čtvrtek 28. června 2012

Zapečené palačinky s jahodami

Mám pocit, že jahody ještě ani nezačaly pořádně růst a už se blíží jejich konec. Letos jsem jich pro změnu měla nějak málo. Myslím, že bych se vešla do půl kila za poslední měsíc, což není tak moc, protože minulý rok si pamatuju, že jsem jich spořádala i 300 gramů denně. Tolik jsem jich tento červen snad ani pohromadě neviděla. Ještě je tu možnost mít jahody - v dnešní době skoro celoročně - z obchodu, ale...

středa 13. června 2012

Ostružinové muffiny

Jak se tak dívám, zjišťuju, že poslední příspěvek tyto stránky zaznamenaly 5. dubna, což je zoufale dávno a navíc v menu byla ještě před chvílí nabídka na VELIKONOČNÍ snídani. Duben a květen byly zkrátka celkem dost vyčerpávající. Pro ty, kteří se chtějí věnovat čistě pečení, přeskočte až na další odstavec) Duben byl čistě ve znamení přijímacích zkoušek - především SCIO OSP. Svůj osobní názor na tyhle testy tady radši psát nebudu, přeci jen je to pořád blog o pečení a nerada bych tu používala příliš peprné výrazy, bez kterých by se to neobešlo. Začátkem května jsem pro změnu absolvovala testy TSP, které jsou nutností pro přijetí na Masarykovu univerzitu. Tady bych se opět musela rozčarovat, ale v tomto případě mluví snad za vše, že i někteří tamní profesoři si stěžují, že tyhle testy nejsou vhodným kritériem pro výběr studentů. Tak a teď už mě tam nepřijmou :D Nejlehčí ze všeho mi přišla maturita. Státní písemná byla zaměřená na všechno jenom ne češtinu (samé otázky typu, co vyplývá z toho a toho, zkrátka jako analytický oddíl OSP). Nejvíc mě těší, že ze slohové práce jsem se výsledek dozvěděla teprve včera. Co se týče školní části, nějak jsem si neodhadla čas, a tak jsem nakonec zjistila, že maturuju za 4 dny a do hlavy se mi musí vměstnat asi 75 otázek. Časově to dopadlo tak, že jsem si tak tak stihla přečíst otázky do češtiny a občanky a na angličtinu už nezbyl čas žádný. Takže jsem byla pěkně v nervu, ale nakonec jsem prošla. A teď už konečně k té mnohem mnohem příjemnější části!

čtvrtek 5. dubna 2012

Medové perníčky

Všechny věci ohledně školy mě poslední dobou drží zpátky od toho, co mám a dělám skutečně ráda, takže se třeba stane, že tady naslibuju perníky a tři týdny ani ťuk. Už jsem se chtěla omluvit, že perníčky přijdou později (konkrétně na Vánoce), ale nakonec mě velice pozitivně naladil email od paní Ilony (děkuju moc!), a proto jde maturita stranou. Zároveň chci vám všem moc poděkovat za milé komentáře, emaily ale i za kritiku, bez které by to samozřejmě taky nešlo. Bohužel s maturitou na krku se už nestíhám věnovat blogu tak moc a co mě mrzí nejvíc, nemám čas ani na své oblíbené stránky. Rozhodně ale slibuju, že hned, jak tohle zkouškové bláznovství skončí, budu zpátky v plné síle. Poslední maturitní zkoušku mám 29. května, takže do té doby nejspíš žádný nový recept nepřidám, ale kdo ví. Zatím vám přeju krásné Velikonoce, ozdobte co nejvíc vajíček, nechte se pořádně vymrskat (samozřejmě s tajně schovaným polštářem pod sukní), respektive vymrskejte co nejvíc děvčat, a hlavně si upečte co nejvíc laskomin.

sobota 17. března 2012

Jidáše s medem

Ani jsem se po Vánocích nestihla pořádně rozkoukat (natož dát dolů vánoční kila) a už tu budou Velikonoce. Pokud letos přemýšlíte, co na největší křesťanský svátek upéct, nabízím několik tradičních i netradičních receptů. Každý rok (ale opravdu každý) peču Hot Cross Buns - tradiční anglické velikonoční bochánky - a jidáše a perníčky. Ani bez jednoho si Velikonoce neumím představit. Samozřejmě nechybí ani beránek - recept na něj se tu objeví brzo, zatím ho najdete v časopise Bohemia Living na straně 108 :) Pokud chcete netradiční kynutý věnec, s tímto máte úspěch zaručen! Stejně tak s tímto netradičním beránkem. A teď už pojďme na ty jidáše.

sobota 10. března 2012

Výzva The Daring Bakers: Makové muffiny s třešněmi a koňakem

Hostitelkou únorové výzvy The Daring Bakers 2012 byla Lis! Lisa to vzala v poslední minutě a vyzvala nás k upečení "rychlého pečiva", které bychom mohli považovat za svůj vlastní výtvor. Poskytla nám základní recept, podělila se i o své zamilované recepty z různých webových stránek a dodala nám kuráž, abychom si s nimi pohráli a vymysleli nové příchutě.

Poslední dobou se s výzvami opožďuju pořád víc, až se za to stydím. Ale mám výmluvu. Celý týden jsem se snažila připravit na přijímačky na vysokou. No, měla to být vážně intenzivní příprava, jenže někdy to prostě nejde. Netvrdím, že se jsem se neučila vůbec, to zase ne, ale víc jak 4 hodiny denně jsem tomu fakt nevěnovala. Když ono je to tak těžký zajímat se o školu a všechno kolem toho, když mě stále svrbí ruka natažená k počítači a nutí mě zapnout ho, spustit prohlížeč, načíst stránky mých oblíbených foodblogů a samozřejmě zabrousit i na thedaringkitchen.com. Takže to svedeme na moji nenechavou ruku, která je zcela mimo moji silnou učící vůli. Každopádně nelituju ani trochu, že ji mám, protože jinak bych neměla možnost zapojit se do únorové výzvy a upéct si tyhle nevšední muffiny.