čtvrtek 6. června 2013

Výzva The Daring Bakers: Mrkvový dort (Carrot Cake)

Ruth z Makey-Cakey hostovala naši výzvu na březen 2013. Všechny nás povzbudila, abychom si zaexperimentovali v kuchyni a propašovali do našich moučníků zeleninu s překvapivě delikátními výsledky!

Další z receptů, co přichází s obřím křížem po funuse. Tenhle tu měl být konkrétně v březnu, kdy bylo výzvou upéct něco sladkého a zároveň zeleninového. V tu chvíli se mi vždycky vybaví reakce účastníků Prostřena, když si v jídelníčku přečtou, že jako dezert bude cuketová buchta. To pak následuje samý fuj, to se nebude dát jíst, z cukety - to jako vážně? Přitom na internetu je asi milion receptů na buchty ze zeleniny - cukety, fazolí, mrkve a mohla bych pokračovat dál. Mamka mi už jako děcku dělala cuketovou buchtu a vždycky jsem se po ní mohla utlouct, protože díky té cuketě je super vláčná. Každopádně tímto snad přesvědčím i ty, kteří si zeleninu nasladko doteď nedokázali představit.

Budu se tvářit, že vůbec nejsem pozadu, a rovnou přejdu ke svému tlachání o jídle, což považuju za mnohem příjemnější činnost než přemýšlení nad finančním trhem v USA (což vůbec nepovažuju za příjemné, ale spíš za dokonalý mučící nástroj). Takže jídlo. Co se týče historie mrkvového dortu (a teď trochu vykrádám anglickou wikipedii), mrkev se ve sladkostech hojně používala už v dobách středověku, protože byla celkem sladká a podstatně levnější než ostatní sladidla. Popularita mrkváče (anglicky carrot cake, čti karot kejk) se prý obnovila během druhé světové války v Británii a začátkem šedesátek se začal objevovat v kavárnách a restauracích ve Spojených státech. Mimochodem 3. února je v Americe národní den mrkvového dortu (nejedná se o oficiální svátek, ale na internetu se dá najít seznam národních dnů jídel v USA, kdy každý den v roce je národním dnem nějaké dobroty, ať už to vymyslel kdokoliv). Ale až do příštího února čekat nedoporučuju.

Z čeho se nám ten dort skládá? Kromě mrkve, která svou přítomnost vykřikuje přímo v názvu, se v něm potkáme ještě s moukou, cukrem, skořicí, dalšími potřebnými věcičkami a ořechy. V některých verzích se pravidelně dá najít i ananas nebo rozinky. Celý dort je pak zahalený do krému ze smetanového sýra (např. Philadelphia), u nás se dá použít chuťově skoro identické pomazánkové máslo (ať si tomu Evropská unie říká, jak se jí zachce). Jediné, u čeho jsem málem dostala infarkt, byly recepty na krém, které uváděly víc jak půl kila! cukru na necelých 300 gramů sýra. Já se teda cukru nebojím, ale tohle si vážně neumím představit.

Od infarktu bych se teď přesunula k samotné výrobě. Ta je poměrně snadná. V podstatě se smíchají zvlášť suché a mokré přísady a pak se to spojí, přihodí mrkev, přendá do mísy, upeče, ozdobí a je hotovo. Jediný problém může být trochu s pečením, protože korpus má brzo krásnou barvu, na párátko se nic nelepí, ale přitom uvnitř stále není dokonale propečený. Takže pokud se vám stane, že budete jako já netrpělivě přešlapovat u trouby nedočkavostí a vytáhnete dort v domnění, že už je hotový (a on nebude), nezoufejte. Vraťte ho do trouby a pečte dál. Mně dokonce skoro vychladl, takže doba čekání se prodloužila, doba přípravy tím pádem taky a fotky pak vznikaly tak, že jsem za zády měla zástup hladových krků kroužících kolem dortu jako supi. Jakmile padl poslední záběr, půlka dortu zmizela. Už ji nikdy nenašli. A pak se ztratila i ta druhá.

