Na panna cottu se už taky chystám nějaký pátek...a tahle vypadá mňamofilně...panna cottování asi vypukne brzy

    OdpovědětVymazat
  2. Mě ta vanilková zrníčka přijdou neodolatelná (podobně vypadal můj první - vánoční - vaječný koňak).
    Panna cottu jsem doposud ani neochutnala, možná jednou přijde doba.
    Moc se mi líbí foto č. 2 a pak detail u receptu.

    OdpovědětVymazat
  3. Nestíhám slintat :) U tebe, i u Lucie nádherný fotky, panna cotta, kterou si slibuju už hodně dlouho a pořád jsem se k ní nějak nedostala... Nebýt nemocná, asi bych letěla honem nakupovat, na(ne)štěstí zůstanu ležet v posteli a budu myslet na to, kdy zase něco dobrého v kuchyni spáchám :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jak uz jsem psala v diskuzi u me na blogu - nadhera! Zavidim ti tvou kreativitu (samozrejme jen v dobrem) :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Mnam, to budu muset zkusit

    OdpovědětVymazat
  6. Kdykoli jsem si panna cottu objednala v restauraci, byla jsem zklamaná z toho co se přede mnou objevilo... Cosi studenýho, slizkýho a bez chuti. Poté jsem ochutnala u kamaráda domácí panna cottu a zamilovala se (do panna cotty, ne kamaráda :-) ). Nad domácí prostě nic není! Sama jsem ji ještě nezkoušela, ale mám pocit, že konečně vím, jak zužitkuji vanilkový lusk, co jsem dostala k vánocům :-).

    OdpovědětVymazat
  7. Moc jsem se po přečtení Luciina panna cottového příspěvku těšila na tvou realizaci a vskutku nezklamala! Nádherné fotky, dokonalé kombinace, vše hravé a elegatní. Hned bych si jednu, dvě panna cotty dala :-)
    Tenhle dezert je ideální na léto, to jsem ho dělala snad bez ustání :-) Největší úspěch u nás měla čokoládová panna cotta s rebarborovým přelivem :-)
    Ale tvá kombinace s medovým želé a banánovo-tvarohovým krémem vypadá ještě zdařileji a chutněji, to budu muset brzy vyzkoušet!
    Jen kdy já budu mít čas, protože cokoli se u tebe na blogu objeví, to já mám chuť vyzkoušet :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Moi.Péťa: Děkuju :) Panna cottu určitě vyzkoušej, je totiž mega mňamofilní :D

    toffo: Děkuju moc :) Vaječný koňak s vanilkou zní skvěle!

    Meg: Děkuju moc :) Přeju brzké uzdravení!

    Lucie: Moc děkuju a to spíš já závidím tobě, protože tvoje výtvory jsou jako od profíka!

    Anonymní: Určitě vyzkoušej, je to moc dobrý :)

    Pavla: Já jsem zatím panna cottu zkoušela jen doma (vlastně jsem ji ani v nabídce restaurací zatím neviděla tady u nás) a je opravdu báječná :) Pro vanilkový lusk snad není lepší využití než v panna cottě :D

    Madla: Děkuju ti moc :) Mě teda strašně zaujala tvoje čoko panna cotta s rebarborovým přelivem - rebarboru mám totiž děsně ráda (hned jsem si recept na ten přeliv na tvém blogu musela najít a určitě vyzkouším, jakmile se dostanu k rebarboře) :)

    OdpovědětVymazat
  9. Medové želé zní velmi lákavě. Tohle je přímo recept na to "jak si zamilovat panna cottu". Moc se mi to líbí :-)
    P.

    OdpovědětVymazat
  10. Koukám, že na vás, mladé děvčice, už nemám! Jako vždy je to zajímavé, krásně nafocené a hlavně to určitě báječně chutná!

    OdpovědětVymazat
  11. Papaja: Děkuju moc. Můžu jenom doporučit :)

    HaF: Moc děkuju :) Ale určitě jo, vždyť já neuvařím ani těstoviny al dente (vždycky se mi povedou rozvařit) :)

    OdpovědětVymazat
  12. Ja zkosela v Italske restauraci perfektni panna cottu s polevou z lesnich plodu a pomerance. Bylo to perfektni protoze sladka chut panna cotty byla skvele doplnena tou kiselkavou z malin, rybizu a malych jahudek :) Urcite vyzkousim i tuto :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní skvěle! Kombinace smetany a ovoce je báječná :) Dej mi pak vědět, jak ti chutnala :))

      Vymazat
  13. Tedaaa myslím že mě čeká hodně pečení, jak tu prohlížím tvůj blog... je úžasný!! Chystám se na pecan pie a pak co jejdřív tuto panna cotu! Mám další stupidní dotaz... myslíš že s odtučněným mlékem a 8% smetanou to nepůjde?:D Asi jsem trochu k smíchu, ale mám velké sklony k přibírání a miluji sladké, tak se aspoň snažím péct co nejdietněji:D Díky, Darina:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Jako určitě to s tím půjde, ale nebude to panna cotta respektive nebude to mít tu smetanovou chuť. Já myslím, že jednou by se určitě nic nestalo, nebo aspoň použij jenom 12% smetanu, s tím odtučněným mlékem už to bude spíš jak ztuhlá bílá voda :D Jinak samozřejmě tě chápu, taky jsem měla období, kdy jsem se snažila stravovat co nejmíň kaloricky, ale vedlo to akorát k tomu, že jsem pak na to sladký a tučný měla akorát větší chuť. Každopádně pokud se i tak pustíš do té odtučněné verze, dej mi vědět, jak ti chutnala :)

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)