Ačkoliv je léto téměř fuč, možná že se vám tento recept bude hodit. Obvykle skladuju přebytek našeho ovoce v mrazáku. Vlastně to není mrazák, jak mě poučila má učitelka angličtiny. Mám pouze kombinovanou ledničku, a proto je můj "mrazák" celkem malý a moc se toho do něj nevejde. Proto jsem vždycky šťastná, že můžu upéct něco s využitím mraženého ovoce. A když mi farfalla, která má vždycky super tipy a rady, dala tip právě na tento koláč od Apetitu, nemohla jsem odolat.
Recept jsem pozměnila jenom velice mírně, nejspíš byste si toho ani nevšimli, ale aspoň jsem k němu přidala pár tipů. Tentokrát vás nečeká žádné dlouhé čtení, protože se momentálně musím soustředit na studium psychologie (jo, uhádli jste, v úterý z toho píšu test). Koláč jsem zvládla připravit během hodinky, což je nejspíš můj rekord :D Takže pokud máte červený rybíz (buď čerstvý, nebo mražený), chuť na sladké a málo času, už dál nehledejte.
Ingredience:
300 g cukr krupice
4 velká vejce, pokojová teplota
180 g rozpuštěné máslo
100 ml extra panenský olivový olej
150 ml mléko
1 vanilkový lusk
400 g hladká mouka
1 a 1/2 lžičky kypřící prášek
špetka soli
strouhaná kůra ze 2 citronů
strouhaná kůra ze 2 pomerančů
700 g červený rybíz
cukr moučka dle chuti
Postup:
V míse smíchejte prosátou mouku, sůl a kypřící prášek. Cukr a vejce šlehejte do světlé pěny (cca 10 minut) a do té pak zašlehejte máslo, olej, mléko, kůru z citronů a pomerančů a semínka z vanilkového lusku. Nyní do směsi vmíchejte moučnou směs jenom do smísení. Třetinu rybízu vmíchejte do těsta, nalijte ho na vymazaný a vysypaný plech (30 x 40 cm) a uhlaďte špachtlí. Pečte v předehřáté troubě na 180C 10 minut (ne déle!), opatrně vysuňte z trouby, poklaďte zbylým rybízem (lehce ho do těsta zatlačte), posypte cukrem moučkou dle chuti a pečte dalších 20 až 30 minut, aby koláč zezlátl a zpevnil. Vyjměte z trouby, nechte vychladnout a podávejte.
- Můžete použít mražený rybíz, ale nerozmrazujte ho nebo bude rozmočený.
- Pokud stále máte tuny rybízu, zkuste: Rybízový koláč s kysanou smetanou nebo Rybízový koláč s vlašskými ořechy.
Recept mě zaujal na první pohled kvůli použití olivového oleje a citrusů. Navíc by to bylo poprvé, co bych dělala rybízový koláč/buchtu bez nějakého krému či náplně. Musím říct, že koláč je to velmi osvěžující, vláčný a chutný. Moc mi chutnal měkký jakoby piškotový základ s intezivní citronovo-pomerančovou chutí a krásnou vůní vanilky, ale zase musím přiznat, že mi tam trochu scházel ten krém či náplň, co by doplnila tu kyselost . Zbytek rodiny můj názor sdílel, ale přesto do nich koláč padal jako by týden nejedli :D Rozhodně je to ale koláč, co chutná výborně, zvlášť pokud si nepotrpíte na příliš sladké koláče a máte rádi i kyselejší chutě. A mimochodem ta vůně je úplně božská!
Toto by som si teraz po nedelnom obede veru dala. A uz viem co este budem tolkymi ribezlami v mrazaku robit:-)
OdpovědětVymazatA este odpadavam z toho ze si iba stvrtacka na strednej a uz takto uzasne pecies, WOW, velka pochvala!!
OdpovědětVymazatJa teda nevim, co jsem delala v lete, ale nemam zamrazenou ani kulicku rybizu... Takze tenhle krasnej nadychanej kolac ti muzu leda tak zavidet nebo ho zkusit s ostruzinama...
OdpovědětVymazatu nas zial tiez vela ribezli nebolo,takze sa mozem kochat len takymito obrazkami.. ale vyzera to uzasne,mnam! dala by som si tiez aspon jeden kusok :)
OdpovědětVymazatcatalina> mnam, vypada vyborne a jsem rada, zes to zkusila.. fakt neokoukana variace na vsechny bublaniny a hrnkove "buchty" a neni to zdaleka tak suche. uz jen sehnat mrazak narvany ovocem a zopakuju si to:)
OdpovědětVymazatLucie> ostruziny jsou super, proste se hodi vetsina kyselejshiho drobneho ovoce.. i kdyz ostruziny jsou aromaticke dost a my si je ted nejradsi davame jen s vanilkovym kremem na krehkem teste, vlastne velice podobne jako ty naposled na blogu
Farfalla
Škola je zlo... ačkoli jsem teď šla teprve do prváku, mám toho už teď až nad hlavu a toho času na pečení je doopravdy málo...
OdpovědětVymazatJinak, už jen z těch fotek se mi sbíhají sliny, musí to být výborné :)
Jako matka dvou nastávajících puberťáků jsem začátek školy také zaregistrovala! Navíc narůstá spotřeba jídla - mládež je ve vývinu, začaly tréninky a tak uvítám každý rychlý recept! Koláč vypadá velmi lákavě!
