neděle 10. dubna 2011

Rybízový koláč s vlašskými ořechy

Konečně! Už se nám blíží Velikonoce. Zelená travička je všude kolem, kytky vesele kvetou, brouci a mouchy se (naneštěstí) taky probouzí a  - to nejdůležitější - slunce jasně svítí! Zatímco se chystám na další vlnu pečení u nás v kuchyni (musí se napéct všechny ty velikonoční dobroty :D), ostatní se projíždí na bruslích, běhají, jen tak se prochází nebo hrajou míčové hry v parku. Osobně mi to nevadí, teda bruslení mám strašně ráda, ale mou vášní numero uno je pečení. A když už toho mám po krk (i to se stává), prostě vyběhnu (nebo spíš vybruslím) ven a užívám si čerstvého vzduchu. No a po návratu mě vždycky honí mlsná a chce to něco šťavnatého, svěžího a ne příliš těžkého. Řekla bych, že tento koláč spadá přesně do této kategorie a splňuje všechny požadavky. A navíc je perfektní na horké nedělní odpoledne jako taková sladká tečka po obědě.

Vím, že zrovna teď není červený rybíz aktuální, ale možná že máte nějaký uskladněný v mrazáku a nevíte co s ním. Já ho mám vždycky hromadu z léta, kdy je ho tolik, že je nemožný to všechno zpracovat. Minulý rok jsem dělala rybízový koláč s kysanou smetanou. Tento recept se zase až tak neliší, ale opět je v něčem jiný. Tvoří ho sladké křehké těsto, vrstva vlašských ořechů s rumem a sníh s rybízem. Je relativně snadný na přípravu a nevyžaduje moc času, takže se můžete soustředit na důležitější věci jako zdobení velikonočních perníčků, pečení beránka, velikonočního věnce, nádivky a dalších tradičních pokrmů.

Chápu, že ne každý zrovna teď může sehnat červený rybíz, protože ten poroste až za nějakou tu chvíli. Takže pokud ho nemáte ani zmrazený, můžete použít další podobně bobulové plody - například maliny nebo jiné druhy rybízu. Jen mějte na paměti, že to musí být něco kyselého! Další součásti jsou totiž sladké, aby tuto kyselost vyrovnaly, a navíc sníh bez cukru by nebyl moc dobrý.

Nebyla jsem si úplně jistá, jak tento dezert pojmenovat. Vypadá spíš jako buchta, ale pod tím si představím něco měkčího, zatímco toto je trochu jako crostata - aspoň těsto je relativně podobné. Ale zase je to na celý plech, takže nakonec zvítězilo univerzální označení koláč. Pod tím si už dnes můžeme představit v podstatě cokoliv. Každopádně nejtěžší bylo vymyslet, jak to nazvat v angličtině :D Ať už je to tedy koláč nebo buchta, dezert je to snadný, moc dobrý a celkem rychlý. Takže se můžete věnovat důležitějším věcem a zárověň mít i něco dobrého na zub.
Ingredience:
Těsto:
400 g hladká mouka, prosátá
200 g studené máslo, nakrájené na malé kostičky
130 g cukr moučka
4 žloutky
Ořechová vrstva:
300 g mleté vlašské ořechy
150 g cukr moučka
20 ml rum
1 lžička skořice
4 bílky
Rybízová vrstva:
800 g červený rybíz
200 g cukr moučka
4 bílky

Postup:
Těsto: Smíchejte cukr a mouku. Přidejte máslo a nejdříve nožem, pak konečky prstů, vypracujte směs připomínající drobenku. Uprostřed utvořte jamku, do ní nalijte lehce rozmíchané žloutky a nožem je zapracujte do mouky a másla. Pak použijte konečky prstů a lehce těsto prohněťte do vytvoření hladkého těsta - vše dělejte jemně a co nejkratší dobu. Utvořte z těsta placku, zabalte do fólie a chlaďte asi 30 minut. Vyndejte těsto z lednice, vybalte a na pomoučněném vále rozválejte na obdélník o velikosti cca 30 x 40 cm. Přendejte na vymazaný a vysypaný plech a vytáhněte okraje na cca 2 cm.
Ořechová vrstva: V míse smíchejte všechny přísady a dobře promíchejte.
Sestavení: Ořechovou vrstvu rovnoměrně rozetřete na těsto na plechu a pečte v předehřáté troubě max. 10 minut (těsto by nemělo změnit barvu). Vyndejte z trouby, rychle na povrch rovnoměrně rozetřete rybízovou vrstvu a dejte znovu do trouby, ale už pečte jen na 150 až 160C asi 20 až 30 minut nebo dokud není povrch lehce zlatavý. Nechte zcela vystydnout  (jinak by se to rozpadlo) a pak servírujte.
Rybízová vrstva: Šlehejte bílky s cukrem, až se zformují tuhé špičky (zabere to několik minut). Přidejte červený rybíz a jemně vmíchejte vařečkou.

