neděle 31. října 2010

Výzva The Daring Bakers: Koblihy s čokoládovou a javorovou polevou

Výzva The Daring Bakers na říjen 2010 byla hostována Lori z Butter Me Up. Lori si za výzvu vybrala koblihy. Použila několik zdrojů pro své recepty včetně Altona Browna, Nancy Silvertonové, Kate Neumannové a Epicurius.

Koblihy, kdo by je nemiloval? Já nikoho takového neznám. V Americe jsou známé jako doughnuts - čti dounats (nebo donuts - čti taky dounats) - mají díru uprostřed a jsou neplněné, často polité nějakou polevou/glazurou. Naše koblihy tam znají jako tzv. bomboloni. Naše dobrá kobliha se pozná podle žlutého pruhu ve středu, který vznikne během smažení - tam se ho olej nedotkne. Ale teď k výzvě.

Museli jsme použít poskytnuté recepty, ale mohli jsme udělat jakékoliv změny - např. přidat další ingredience, koření a tak. Recepty byly na klasické kynuté koblihy (= yeast doughnuts - čti jíst dounats), dortové koblihy (= cake doughnuts - čti kejk dounats; ty nejsou tak tučné, protože nasají méně tuku během smažení), bomboloni (alias naše plněné kulaté koblížky) a dýňové koblihy (= pumpkin doughnuts - čti pampkin dounats; ty se dělají z dýně, mají krásnou oranžovou barvu a obsahují koření, které se dává do tradičního amerického dýňového koláče na Den díkůvzdání). Protože jsem nikdy neměla tu pravou americkou koblihu, rozhodla jsem se zůstat u tradičního receptu na kynuté koblihy a nepřidávat žádné další přísady (kromě polevy). Mou volbou byl recept od Altona Browna na kynuté koblihy.

Udělala jsem je večer a to byla chyba! Jsou strašně dobré a já jich snědla pět :D Každopádně jsou nejlepší ten den, kdy jsou udělány. Další den už nebyly na povrchu křupavé a prostě chutnaly jako starý koblih (ale samozřejmě byly pořád jedlé :)) Taky je jedno, jestli jim říkáte doughnuts nebo donuts - je to to samé a stejně se to i vyslovuje.

Jako polevu jsem si vybrala čokoládovou (od Altona Browna) a javorovou (tu jsem si vytvořila sama). Koblihové díry (= doughnut holes - čti dounat houlz), které vzniknou z vykrojených středů koblih, jsem obalila ve skořicovém cukru a bože! Děsně dobrý. Recept je dole (něco jsem trochu změnila - množství cukru a tak a fungovalo to skvěle) :)
Ingredience:
Těsto:
360 ml mléko
35 g sádlo
35 g máslo
14 g sušené droždí
80 ml horká voda (35 až 40C)
2 velká vejce, rozšlehaná
110 g cukr krupice
9 g sůl
1 lžička mletý muškátový oříšek
650 g hladká mouka, prosátá + navíc
olej na smažení (dle velikosti fritovací nádoby)
Javorová poleva:
1080 g cukr moučka
560 g javorový sirup
Čokoládová poleva:
310 g máslo
170 ml mléko
56 g světlý kukuřičný sirup (koupíte ve zdravé výživě)
4 lžičky vanilkový extrakt
310 g hořká čokoláda (70 % kakaové sušiny)
700 g cukr moučka, prosátý