OdpovědětVymazatsúhlasím s Luciou. Som v šoku, že si stredoškoláčka. Udivuje ma nielen to, že v tvojom veku pečieš tak ako pečieš, ale obdivujem ako tento blog vyzerá!!! Forma, obsah, krásne fotky, dobrá grafika. Klobúk dole. Myslím, že u čitateľov tohto blogu si už jednu maturitu zložila :)))
OdpovědětVymazatPřiznám se, že rybíz nemusím a v kombinaci s olivovým olejem? Je to na mě divoká představa :) Ale nedá mi neokomentovat tento příspěvek. Překvapilo mě totiž(a koukám nejsem jediná), že jsi tak mladá a přesto tak šikovná, nejen co se kulinářského umění týká, ale psaní, design stránek, fotky...Tleskám. Jistě jsem se už u některých receptů rozplývala, takže se opakuju, ale tento blog (ty) si to zasloužíš :)
OdpovědětVymazatako ja zbožňujem ríbezľové koláče! a ich krásne fotky tiež :)
OdpovědětVymazatKatka tvoj ribezlovy kolacik vyzera tak lakavo. Dufam, ze test dopadol dobre. Krasne fotecky. Si velmi sikovne dievca.
OdpovědětVymazatKrásne fotky ako vždy ktoré len tak kryčia zjedz maaa!!..aach keby sa to dalo aj takto cez obrazovku si pomaškrtiť na koláčiku
OdpovědětVymazatMomentálně sice zápasím s nadbytkem hrušek, ale nějaký rybíz v mrazáku ještě je a bude muset ustoupit jídlu, které mrazím do zásoby, až se vrátím z porodnice, takže je to jasné, až se vypořádám se záplavou hrušek, přijde na řadu tenhle lehoučký rybízový koláček. Kdysi jsem už ovocný koláč s olivovým olejem pekla a moc mi chutnal, takže tenhle určitě nebude výjimkou. A navíc, teď se mi každý jednoduchý a rychlý recept hodí moc a moc do krámu.
OdpovědětVymazatLucia: Moc ti děkuju! Těší mě, že se ti recept bude hodit :) Je to taková neobvyklá kombinace pro rybíz, ale chutná to skvěle :)
OdpovědětVymazatLucie: S ostružinama by byl určitě taky super :) Však na Apetitu původně píšou, že ovoce může být jakékoliv :D A děkuju, tak třeba příští léto nějaký ten rybíz ukořistíš :)
marysity: To mě mrzí, snad příští rok :) Děkuju moc!
Farfalla: Děkuju moc :) Už jsem ho sem chtěla dát dávno, ale nějak mi do toho vždycky něco vlezlo :D Jsem moc ráda, že si mi ho doporučila! Omlouvám se, že jsem do článku napsala tvůj nick s malým "f" - měla jsi to tak na mailu, tak jsem myslela, že to je tak schválně. Hned to opravím :)
Miška: Páni, prvák, ten mi teď zpětně přijde jako pohádka :D I když taky byl dost náročnej, ale jak si na to zvykneš, už ti to ani moc nepřijde :) Moc děkuju!
HaF: Děkuju moc :) Mamka už tu větší spotřebu taky postřehla, každý den má vymetenou ledničku :D
lepista nuda: Děkuju, děkuju, děkuju moc! Tvoje slova mě moc potěšila a jsem opravdu moc ráda, že se ti to tady líbí! Kéžby to s tou "maturitou" bylo i u té školní :D
Kudrlinka: Moje sestra si na rybíz taky moc nepotrpí, ale když s ním něco upeču, nezbývá jí, než se do toho pustit :D Ale kombinace rybízu s olivovým olejem se vůbec nemusíš bát. Olej se skvěle spojí s těstem a propůjčí mu vláčnost a takovou zvláštní chuť, která je ale velmi jemná a k rybízu se hodí perfektně :) Děkuju moc!
andurejka: Moc děkuju :)
Adriana: Děkuju ti moc! Sice výsledky z testu ještě nevím, ale mám z toho docela dobrý pocit :D
Natali: Moc děkuju, taky bych si to přála - stačí, když navštívím tvůj blog a mám chuť ochutnat úplně všechno :D
Madla: Hmm, hrušky, těch jsem měla taky plno, ale podařilo se mi je zpracovat do jednoho koláče, který plánuju brzo zveřejnit :) Olejové buchty mám taky ráda, nejsou nikdy suché a vždycky vydrží (teda v mém případě nevydrží) dlouho vláčné :D Jsem ráda, že se ti recept bude hodit :)
Jé, super, rychlých receptů není nikdy dost :) A hned bych si k němu šla udělat kafe :D
OdpovědětVymazatMeg: Souhlasím :) V hektických dnech je to záchrana :D
OdpovědětVymazatTak tenhle kolac bych si dala hned!
OdpovědětVymazatB.: Když nad tím tak přemýšlím, já taky :D Po tolika sladkých věcech ám chuť na něco kyselejšího :D
OdpovědětVymazatAhoj, vyzkouseli jsme to pred deset dni a bylo to snad asi nejluxusnejsi kolac co jsem kdysy jedl, a rikam to vazne (jsem francouz-ital). Ted se chysta vikend, dostali jsme rybiz a tesime se na dalsi kolac! Mnam a dekuji!
OdpovědětVymazatMax
Ahoj, tak to jsem neskutečně ráda! Pevně doufám, že vám budou stejně chutnat i další rybízové koláče :)) Nemáte zač, jsem moc ráda, že vám chutnalo!
Vymazat