Za nejtěžší část u dortů vždycky považuju to potírání krémem. Asi jsem levá - moment, já jsem skutečně levá -, ale zatím se mi nepodařilo potřít dort bez chybičky. Vždycky se s tím patlu matlu, aby tam nebyla známka toho, že jsem ten krém roztírala, a samozřejmě to vždycky poznat jde. Jestli někdo znáte ten trik, jak to ti cukráři dělají, sem s ním! U tohohle mrkvového to bylo obzvlášť těžké, protože jsem se nemohla dočkat, až ho ochutnám, tak jsem z čistě estetických důvodů (dobře, kecám) odřízla kousek vršku, který během pečení vystoupl do mírného kopečku. Jenže tenhle dort má tak zvláštní konzistenci, že i když je hodně vlhký, odpadávají z něj drobečky - hlavně když je dráždíte stěrkou s krémem. Tak jsem si dopomohla k tomu, že jsem ho ochutnala jako první a zároveň zadrobkovala celý krém, co jsem na něj natřela. Chudák, moc dobře nevypadal. A tak přišel čas zavolat záchranku v podobě marcipánu.

Obvykle modeluju z takové hmoty ze sušeného mléka, protože v lednici pevně drží, jenže to ty postavičky dělám spíš pro sestru a pro sebe. Naši to nemají rádi, že je to tak strašně sladký, a proto jsem tentokrát sáhla po marcipánu. Použila jsem normální (určitě super zdravá) barviva - oranžovou na mrkev a zelenou na nať. Mrkev jsem po vymodelování lehce nařízla na několika místech, aby to vypadalo aspoň trochu autenticky (pokus obarvit ty řezy na hnědou nevyšel). Nať jsem prohnala lisem na česnek, protože zase nejsem tak šílená, abych tvarovala každý stonek zvlášť. Jedinou nevýhodou marcipánu je, že v té lednici se prostě orosí a hodně změkne, ale chutná pořád stejně.

Ještě mě napadá, že nať by se dala udělat z toho krému obarveného na zelenou pomocí cukrářského sáčku a speciální špičky, kterou se tvoří lístky. Asi by to bylo rychlejší, ale mně se nechtělo umývat pak ten sáček. Jsem trochu lenoch :D A teď už ten recept.
Ingredience:
Těsto:
260 g hladká mouka
1 a 3/4 lžičky soda
1 lžička sůl
1 a 3/4 lžičky mletá skořice
200 g cukr třtinový
130 g cukr písek
290 ml olej
4 vejce
1,5 lžičky vanilkový extrakt
370 g mrkev, jemně nastrouhaná
110 g vlašské ořechy, hrubě mleté
Krém:
55 g změklé máslo
225 g smetanový sýr (např. Philadelphia)
cca 100 g cukr moučka

Postup:
Těsto: V míse smícháme mouku, sodu, sůl a skořici. V jiné míse metlou důkladně promícháme oba cukry s olejem, vejci a vanilkovým extraktem. Mokrou směs nalijeme do mouky a přidáme mrkev s ořechy. Důkladně promícháme. Těsto přendáme do vymazané a vysypané dortové formy (průměr cca 26 cm) a pečeme v předehřáté troubě na 180C asi 10 minut. Pak teplotu snížíme na 150 až 160C a dopékáme zhruba 40 až 50 minut. Necháme zcela vystydnout. Pak dort podélně prokrojíme. Spodní část potřeme vrstvou krému, přiklopíme vrchní částí a celý povrch dortu včetně boků potřeme zbylým krémem a případně dozdobíme. Dáme vychladit do lednice a můžeme servírovat.
Krém: Máslo vyšleháme do světlé barvy, přidáme sýr a znovu šleháme do krémové konzistence. Podle chuti přidáme cukr.