Postup:
Těsto: Mléko dejte do pánve a ohřejte na takovou teplotu, aby se v něm rozpustily tuky. (Ujistěte se, že máslo i sádlo jsou dobře rozpuštěné, aby se s těstem dobře smísily.) Tuky dejte do misky a nalijte na ně horké mléko. Dejte stranou. V misce smíchejte sušené droždí s teplou vodou a nechte na teplém místě asi 5 minut. Mělo by se to zpěnit. Pak toto napěněné droždí dejte do velké mísy a přidejte mléko s tuky (ujistěte se, že je pouze vlažné, jinak by těsto nevykynulo). Přidejte vejce, cukr, sůl, muškátový oříšek a polovinu mouky. Šlehacím nástavcem mixéru smíchejte všechny ingredience na nízkou rychlost, dokud se mouka nevmísí. Pak zvyšte rychlost na střední a šlehejte do promísení všech ingrediencí. Přidejte zbytek mouky a nejdříve na nízkou rychlost vmíchejte a pak opět zvyšte rychlost a dobře vše prošlehejte. Vyměňte nástavce na hnětací a na střední rychlost hněťte, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn nádoby a není hladké (asi 3 až 4 minuty). Pokud nemáte mixér, hněťte těsto ručně dohladké a nelepivé konzistence. Přendejte těsto do dobře vymazané mísy, zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu (nebo do zdvojnásobení objemu) kynout na teplém místě. Na dobře pomoučněném vále vyválejte těsto na tloušťku 1 cm. (Ujistěte se, že vál je opravdu dobře pomoučněný, jinak se vám koblihy k němu přilepí.) Vykrajujte koblihy kruhovým vykrajovátkem (průměr 7 cm) a uprostřed vykrojte díry o průměru 2 cm. Přendejte na pomoučněný plech, zakryjte utěrkou a nechte kynout 30 minut. Předehřejte olej ve fritovací nádobě na 185C. Opatrně do ní vložte koblihy. Smažte z každé strany asi 1 minutu do zlatavě hnědé barvy. Vyndejte a nechte vychladnout na kuchyňské mřížce. Před poléváním glazurou nechte vychladnout 15 až 20 minut.
Javorová poleva: Prosajte moučkový cukr a přidejte javorový sirup. Dobře promíchejte dohladka. Můžete přidat více cukru/sirupu k dosažení požadované konzistence. Ihned použijte.
Čokoládová poleva: V hrnci smíchejte máslo, mléko, kukuřičný sirup a vanilkový extrakt. Zahřívejte na středním plameni do rozpuštění másla. Snižte plamen, přidejte čokoládu a míchejte do jejího rozpuštění. Vypněte plamen, přidejte cukr a míchejte dohladka. Ihned v ní namočte koblihy. Nechte glazuru 30 minut zaschnout - já jsem nečekala a taky to fungovalo. Pokud glazura v pánvi ztuhne, dejte ji do vodní lázně a znovu opatrně rozehřejte.

  • Těsto je poněkud řídké - NEPŘIDÁVEJTE více mouky (spraví se to samo), jinak vaše koblihy budou gumové a "žvýkací" místo nadýchané a lehké.
  • Přísady pro obě polevy jsou přesně na 56 koblih. Takže pokud chcete třeba půlku s javorovou a půlku s čokoládovou polevou, udělejte od každé jen poloviční dávku.
Závěr:
Nejlepší koblihy ze všech, naprosto! Povrch je krásně křupavý a uvnitř jsou nadýchané a lehké bez jakékoliv příchutě droždí. Jsou tak akorát sladké a s polevou - jednoduše jedinečný zážitek! Teď už nechci žádné kupované koblihy. Jen buďte opatrní a rozdělte se o ně, protože jsou tak dobré, že budete chtít víc a víc s každým kousnutím.

16 komentářů:

  1. Nemyslím si, že vaření je náročné. Obzvláště pro někoho, kdo takhle krásně peče a ještě lépe fotí! :-) Vaření se rozhodně neboj, je to hra s ingrediencemi a leckdy je výhodou, že nemusí být přesně odvážené, na rozdíl od pečení :-) Přeji hodně štěstí Tvému moc hezkému blogu a hodně nápadů a dobrou chuť všem kolem Tebe. :-)))
    P.

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherný blog, plný inspirace:-).Těším se na další a další....Laura

    OdpovědětVymazat
  3. Pavlína: Děkuju moc :) Já to s tím vařením zkusím zkusit :)

    Laura: To mě moc těší, děkuju :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkně napsané a pěkně nafocené! Budu je muset vyzkoušet, pořád je po mně loudí naše děti, to mají z těch amerických seriálů!