  • Můžete použít mražený rybíz, ale nerozmrazujte ho nebo bude rozmočený.
  • Můžete použít i jiné druhy rybízu (jako červený, bílý atd.).
Závěr:
Nezalekněte se délky postupu! Já jen prostě všechno strašně ráda popisuju až moc podrobně, a proto je to tak dlouhé. Ve skutečnosti to zabere necelou hodinku. Kontrast mezi sladkým sněhem, kyselým rybízem a ořechovo-rumovou vrstvou mě velice příjemně překvapil a co teprve ta skořice! Těsto je nádherně "rozplývavé" (pokud tohle slovo existuje) a křehké. Originál receptu jsem našla už hodně dávno v jednom časopise, ale vystřihla jsem si ho, takže nemám tušení, odkud přesně pochází. Opět jsem ho nenásledovala do slova a do písmene, čili provedla jsem několik změn a všechny vyšly skvěle :) Tento koláč vyžaduje minimální úsilí a přesto přinese velmi chutný výsledek (pokud samozřejmě máte rádi červený rybíz).

29 komentářů:

  1. Hmm, vypadá krásně! Škoda, že už jsem veškeré rybízovo-mrazákové přebytky spotřebovala a momentálně díky nemocnému žaludku pozřu tak akorátsuchý rohlík a černý čaj. Ale až se situace zlepší, určitě se do něj pustím (třeba s malinami nebo ostružinami, s těmi by také mohl být výtečný). Mám horzně moc ráda křehké těst a ořechový podklad s nadýchaným sněhem dá tomuto moučníku tu správnou korunu. Už aby mi bylo dobře!

    OdpovědětVymazat
  2. Jemné máslové těsto, kyselý rybíz a super sladká a křupavá ořechovo-bílková vrstva - tenhle koláč miluju. Ovšem Ty jsi mu dala pořádný glanc a nádech svůdnosti. Jsi neuvěřitelně šikovná :-). Kde ale teď sehnat rybíz, když v mrazáku není? :-D.

    OdpovědětVymazat
  3. S tím rybízem budeme mít asi všichni problém... ale recept si schovám a jakmile rybíz uzraje, koláč stoprocentně upeču. Jen si nejsem jistá, že bude tak krásný, jak jsi ho upekla ty!! Opět nádhera!

    OdpovědětVymazat
  4. Koláček je nádherný, jen musám počkat na ten rybíz. Jindra

    OdpovědětVymazat
  5. óÓÓÓ ten vypadá báječně, jen mít doma rybíz:(

    OdpovědětVymazat
  6. Jéje, úplně cítím tu rybízovou štiplavost v kombinaci s křupavýma ořechama na jazyku; bohužel, v mrazáku asi není a maliny mi do toho úplně nesedí. Ale letos ho taky zamrazíme, když se nabízí takové využití pro celou zimu! Opět perfektní recept!! (jak ty to děláš...:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Madla: No vidíš, na ostružiny jsem úplně zapomněla, ty by tam taky mohly být :D Doufám, že se brzo uzdravíš :)

    coco: Moc děkuju :) Teď jsem úplně v rozpacích :D Však on ten rybíz určitě brzo dozraje :) Možná by ho měli i mražený v obchodě? Ale tím si nejsem jistá. A ještě jednou děkuju!