  • Dobu pečení berte konkrétně u tohohle zákusku s rezervou. Hodně záleží na velikosti formy, jakou použijete. Mně dort po těch prvních 10 minutách vytvořil už pěkně zlatý povrch, ale vnitřek byl pořád syrový, tak jsem ho dopékala na skoro nejnižší teplotě asi tu hodinku. Pokud povrch zhnědne, zakryjte dort alobalem.
  • Pokud neseženete sýr Philadelphia, nebojte se použít pomazánkové máslo. Jen dávejte pozor, aby bylo skutečně ze smetany a bez rostlinných tuků. A pokud máte poblíž Tesco, prodávají vlastní smetanový sýr Soft Cheese (ne Tesco Value), který chutná taky úplně stejně.
Závěr:
Skutečně jsem byla překvapená, jak byl dobrý. Sladký se mi zdál úplně akorát a ta vůně! Mrkev v něm nijak zvlášť cítit nebyla, nejspíš bych chuťově ani nepoznala, že tam nějaká je, ale na vláčnosti to bylo poznat hodně. Dort je neskutečně vlhký a krásně jemný, s čímž pěkně kontrastují kousky oříšků. Pro mě osobně je to teda celkem zabiják, protože mám hodně silnou alergii na mrkev a ořechy, ale tomuhle se prostě nedalo odolat (takže se divím, že jsem neumřela na předávkování antihistaminiky). Jednou na to jídlo umřu, už teď to vidím.

104 komentářů:

  1. Ty se mi snad zdáš :D Alergie na mrkev a ořechy a pustíš se do tohohle dortu? :D

    Ale je nádhernej, takže to docela chápu :))

    OdpovědětVymazat
  2. Já miluju mrkvové dorty a ten Tvůj vypadá naprosto nádherně! Kéž bych mohla ochutnat..

    OdpovědětVymazat
  3. Catalino,
    mńam !
    Cuketu do buchet používám běžně, ale mrkev na sladko nikoliv .
    Jak tak to tady čtu a vidím, měla bych to napravit .
    Krásný víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já ji v tomhle taky použila "už" poprvé, takže ještě mám co dohánět :)

      Vymazat
  4. Teda ty jsi číslo, Catalinko! Jinak úplně souhlasím s pašováním zeleniny do sladkých moučníků, taková cuketová buchta s čokoládou, čokoládový dort s červenou řepou nebo právě mrkvový dort, to je prostě neskutečná dobrota! Já se letos chystám na cizrnové blondies a na fazolové brownies, aby toho "zdravého" nebylo málo :-)
    A úplně souhlasím s použitím pravého marcipánu, sice pak v lednici zvlhne, ale ta chuť je prostě super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Na ty fazolové brownies a cizrnové blondies se moc těším :)

      Vymazat
    2. Fazolove brownies jsem delala asi tyden po tech normalnich... vzhledem k tomu, ze pouzivam 90% cokoladu a ne ruzne cokoladove pochoutky a podobne, tak to teda vubec nebylo ono...

      Vymazat
  5. Krásný :) A ty mrkvičky nahoře!! A rozhodně pravý marcipán je nejlepší! Žádné náhražky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tak, ale jako děcko jsem to měla s marcipánem přesně opačně :D Děkuju!

      Vymazat
  6. Já roztírm cukářskou špachtlí (pokud se to tak jmenuje :D) a je to v pohodě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tu mám taky, ale já jsem prostě roztírací nemehlo s čímkoliv :D

      Vymazat
    2. Mamka je docela zkušená cukrářka a na roztírání má výborný trik - udělá si "roztírací kartu" ze silnější foliové složky. Je pěkně pružná, dá se ohnout, takže to nedělá žádné šmouhy a je to fakt super hledké! ;-)

      Vymazat
    3. Děkuju moc za tip! To příště vyzkouším!