    OdpovědětVymazat
  5. HaF: Jo jo, moje sestra u těch seriálů taky vždycky slintala :D Takže když jsem je konečně udělala, tak jich snědla asi 6 najednou :) Děti by z nich byly určitě nadšené - a můžou ti pomoct s jejich zdobením :)

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji moc za tento recept. Miluji tuhle sladkou neřest a teď už se asi odhodlám udělat si je i doma, protože fotky vypadají báječně!

    OdpovědětVymazat
  7. Petra: Nemáš zač :) Jsem moc ráda, že tě zaujal! Sestra je jimi doslova posedlá :D A vůbec se jich neboj, není to nic složitého :) Děkuju!

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj:) Donuty by u přítele neslavily úspěch, protože má pocit, že jim něco chybí, tak jsem si recept vypůjčila na naše české koblihy a povedly se báječně! Smažila jsem je plněné marmeládou a po vychladnutí ještě naplnila krémem a nemají chybu. Koblihy jsem dělala poprvé, ale jiné těsto už zkoušet nebudu, osvědčilo se. Závidím ti, že máš čas to všechno ještě tak pěkně nafotit a sepsat. Já jsem ráda, když se vůbec dostanu k pečení:) Ale už jsem si u tebe vyhlídla svůj "pečící seznam":-D Díky moc! Renča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď mi mluvíš z duše :D Taťka má zase averzi vůči nim, protože prý není nad poctivou českou koblihu. Takže pro něj je dělám taky bez díry a plněné. Každopádně s tím krémem musely být ještě mnohem lepší! Poslední dobou bohužel nemám čas ani na jedno :/ Ale po maturitě se do toho hodlám zase vrhnout :D Moc mě potěšilo, že tobě i příteli chutnaly! Moc děkuju :)

      Vymazat
  9. Ahoj, chtela jsem se zeptat, zda recept na koblihy je taky na 56 koblih? Diky za info

    Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Moniko, omlouvám se za pozdní odpověď. Ano, recept je na cca 50-60 koblih, záleží, jak je uděláš velké, ale míň jich nebude :) Každopádně je můžeš udělat z poloviční nebo čtvrtinové části :)

      Vymazat
  10. ahoj, potrebuju prosím pomoct, dala jsem suché droždí a vodu , smíchala dohromady ,přikryla a dala na topení, ale nenapěnilo mi jak píšeš. je to suché droždí, zkusila jsem to jeste jednou ale výsledek byl stejný. v čem může být problém ? :( jinak máš super stránky, dekuji moc za odpoved

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Dívala jsem se na recept přímo na stránkách autora, jestli s tím někdo neměl problém a údajně to napěnit nemusí. Ono se normálně sušené droždí vůbec nemáčí, ale rovnou se dává do mouky, takže bych to klidně použila i nenapěněné, stačí i pár bublinek :) Ještě mě napadlo, že to mohlo být i tím, že to droždí nebylo čerstvé (že si v sáčku už trochu pobylo), četla jsem, že pak se může stát, že přestane chtít kynout, ale zatím se mi to ještě nestalo (a to občas použiju sušené droždí, co mám doma už rok).

      Vymazat
  11. Ahoj, rada bych se zeptala na jeden moucinik, nevim, kam s tim, tak se zeptam tady. Jedna se o recky (kypersky) moucnik. Jsou to mensi, nejspis smazene koule, odhaduju to na kynute testo, ale nejspis mnohem ridsi nez testo na koblihy. Kazdopadne vysledek je zlatavy a hodne nadychany. Podavaji se jeste teple s vanilkou zmrzlinou, medem a skorici. Jedla jsem to v jedne kyperske restauraci a rada bych je sama vyzkousela usmazit, bohuzel jsem zapomnela jmeno a na internetu jsem zatim nic nenasla, tak se obracim na tebe, jestli jsi na to nekdy nekde nenarazila. Dekuji Tereza

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den, čím se liší tento recept a recept na americké donuty? Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neměl by se lišit v ničem, je to recept na americké koblihy :) Pochází přímo ze stránek jednoho populárního amerického kanálu o vaření. Jestli myslíte, o jaký druh koblih se jedná, pak tohle je na koblihy z kynutého těsta. Ještě se dělávají i z těsta s kypřícím práškem místo kvasnic.

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)