    Pavla: Taky moc děkuju :) My toho rybízu máme tolik, že mě vlastně nenapadlo, že ostatní ho mít nebudou. Já nevím proč, ale ten rybíz je takovej nezmar - nic nám na zahrádce nechce růst, jen ten rybíz je tam vždycky v mega nabytku :D Pak dej vědět, jak chutnal :)

    Jindra: Děkuju moc, pak dej vědět, jak se povedl. Snad ten rybíz bude co nejdřív :D

    Saša: Děkuju :) No jo, rybíz je teď nedostatkovým zbožím, ale sluníčko už svítí, tak snad brzo bude i rybíz :D

    Olinka: Moc děkuju :) Mražený rybíz se pak chová jako ten čerstvý, což je výhoda a hlavně v zimě je na něj i chuť, protože v létě je jinak (teda aspoň u nás) všechno rybízový, aby se to spotřebovalo :D

    OdpovědětVymazat
  8. Když tak dumáš nad tím rybízem (což jsi psala i u Vilemíny:), skvělý koláč s jeho mraženými zbytky (asi 400 g, velký kelímek) mi byl s mojí pomocí nedávno upečen:) http://www.apetitonline.cz/recepty/1031-kolac-s-drobnym-ovocem.html lehký, ale zároveň vláčný piškot, když se dobře vyšlehá, zároveň dost sladký, aby kyselost nebyla přílišná.. a mega voňavý.

    OdpovědětVymazat
  9. jo a na normální velký hluboký plech, bylo to stejně dost vysoké, asi jako porádně nadýchaná bublanina nebo perník, apetit má někdy ty formy trochu mimo. mouku jsme taky nenechal deset minut stát, prostě jsem ji velmi jemně vmíchala a lila, kdybys to náhodou zkoušela...

    OdpovědětVymazat
  10. wow, jsem neskutečně ráda, že jsem objevila tvůj blog! Nádhera, myslím, že to vezmu všechno po pořadě ;)

    fashion-and-chocolate.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  11. Jak já rybíz moc nemusím, tak ty mě zas donutíš nad ním začít přemýšlet :D Ještě že (škoda?) ho nemáme v mrazáku, jinak bych šla zas hned loupat ořechy :)

    OdpovědětVymazat
  12. farfalla: Moc děkuju za tip! Ten koláč vypadá moc dobře a zajímavě :) Momentálně teď budeme mít doma velikonoční hody, ale až se nám uvolní místo v žaludku :D tak ho určitě vyzkouším (už chci volný mrazák :D).

    Elle: Děkuju moc, jsem moc ráda, že ti stránky líbí! Až něco ukuchtíš, dej vědět, jak chutnalo :)

    Meg: Abych řekla pravdu, taky znám mnohem příjemnější ovoce a nestává se moc často, že bych dostala chuť na rybíz :D ale v koláčích tohoto typu ho opravdu můžu (asi to bude i těma ořechama, rumem...a tak nějak celkově) :D Na loupání ořechů máme doma tatínka - "miluje", když je musí loupat u televize :D

    OdpovědětVymazat
  13. To je nadherny kolacik. Skoda, ze nemam moznost momentalne dostat sa ku ribezliam, hned by som ho vyskusala. Mozno skusim s malinami. Mnaaaaam

    OdpovědětVymazat
  14. Adriana: Děkuju moc :) Však rybíz už brzo dozraje (no, možná ne zase tak brzo :D), ale s malinami by mohl být taky super (akorát bych ubrala trochu cukru ve sněhu, aby to nebylo přeslazené) :) Pokud se do něj pustíš, dej vědet, jak vám chutnal :)

    OdpovědětVymazat
  15. Tenhle koláč vypadal už od pohledu tak nádherně, že jsem ho musela vyzkoušet. Konečně jsem spotřebovala poslední várku rybízu z loňska, a to tím nejlepším možným způsobem, koláč je naprosto vynikající! Těsto jsem nedokázala vyválet, dost se lámalo, tak jsem ho prostě natlačila na plech a bylo to v pohodě. Jinak jsem ubrala cukru, zdálo se mi ho hrozně moc. Děkuju za super recept, je opravdu rychlý a jednoduchý (až na to loupání ořechů). A vůbec, chválím celý blog, moc se mi líbí!

    OdpovědětVymazat
  16. Klára: To jsem moc ráda, že chutnal! Mě šlo těsto vyválet docela snadno, možná jsem měla větší žloutky, tak bylo vlhčí, ale hlavně, že se dílo podařilo :) Na loupání ořechů mám doma tatínka :D :D

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj :) Především bych chtěla říct, že máš skvělý blog!!! :) Byla jsem nadšená, když jsem ho tenkrát objevila! Ale tahle buchta je první recept, který zkouším, ostatní recepty jsou na mě přeci jen ještě trochu mos složité, ale určitě někdy vyzkouším i ty složitější! :) Vypadají totiž skvěle!
    Chtěla jsem se zeptat, jak si dokázala, že ten tvůj sníh má takovou bílou krustu ??? :) Já jsem furt čekala a čekala až se ta krusta udělá až zhnědla. :D Ale koláč je nejvíc mňam!