      Vymazat
  7. Jejda tady se taky pekl carrot cake, u mně taky. Akorád ten od vás vypadá jako mercedes oproti tomu mému trabantovi:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale to vůbec není pravda :) Mě se moc líbí, jak jste ho hezky ozdobila těma vlnkama a máte celý povrch krásně hladký.

      Vymazat
  8. Krasny je! viackrat som ho piekla a musim povedat,ze vonia naozaj uzasne ;o)

    OdpovědětVymazat
  9. Prave som ho skusil podla tohoto receptu...paradna chut! Tie cierne bodky v kolaci su od mrkvy alebo od orechov? Najprv som myslel, ze som nieco pokazil, ale teraz pozeram, ze su aj na vasich fotkach.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že chutná :) Taky jsem se divila, co to je, a myslím, že to jsou slupky ořechů, co zčernaly asi nějakou reakcí s mrkví během pečení :D

      Vymazat
  10. Torta je krásna (ako vždy :)), mrkvovú milujem :) Mám trošku od veci dotaz- nebol tu niekde pôvodne aj recept na vianočku? Bola som o tom presvedčená, ale teraz ho nemôžem nájsť, tak neviem či som sa nezmýlila...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Vánočku jsem ještě nedělala, ale mám tu recept na štolu, tak možná myslíš tu - vypadá to podobně :) Recept je tady: http://catalinapece.blogspot.cz/2011/01/vyzva-daring-bakers-marzipanstollen.html

      Vymazat
  11. Ahoj, dort je úžasný,taky musí být výborný. Mrkvičky jsou na dortu moc roztomilé. Krásná práce.

    OdpovědětVymazat
  12. Mrkvový dort peču pokaždé na Velikonoce a s tím pečením je fakt problém. Prvně jsem dort dokonce i nazdobila (naštěstí to byla verze bez krému) a po zakrojení zjistila, že prostředek teče. Další pokus dopadl ještě hůř, ve výsledku jsem dort rozkrojila a pekla na dvě části, protože byl totálně nedopečitelný. Jako třetí verzi jsem vyzkoušela dort z Alberta u kterého s dopečením problém nemám, takže mu zůstávám věrná. Myslím, že ta tvoje verze receptu je stejná.

    Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě hlavně překvapilo, že se musel péct celou hodinu, jinak po potřebném čase byl krásně dopečený. Čekala jsem tak poloviční čas :D

      Vymazat
  13. Nádhera - ty mrkvičky jsou jako opravdové! Zelenina v sladké podobě je opravdu bezva, odzkoušenou mám jak vzpomínanou cuketovou buchtu tak srnčí hřbet s červenou řepou - a ten byl! Takže do mrkvičky pod tvým vedením asi brzy půjdu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky a já zase musím co nejdřív zkusit tu červenou řepu nasladko :)

      Vymazat
  14. Ta je krasna!! Vyzera strasne chutne! A tie mrkvicky.....mnam! Katka, opat na jednotku:-))

    OdpovědětVymazat
  15. milujem tvoje vytvory! Sladke sice nejem vobec, ale tvoj blog je najlepsi aky som na cesko - slovenskych strankach nasla. Kazdy den sledujem, ci nieco nove nepribudlo. Ak budem piect nieco na niekoho oslavu, bude to urcite z tohto blogu :-) Drzim palce :-) Katarina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katarino, opravdu moc děkuju! A pokud něco vyzkoušíš, dej vědět, jsem ráda za každou zpětnou vazbu :)

      Vymazat
  16. Mrkvový dort taky peču, ale ten můj nebývá takhle krásný. :) Láska na první ochutnání.

    OdpovědětVymazat
  17. Nádherné fotografie úplně vybízí k ochutnání!

    OdpovědětVymazat
  18. Ten dort vypadá nádherně, hlavně ty mrkvičky nahoře :). Já většinou roztírám nadvakrát, jednu vrstvu, pak na 20-30min do ledničky a pak druhou, jde to snáz, ale je fakt, že v tom ani zdaleka žádný profík nejsem, takže asi nemám co radit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Nooo, to zní jako super fígl! Příště to tak vyzkouším :)

      Vymazat
  19. Prave sa chytam nan :) Dufam,ze sa podari,potom dam vediet :)Inac krasny blog, a vela mojich oblubenych receptov, ktore sa chytam vyskusat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda a přeju dopředu dobrou chuť a moc děkuju :))

      Vymazat
  20. jéé! ty malinkatý mrkvičky! :) a dort musí být určitě báječný :))

    OdpovědětVymazat
  21. Carrot cake hrozně ráda kupuju,péct by se mi nechtěl.Ale miluju ho:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud by ses nudila, určitě ho zkus sama, není vůbec těžký :)

      Vymazat
  22. Milá Catalina, veľmi pekný blog. Na mrkvovú tortičku mám niekoľko receptov a máme ju veľmi radi, tiež používam všade trstinový cukor. Čomu sa ale veľmi teším, je recept na krém. Poznám ho ale nevedela som presne, z čoho ho vyrobiť, len som skúšala. Teraz už viem, vďaka, lebo sa k torte veľmi hodí. Mrkvičky sa ti tiež vydarili, tie som zatiaľ neskúšala vyrábať, mám rada aj, keď je krém posypaný opraženými orieškami. (a netreba sa báť zeleninky, poznám aj výborný tekvicový dezert, ale ten si nechávam skôr na jeseň. :) Výhodou je, že sa môže použiť aj pohánková múka. Všetko dobré!!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) S těma opraženýma oříškama to musí být určitě super - aspoň bych si ušetřila práci s roztíráním toho krému :D Jsem ráda, že se ti líbí recept na krém.

      Vymazat
  23. Super! Už si na něj taky brousím nějaký ten pátek zuby, takže jsi mě opět navnadila se do toho vážně dát!

    OdpovědětVymazat
  24. Catalinko, já ho mám na blogu též a víš co - protože nejsem schopná natřít to hladce - přiznaně to prostě rovnou naplácám jak mi to přijde pod ruku, jakýpak s tím copak. Překvapilo mě, jak je strašně dobrý. ROzhodně u nás zdomácněl...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to máš pravdu, u nás skoro taky :D Jinak to naplácání krému vypadá strašně hezky - moc se mi ten tvůj mrkváč líbí :)

      Vymazat
  25. Dneska jsem vytvořila carrot cake podle tohohle receptu a dopadl VÝTEČNĚ!!! Nemám na něm sice tak krásné mrkvičky, ale je skvělý!! Děkuju za recept! :)

    OdpovědětVymazat
  26. Připojuji se k děkovatelům za úžasný recept :) Výtečný recept. Krásný blog. Dostala jsem se sem náhodou ale jsem velice potěšena. A asi tu budu očumovat častěji :)))

    OdpovědětVymazat
  27. Tak tedy peču mrkváč dlouho, ale takto pěkný jsem ještě neviděla :-) a ten sýr philadelfia je na to roztírání zlo, i když je skvělý. Možná by pomohla mokrá stěrka nebo stěrka od oleje aby se na ní sýr nelepil, tak by to šlo. Vypadá fenomenálně, mám ráda i ten recept na mrkváč od Ivety Fabešové, stačí vygooglit (celozrnná mouka, třtinový cukr atp.), já si teď vychutnala u Hájků ve Štěchovicích vynikající brazilský dort s pomerančem http://www.cukrarna-hajek-hajkova.cz/produkty/dorty/slehackove-dorty/dort-brazilsky-s-pomeranci/, to byla neskutečná lahoda. Jinak ta hodinka pečení je akorát :-) za hodinku je to hotové akorát a vláčné :-) jdu do mrkváče. U nás většinou mrkváč vydrží hotový jen hodně krátce... vždy se po něm zapráší, ani si člověk nestihne vychutnat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) A ten pomerančový dort vypadá fakt úchvatně, mňam! Jinak u nás ten mrkváč taky dlouho nevydržel :D