    OdpovědětVymazat
  18. orchidea rosa: Děkuju moc za pochvalu :) a jsem moc ráda, že jsi ji vyzkoušela a hlavně, že ti chutná! Co se týče té krusty, pekla jsem ten koláč na hodně nízkou teplotu (150C) a pořád ho kontrolovala. Když jsem pak viděla, že už začíná lehce hnědnout (spíš béžovatět), tak jsem ho vyndala. Krusta ještě nebyla úplně zatuhlá, ale po vychladnutí už tam najednou byla :D

    OdpovědětVymazat
  19. Tak si teda příště dám větší pozor a snad se mi to taky povede! :) Ještě jsem byla trochu zmatená z těch bílků, normálně se ty 4bílky smíchaly s ořechy viď ? A pak zas ten další bílek na rybíz to bylo z dallších bílků, ale to jsem moc nevěděla z kolika, jestli taky ze 4 nebo víc či míň. :D Takže ta moje buchta je taková trochu nízká proti té tvoji.

    OdpovědětVymazat
  20. Aha, už to vidím, že ty ingredience pokračují trochu nad receptem. :)Vůbec jsem si toho nevšimla. Tak to se omlouvám, že tě zahlcuju zbytečnými dotazy. :D

    OdpovědětVymazat
  21. orchidea rosa: Žádný dotaz není zbytečný :) Jsem ráda, že se to vysvětlilo a příště už to určitě bude úplně podle tvých představ :) Mě se taky stává, že si v receptu něčeho nevšimnu a pak to zjistím, až když už je pozdě :D

    OdpovědětVymazat
  22. Ahoj Kati, prosim ta, citam teraz na rychlo tento uzasny recept a idem ho urobit svokre k narodeninam ale rada by som ho urobila ako tortu, co mas odfotenu, pomer je rovnaky? Dakujeeem

    OdpovědětVymazat
  23. Lucia: To je od tebe moc hezké :) Akorát, to není dort na těch fotkách - já jsem si koupila velkou kruhovou vykrajovačku a tou jsem vykrojila z toho koláče ten kruh :) Vlezlo se to na dezertní talířek :D Pokud bys to chtěla udělat do dortové formy, udělala bych to z poloviční dávky (zkusila jsem vypočítat obsah obou forem a mělo by to vyjít - na dortovou formu o průměru 26cm). Snad to pomůže :)

    OdpovědětVymazat
  24. Kati, tak uz som ho aj nahodila / http://lucylovetobake.blogspot.com/2011/08/ribezlovy-kolac-s-vlasskymi-orechmi.html
    Nevysiel mi tak krasne ako tebe ale bol vyborny! Urcite si to niekedy zopakujem:-)) Dakujeeem!!!

    OdpovědětVymazat
  25. Lucia: Ale co to říkáš, vždyť ho máš krásný! Jsem moc ráda, že tobě i ostatním strávníkům chutnal :) Děkuju moc za tak krásný odkaz na můj blog :)

    OdpovědětVymazat
  26. Musím pochválit tento recept! :) Předevčírem jsem ho vyzkoušela a vážně skvělý nápad. Ta ořechová náplň je v kombinaci s rybízem bezkonkurenční. Místo červeného rybízu jsem použila černý, který nám právě zraje na zahradě a hrstku ostružin z loňské zásoby na mrazáku. Každopádně děkuji za tip a chválím především tvoje fotky a vzhled. Protože ačkoliv ten můj koláč byl výborný, bohužel nevypadal takhle fotogenicky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc a velmi mě potěšilo, že jsi ho vyzkoušela :) S černým rybízem to musí být taky dobrota! Škoda, že ho nemám větší množství, taky bych to s ním zkusila :D Co se týče fotogeničnosti koláče, můj taky nevypadá pokaždé perfektně, ale sní se vždycky :D

      Vymazat
  27. Byl výborný, slavil, úspěch, celý tenhle blog se mi moc líbí a asi mu zůstanu věrná. teď tu zrovna hledám recept na dort a už se těším jak ho budu péct

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že ti chutnal! Doufám, že to s dortem vyšlo :)

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)