      Vymazat
  28. Jee carrotcake miluju!:) Jinak čsfd mám. Jsem tam jako hellstruck. Tak jestli máš taky,můžu ti odepsat tam:))

    OdpovědětVymazat
  29. vyborny!!! olej som si nahradila kyslou smotanou, ale chut je bajecna a neporovnatelna :)))

    OdpovědětVymazat
  30. vy na ty příspěvky dobře serete :D

    OdpovědětVymazat
  31. Skvělý blog, moc ti fandím, miluju tvé recepty a často je zkouším:)

    OdpovědětVymazat
  32. Ty mrkvičky jsou naprosto dokonalý! :)

    OdpovědětVymazat
  33. Tak podle receptu jsem upekla a byl naprosto famózní. Půlku jsem vzala do práce a naprosto se po něm zaprášilo! Díky,)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší! Teď jsem ho dělala na oslavu a taky dlouho nevydržel :D

      Vymazat
  34. Na mrkvový dort se chystám už nějakou dobu, tak snad se konečně odhodlám :-)

    OdpovědětVymazat
  35. Ahoj, ten dortík vypadá moc krásně. Občas ho upeču, ale takhle krásně nazdobený nemám :-( Na krém používám lučinu s trochou másla (máslo proto, aby lučina nepopraskala), jinak cukru tam dávám trochu, jen pro chuť, dobrý je i javorový sirup. Tento dort je moc dobrý i z dýně. Doporučuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky! S lučinou jsem ho zatím nedělala, ale ta chuť je celkem podobná, takže se tomu vůbec nebráním :) Taky jsem snižovala množství cukru v krému, nevěřila jsem, že jsou v těch anglických uvedeny i tři hrnky cukru na tak málo sýru :D

      Vymazat
  36. Amazing cake ;) Very good recipe :)

    I follow you beautiful blog. I hope you will follow me back and I will wait for you in my blog www.gabusiek.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  37. Ahoj, sleduju tvůj blog a jako u jednoho z mála čtu i všechny další komentáře a ne jen recept samotný. Máš tu vážně zajímavé nápady. Doma jsme z mrkve nikdy dorty nedělali, ale z cukety už ano a musím říct, že zelenina v buchtě je vážně skvělá, takže se už těším až vyzkouším tvůj mrkvový dort.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to si počteš - jak jsem tu dlouho nic nového nedala, tak se to tu nějak rozmnožilo :D Já jsem před tímto taky z mrkve nic nasladko nedělala, ale rozhodně s tím nechci přestat, protože je to v těstě strašně dobrý. Sestra mi k narozkám upekla mrkvovou bábovku a byla fakt skvělá. Zelenina vede :D Budu moc ráda, když mi pak napíšeš, jak ti chutnal :)

      Vymazat
  38. Tyyjo ten bych mohla vyzkoušet:) vypadá to super a nikdy jsem mrkvový dort neměla, takže o něm hodně uvažuju:))

    OdpovědětVymazat
  39. Vypadá nádherně, plánuju ho udělat dědovy k narozeninám xD

    OdpovědětVymazat
  40. Děkuji za recept, který mě z mnoha na netu oslovil, dnes jsem dort předávala k narozeninám a měla jsem s ním velký úspěch, moc nám chutnal. Oproti receptu jsem dala vlašské ořechy napůl s pekanovými, do těsta jsem hodila několik višní naložených v kalvadosu ("odpad" z výroby domácí griotky), úplně jsem vynechala bílý cukr (bez nahrazení) a do krému jsem přidala špetku citronové kůry na ovonění. Kulatou formu mám pouze ve tvaru slunečnice, tak jsem se neměla jak pokusit o rovnoměrné rozetření krému, ale myslím, že jsem se s tím poprala statečně. :-) Ještě jednou díky. Petra
    https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/1380799_456259647824050_269985224_n.jpg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáte zač, jsem moc ráda, že jste se do něj pustila. Ty pekanové ořechy jsou taky super volba, určitě musel být fantastický!

      Vymazat
  41. Krasny dort.. dnes jsem uplnou nahodou nasla Vase stranky. Carrot cake delam taky, davam brusinky nalozene v rumu a mandle. Ta jeho vlacnost je super, ale to peceni (90 minut) je hodne dlouhy. Mam problem s kremem, zkousela jsem poprve z mascarpone, vanilkovym extraktem a cukrem a vubec mi to nechutnalo. Mozna ze by ten cream cheese byl o dost lepsi. Kazdopadne mam oblibeny na potreni jen bily jogurt s mouckovym cukrem, citr. stavou a trosickou kury.

    OdpovědětVymazat
  42. Tedy, musím říct, že tenhle mrkvový dort vypadá luxusně. Ačkoliv je mám osobně moc ráda ještě jsem žádný nezkoušela upéct, možná teď vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  43. Pekla jsem ho dědovi v únoru k narozeninám a mohl se zbláznit, jak to bylo vynikající!! Další peču zítra - strejda si ho objednal, tak mi drž palce! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pevně věřím, že i druhý dopadl skvěle, a jsem moc ráda, že tak zachutnal!

      Vymazat
  44. Ahoj Katalino, hledala jsem novy recept na tento dort, jelikoz muj stary oblibeny nahle zanikl s mym starym pc. Narazila jsem na ten tvuj a libilo se mi jeho slozeni. Koukam, ze tu ten dort nikdo asi moc jeste nepekl, protoze nevidim zadne komentare jako: Ten byl VYBORNY!!!
    Vcera jsem ho pekla pro sve hosty, a opravdu byl vynikajici!!! Vsichni se olizovali, a dnes byl jeste k snidani. Mohu jen DOPORUCIT....jiny uz nepecu :)!
    Jen jsem udelala trochu vic toho topingu, jelikoz to mam tak radsi a delam ho od oka. Tento dort v CZ jeste neni moc oblibeny, ale ja uz ho pecu dlouho, od te doby, co jsem byla v Anglii, a tam sem ho poznala. Prosim ostatni, aby neodsuzovali mrkev v dortu ;))...o te ani nevite, ze tam je. Dort je krasne krehky, stavnaty a neni preslazeny. Doporucuji take osmahnout vlasske orechy na panvicce, zhruba 8 minutek pred jejich krajenim, ale nespalit.
    Na ozdobu pouzivam take na jemno nakrajene vlasske orechy.
    Dekuji za skvely recept!!! Hodne stesti pri dalsich experimentech :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem strašně ráda, že ti tak chutnal, už ho i z mého okolí zkoušelo dost lidí a všichni si ho chválili, fakt je výborný :D Ale jak píšeš, nejtěžší je na začátku lidi přesvědčit, že ta mrkev je v tom fakt dobrá :D

      Vymazat
  45. Omlouvam se jeste za spatne napsane jmeno Catalino :).

    OdpovědětVymazat
  46. Mila Catalino, dlho som hladala recept na mrkvovy dort, ktory by bol uvedeny na gramaz a tento bol vyborny!!.-) Piekla som uz stvrtykrat a spokojna vzdy. Ubrala som cukor (100 g) a na kvalite cesta sa nijako neprejavil, akurat som z toho mala lepsi pocit.-). Pridavam 100 g hrozienok a tiez za lyzicku anyzu.
    S cim ale bojujem, je krem z Philadelphie, prip. nahrazok. Vyskusala som vsetky verzie, ktore som na nete nasla, vc. Gervais a priznam sa, vadi mi "slana" pachut kremu. Rozmyslam, ci to ohromne mnozstvo cukru ma sluzit k tomu, aby prebil tu chut, alebo drzal formu.-)
    Nakoniec som sa dopracovala ku kremu, ktory chuti vsetkym asi najviac. Ak niekomu posluzi, tu je recept: 2 tvaroh/polotucny vo vanicke, 2 kysle smotany, stava z 1 citrona, cca 80 g cukru, 1 vanilkovy cukor, 50 g zmakleho masla. Necham chvilu ztuhnut a az potom natieram na korpus. Do druheho dna krasne vsiakne, ztuhne.
    Dort som skusala aj zamrazit a rozmrazit a prezil bez ujmy na chuti a konzistencii.-)
    Piekla som ho aj v tortovej forme, aj stvorcovej forme, dokonca aj na beznom, hlbokom plechu /stacilo piect asi 40 min., potom som ho rozdelila na dva platy, natrela, ozdobila, rozdala:-)
    Oh, skoda, ze je to taka bomba! Jedla by som ho kazdy tyzden:-))
    Katarina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katarino, děkuju moc za recept na krém. Mně osobně teda ta chuť Philadelphie s cukrem nevadí ale přímo chutná :D Samozřejmě záleží na každém, jestli mu to sedne, v USA jsou na to zvyklí a ti tam teda dávají fakt tunu cukru, tak možná pak už to chutná jen jako cukr :D

      Vymazat
  47. Ahoj Catalino, dortík vypadá famozně a určitě tak i chutná. Chytám se ho upéct, tak jsem se jen chtěla zeptat, jestli by nebylo lepší, kdyby teplota pečení byla napřed mírnější , a na posledních 10min ji teprve zvýšit....
    Irena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to peču prvních 10 minut zprudka, aby dort vyskočil, pak teplotu ztlumím a peču ho už pořád na nízkou, aby se právě propekl celý, tak si myslím, že je to nejlepší, protože kypřící prášek i soda reagují na teplo a vlhko, tak je lepší využít jejich sílu co nejdřív :D

      Vymazat
  48. Včera jsem pekla, dnes zakrojila. Je to na kila vražedný recept. Nikdy se Vám totiž nepřejí :) Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší! A máte úplnou pravdu, člověk by toho snědl tunu a pořád by se mohlo pokračovat :D

      Vymazat
  49. Dobrý den. Včera večer jsem dort pekla skoro 2 hodiny, ráno pak dělala krém a nyní si s babičkou vychutnáváme báječný dort. Babička dělala cca před dvěma lety mrkvovou buchtu, která chutnala pouze kaprům v rybníku. Teď se olizujeme obě za ušima a těším se, až jej ochutná také manžel, který včera večer říkal, že si mám dort sníst sama. Vím, že mu bude velmi chutnat. Děkuji Vám za další skvělý recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On se fakt peče různě dlouho, záleží i na troubě, každá hřeje trochu jinak. Jinak to je celkem častý jev, že nejdřív lidi řeknou, že dort z mrkve teda fakt ne, ale jak ho ochutnají, tak už k němu nechtějí pomalu pustit ostatní :D Jsem moc ráda, že chutnal Vám i babičce a manželovi :)

      Vymazat
  50. Ahoj, zítra poprvé zkusím mrkvový dort, díky za inspiraci, doufám, že se povede, přijde celá rodina :-p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vůbec zač, pevně věřím, že všechno šlo hladce a že jste si pochutnali :)

      Vymazat
  51. Zrovna peču váš mrkvový dort. Z trochy těsta jsem udělala muffiny a ty už testuju.Jsou skvělé a věřím, že i dort bude. Mám tip na ozdobení tak snad se zadaří, děkuji za inspiraci! Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, to mě moc těší a nemáte vůbec zač! Doufám, že ozdobení se vydařilo dle představ :)

      Vymazat
  52. Děukji moc za super recept :-) Já ho určitě budu muset vyzkoušet co nejdříve! Jinak, nedávno jsem narazila na tento návod na to, jak zdobit dorty a podle mne jsou tam docela zajímavé rady, tak kdybys náhodou chtěla, tak se určitě mrkni! Měj se krásně a hodně štěstí...

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)